Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Programiranje

Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke...

Odgovor
 
Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 6.6.2007, 15:27   #1
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Mala pomoc oko projekta u Delphiju...

Pravim projekat za skolu - kviz "Milioner". Jos uvek nije dovrsen i glavni deo
programa je problematican - program radi ali ne radi ono sto treba (izbacuje
pogresna pitanja, izbacuje poruke o netacnom odgovoru pre nego sto korisnik
klikne i sl.). Inace, ja sam drugi razred srednje skole i tek
pre mesec dana sam pocela da programiram u Delphi-ju (godinu i po dana
smo ucili Pascal), tako da mi "lovljenje gresaka" u programu koje kompajler ne
prijavljuje bas i ne ide od ruke. Sve sugestije, ideje i predlozi su dobrodosli.
Priloženi fajlovi
Tip fajla: zip Project1.zip (275 bajtova, 92 puta viđeno)
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2007, 15:03   #2
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Pa... za pocetak, mogla bi da postavis i ostatak fajlova koji su u projektu (Unit1 i Unit2) ...

btw. Da li je klasicni ili .NET projekat... ???
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2007, 18:38   #3
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Klasican projekat. Prilazem i nedostajuce unite
Priloženi fajlovi
Tip fajla: zip Unit1.zip (749 bajtova, 66 puta viđeno)
Tip fajla: zip Unit2.zip (474 bajtova, 50 puta viđeno)
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2007, 20:32   #4
DelFun11
Član
 
Član od: 22.3.2007.
Lokacija: Pančevo
Poruke: 39
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 13 puta na 6 poruka
Smile Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Da li tvoj projekat "Miloner" ima neke .pas fajlove ?

dfm = Delphi form - fajlovi mi ništa ne znače, ne pišeš (eng. code) u .dfm fajlovima. Pod Unit-om se podrazumeva .pas fajl.

Pozdrav za malu našu programerku !
DelFun11 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 7.6.2007, 22:07   #5
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

@DelFun - pozdrav
Priloženi fajlovi
Tip fajla: zip Unit1.zip (8,4 KB, 56 puta viđeno)
Tip fajla: zip Unit2.zip (393 bajtova, 40 puta viđeno)
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2007, 12:28   #6
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Za 6 dana moram da predam projekat, tako da su mi sve sugestije dobrodosle
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.6.2007, 20:35   #7
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Pa, kao prvo, nije pametno drzati pitanja u samom code -u (anyway svaka ti cast za strpljenje... ) ...

nego, da bih ti max. olaksao posao, imas sve vec 50% gotovo, samo fali grafika, i one "pomoci"... pitanja se nalaze u "QTDbs.txt" file -u...

btw. krenuo sam sa imenovanjem idntifikatora na srpskom...i zavrsio sa engleskim... ...

Citat:
QDtbs.txt kaže:
Broj Pitanja
Pitanje
Odgovor1
Odgovor2
Odgovor3
Odgovor4
Tacan odgovor
Pitanje
Odgovor1
Odgovor2
Odgovor3
Odgovor4
Tacan odgovor
*
*
*
Priloženi fajlovi
Tip fajla: zip Daky2.zip (8,3 KB, 63 puta viđeno)
Tip fajla: txt QDtbs.txt (12,2 KB, 178 puta viđeno)

Poslednja ispravka: MG-RAY (9.6.2007 u 9:33) Razlog: Promenjen file...
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.6.2007, 11:47   #8
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Hvala hvala hvala hvala
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.6.2007, 11:59   #9
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Znas u cemu je meni bio problem sa programom - imam 150 pitanja, od toga grupa koja je oznacena brojevima od 1 do 10 sadrzi pitanja za 500 din. Iz te grupe Random-om biram jedno pitanje, a ako ga korisnik tacno uradi prelazim na grupu 11 -20... Tako da problem sa programom i dalje nije bas resen. Ne moras da mi kucas ceo program samo mi reci kako da prepravim ono svoje.
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 9.6.2007, 12:06   #10
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

hmmm...

OK, probaj nesto ovako:

Dodaj jos jednu Int (qtCount, da skratim...)promenjivu koja ce sluziti kao brojac pitanja(0 - 14)

U ProccessQuestion(), "questionNumber := Random(QTNum);" , kod random ogranici donju granicu na [qtCount * 10] a gornju na [qtCount * 10 + 10]

u svom code -u uradi nesto slicno, kod RandomRange() ;

to bi trebalo da... radi

naravno, i qtCount ces morati da azuriras kada to bude bilo potrebno (sa prelaskom na sledece pitanje, uvecas ga za 1)...


btw. " ° " -> Alt + 01456
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.6.2007, 17:36   #11
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Hvala
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.6.2007, 20:12   #12
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Ok, pocela sam da kontam zasto mi program ne radi kako treba. Nesto nije u redu sa
proverom tacnosti odgovora. Ovo je primer pitanja (131 po redu):

if i=131 then
begin
GroupBox1.Caption:='Carska voda je mesavina 2 kiseline:';
RadioButton1.Caption:='Azotne i sumporne';
RadioButton2.Caption:='Hlorovodince i azotne';
RadioButton3.Caption:='Sumporne i fosforne';
RadioButton4.Caption:='Sulfitne i hlorovodonicne';
If radioButton2.checked then
tacanOdgovor:=true;
end;


Button1 je dugme "Odgovori" koje bi trebalo da proverava tacnost pitanja i da prebaci na
drugo pitanje vece tezine (od 1 do 10 su najlaksa pitanja i odatle se random-om bira jedno,
pa se zatim bira jedno izmedju 11 i 20.....). Ne znam zasto, ali program svaki odgovor
posmatra kao netacan i izbacuje form2, odnosno poruku "Odgovor je pogresan".
C je brojac koji "razvrstava' pitanja u odredjene grupe po tezini.

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
case i of
1..10: c:=0;
11..20: c:=1;
21..30: c:=2;
31..40: c:=3;
41..50: c:=4;
51..60: c:=5;
61..70: c:=6;
71..80: c:=7;
81..90: c:=8;
91..100: c:=9;
101..110: c:=10;
111..120: c:=11;
121..130: c:=12;
131..140: c:=13;
141..150: c:=14;
end;
if tacanOdgovor then
begin
a:=c*10;
b:=c*10+10;
i:=randomRange(a,b);
end
else
form2.Show;
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.6.2007, 20:24   #13
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 11.195
Zahvalnice: 2.106
Zahvaljeno 4.941 puta na 2.873 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Ovaj ogroman i potpuno nepraktičan case zameni sa

if i mod 10 = 0 then c := i div 10 - 1 else c := i div 10;
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.6.2007, 20:30   #14
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Ok, ali problem uopste nije u case-u
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.6.2007, 22:38   #15
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 11.195
Zahvalnice: 2.106
Zahvaljeno 4.941 puta na 2.873 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Sad sam malo pogledao kod, i ovako:

1. što se tiče ručnog obrađivanja svakog pojedinačnog pitanja direktno u kodu, ti definitivno nisi normalan ovako se ne programira, em je zamorno, em nije fleksibilno i moraš da rekompajliraš ceo program ako hoćeš da dodaješ pitanja. Mogao si sve da ih potrpaš u recimo najprostiji .ini fajl strukture:

Kod:
[1]
Pitanje=Koji od navedenih nije kontinent?
1=Azija
2=Aljaska
3=Australija
4=Antartik
Tacan=2

[2]
Pitanje=Beograd je glavni grad
1=Srbije
2=Hrvatske
3=Bosne i Hercegovine
4=Makedonije
Tacan=1
i da ga čitaš preko TIniFile objekta uz gotovu funkciju kao na primer:

Kod:
function SetQuestion(const BrojPitanja: integer): integer;
var
  Ini: TIniFile;
begin
  Ini := TIniFile.Create(IncludeTrailingPathDelimiter(ExtractFilePath(Application.ExeName)) + 'pitanja.ini');
  
  Form1.GroupBox1.Caption := Ini.ReadString(IntToStr(BrojPitanja), 'Pitanje', '');
  Form1.RadioButton1.Caption := Ini.ReadString(IntToStr(BrojPitanja), '1', '');
  Form1.RadioButton2.Caption := Ini.ReadString(IntToStr(BrojPitanja), '2', '');
  Form1.RadioButton3.Caption := Ini.ReadString(IntToStr(BrojPitanja), '3', '');
  Form1.RadioButton4.Caption := Ini.ReadString(IntToStr(BrojPitanja), '4', '');

  Result := Ini.ReadInteger(IntToStr(BrojPitanja), Tacan, 0);

  Ini.Free;
end;

function CheckQuestion(const BrojPitanja: integer): boolean;
var
  Ini: TIniFile;
begin
  Ini := TIniFile.Create(IncludeTrailingPathDelimiter(ExtractFilePath(Application.ExeName)) + 'pitanja.ini');

  Result := (TRadioButton)(Form1.FindComponent('RadioButton' + IntToStr(tacanOdgovor))).Checked;

  Ini.Free;
end;
ili nešto slično (nemam Delphi instaliran trenutno pa ne mogu da proverim da li radi). A možeš i onako ko što ti je Ray rekao.

2. Uvlači blokove. Kad sve kucaš pod jednom marginom, jako je nečitko i nepregledno, ne zna se šta čemu pripada.

3. Svaki odgovor je netačan zato što ti ispituješ čekiranost RadioButtona pre nego što je korisnik uopšte potvrdio svoj izbor (a potvrđuje pritiskom na dugme, a ne na RadioButton). Checked je samo property, nije signal događaja. Proveravanje da li je odgovor tačan treba da ubaciš u Button1Click proceduru (tj. onda kada korisnik nešto izabere pa potvrdi dugmetom) a ne da proveravaš tokom kreiranja forme.
S tim što bi, ovako kako si počeo da pišeš, morao u Button1Click da napraviš 150 provera tipa

if pitanje = 1 and radiobutton2.checked then tacanodgovor := true;
if pitanje = 2 and radiobutton1.checked then tacanodgovor := true;
...

što je jako zamorno, pa ti preporučujem da program preradiš tako da čita pitanja i odgovore iz odvojenog fajla preko jedne ili dve funkcije, na neki od predloženih načina. Možeš da ubaciš neki globalni identifikator trenutnog pitanja, recimo

CurrentQuestion := 131;
tacanOdgovor := SetQuestion(CurrentQuestion);

a da u Button1Click pitaš

if CheckQuestion(tacanOdgovor) then neki posao;

Poslednja ispravka: voodoo_ (10.6.2007 u 23:45)
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.6.2007, 22:46   #16
voodoo_
V.I.P. GNU/Linux
 
Avatar korisnika voodoo_
 
Član od: 1.11.2005.
Poruke: 11.195
Zahvalnice: 2.106
Zahvaljeno 4.941 puta na 2.873 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

(predugačak mi prethodni odgovor pa moram odvojeno )

Bez uvrede, ali mislim da si zagrizao preveliki zalogaj Trebalo bi malo da vežbaš na prostijim programima dok ne stekneš bolje osnove i savladaš raščlanjavanje programa na sopstvene procedure. Ovo što pišeš trenutno je ipak malo više advanced, jer predstavlja jedan oblik obrade baze podataka.
voodoo_ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.6.2007, 23:45   #17
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: mala pomoc oko projekta u Delphi-ju...

Citat:
voodoo_nbgd kaže: Pregled poruke
(predugačak mi prethodni odgovor pa moram odvojeno )

Bez uvrede, ali mislim da si zagrizao preveliki zalogaj Trebalo bi malo da vežbaš na prostijim programima dok ne stekneš bolje osnove i savladaš raščlanjavanje programa na sopstvene procedure. Ovo što pišeš trenutno je ipak malo više advanced, jer predstavlja jedan oblik obrade baze podataka.
Za pocetak - ja nisam musko, ja sam zensko . Btw, imam 17 god i pocela sam da programiram u Delphiju pre nekih mesec i po dana. Znam da je ovo prevelik zalogaj, postala sam svesna toga kada sam odabrala da radim ovaj projekat za skolu, a sad nazalost moram da izguram do kraja (P.S. Nisam sama smisljala projekat, izabrala sam jedan od ponudjenih i to najtezi).
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2007, 8:10   #18
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc oko projekta u Delphiju...

Imam jos 24 h da zavrsim projekat i nemam pojma kako to da uradim posto se vec dve nedelje bavim glavnim delom programa koji nikako da proradi. Help!
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.6.2007, 9:11   #19
MG-RAY
Starosedelac
 
Član od: 15.2.2006.
Lokacija: Midlands
Poruke: 1.523
Zahvalnice: 277
Zahvaljeno 307 puta na 207 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku MG-RAY
Određen forumom Re: Mala pomoc oko projekta u Delphiju...

Mislim da ti je voodoo_nbgd dao vise nego iscrpan odgovor. Tako da se sve svodi na ovo: zadrzi stari nacin i ispravi svih 1700 linija koda, ili upotrebi neki od goreponudjenuh...koji rade i mnogo su efikasniji.
MG-RAY je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 13.6.2007, 6:42   #20
Daky
Član
 
Član od: 16.10.2006.
Lokacija: NS
Poruke: 72
Zahvalnice: 65
Zahvaljeno 62 puta na 23 poruka
Određen forumom Re: Mala pomoc oko projekta u Delphiju...

Prepravila sam glavni program i sada sve radi super osim 3 vrste pomoci. MG-Ray, 'ajde napisi mi nesto i za to.
Daky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno


Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
mala pomoc Milos Nikolic Kvarovi 7 24.11.2006 22:55
Mala pomoc (IP finder na MSN-u) Denisda Internet tehnologije 0 24.4.2006 11:42
Treba mi mala pomoc? BeerBaron Šta da kupim? 11 29.1.2006 4:50
Mala pomoc oko OC Ninoslav Overklok 10 19.11.2005 2:33


Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 9:13.


Powered by vBulletin® verzija 3.8.7
Copyright ©2000–2024, vBulletin Solutions, Inc.
Hosted by Beograd.com