![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 5.1.2006.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Nedavno sam svoj PATA hard disk zamenio sa gore pomenutim! U biosu pise da nema primary master i slave, pa onda vidi secondary master i slave (opticki uredjaji) i onda kaze da je hard disk third IDE master!!! Imam sledeca pitanja:
1. Da li je to normalno, zasto ga ne vidi kao primarnog? 2. Kako da to ispravim ako je moguce, da li bi flash biosa pomogao, posto je hard nov a ploca je stariji model ASUS K8N pa mozda ne prepoznaje noviji SATA2 standard kako treba? Napominjem da meni za sada sve radi kako treba, podigao sam Windows XP normalno, ali me zanima da li ovo ima nekog efekta na rad racunara!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Novi član
Član od: 20.2.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 5 puta na 5 poruka
|
![]()
Normalno je ne brini se.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
Član od: 3.12.2005.
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
|
![]()
ma nema nikakve veze, kod mene je isto tako, nemas brige
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
Član od: 5.1.2006.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Hvala drugari, i ja sam mislio da je OK ali reko ipak da proverim posto nisam imao sa tim dosad iskustva!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Novi član
Član od: 11.12.2005.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() Citat:
Kod mene je skroz druga situacija. Imam plocu Asus P5LD2 za koju je SATA standarad primaran, pa mi ploca ne prepoznaje IDE hard i prilikom instalacije windowsa mi trazi drajvere za hard, koje potom moram i u windowsu da instaliram (veliki smor pritiskanje F6 u toku instalacije) a posle sve radi normalno i za sada nemam nikakvih prblema sa kompom iako hard maltretiram vec skoro cetiri godine bez prestanka (i posle neko nek kaze da maxtor ne valja). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Deo inventara foruma
Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Veteran
Član od: 15.6.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 73 puta na 66 poruka
|
![]()
IDE1 - 1. ATA konektor
IDE2 - 2. ATA konektor IDE3 - 1. SATA konektor IDE4 - 2. SATA konektor to je tako na svim plocama, SATA hardovi nikad ne mogu biti na IDE1 zato sto je to fizicki neizvodljivo, ili IDE3 ili IDE4 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Drug Član
Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
|
![]()
PATA kontroleri imaju dve grane (primarnu i sekundarnu) i na koju se mogu nakaciti dva uredjaja (tj. master i slave).
po SATA standardu je u teoriji moguce (u praksi to je par konektora na ploci) napraviti kontroler za 128 diskova, koji su sa kontrolerom povezani seriski pa se pojam master-slave gubi. |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Problem pri povezivanju sa TV-om | VMedic | Operativni sistemi | 11 | 3.2.2009 23:36 |
Zanimljiv problem Paljenja | risiko | Kvarovi | 7 | 12.2.2007 1:46 |
Pioneer 110D - DVD rezac PROBLEM | overlord | Nosači podataka | 16 | 5.2.2006 10:54 |
Problem Sa Grafikom | Branislav Živaljević | Grafika | 14 | 4.2.2006 17:19 |
Problem sa XP-om | vladale | Operativni sistemi | 10 | 21.1.2006 22:11 |