|
Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!) (Pravila pisanja: kliknite ovde.) |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
31.3.2006, 23:42 | #81 | |
Mythbuster
|
Re: Legalan Software kod nas!!!
Citat:
|
|
31.3.2006, 23:59 | #82 |
Mythbuster
|
I sto puta do sada sam rekao, nije neki greh odigrati piratsku igru, pogledati piratski film, slušati piratsku muziku... hebi ga, ne možeš da se odrekneš svih tih nekih sitnih zadovoljstava u životu... ali ne treba to ni pravdati toliko... jednostavno hoćeš da imaš sve albume Metallice na jednom mp3 disku, hoćeš da podeliš sa ortacima... ok... ko ti brani... radi to u tajnosti i svi zadovoljni... same članove te grupe ćete ispoštovati tako što ćete otići na koncert i platiti kartu... ali ne treba sad to predstavljati kao nešto potpuno legalno i ne treba isti taj disk da se prodaje na ulici, po tezgama i pijacama... i da eto tako svi to mirno gledaju, kao da se prodaju jaja, a ne nečiji radni vek... Tako je i za softver... hoćeš da naučiš da modeluješ... ok imaš varijantu da nabaviš pirata recimo 3D Maxa ili learning edition, pa uči... ali kada kreneš da radiš nešto sa tim i zarađuješ... onda je red da se to i plati... a ne da se kuka, odakle meni 3000$... pa to se vrati od jednog do dva dobro pogođena posla... nekih reklama recimo... slično je sa bilo kojim drugim skupim softverom... postoji razlog zašto je cena tolika... recimo mnogi kukaju kako je AutoCad skup... pa ? Znaju li oni koliko košta jedan ozbiljniji projekat urađen u njemu... samo što je Srbija nažalost burazerska zemlja, pa onda kome treba sajt ide kod "malog iz komšiluka", jer on će to da završi za 20 evrića... naravno na piratskom softveru... i tako običan narod misli da je to prava cena... umesto da ode u neku kompaniju, plati 500 evra i dobije profesionalnu uslugu, garanciju, tehničku podršku... s tim što će ta firma da plati softver, na taj softver porez, i naravno porez na dobit... što povećava priliv novca u državni budžet, pa samim tim i poboljšava standard i to je ono za šta treba da se borimo da bi nama bilo bolje... ali ne, našem čoveku je lakše da nabije glavu u piratsku video igru i ne razmišlja ni o čemu, i nastavi da kuka zbog plate od 200 evra i zašto ne može da naplati posao po pravoj ceni, nego mora da je smanji za 10 puta... i naravno za to će da krivi Amerkiance, zle korporacije, sankcije, crnu magiju, vanzemaljce...
|
1.4.2006, 0:43 | #83 | |
Član
Član od: 4.2.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
|
Citat:
Kao sto neko rece, da nije bilo nelegalnog softvera 90-tih godina, 90% nasih informaticara ne bi ni postojalo, a mi bismo verovatno bili tehnoloski najzaostalija zemlja (a i sada nismo daleko od toga). Svaki tinejdzer u Americi koji svoju originalnu igru pozajmi komsiji krsi zakon, kad bi i kod njih dosledno primenjivao zakon, gde bi ih to dovelo? |
|
1.4.2006, 1:22 | #84 |
Mythbuster
|
E moj drgonzo, od svega onoga što sam napisao ti si našao da se uhvatiš za jednu rečenicu... al dobro, shvatiću to kao da se sa ostatkom slažeš... Dakle vidi, nije stvar u tome da nisam razmišljao o tome da li je to legalno ili nelegalno... znao sam da nije legalno u većini normalnih zemalja, ali sam isto tako znao da je to kod nas polulegalno, tačnije nije postojao zakon koji bi striktno branio kopiranje softvera... zašto to ne iskoristiti ako nemaš moralnih prepreka da to uradiš... Mi sad ovde ne pričamo o nekim moralnim zakonima, već o pravnim, koji važe na određenoj teritoriji... I ja se ovde ne pozivam ni na čiji moral, već samo kažem da važeći zakon treba da se poštuje... ako se nekome ne sviđa... nek organizuje stranku, grupu građana, nevladinu organizaciju, šta bilo... koja će da se zalaže za pirateriju, pa nek urgira da se u skupštini izglasa ukidanje zakona o autorskim pravima... Ja nemam ništa protiv... doduše, morao bih da promenim profesiju i verovatno bi nam opalili sankcije, pa bi plata sa 200-300 evra, pala na 2-3 evra... ali zato bi mogli do mile volje da gledamo najnovije filmove, igramo najnovije igre i slušamo najnoviju muziku, dok naša draga ili dragi čeka u redu za ulje, šećer i četvrt hleba ... Dakle, ponavljam to nema veze sa moralom... recimo u Iranu postoji zakon koji brani da devojka spava sa muškarcem pre braka... iako većina devojaka verovatno nema moralnih prepreka da to uradi, mnoge verovatno i rade... ali ako je uhvate, sledi kamenovanje... i šta sad, na toj teritoriji, bez obzira kakav je tvoj moral, moraš da se ponašaš tako, u suprotnom sledi kazna... dok na drugim teritorijama gde to nije zabranjeno... možeš to da radiš koliko hoćeš, bez obzira što verovatno i na tim teritorijama postoje ljudi kojima je to nemoralno... Razumemo li se sad ?
Poslednja ispravka: Marko_L (1.4.2006 u 1:30) |
1.4.2006, 1:45 | #85 | ||
Mythbuster
|
Citat:
Citat:
Poslednja ispravka: Marko_L (1.4.2006 u 1:53) |
||
1.4.2006, 2:00 | #86 | |
Mythbuster
|
Citat:
|
|
1.4.2006, 13:23 | #87 |
Član
Član od: 4.2.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
|
Dacu ti jos jedan interesantan primer, choveka koji je imao stav slican kao i ti. Jedan moj dobar drug kupio je Radeon 9600XT tamo negde u prvoj polovini 2004-e (ako se ne varam), izmedju ostalog i zbog gromoglasnog reklamiranja da uz svaki 9600XT ide i originalni primerak Half-life 2. A svi smo zeljno ocekivali HL 2 tih dana ... Medjutim, u tom momentu HL2 jos nije izasao, pa je umesto originalne igre dobio kupon, koji je trebalo da posalje kad igra izadje da bi dobio igru.
Negde u decembru 2004-e igra je izasla, a chovek je poslao svoj kupon na odgovarajucu adresu i strpljivo chekao, dok sam ja uveliko igrao svoj HL2 koji sam kupio kod babe na pijaci Nije hteo da igra pirat, iako mu je nudjeno. Nakon nekoliko meseci cekanja i nerviranja, poslao im je mail, i pitao zasto njegova kopija igra nije stigla, a poslao im je kupon. Rekli su mu da je mozda posredi neka greska, te da isece deo kutije Radeona 9600XT kao dokaz da je kupio karticu i posalje ga. Isekao je deo kutije, poslao ga i cekao.... Nakon par meseci cekanja, tacnije u decembru 2005-e, uzeo je pirat i odigrao ga. Ostecen je za igru cija je prodajna cena u trenutku kad je izasla bila 50 E. Ovog meseca izlazi Half-life: Episode one. Moje pitanje je: zasto bi taj covek imao moralnu obavezu da kupi ovu igru, ako ga je doticna kompanija vec jednom finansijski ostetila? Ako je posredi drugi scenario, ako su igru na carini "prisvojili" carinici, pitanje je isto: Zasto bi postovao zakone drzave, ciji ga sluzbenici pljackaju, i jos ostaju nekaznjeni? |
1.4.2006, 19:50 | #88 |
Mythbuster
|
Doktore, ti i ja se nikako ne razumemo. Ok, ispričao si jednu interesantnu i rekao bih tužnu priču o čoveku koji nije na vreme dobio svoj primerak HL-a ko zna zbog čega, možda je greška kompanije, možda carinika, možda su vanzemaljci... i pitaš zašto bi taj čovek imao moralnih prepreka da kupi pirata te igre, a ja sam ti samo dva posta pre toga rekao da to nema nikakve veze sa moralom, već sa važećim zakonom. Mislim, ja nemam moralnih prepreka da uzmem pirata, bez obzira na to, ali znam šta kaže zakon. To što je možda neki carinik prekršio zakon, ne daje nikome za pravo da čini to isto. Mislim, šta sad, novine su pune ubistava, pljački, silovanja... jel to sad svima nama daje za pravo da radimo to isto ? Kriminal se ne može pravdati kriminalom i mislim da je to svima jasno. I taj carinik nije kažnjen, zato što ga niko nije prijavio i zato što nije dokazano da je nešto uradio... ipak smo svi mi nevini dok se ne dokaže suprotno. Ali, da ostavimo po strani i moralne i pravne zakone... da li ste vi svesni da sistematski pljačkate i uništavate ovu državu ? Ok, da kažemo da ste u pravu i da vlada isto tako pljačka... pa šta je rešenje, da im se pridružimo ili da se borimo protiv toga ? Mislim, ti političari će biti na vlasti do sledećeg glasanja, a posle zavisi od nas... oni će ili da poumiru, ili će otići sa svojom ušteđevinom negde na Bahame, dok mi ostajemo... Da li ste svesni da će sav taj softver koji mi sad tako eksploatišemo jednog dana neko morati da plati, jer neko sve to tefteri ? Možda baš vaša deca... Dobar deo omladine pljuje po "matorcima" koji su lepo živeli, a nama ostavili go*na i dugove... a šta ćete vi ostaviti vašoj deci ? Još veća go*na i još veće dugove ? Da li ste svesni da radimo isto što i naši "matorci" samo koristeći nove tehnologije i da će vaša deca jednog dana isto tako pljuvati po vama ? Razmišlja li neko o tome ?
|
7.4.2006, 23:40 | #89 | |||
amurof aratnevni oeD
Član od: 18.11.2005.
Zahvalnice: 2.055
Zahvaljeno 1.217 puta na 551 poruka
|
Evo i mene posle nedelju dana pauze, malo se komp ukinuo zbog ocjena, ako znate šta mislim.... Nego, da ostavim post, da ne bude da bježim.
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
8.4.2006, 0:11 | #90 | ||
amurof aratnevni oeD
|
Citat:
Citat:
|
||
8.4.2006, 0:11 | #91 | ||||
amurof aratnevni oeD
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Mislim da je to-to od mog odgovora. Upotpunjivaću se. I dosta mi je automehaničara i parizera! |
||||
8.4.2006, 17:04 | #92 | |||
Mythbuster
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
8.4.2006, 17:18 | #93 | |||
Mythbuster
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
8.4.2006, 18:04 | #94 | |
Mythbuster
|
Citat:
|
|
8.4.2006, 18:06 | #95 |
Veteran
|
@Marko_L
Svaka čast na ovako sročenom objašnjenju! |
4.5.2006, 13:06 | #96 |
Starosedelac
|
Ko jos ovde pa ima legalan softver!?Ja ga naravno nemam,jer kintu koju bih dao na njega mogu da iskoristim kako bih nadogradio komp.
|
4.5.2006, 13:12 | #97 |
Banned
|
Kao sto kaze huligan, ko ima para za originale.Koliko imate igara u kompjuteru (mislima na one preko jednog diska, ne one sitne) pa sve to pomnozite sa 10-15 evra, plus broj programa koji pomnozite sa 50-60 evra (cak i vise) i dobije te cifru koju ste mogli da ulozite u nadogradnji kompa ili nesto drugo.Zar nije tako.Ja licno koristim pirate, jer nemam para za originale.
P.S. Pa i ti pirati ne rade to iz dobre volje, mora od necega da se zivi! |
5.5.2006, 1:08 | #98 | |
Veteran
|
Citat:
Prosecan komp u zemlji sigurno vredi 500+ evrica. Ne mogu da verujem da onda nije moguce odvojiti 10-15 evrica koliko kostaju solidni programi iz budzet kategorije. Ja ovaj tvoj post ovako tumacim: Vozim Yuga i placam gorivo. Glupost! Bolje da uzmem pistolj i da redom pljackam pumpe. Time cu ustedeti za gorivo, a Yugo ce, bo'me, da dobija za te pare redovan upgrade pa ce jednom dogurati do Ferarija. Super ideja! Ili sam nesto propustio... ? Poslednja ispravka: Nemesis (5.5.2006 u 1:22) |
|
5.5.2006, 8:56 | #99 |
Član
|
Nedavno sam bio u Podgoricu i uzeo original Postal 2 Share The Pain na 1CD. Pazi sad. StarForce. Nigdje na kutiji/papiru seriala. Poludio sam. Morao sam traziti net za crack najnovije verzije i JEDVA da sam nasao. E, kako to da ovo nije kriminal, a pirat jeste. Pirati su barem posteni i kad nesto uzmes, radi. Sad, ovo mi je tek prvi put [ostale dvije isto original rade] da na legit cd nemam serial za pokretanje. Mada, igra mi je vrh.
|
6.5.2006, 20:20 | #100 | ||
Mythbuster
|
Citat:
Citat:
|
||
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |