![]() |
![]() |
![]() |
#1 |
eat, sleep & blink
|
![]()
Imam jedan gadan problem, nadam se da ce ga ekipa SK-a uz pomoc korisnika ovog foruma resiti.
Problem je nekoliko puta objasnjavanju I/O portu ali ta "fora" kod mene vise ne pomaze. Imam VIA plocu i AMD procesor. Nadam se da cete odmah znati problem? U pitanju je DMA mode koji mi se non-stop iskljucuje tako da stalno u Device Manageru trebam da brisem ono.... Jos veci problem je da iako u Nero Info Tool-u vidim da je DMA Mode ukljucen, ali ipak Nero nece ni da mrdne. Buffer je na 0% i odmah mi unisti prazan cd prilikom rezanja. Ponekad reze - ponekad ne. Evo danas, nije hteo da reze Verbatim cd, pa sam ubacio Smart Buy(cd rw 193 mb-a od druga(trebam nesto da mu rezem)) i narezao ga je. Nakon toga sam ubacio Verbatim i konacno narezao disk. Tako sam morao odmah da ubacim i drugi i treci i cetvrti... dok radi.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Član
Član od: 3.12.2005.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 12 puta na 11 poruka
|
![]()
Jel' si probao sa ubacivanjem novih 4-in-1 drivera ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
Član od: 7.12.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 17 puta na 13 poruka
|
![]()
Najpre jedno pojašnjenje:
Problem sa promenom načina transfera podataka od DMA u PIO mod nastaje kada IDE-ATAPI Port drajver (Atapi.sys) šest puta za redom dobije informaciju o CRC grešci. Najčešći uzrok ovome je loš disk. Tada drajver automatski smanjuje mod za jedan stepen kako bi ipak uspeo da pročita podatke i to u koracima: DMA6>DMA5....>PIO4>... Sve ovo je sasvim u redu, medjutim problem (koji je i Microsoft priznao i o tome se mogu naći članci na http://support.microsoft.com) je u tome što drajver ne vraća najveći mogući mod, nego zadržava poslednji na kome se zaustavio. Sve ovo se dešava i sa optičkim uredjajima i sa hard diskovima i nema mnogo veze sa kombinacijom VIA čipset - AMD procesor. Primera radi, ja sam imao sličnih problema i sa hard diskom (oštećen) i sa DVD rezačem (loš DVD medij) iako imam Intel Pentium na SIS čipsetu. ![]() Kao što je poznato jedini lek za ovo je deinstalacija drajvera i restart. ![]() Što se tiče tvog problema sa Nerom, ne verujem da je ovo uzrok, pogotovu što bi on trebalo da radi i u PIO modu, naravno na manjim brzinama rezanja. Nero ne trpi pored sebe druge programe za rezanje, pa ako imaš još neki instaliran možda je to problem. Problem mogu biti i loši diskovi, ali i hardver (mada kažeš da sa drugim sistemima nemaš problema, što bi značilo da je hardver ipak u redu, ali onda su možda neki drajveri)... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 10
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
|
![]()
Pokusaj sa instalacijom Linux-a da popravis stvar. Ja sam imao cudnih problema sa CD-rom ali kada sam instalirao Linux sve je prestalo cak sam 2xbrze kopirao fajl nego u Windows-u.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
eat, sleep & blink
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
eat, sleep & blink
|
![]() Citat:
P.S. Ranije mi je bio ugasen DMA Mode a Nero je rezao sa bufferom 32%(16 x full disc 12-15 minuta). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senio®
Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 239
Zahvaljeno 835 puta na 309 poruka
|
![]()
Miriše mi malo na HW.
Kada god naiđem na problem sa narezivanjem diskova na nekom računaru jedna od opcija mi je da probam rezanje direktno iz Windows Explorera: Write these files to CD |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Član
Član od: 7.12.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 17 puta na 13 poruka
|
![]() Citat:
Možeš biti bez brige. Čak i ako deinstaliraš driver za granu na kojoj je sistemski disk, računar će raditi sasvim normalno. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
Član od: 6.12.2005.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Sačuvaj ovo kao idebak.reg i ubaci u registry
Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet002\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001] "EnumPropPages32"="storprop.dll,IdePropPageProvider" "InfPath"="mshdc.inf" "InfSection"="atapi_Inst_primary" "ProviderName"="Microsoft" "DriverDateData"=hex:00,80,62,c5,c0,01,c1,01 "DriverDate"="7-1-2001" "DriverVersion"="5.1.2600.1106" "MatchingDeviceId"="primary_ide_channel" "DriverDesc"="Primary IDE Channel" "MasterDeviceType"=dword:00000001 "SlaveDeviceType"=dword:00000002 "MasterDeviceTimingMode"=dword:00020010 "MasterDeviceTimingModeAllowed"=dword:ffffffff "MasterIdDataCheckSum"=dword:0002ac3b "SlaveDeviceTimingMode"=dword:00002010 "SlaveDeviceTimingModeAllowed"=dword:ffffffff "SlaveIdDataCheckSum"=dword:0001f6ea |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Član
Član od: 27.11.2005.
Zahvalnice: 25
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Problem pri povezivanju sa TV-om | VMedic | Operativni sistemi | 11 | 3.2.2009 23:36 |
hp 3820 problem | S-man | Ostale komponente | 4 | 7.2.2006 5:12 |
Problem sa smedjim linijama koje se na ekranu pojavljuju sa desne na lijevu... | Jann | Grafika | 4 | 15.12.2005 12:42 |
U.S. Robotics problem | Nikola Milosavljevic | Kvarovi | 7 | 12.12.2005 0:36 |