Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Zvuk na računaru

Zvuk na računaru Zvučne karte, zvučnici, slušalice...

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 1.6.2010, 13:24   #11
AstraLogos
Deo inventara foruma

Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 1.431
Zahvaljeno 2.450 puta na 1.153 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku AstraLogos
Određen forumom Re: Kako ne oštetiti svoj zvučni sistem - saveti i pitanja

Citat:
SAJEVAC kaže: Pregled poruke
Da se i ja ukljucim u ovu temu kao vec iskusni korisnik hi fi uredjaja.Ovako,slaba pojacala mogu pre da ostete zvucnike nego jaka pojacala.Dakle ako je pojacalo slabije od zvucnika dolazi do klipinga i isto pocinje da pusta jednosmernu struju na izlaze i tako dolazi najjjjcesce do spaljivanja zvucnika. Najpre treba gledati snagu pojacala,odpor koji podrzava pa tek onda kaciti zvucnike.Jos nesto,video sam da se u ovoj temi pominjalo da ne treba pojacavati vise od nekih zlatnih 60 % potenciometr.95 % pojacala svu snagu vec koriste na 50 volume potenciometra,a sve ostalo sto se preko toga cuje je sam sum koji moze dovesti do ostecenja zvucnika.Sto se tice same snage zvucnika i to je veoma tesko pitanje kad nekog pitate koliko je njegov zvucnik snazan.Ja uvek prvo gleda koliko zvucnik ima db to est koliku buku pravi na 1m2 nego koliko ima w . Na primer zvucnik od 75 db 60 w je isto kao onaj od 30 w 90 db i slicno .
Ajd i ja da se ukljucim kao matori hi fi korisnik.
Ima tacnosti koje si naveo ali i nesto sto nije tacno.
Tacno je da slabo pojacalo moze ostetiti zvucnike. Ukoliko se ispostuje da zvucnici trebaju biti jaci za 1/3 deklarisane snage pojacala onda nema straha od spaljivanja. Sva kvalitetnija pojacala rade na omskom otporu nod 4-16oma a ako to nije slucaj onda kao sto si naveo mora se uskladiti omski otpor pojacala na izlazu sa istim otporom zvucnika.
To sto si naveo da sva pojacala na 50% volume daju 95% snage e to nije tacno. Jeste tacno kod snj klase. Kod hi fi nije tako. Opet pitanje je da li su ugradjeni logaritamski ili linearni potenciometri. Ovi prvi upravo daju takva izoblicenja o kojima pises. Ali bitna je i konstrukcija pojacala.
Moje pojacalo pri max pobudi, ne prelazi izoblicenje od 0.01%. A to se postize tako sto se otporima limitira izlazna snaga sto prakticno znaci da izlazni stepen ima 100W efektivno a moze da se koristi svega 60W pri max pobudi. Tako ako i naidju pikovi, nema izoblicenja, jer uvek postoji rezerva snage u trafou i izlaznom stepenu. A sto se shuma tice to je najlakse proveriti.
Upali pojacalao odvrni ga na max snagu i vidi da li ti "kuvaju" zvucnici. Ukoliko nema shuma nece ga ni biti pri reprodukciji, osim u samom muzickom materijalu koji se reprodukuje.
Takodje za jacinu zvucnika nema nikakve misterije. Zvucnik je onoliko jak koliko i njegov bas. Ne sabiraju se zvucnici ( dvosistemski, trosistemski ) pa se izbacuje ukupna snaga. To je cist marketing. Jace - bolje.
Ono sto si ti pisao o buci 1W/1m je efikasni i lenji zvucnici. To nikako ne treba da te brine niti da bude izbor. Postoje vrlo kvalitetni zvucnici koji su lenji i traze malo vise snage iz pojacala ali isto tako i vrlo glasni a opet kvalitetni.
Obicno efikasniji zvucnici se kupuju kada se ima malo wati u pojacalu a zeli postici veca kvalitetna buka......
AstraLogos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke

Bookmarks sajtovi

Tagovi
zvučni sistem, zvučnici

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza
Pregled sa stablom odgovora Pregled sa stablom odgovora

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Kako da prikacim svoj sajt na int. alien Internet tehnologije 12 8.6.2006 19:41
kako da posaljem mail na svoj tel? Vorador Aparati i oprema 10 24.1.2006 21:12

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 17:58.