![]() |
![]() |
|
Šta da kupim? Saveti oko kupovine novog ili nadogradnje starog računara |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Starosedelac
|
![]()
Treba mi vaše mišljenje o jednoj ideji koju planiram da ostvarim - da priključim PC uređaj na veliki ekran (Samsung plazma, 42 incha, rezolucije 1024x768) za potrebe gledanja TV programa, HD filmova od 720p i gameinga. E sad, pošto se donekle razumem u hardver, otprilike već imam neko svoje mišljenje ali me interesuju i mišljenja ljudi koji znaju mnogo više od mene (voodoo_, Doomche, muki, Picard, Partybreaker, jozvan i ostali - ovo je ovima takođe i poziv da komentarišu
![]() Prvo, šta treba uzeti u obzir: 1) Gledanje HD materijala: Ovde treba voditi računa o većem skladišnom prostoru hard(a)ova, pošto najobičniji film može zauzimati nekoliko GB, kao i o dovoljnoj procesorko-grafičkoj moći da adekvatno reprodukuje takve materijale bez grcanja. Nekih 2 x 750 E bi lepo leglo. 2) Igranje igara: Ovde treba voditi računa o adekvatnom hardveru koji je u stanju da baci dovoljan broj FPSova. Olakšavajuću okolnost je što je rezolucija 1024x768, pa nema potrebe za nečim što treba da gura 1920x1080. Ali i pored toga, meni igre izgledaju mnogo bolje na plazmi od 42 incha u 1024 x 768 umesto na LCDju od 22 incha u 1680x1050. S druge strane, hteo bih da nakrcam detalje, teksture itd. tako da definitivno želim jaču grafičku. Nebitno da li je nV ili Radeon (biće verovatno Radeon, daju mnogo više za uloženi novac), i bitno da je isplativa - mogu da pazarim i 5890, ali koj će mi tako nešto (nije poenta glupavo razbacivanje a opet neći ni da štekam na nečemu što je ok za moje potrebe). Po meni, za grafiku bi lepo legla neka 4870, 5770/5850 ili 9800GT/ gtx 268/275 pod uslovom da su razumno zacenjeni. 3) Procesor, ploča i RAM: Pfffuuu, nemam pojma. Treba mi nešto jače, da lepo isprati jaču grafičku, svejedno da li se radi o intelu ili AMDu. Naravno, od izbora procesora zavisi i ploča kao i količina RAMa (ovde bi bilo lepo pucati na 4 GB Rama, s obzirom da će se za OS koristiti 7ica), kao i da li će biti DDR2 na 800/1066 ili DDR3 (na-nemam-pojma-kolko MHz).To ostavljam vama ![]() 4) Relativna tišina: s obzirom da želim aktivno hlađenu grafičku, biće podosta ventilatora. Vodite računa da sve radi relativno tiho, a opet da se ne čuje kao mlaznjak kad kuler poludi na nekoj fabrički-OC-silovanoj grafi. 5) Izgled: Paaa, da izgleda lepo, i da nije skarabudženo u neku kutiju šibica. Midi Tower. Gledao sam Cooler Master Mystique, oko 70 Eura je, (crni, s plavom neonkicom), lepo izgleda, fensi, slagaće se bojama uz TV ![]() 6) Napajanje: jači hardver zahteva i dobro napajanje. Neki Chief od 500-550W će biti dovoljan. 7) Gledanje TV kanala: TotalTV preko skarta. Nema šanse da dobijem SBB kablovsku nažalost. 8) Povezivanja i umrežavanja: Uhhhh, gde da počnem. Znači TotalTV preko skarta, PC treba da ide na neki HDMI (2 su na plazmi), bilo preko HDMI-HDMI veze ili DVI-HDMI. Zvuk bi išao preko integruše na ploči. Za prenos podataka od jednog na drugi tu je Transcendov eksterni fleš disk od 250GB (mrzelo bi me još i da umrežavam kompove) a ako je baš potreban internet pristup za download kodeka, ažuriranje programa itd, za to će biti zadužen Telenor mobilni internet (fleš modem, ubada se na USB). Za komunikaciju sa kompom na drugom kraju sobe i igranje igara razmišljam o nekom Logitech wireless miš+tastatura kompletu za oko 30ak eura. E sad, ne znam što se solidnih wireless džojpeda tiče šta je dobro uzeti... Naposletku - budžet, koji nije striktno definisan. Gledam oko 500 Eura, ali nije problem i više ako stvarno vredi, ili manje ako će isto tako dobro odrađivati posao. Bilo bi dobro navoditi referentne ceni iz firmi u kojima je moguće naći sve delove, umesto da jurcam preko pola grada (osim za kućište, Mystique i nije tako čest.. ili u slučaju neke ekstra povoljne gračike ![]() Pa ono.. izvoLte ![]() P.S: Igraće se uglavnom konzolne igre (nisam Juda, pošto prave dobre igre igram isključivo na PCju ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
|
![]()
evo ovo ispada malo vise od 500e
![]() imas procesor sa 4 jezgra, 4gb ddr3 rama, dx11 grafu(ati 5770 pojeftinila ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku unique93 na korisnoj poruci: | ||
shrafko (20.2.2010) |
![]() |
#3 |
Starosedelac
Član od: 24.11.2009.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 616 puta na 467 poruka
|
![]()
Unique je ovo odlicno sastavio,jeste da malo vise prelazi budzet,ali imas dozvolu za kupovanje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 669
Zahvaljeno 4.322 puta na 3.568 poruka
|
![]()
I od mene ima zeleno svetlo, to je to, ako mozes da dodas jos tih ~120e.
Ne znam koliko su tihi fanovi koji idu uz Mystique, ali se to lako resava (prevezivanjem na 5 ili 7V). Kasnije mozes i da zamenis box kuler za neki bolji (CM Hyper 212+, OCZ Vedetta 2, Xigmatek Red Scorpion...), ukoliko bi zeleo da overklokujes ili da dodatno utisas komp. E sad, ukoliko ti je to ipak puno, uzmi slobodno neku malo slabiju kartu (HD5750, HD4770...) jer je reza od 1024x768 stvarno macji kasalj za HD5770, i slabije karte ce ti omoguciti fulll dozivljaj. Eventualno potrazi Sapphire Vapor-X modele jer imaju malo bolje hladjenje (ali su i malo skuplji od standardnih modela). http://www.sapphiretech.com/presenta...000101&pid=292 Poslednja ispravka: Picard (20.2.2010 u 13:17) |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Picard na korisnoj poruci: | ||
shrafko (20.2.2010) |
![]() |
#5 |
Starosedelac
|
![]()
Neznam kako sam mogao da zaboravim na 5770 vapor-x,po meni jedna od najboljih kartica u 5770 seriji i ako mozes da dodas tih 20e bices dobices karticu koja ima odlicno hladjenje i neces se pokajati sigurno.
Ali ako ti je ionako puno love mozes slobodno da uzmes i ovu predlozenu 5770. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
V.I.P. Test Drive
Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka
|
![]()
Hm, kad sam vec dobio poziv za zhurku, da bar ponesem pice
![]() Lepo ti je rekao Picard, klasichni CM ventovi koji dolaze uz njihova kucishta nisu na dobrom glasu shto se tishine tiche, tako da bi morao ili da ih prespojish na 7V, ili da menjash za npr. neki Scythe Slipstream (malo vishe od 600 din. komad) ili Noiseblocker (malo vishe od 700 din.), koji stoje na cenovniku G firme, shto i nije neka preporuka... Noiseblocker je sigurno imao, zovi pa proveri. Takodje proveri i bench oglase, jedan bivshi SK forumash prodaje neke Antec ventove ![]() Imaj u vidu da temperatura zavisi i od komponenti, poshto je 5770 (a pogotovo Vapor-X) odlichno hladjen, ako nabavish neki CPU kuler od onih ponudjenih, mozhesh i da iskulirash na polju super-hladjenog kucishta. Meni su takodje komponente obezbedjene shto se sopstvenog hladjenja tiche, pa su hladne i u kucishtu koje ima samo 2 ventilatora, ali je ultra-tiho, a i preporuchicu ga - Antec Sonata III, iz razloga shto je cena malo nizha od kombinacije CM Mystique + odvojeno LC Power napajanje, a uz Sonatu dobijash i 500W napajanje koje je i dosta kvalitetnije od tog LC Powera (na koji ja, iskreno, ne bih stavljao nishta vishe od x3 procesora + 4850, a 5770 iako manje troshi ukupno od 4850, vishe vuche sa 12V grane), iako (po specifikacijama, ali EA-500 izvuche 580W bez problema) ima manje snage, gurace 5770 i quad bez ikakvog znojenja... za josh ~2000 dinara kupish 2 neonke i izrezhesh kod nekog limara stranicu i nabacish pleksiglas, ako bi vishe fensi izgled bez mnogo muke, mada je to stvar ukusa, meni se recimo svidja onako elegantno kucishte, ali razmishljam i sam o modovanju stranice. E da, uz kucishte dolazi samo 1 Antec TriCool vent, tako da bi bilo lepo da dokupish josh 1 po svom izboru i napravish vazdushni tunel za procesor. Da malo pazhnje posvetim i drugim delovima konfiguracije, ja bih ipak zadrzhao 5770 VaporX, jer cesh se tako obezbediti na malo duzhe staze, jeste da je ona prejaka za 1024x768, ali ne koshta mnogo i mogla bi da se zadrzhi jedno 2 godine u tom kucishtu. Ako bi josh malo da slistish cenu, potrazhi AMD Phenom II X3 720 umesto ovog 4-jezgrasha... razlika je jedva primetna u brzini i kod igara koje utilizuju vishe od 2 jezgra, a 2000 din je 2000 din ![]() Shto se wireless gamepadova tiche, ne bih mogao da ti pomognem, ali mogu da preporuchim Logitech S510 wireless komplet, oko 5000 koshta, sjajan set. I da, za potpun dozhivljaj obavezno planiraj bar neki Asus Xonar DS i bar neki Microlab 2.0 sistem kasnije, ako vec nemash neko pojachalo + sistem, ili shta vec, bez dobrog zvuka nema potpunog uzhitka ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Doomche na korisnoj poruci: | ||
shrafko (21.2.2010) |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 431
Zahvaljeno 3.975 puta na 3.699 poruka
|
![]()
Pa mogao bi da staviš i neku tv katricu, a i neki full internet i bežična mreža bi upotpunili doživljaj plus još i neki bluetooth za komunikaciju sa telefonima i miševima, čitač kartica za gledanje slika...
Moj ti je savet da gledaš sad one najosnovnije stvari, a posle ćeš videti šta ti fali, jer 500 evra za neku kućnu multimediju i to sa sve neonkama... malo je |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Starosedelac
|
![]()
Slazem se s tobom,kako smo grenuli docemo i do i7 3-way sli,
![]() Sad kupi ono sto ti je naosnovnije pa posle dokupljuj ona sta ti bude potrbeno,jer nije ti sad bas o glavu da trosis pare na kojekakve dodatke(tu ne racunam kulere),I ovako ces potrositi(ako uzmes ono sto ti je predlozeno)vise para nego sto si planirao. Sve sto je navedeno bi bilo odlicno imati u kompu ali nije i neophodno,ali ako bas hoces kupi ih tvoje su pare. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku sportista na korisnoj poruci: | ||
De Vinchi (1.3.2010) |
![]() |
#9 |
Starosedelac
|
![]()
Ljudi, hvala svima za sugestije, ne bih negde da se preEbem
![]() Probao sam danas da nakacim desktop konfiguraciju na plazmu, međutim moja 8800GT ima 2xDVI izlaza, a ja pri ruci nisam imao DVI na HDMI. S druge strane, ploča poseduje HDMI izlaz, ali to bi bilo neadekvatno za gameing s obzirom da se tu render vuče sa procesora a ne sa GPU, ako se ne varam? Što je najcrnje, probao sam da bacim sliku sa desktopa na plazmu i da "nateram" taj HDMI na ploči da proradi, međutim nije bilo leba.. TV je prijavljivao "no signal" stalno. Jel podržava XP HDMI uopšte? Msm, ukucam u Win help "hdmi" i ne dobijem apsolutno ništa.. S druge strane, ovaj Sapphire 5770 VaporX koji preporučujete ima HDMI izlaz, tako da bi to bila prava stvar. Od par ljudi sam čuo da je Vista/7ica mnogo bolja za reprodukciju HD materijala i grafike od XPja, s čim izgleda moram da se složim, s obzirom da plazma prepoznaje laptop i njegov HDMI bez problema (Vista Home oridjinale) i HD filmovi izgledaju savršeno, a pod XPjem HDMI izlaz na ploči ne mogu da nateram da radi. Šta savetujete kao OS za ovakve stvari? Sedmicu? Hvala Doomchetu za predlog proca, uz sve ostale troškove tih 2k uštede nije loše. Jel i uz ovaj CPU predlažete istu Gigabyte ploču i onaj DDR3? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Starosedelac
|
![]()
Niko ti ne preporucuje 5770 toxic nego vapor-x ali nema veze svakom se omane koja grska.
Ja bi ti savetovao da ides na windows 7,bolje da odmah ides na noviji windows da posle nemoras da vrsis einstalaciju,neces valjda dozivotno ostati zarobljen na xp. A za maticnu i memoriju,Ako mozes uzmi ovo sto ti je predlozeno,ali ako hoces jos ustede mozes da potrazis msi770-g45 i 2gb memorije pa posle nadogradi,ili odmah uzmi 4gb na tebi je. Meni se iskreno najvise svifja ova predlozena varijanta ali ti znas kako stojis sa budzetom. ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku sportista na korisnoj poruci: | ||
De Vinchi (1.3.2010) |
![]() |
#11 |
Veteran
|
![]()
Lepo staviš Windows 7 Ultimate x64 i Bog da te vidi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Starosedelac
|
![]()
Naravno, kad već savetujete Sapphire 5770 VaporX, lepo bi bilo spomenuti faličnu seriju koja ima problem sa biosom pa broj shadera obara sa 800 na 720 (pri čemu karta postaje 5750 faktički).
Ovo je moguće srediti update-om, ali nije zgoreg reći za svaki slučaj. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Starosedelac
|
![]()
E za ovu informaciju nisacuo do sada,ali svakako znam i to da je vapor-x jedna od boljih u sreiji 5770 i moja omiljena.
![]() Hvala na informaciji. Poslednja ispravka: sportista (21.2.2010 u 22:06) |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
V.I.P. Test Drive
Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka
|
![]()
Ako kupujesh novu karticu, shanse za to su male, jer je serija odavno zamenjena, osim ako je neka ostala na lageru, a po prodaji 5770 ne bih rekao. Bila je i jedna falichna Asus serija sa onim jajastim kulerom, koja je stalno prijavljivala pogreshne temperature, takodje je istrebljena.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Doomche na korisnoj poruci: | ||
shrafko (22.2.2010) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Konfiguracija - mišljenja i savjeti | richa | ŠDK - Osnovne komponente | 89 | 10.2.2009 16:33 |
vaši predlozi za upgrade računara | yoshida | Šta da kupim? | 17 | 21.1.2008 21:56 |
Nova konfiguracija | Mean_Machine | Šta da kupim? | 59 | 17.9.2006 19:29 |