Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 28.3.2006, 11:13   #61
Nikola Grbic
Banned

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 9 puta na 7 poruka
Wink Re: Legalan Software kod nas!!!

Ja mislim da su pirati resenje za sve one koji nemaju para za original,a i za on koji igraju singleplayer igre.Sto se tice WoW-a i Guild Wars-a i njima slicnih tu je Original jedino Resenje.
Nikola Grbic je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2006, 14:49   #62
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Član od: 18.11.2005.
Zahvalnice: 2.055
Zahvaljeno 1.217 puta na 551 poruka
Određen forumom Re: Legalan Software kod nas!!!

Ja sam sebi rekao: prvo kupim pirat, odigram, i ako igra "zasluži" moje poštovanje, skupljam pare i kupujem original.
hacker_aca je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2006, 15:53   #63
FiresnakE
Veteran

Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 127
Zahvaljeno 80 puta na 51 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku FiresnakE

Ehm, pa sad da li bih kupio original.
I da imam novca kao sto nemam, sigurno bih dva puta razmislio pre nego sto kupim neki originalni softver.Mislim alo bre pa nova Maya kosta od 2000 - 7000 evra.
Znaju li ove postenjacine sto tvrde da bi kupili original proizvod sta sve moze da se uradi sa 7000 evra.Kupim auto,nov komp,sredim gajbu itd. i ostane da se zezam.A Mayu kupim za 500-600din ili je skinem preko legalne mreze.
FiresnakE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2006, 17:24   #64
Nemesis
Veteran

Član od: 29.11.2005.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 44 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nemesis

Citat:
FiresnakE kaže:
Ehm, pa sad da li bih kupio original.
I da imam novca kao sto nemam, sigurno bih dva puta razmislio pre nego sto kupim neki originalni softver.Mislim alo bre pa nova Maya kosta od 2000 - 7000 evra.
Znaju li ove postenjacine sto tvrde da bi kupili original proizvod sta sve moze da se uradi sa 7000 evra.Kupim auto,nov komp,sredim gajbu itd. i ostane da se zezam.A Mayu kupim za 500-600din ili je skinem preko legalne mreze.
A zasto si bas krenuo od Maye? Maya je NAJskuplji alat za modeliranje!!!
Ako te zanima jednostavno 3D modeliranje mozes koristiti Blender koji je besplatan. (a pri tom odlican; ja ga koristim) Ako hoces nesto bolje mozes uzeti Milkshape koji kosta, mislim, oko 20-ak eura. Posle toga ide eksurzija u specijalizovane skuplje pakete kao sto su Rhino, Catia, AutoCad, 3DMax i pomenuta Maya.

LM, ako ti BAS treba Maya, to znaci da radis posao koji nije izvodljiv u jeftinijim paketama, ali ces takav posao i dobro naplatiti, pa ces Mayu veoma brzo otplatiti. To je ko da kazes da je strug skuplji od cekica i testere. Pa ako majstorises iz hobija onda ti strug ne treba (mada je uvek lepo ako bi pao sa neba ) i takva investicija bi bila suludo skupa, ali ako se bavis nekom masovnom proizvodnjom onda ne mozes zamisliti rad bez strugova i slozenijih masina, ali one se isplate preko amortizacije.
No, kod nas je praksa da se klinci izivljavaju pa prve korake pocinju u Maya-i i onda kukaju kako je skupa! Pa sto nisi trazio od oca da ti kupi Porshe za ucenje voznje? Apsurdno, zar ne?

Inace, za ono sto nudi, Maya nije skupa. Profi 3D modelar kosta firmu godisnje oko $100.000. Dodaj na tu sumu cenu Maya-e (oko $7000 profi) i cenu racunara na kome ce doticni raditi (recimo $3000). Kad ovo analiziras na ukupne godisnje troskove od $110.000, Maya i ceo hardver je 10%. Sve ostalo je plata.

Mogu da se kladim da se u zemlji na prste mogu izbrojati ljudi koji iskljucivo sa Maya-om mogu da urade posao. Svi ostali se izivljavaju.
Nemesis je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2006, 17:31   #65
Nemesis
Veteran

Član od: 29.11.2005.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 44 puta na 31 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Nemesis

Citat:
hacker_aca kaže:
Ja sam sebi rekao: prvo kupim pirat, odigram, i ako igra "zasluži" moje poštovanje, skupljam pare i kupujem original.
A kako to funkcionise sa avanturama??? Predjes avanturu i sta onda...? Kupujes original da se prasi na polici?
Nemesis je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.3.2006, 22:56   #66
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Citat:
Nemesis kaže:
A kako to funkcionise sa avanturama??? Predjes avanturu i sta onda...? Kupujes original da se prasi na polici?
Uzmem i još jednom pređem. Utvrdim priču!
Stara 29.3.2006, 21:51   #67
Marko_L
Mythbuster

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 370 puta na 147 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L

Citat:
Gotovo sve top igre (znaci, igre ciji ce se opisi naci u kompjuterskim casopisima) kostaju 40-50 E kad izadju. A da cekamo da neka igra zastari, pa da njena cena postane prihvatljiva i za nas...
Upravo tako... predpostavljam da imaš mobilni telefon... ili barem većina tvog društva ga ima... a zašto ga nisi imao onda kada se tek pojavio i koštao 5000 maraka ? Pa nisi, imao para, nego si čekao da cena padne... i sada se dobar telefon može kupiti za 150 evra. Ili recimo cd rezači, danas ga ima skoro svako ko poseduje komp... a zašto ga nije imao skoro svako u vreme kada su se pojavili i kada su koštali oko 7000 maraka ? Pa i sam komp, predpostavljam da nemaš baš konfuguraciju koja košta 10000 evra, nego nešto skromnije... što si mogao sebi da priuštiš, jel tako ? E pa, zašto tako ne bi bilo i sa igrama ? Nemaš para za najnoviji AAA naslov koji je tek izašao, pa lepo kupiš nešto starije za šta imaš para...
Pošto vidim da najveći broj vas koji uzdiže pirateriju ima 18 ili manje godina, u neku ruku je i razumljivo što ne umete da cenite nečiji rad, jer verovatno niste bili u situaciji da morate nešto da radite i skroz sami zarađujete za život, unapred se izvinjavam ako ima izuzetaka, ali njih zaista ne razumem... ajde da napravimo jedan dogovor... eto kad počnete nešto da radite, da mi se javite, a ja ću vam dovesti barem 10 mušterija, a vi da nam date 50 nižu cenu... tako nam je "ekonomičnije"... jel može ?
Marko_L je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.3.2006, 22:03   #68
Marko_L
Mythbuster

Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L

Citat:
Veoma zrelo razmišljanje, nema šta... Znači ukradeš nekome auto, pa ako ti se svidi kako ide, odeš u prodavnicu i kupiš takav... ma how yes no Uostalom, ne znam kome se ti uopšte pravdaš na taj način... pogotovo zato što je pogrešan... mislim, ok uzeo si pirata... i koj đavo sad imaš da kupuješ original... ti si ukrao, pa si ukrao... ćuti i teraj... Niko i ne kaže da je neki greh nabaviti pirata, pa se igrati... ali je izuzetno glupo, bezobrazno i nekorektno izmišljati nekakva opravdanja za to... nema opravdanja... Ajde da pričamo o hrani, pa da kaže čovek, nisi imao para, dete nije imalo šta da ti jede, daleko bilo... pa si ukrao kilo leba i sto grama parizera... ali, ljudi, mi ovde pričamo o najnovijim AAA naslovima i najskupljim programima u svojoj branši (neko je pomenu Mayu) što je, hteo neko to da prizna ili ne, ipak luksuz... i tu nema opravdanja... mislim, mnogi od nas bi hteli da imaju više nego što trenutno imaju, recimo meni bi baš legao jedan helikopter, pa na šta bi to ličilo kad bi svi sad krenuli da otimamo to što ne možemo sebi da priuštimo...
I opet da se razumemo, daleko od toga da ja kažem, da treba povešati sve koji nabave piratsku igru... pa to se radi svuda u svetu... ali kažem da treba biti umeren i da ne treba smišljati kojekakva opravdanja, jer opravdanja nema... jednostavno si imao priliku da ukradeš, ukrao si i to je to...
Stara 29.3.2006, 22:41   #69
Goran
Član

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka

Marko, ajde iskreno kazi sta imas legalno, a sta ne na tvom kompu, cisto informativno me zanima, nema ljutis?
Goran je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.3.2006, 22:58   #70
GakunGak
Član

Član od: 28.11.2005.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Slanje poruke preko Yahooa korisniku GakunGak

"jednostavno si imao priliku da ukradeš, ukrao si i to je to..."
You say like its a bad thing... :-)))
Hell, nisam ukrao, nego kupio. E sad sa koje tacke gledista to gledas...
Sa moje platio i kupio.
Sa tvoje ukrao i oteo.
Yednostavno widdim that ovo is bezmisleno raspravljati even dalje.
S*it, now sam poceo to mix rijeci. Mozda ovo aint I? Mozda sam pirate?
Now I sam lopov?!!! O yeah, like taking candy from a baby. Klasici, Max Payne. U svakom slucaju, Marko_L, kad postanem hacker(aca) i budem plackao banke, OPET cu kupovati pirate. You know why? 'Cos I LIKE IT.
Kupovao sam, kupujem i kupovacu pirate. A znas koji mi se ljudi svidjaju?
Freeware ljudi. Nekad se pojavi mali prozorcic za donation. E TO, batice, ja smatram da treba raditi. 10 evra, 10 evra. 100, 100. Zavisno od raspolozivih sredstava. E takve ja ljude ja podrzavam.
E sad, ima dvoje vrsta lopova: Oni koji kradu da obogate sebe i oni koji kradu da definisu svoj zivot. Bato, mi koji kupujemo pirate, koji smo mi?
GakunGak je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.3.2006, 23:02   #71
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Citat:
Marko_L kaže:
Veoma zrelo razmišljanje, nema šta... Znači ukradeš nekome auto, pa ako ti se svidi kako ide, odeš u prodavnicu i kupiš takav... ma how yes no Uostalom, ne znam kome se ti uopšte pravdaš na taj način... pogotovo zato što je pogrešan... mislim, ok uzeo si pirata... i koj đavo sad imaš da kupuješ original... ti si ukrao, pa si ukrao... ćuti i teraj... Niko i ne kaže da je neki greh nabaviti pirata, pa se igrati... ali je izuzetno glupo, bezobrazno i nekorektno izmišljati nekakva opravdanja za to... nema opravdanja... Ajde da pričamo o hrani, pa da kaže čovek, nisi imao para, dete nije imalo šta da ti jede, daleko bilo... pa si ukrao kilo leba i sto grama parizera... ali, ljudi, mi ovde pričamo o najnovijim AAA naslovima i najskupljim programima u svojoj branši (neko je pomenu Mayu) što je, hteo neko to da prizna ili ne, ipak luksuz... i tu nema opravdanja... mislim, mnogi od nas bi hteli da imaju više nego što trenutno imaju, recimo meni bi baš legao jedan helikopter, pa na šta bi to ličilo kad bi svi sad krenuli da otimamo to što ne možemo sebi da priuštimo...
I opet da se razumemo, daleko od toga da ja kažem, da treba povešati sve koji nabave piratsku igru... pa to se radi svuda u svetu... ali kažem da treba biti umeren i da ne treba smišljati kojekakva opravdanja, jer opravdanja nema... jednostavno si imao priliku da ukradeš, ukrao si i to je to...

Nikome se ne pravdam. Samo kažem, ako ne predstavlja neki problem. A ako budem imao para, ja ću uzimati i original. Pošto mi ćale nije Bil Gejts onda uzimam pirat. I kad jednog dana budem zarađivao od programiranja (a nadam se i da hoću) normalno da će mi smetati da neko piraterizuje moj program i da zarađuje od njega, ali ću reći: "Tako sam i ja radio, šta ću." Nastaviću da radim svoj posao i da zarađujem koliko budem mogao, uprkos tome što će mi neko uzimati pare iz džepa od tih programa. Kažeš koji đavo ću da kupujem original posle pirata... Pa to je moja stvar da li ću da uzimam ili ne. Normalno da bih voleo da posle očajne fotrole i mrljavog Verbatim cd-a da imam finu fotrolu sa čistim slikama i cd-om igre ili programa koji me je zadivio..... Ali normalno, kao što sam rekao, neću sve original, nego igre koje mi se stvarno svide. Tako je i sa programima. Umijem ja da cijenim tuđ posao, i ja sam radio, samo razlika je u tome što taj posao ne može da se piraterizuje. I kad mi budu piraterizovali neki moj program (biće, daće Bog) biće mi drago da i više od pola korisnika mog programa koristi pirat verziju. Imaću to zadovoljstvo da će ipak neko biti srećan zahvaljujući meni. I ne tražim nikakav luksuz. Tražim samo da imam kršteni komp koji neće da pravi probleme i da mu treba pola sata dok snimi podatke sa cd-a na hdd i da imam za hleba sutra. Naravno da bih volio da imam i vile i pare, ali nisam toliki zaluđenik za time.
Stara 29.3.2006, 23:03   #72
hacker_aca
amurof aratnevni oeD

Nastavak....

Evo Goran me je pretekao, i ja sam hteo to da te pitam.Da li si ikada kupio ili koristio neki piraterizovani softver? I još nešto: pošto si programer, radiš li išta od tog posla iz zadovoljstva ili zato što nemaš šta drugo da radiš i da bi zaradio za život?
Stara 29.3.2006, 23:10   #73
GakunGak
Član

Citat:
hacker_aca kaže:
Nikome se ne pravdam. Samo kažem, ako ne predstavlja neki problem. A ako budem imao para, ja ću uzimati i original. Pošto mi ćale nije Bil Gejts onda uzimam pirat. I kad jednog dana budem zarađivao od programiranja (a nadam se i da hoću) normalno da će mi smetati da neko piraterizuje moj program i da zarađuje od njega, ali ću reći: "Tako sam i ja radio, šta ću." Nastaviću da radim svoj posao i da zarađujem koliko budem mogao, uprkos tome što će mi neko uzimati pare iz džepa od tih programa. Kažeš koji đavo ću da kupujem original posle pirata... Pa to je moja stvar da li ću da uzimam ili ne. Normalno da bih voleo da posle očajne fotrole i mrljavog Verbatim cd-a da imam finu fotrolu sa čistim slikama i cd-om igre ili programa koji me je zadivio..... Ali normalno, kao što sam rekao, neću sve original, nego igre koje mi se stvarno svide. Tako je i sa programima. Umijem ja da cijenim tuđ posao, i ja sam radio, samo razlika je u tome što taj posao ne može da se piraterizuje. I kad mi budu piraterizovali neki moj program (biće, daće Bog) biće mi drago da i više od pola korisnika mog programa koristi pirat verziju. Imaću to zadovoljstvo da će ipak neko biti srećan zahvaljujući meni. I ne tražim nikakav luksuz. Tražim samo da imam kršteni komp koji neće da pravi probleme i da mu treba pola sata dok snimi podatke sa cd-a na hdd i da imam za hleba sutra. Naravno da bih volio da imam i vile i pare, ali nisam toliki zaluđenik za time.
Amen to that.
Stara 31.3.2006, 20:30   #74
Marko_L
Mythbuster

Citat:
Marko, ajde iskreno kazi sta imas legalno, a sta ne na tvom kompu, cisto informativno me zanima, nema ljutis?
Do sada sam 3 puta već pisao o tome, pretraži malo forum, tema je "Pirati???" ili beše "Piraterija???"
Citat:
O yeah, like taking candy from a baby. Klasici, Max Payne. U svakom slucaju, Marko_L, kad postanem hacker(aca) i budem plackao banke, OPET cu kupovati pirate. You know why? 'Cos I LIKE IT.
E vidiš, to cenim. Dakle, lepo i iskreno, radiš to zato što ti se tako sviđa i gotovo. U svakom slučaju, bolje je reći tako, nego izmišljati opravdanja.
Citat:
Freeware ljudi. Nekad se pojavi mali prozorcic za donation. E TO, batice, ja smatram da treba raditi. 10 evra, 10 evra. 100, 100. Zavisno od raspolozivih sredstava. E takve ja ljude ja podrzavam.
Pa jeste, sve je to lepo, ali autori takvih programa su obično jedan čovek ili manja grupica ljudi koji su se okupili oko nekog projekta, i odradili ga... ali to ne možeš da porediš sa nekom kompanijom koja ima gomilu zaposlenih programera, dizajnera, modelara, muzičara, marketing menadžera, board advisora, čistačica, sekretarica... sve njih treba platiti, pa onda porezi, pa dodatni troškovi, pa marketing, pa ispitivanje tržišta, struja, voda, telefon... sve to košta... a to nisu troškovi tipa stigne račun za telefon, gazda izvadi iz džepa 1000 dindži i piči dalje... znači cena se formira na osnovu toga i planirane prodaje i na osnovu još nekih elemenata koji se ne mogu nabrojati ovde zbog nedostatka prostora.
Citat:
Evo Goran me je pretekao, i ja sam hteo to da te pitam.Da li si ikada kupio ili koristio neki piraterizovani softver?
Jesam, pa ?
Citat:
pošto si programer, radiš li išta od tog posla iz zadovoljstva ili zato što nemaš šta drugo da radiš i da bi zaradio za život?
Pa u neku ruku i jedno i drugo, volim da radim taj posao, a u isto vreme živim od njega... U svakom slučaju, ne razumem poentu pitanja.
Stara 31.3.2006, 21:01   #75
Marko_L
Mythbuster

Citat:
I kad jednog dana budem zarađivao od programiranja (a nadam se i da hoću) normalno da će mi smetati da neko piraterizuje moj program i da zarađuje od njega, ali ću reći: "Tako sam i ja radio, šta ću." Nastaviću da radim svoj posao i da zarađujem koliko budem mogao, uprkos tome što će mi neko uzimati pare iz džepa od tih programa.
Verujem da hoćeš... ali... hajde da pričamo o tome kada zaista budeš zarađivao od toga, ok ? Pa kada ti sa jedne strane kuca finansijska i poresko, sa druge troškovi za struju, vodu, telefon... sa treće marketing menadžer kome nisi isplatio punu cifru... sa četvrte tvoji saradnici na projektu koji hoće njihov deo... a tebi od tog programa stiže 0 dinara, zato što se nekome svideo tvoj program i rešio je da ga krekuje i podeli sa ostalima... Naravno, uvek ti ostaje ona pilićarska varijanta da tražiš donacije i moliš Boga da bude dovoljno da poplaćaš račune... e voleo bih onda da te čujem da kažeš "E pa šta ću, i ja sam tako radio..."
Citat:
Kažeš koji đavo ću da kupujem original posle pirata... Pa to je moja stvar da li ću da uzimam ili ne. Normalno da bih voleo da posle očajne fotrole i mrljavog Verbatim cd-a da imam finu fotrolu sa čistim slikama i cd-om igre ili programa koji me je zadivio.....
Pa naravno da je tvoja stvar, ali onako kako si rekao zvuči kao nekakvo opravdanje... mislim, kao što rekoh... ukrao si pa si ukrao... ako posle i kupiš to isto... to ne menja činjenicu da si uradio ovo prvo...
Citat:
Ali normalno, kao što sam rekao, neću sve original, nego igre koje mi se stvarno svide.
Pa kako je onda to normalno... jel ti odeš u prodavnicu, kupiš kilo leba i parizer i pojedeš, pa ako ti bude ukusno, odeš i platiš, u suprotnom se praviš blesav ?
Softver je roba kao i svaka druga i što pre ljudi to shvate, to bolje za sve.
Citat:
Umijem ja da cijenim tuđ posao, i ja sam radio, samo razlika je u tome što taj posao ne može da se piraterizuje.
Grešiš, svaki posao može da se piratuje na ovaj ili onaj način. Recimo, radiš kao automehaničar, dođe čovek, ti mu popraviš auto, a on ti kaže hvala i odveze ga. Siguran sam da bi rekao "Ma nema veze, i ja sam isto radio".
Stara 31.3.2006, 21:09   #76
bobi
Deo inventara foruma

Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 329 puta na 180 poruka

Citat:
Goran kaže:
Ima sve originale za posao kojim se bavi i privatno i profesionalno. Znam da pitanje nije bilo upuceno meni, ali cisto da posvedocim.

Citat:
Marko_L kaže:
Veoma zrelo razmišljanje, nema šta... Znači ukradeš nekome auto, pa ako ti se svidi kako ide, odeš u prodavnicu i kupiš takav... ma how yes no
Ovo bas i nije najsrecnije poredjedjenje. Ako neko prodaje auto, a ti imas tu moc da iskloniras isti, zasto ga onda ne bi isklonirao i preuzeo? Sad, postavlja se pitanje da li je onaj, ciji smo auto isklonirali, zaista prodao svoj auto? Ako jeste, onda tu i ne vidim neki big-deal... ako nije, onda to i jeste donekle greh, ako jeste papreno naplatio svoj auto, a hoce da tebe spreci da uzivas u autu, njemu ne skodeci, onda je to njegov greh.
Pohlepu jednostavno ne podnosim, bilo da se radi o ljudima, bilo o korporacijama.

Sad, i mene nerviraju ljudi koji imaju kuci instaliran skupi software koji im samo zagusuje masinu, ali im je logika: " Neka, leba ne jede, nece da skodi ", a mnogi kreativni klinci ne mogu ni da dodju do obicnog pentiuma III.
bobi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.3.2006, 21:11   #77
Marko_L
Mythbuster

Citat:
I kad mi budu piraterizovali neki moj program (biće, daće Bog) biće mi drago da i više od pola korisnika mog programa koristi pirat verziju. Imaću to zadovoljstvo da će ipak neko biti srećan zahvaljujući meni.
Opet kažem, hajde da pričamo o tome onda kada bude bilo tako. Razumem, mlad si i normalno je da ne možeš da ukapiraš neke stvari, pogotovo kako funkcioniše softverska industrija. Ako više od polovine koristi tvoj softver, a ne plati ga, ti si bankrotirao dečače. Ja razumem da si ti skroman i da ti ne treba mnogo, ali trebaš da ceniš svoj rad... i da ga naplatiš... pa ako se prelije... i uzmeš više para nego što ti treba... ima toliko načina da usrećiš nekog... recimo ima toliko dece bez roditelja... pa daj nešto para za njih, pokupuj im poklone... njima je to potrebnije nego nekom lezileboviću koji ne radi ništa i hoće da koristi piratski softver... Upravo se vidi na primeru Bila Gejtsa... čovek možda pliva u parama... ali je zato i najveći donator na svetu... koliko samo para je dao dečijim bolnicama, sirotištima, gladnima u Africi... tako se usrećuju ljudi, a ne tako što ćeš nekom dozvoliti da krade od tebe...
Citat:
I ne tražim nikakav luksuz. Tražim samo da imam kršteni komp koji neće da pravi probleme i da mu treba pola sata dok snimi podatke sa cd-a na hdd i da imam za hleba sutra.
Pa dobro, sada razmišljaš tako, jer verovatno još uvek živiš sa roditeljima, pa ti je dobar komp i da imaš šta da pojedeš sasvim dovoljno, eventualno da izađeš nekad, ali ima i drugih stvari u životu... mislim, valjda ćeš jednom da se osamostališ i poželiš da živiš sam ili sa devojkom... Ko će da ti plaća stan, struju, komunalije, telefon, grejanje...? Ko će da te oblači ? Ko će da ti plaća benzin ? Poreze ? Popravke po stanu ? A imaćeš valjda i decu, pa sve te svoje troškove računaj puta 3 najmanje... e onda dođi pa reci sve to što si rekao... i kako si srećan što neko koristi tvoj program za džabe, dok ti jedva imaš dovoljno da nahraniš decu, a računi još nisu ni stigli...

EDIT : Uh... tek sad pogledah tvoj profil... još si mlađi nego što sam mislio... Elem, sasvim je normalno što sada tako razmišljaš... tako da, nema ljutiš, sve ovo pričam iz najbolje namere.

Poslednja ispravka: Marko_L (31.3.2006 u 21:40)
Stara 31.3.2006, 21:30   #78
Marko_L
Mythbuster

Citat:
Ovo bas i nije najsrecnije poredjedjenje. Ako neko prodaje auto, a ti imas tu moc da iskloniras isti, zasto ga onda ne bi isklonirao i preuzeo? Sad, postavlja se pitanje da li je onaj, ciji smo auto isklonirali, zaista prodao svoj auto? Ako jeste, onda tu i ne vidim neki big-deal...
Ma sve je to isto... i ako bi iskopirao auto učinio bi krivično delo, jer nemaš licencu za to... svaki auto, kao i softver ima svoj serisjki broj... i svaki serisjki broj može da ima samo jednog vlasnika... da bi bilo po zakonu... e sad na stranu što bi ti za kopiranje auta trebalo mnogo skupih delova, skupih mašina i znanja kako sklopiti auto, što bi te na kraju izašlo mnogo više nego da kupiš kompletan auto, dok se program od 7000 evra, jednostavno kopira rezačem koji košta 20 evra... No, to ne znači da ako je nešto jednostavno izvesti da je to i legalno... Mislim, sad ako neko zaboravi da zaključa kuću... jednostavno ti je da upadneš unutra i pokupiš šta ti treba... ali to ne znači da je to legalno uraditi, iako postoji olakšavajuća okolnost to što nisi obio kuću, pa samim tim i manja kazna... isto je i kod softvera, ako si samo nabavio pirata, manja je kazna nego ako si ga sam i razbio... jer u tom slučaju imaš dva krivična dela na vratu... Dakle to je tako i tu nema diskusije... ali kada pričamo o praksi, sasvim je normalno da ljudi koriste pirate, to se radi i u mnogo razvijenijim i bogatijim zemljama od naše... samo kažem da ne treba izmišljati kojekakva opravdanja za to i da pirati ne treba da budu dostupni tek tako po ulicama i pijacama... nego lepo u ilegali... da treba da se iskoreni po firmama i sa sadašnjih preko 90%, spusti ispod 30%... a onaj kome treba, nek se snalazi... uvek će se naći neko ko može da nabavi pirata...

Poslednja ispravka: Marko_L (31.3.2006 u 21:39)
Stara 31.3.2006, 22:24   #79
drgonzo
Član

Član od: 4.2.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka

Citat:
Marko_L kaže:
Citat:
GakunGak kaže:
Evo Goran me je pretekao, i ja sam hteo to da te pitam.Da li si ikada kupio ili koristio neki piraterizovani softver?
Jesam, pa ?
Jesi li znao da je taj piratizovani softver zasticen autorskim pravima? Jesi li znao da je to sto radis u osnovi nelegalno?
drgonzo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 31.3.2006, 22:26   #80
GakunGak
Član

Trebalo bi napraviti Piratsku Stranku Srbije!!! Pa u parlament. Pa na izbore. Pa u Evropu. Pa u svijet.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Video Editing Software srlle Video/TV softver 73 20.9.2006 18:12

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 17:21.