![]() |
![]() |
|
|||||||
| Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
|
#1 |
|
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
I tako za tačno tri dana izlazi inkarnacija pod rednim brojem 10 omiljene nam Fedore, Fedora 10 Cambridge
![]() ![]() Spisak featursa nije loš pa bacite pogled i recite dal ima nečega što ste čekali
Poslednja ispravka: holodoc (23.11.2008 u 13:42) Razlog: ...countdown... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
Ne bi me cudilo da bude delay-a
![]() Valjda ce ovo izdanje da popravi neke prilicno lose utiske koje je nosila 9-ka ![]() Znajuci Fedoru najpametnije je sacekati neko vreme pa onda preci na novu verziju,narocito oni koji koriste prethodan release-dok se ne ispeglaju uobicajene gluposti
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Deo inventara foruma
|
Ne znam za loše utiske ali kod mene je slučaj takav da sam pri prelasku sa "osmice" na "devetku" video kako sve to treba da funkcioniše. Doduše ja sam GNOME fan tako da prepostavljam da su KDE-ovci imali za čime da plaču u "devetki".
Poslednja ispravka: holodoc (22.11.2008 u 14:18) |
|
|
|
| Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci: | ||
Borowatz (23.11.2008) | ||
|
|
#4 |
|
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
Ima par stvari koje mi se sviđaju.
Prvo, dobro je što je smanjeno vreme potrebno za startup. Ako zaista to radi za samo 30 sekundi, to je sjajno! Meni ne znači mnogo jer restartujem mašinu samo kad nadograđujem kernel, ali za obične korisnike je to obavezan napredak. Takođe to olakšano deljenje konekcije zvuči zanimljivo i olakšava posao. Daću šansu i desetci, a obzirom da sam KDE konzument, ako KDE 4.1 bude (ne)radio kao KDE 4.0 na F9, Werewolf će i dalje da čuči kod mene. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Starosedelac
Član od: 19.4.2006.
Zahvalnice: 239
Zahvaljeno 383 puta na 264 poruka
|
Nekoristim fedoru,al koristim KDE4 i sto mogu da kazem da je mnogo bolji od 4.0.x serije,fedora ce verovatno stavit 4.1.3 koji je sasvim ok,meni radi savrseno ali ja imam beta drajvere 180.08 nvidia,pa ko zeli da mu kde radi kao na windowsu glatko i bez onih bugova koji malo koce plasmu nek installiraju ove beta drajvere,i bice mnogo bolji utisak o novo KDE
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Deo inventara foruma
|
Citat:
Takodje Urke je pominjao ono cimanje oko ATI drajvera-downgrade X-a je bio valjda potreban
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Deo inventara foruma
|
Dobro Yumex sam i ja instalirao iako mi osim smanjene preglednosti tog čuda koje dolazi sa Fedorom ništa nije smetalo. Doduše dešavalo se da se veliki update-i (recimo kada se updatuje veći broj paketa) grafički frontend "skuca" tako da sam update uvek radio iz konzole. Mislim meni ne smeta ni konzola, čak štaviše imam i vreću preglednost, ali se čini mi se većem broju desktop baziranih OS-a tako nešto ne bi svidelo.
KDE kao što rekoh ne koristim tako da taj deo nisam primetio. Po najavama Fedora X bi trebala da sadrži novi mnogo stabilniji i ispravniji KDE mada... U suštini ja nisam tip koji ne ceni gomilu realno nepotrebnog mumbo-jumbo-a na operativnom sistemu. Možda da postavim wallpaper i da imam lepo uklopljene prozore sa jasno ispisanim title barom i sl... Sve preko toga, pa čak i u poslednjem KDE-u, me previše podseća na uzaludno trošenje resursa i takmičenje u tome ko će da okači šarenije gaće na svoj plot. Ja cenim stabilnost, preglednost, maksimalnu iskorišćenost, performanse i ažurnost. Jedini razlog zbog kojeg nisam voleo Debian koji je pretendovao da postane jedan od mojih omiljenih sistema jeste upravo ova poslednja stavka. S druge strane nadam se da se i razvojni tim Fedore naučio da ne ubacuje više softver koji "krvari po ivicama" kud god ga pogledaš
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Deo inventara foruma
|
Ne bi se slozio sa KDE 4
![]() Dosta je reponzivniji(probao 4.1.2)nego svoj stariji brat i zaista sve ide vise nego glatko na konfiguraciji iz mog profila-dakle brzi je ![]() Ideja sa widgetima koji bi se dodavali je takodje dobra,celo okruzenje je cini mi se dobilo dosta na eleganciji i minimalizmu za razliku od cestog osecaja natrpanosti/bloat-a koji je krasio upravo KDE 3(npr glavni meni) Samo da se pojedini bagovi ispeglaju i neke gluposti isprave i u verziji 4.2 ili 4.3 ce to biti okruzenje koje ce smem da tvrdim-pojesti Gnome za dorucak ![]() Vec KDE 4.1.2 deluje prilicno pristojno a sto se tice fancy efekata, isti su u KDE-u 4 iskljuceni ako se ne varam po defaultu ![]() A sto se tice trpanja bleeding edge-a u Fedoru-tako ce biti uvek jer je to testing poligon za RHEL Zato se pojedine gluposti i bagovi uvek i uvek vrte u krug,cesto se izbacuje nesto i dodaje opet nesto novo(pomenuti Package Kit)i obicno ispadne da je to na granici upotrebljivost itd itd Ja sam to na vreme shvatio i batalio Fedoru za sva vremena misleci ranije-9 je krs 10 ce biti super,a ustvari se sve to vrti u krug
|
|
|
|
|
|
#9 | ||||
|
Deo inventara foruma
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
||||
|
|
|
|
|
#10 | ||||
|
Deo inventara foruma
|
Citat:
Nema vise drlj drlj po HD-u ili je svedeno na minimalnu meru i sve ide glatko-ne vidim sta tu nije jasno A Gnome nesto nisam primetio da je brzi od istog-bio to KDE 3 ili 4 a koristio sam sve Gnome verzije od 2.4 pa do 2.22 ![]() To je mit koji su stvorili Gnome ljubitelji-u sustini nema vece razlike u brzini/trosenju resursa izmedju ova dva okruzenja ![]() Citat:
A tek u verziji 2.16 je dobio menu editor ![]() Jos samo da srede onaj nesrecni Metacity koji se ne snalazi bas najbolje sa pamcenjem rasporeda prozora pa ce biti dobro ![]() Citat:
Nema nikakvog preteranog eyecandy-ja vec je u pitanju samo novi/drugaciji izgled okruzenja(tema) ![]() Citat:
|
||||
|
|
|
|
|
#11 |
|
Deo inventara foruma
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Deo inventara foruma
|
Samo ako si spreman da se drndas sa 3rd party repoima,prioritetima repozitorijuma i ako hoces da lupas glavu oko medjusobne kompatibilnosti istih u smislu da se desi dosta cesto da neki dep nedostaje ili da odredjenje aplikacije prave probleme zbog matorog softvera koji cini osnovu sistema,a sve to moze dodatno da "zagadi" sistem u smislu da distribucijski CentOS paketi budu zamenjeni istim iz nezvanicnih repoa cime se razbija koherentnost sistema
Ja sam se otelio da instaliram npr VLC ![]() Posto CentOS ima i enterprise kernel,potrosnja resursa je koliko sam video znatno veca nego kod uobicajenih desktop distroa a i preporucena min kolicina rama je cini mi se 512 mega Ipak nije to sistem za desktop sto naravno ne znaci da ne moze da posluzi za neke stvari
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Deo inventara foruma
|
Whatever... Ja se radujem izlasku Fedore pa sad ako se ona nekome ne sviđa bože moj...Šta da radimo
Meni ona savršeno leži za moje potrebe a nešto ne vidim da se preterano ljudi buni da ne valja ili manjka ako izuzmemo problematični KDE Polako... Kad je probamo videćemo da li realno valja ičemu više od "devetke"
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
Citat:
![]() Nego, Covenante, batali krstaški pohod da odvratiš ljude od Fedore i navučeš ih na hardcore Arch Ja se prvi neću ONOLIKO je*avati sa isntalacijom Archa (ako hoću takvu instalaciju, uzmem si lepo LFS ), a Fedora je odličan distro ako znaš da ga koristiš
|
|
|
|
|
| Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku urke na korisnoj poruci: | ||
LoneWolf (23.11.2008) | ||
|
|
#15 |
|
Deo inventara foruma
|
Arch nije hardcore toliki
![]() Upustvo za instalaciju je odlicno kao i wiki i za jedan dan ja ti garantujem da mozes da imas full desktop,a sam proces instalacije nije preterano komplikovan iako nije bas za pocetnike-zato i postoji guide ![]() Dalje koriscenje sistema podseca na Slackware-dakle rade se stvari iz konzole ali sve je vise nego jednostavno,sa tom razlikom da Arch ima pacman,ABS,AUR i neuporedivo vise paketa i da je naravno rolling release-sto ce reci instalira se jednom pa posle ostaje da se samo radi povremeno pacman -Syu ![]() Probajte pa pricajte-ja garantujem da ne postoji bolji linux od Arch-a
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Deo inventara foruma
|
Ima li screenshotova?
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Banana
Član od: 9.1.2006.
Zahvalnice: 697
Zahvaljeno 2.635 puta na 1.358 poruka
|
OMG, gori ste od mac fanboya na youtube...
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Deo inventara foruma
|
O moci tamne strane(Arch
)ce najbolje posvedociti Goran i Mr.Eco ![]() Jer ko jednom proba Arch-tesko se vraca na nesto drugo
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ex Parrot
|
Goran će posvedočiti da je Arch vrlo dobar distro i da ga koristi kao što je koristio i gomilu drugih (Debian najduže, for the record), ali isto tako i da se o ukusima ne vredi natezati, a bogami i da je ovo tema o novoj inkarnaciji Fedora G/L sistema, a ne Arch vs. Fedora te stoga postovati u skladu sa temom ili će voistinu biti oganj i plamen nebeski i vrata Ada će se otvoriti da progutaju neverne i biće jauk i škrgut zuba!
Amin |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Deo inventara foruma
|
Kljucna rec koju si rekao je-koristio sam ostale distroe
![]() Nego salu na stranu,neka probaju lepo Arch pa nek onda komentarisu ![]() Steta za Fedoricu Vise mi se svidja nego Ubuntu-bar kada je Gnome u pitanju-plus ima vrlo jednostavan i lak za koriscenje installer,odlican community i dosta howto-ova na netu,a i Gnome okruzenje je jedno od najlepsih kao i artwork Medjutim meni je mnogo bitnije od sarenisa kako mi sistem radi a Fedora mi se tu nije bas pokazala-jednostavno,musicava je Ono sto je meni licno smeta je i tendencija da se u doticni distro trpa svasta,uvek iznova i iznova vrti nesto novo i onda,naravno,svaki release dodje sa gomilom gluposti koje se ispravljaju preko ledja vernih RH korisnika koji precutno izigravaju beta testere za RHEL-tako je kako je i ljutnje nema pa ne vidim zasto bi se 10-ka tu razlikovala od prethodnih izdanja ![]() Zato ja prednost dajem community distroima iza kojih ne stoji dirketno neka velika kompanija kao glavni i "nezavisni" sponzor pa kao takva ima i tendenciju da u projekat umesa svoje masne prste ![]() Mislim da sam bio objektivan
|
|
|
|
| Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Covenant na korisnoj poruci: | ||
stesha (23.11.2008) | ||
![]() |
| Bookmarks sajtovi |
| Alatke vezane za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|