Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Slobodni softver

Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.4.2006, 3:45   #21
iurisvulgaris
Banned

Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Koja Distribucija?

Citat:
brainZ kaže:
pa ako biste kupili masinu sa bilo kojim od tih distroa, i sve vam bilo podeseno, ne biste ni osetili potrebu da bilo sta 'administrirate'.
Pa ako je sve unapred podešeno još pre kupovine računara,onda je svaka rasprava šta je najbolje za početnika besmislena kao i postojanje ovakvih foruma.
Citat:
brainZ kaže:
.. Dakle, ne kazem da je Mandriva los izbor - za Suze-ronim uvek to kazem - ili neki drugi komercijalni distro, ali kao 'pocetnici bezite od Slack ili Debiana' je glupo,..
Kada kažem da početnici treba da izbegavaju Slack ili Debian,time uopšte ne tvrdim da su zbog toga ove distribucije lošije od na primer Suse-a,ali ipak zahtevaju neko predznanje na Linuxu. Time ne isključujem da neki apsolutni početnik može lepo da se snađe i sa Slack-om,ali ogromna većina početnika bi veoma teško “pohvatala konce”.
U poslednje vreme primećujem da su neki korisnici Linuxa počeli da preteruju sa Slackware-om i još nekom distroima(Gentoo,Debian i sl.)da agresivno tvrde da su to najbolji pa čak i jedini Linuxi,da su jedino i samo rad u konzoli i ručno editovanje konfiguracionih datoteka Linux-a sve ostalo je Windows-way.Ako toliko preziru “šareni” GUI što li drže KDE/Gnome na svojim računarima?
Izgleda da su se prepoznali u negativnoj MS kampanji protiv Linuxa u kojoj se upravo potenciraju stvari tipa da u Linuxu sve mora da se obavlja iz konzole,da nema GUI konfiguracionih alata,da je “linux za programere”,da sve mora ručno da se podesi da ništa nije automatizovano itd.
Kada početnik na Linuxu prvo čuje gore navedene priče MS-a,pa onda ove propagatore Slack-a i sličnih distroa,razumljivo je da će bataliti Linux i vratiti se Windowsu.
iurisvulgaris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2006, 8:37   #22
Miloš
Veteran

Član od: 18.1.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 15 puta na 11 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Miloš Slanje poruke preko Skypea korisniku Miloš
Smile Re: Koja Distribucija?

@iurisvulgaris
Još jedna stvar: GUI je Apple napravio 1984. godine, a posle ga je Windows kopirao.
Miloš je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2006, 11:16   #23
laserjat
Novi član

Član od: 29.12.2005.
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku laserjat

U stvari GUI je razvijen od strane Xerox-a 1974, a Apple ga je kopirao od njih.
laserjat je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2006, 11:17   #24
Miloš
Veteran

Član od: 18.1.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 15 puta na 11 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Miloš Slanje poruke preko Skypea korisniku Miloš
Talking Re: Koja Distribucija?

Citat:
laserjat kaže:
U svakom slučaju, nema veze sa Windowsom.
Miloš je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2006, 13:18   #25
Covenant
Deo inventara foruma

Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka

Citat:
iurisvulgaris kaže:
U poslednje vreme primećujem da su neki korisnici Linuxa počeli da preteruju sa Slackware-om i još nekom distroima(Gentoo,Debian i sl.)da agresivno tvrde da su to najbolji pa čak i jedini Linuxi,da su jedino i samo rad u konzoli i ručno editovanje konfiguracionih datoteka Linux-a sve ostalo je Windows-way.Ako toliko preziru “šareni” GUI što li drže KDE/Gnome na svojim računarima?
Izgleda da su se prepoznali u negativnoj MS kampanji protiv Linuxa u kojoj se upravo potenciraju stvari tipa da u Linuxu sve mora da se obavlja iz konzole,da nema GUI konfiguracionih alata,da je “linux za programere”,da sve mora ručno da se podesi da ništa nije automatizovano itd.
Kada početnik na Linuxu prvo čuje gore navedene priče MS-a,pa onda ove propagatore Slack-a i sličnih distroa,razumljivo je da će bataliti Linux i vratiti se Windowsu.
Ima dosta istine u ovome sto si rekao,ali moras se sloziti i da kod dosta ljudi nije tako,recimo kod mene
Ja sam zaista probao puno distroa RH,MDK,SuSE,Ubuntu,Vector,Knoppix,Gentoo,i naravno Slackware koji je kada sam ga prvi put probao(verzija 10.0) ostavio na mene zaista pozitivan utisak-na prvom mestu me je odusevila brzina i stabilnost u odnosu na distroe koje sam ranije imao....
Takodje mi se svidela i izrazita jednostavnost,jer se sve vrlo lako i bez mnogo problema namesta iz konzole ili preko nekoliko skripti u samom Slack-u(plus je svaki conf fajl odlicno dokumentovan uputstvom koje je ostavio Pat),verovali ili ne-Slack je veoma jednostavna i cista distribucija i to je otprilike ono sto mi se i svidja kod njega
A tu su i orginalni genericiki ne patch-ovani vanilla kernel,rc sistem skripti koji je mnogo jednostavniji za odrzavanje nego SysV,i jos dosta toga....
Tako da zaista mogu da kazem da je Slack jedan od najboljih distroa,ako ne i najbolji-sto je najvaznije od svega,radi ekstra stabilno,brzo i nijednom mi se nije zkucao za ovih par godina koriscenja...
Dakle,zakljucujes da ja koristim Slack zato sto mi se svidja ceo njegov koncept,i zaista otkako sam ga probao ne pomisljam puno da probam bilo koji drugi linux distro(mada imam zelju da probam "pravi" Debian i Fedoru).....
Takodje,ne prezirem GUI jer koristim KDE koji je moje radno okruzenje jos od MDK-a....
Sto se tice OOffice-a koji se ne dobija sa Slack-om,to nije po meni velika mana-recimo tu su KOffice i Abi Word koji mogu sasvim fino da zadovolje neke osnovne potrebe....
Zato se,recimo,sa Slack-om dobijaju svi kodeci koji ce ti ikada trebati za pustanje DivX/DVD-a i skoro svih muzickih formata(nedostaju koliko sam video,samo lame za ripovanje i real video kodeci)+Xine player,cime recimo Fedora i SuSE ne mogu da se pohvale.....
Eto..
PoZ!
Covenant je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2006, 13:30   #26
hatebreeder
Novi član

Član od: 11.4.2006.
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku hatebreeder Slanje poruke preko MSN-a korisniku hatebreeder

iurisvulgaris, zar ne mislis da je bolje krenuti od necega mozda malo slozenijeg pa posle sve da bude lako a ne da npr kod SuSe-a Yast radi sav posao i ti ne moras da razmisljas. SuSe je npr za korisnike koji zele free a nece m$ window$ dok ako korisnik zeli da se malo vise udubi nek odma startuje sa necim tipa Slackware, Debian posle ce biti lako odluciti se za pravi distro
hatebreeder je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2006, 13:47   #27
brainZ
Član

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 6 puta na 4 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku brainZ

Citat:
iurisvulgaris kaže:
Pa ako je sve unapred podešeno još pre kupovine računara,onda je svaka rasprava šta je najbolje za početnika besmislena kao i postojanje ovakvih foruma.
Apsolutno si u pravu. S tim sto na zalost nemas racunare sa preinstaliranim GNU/Linuxom, osim nekoliko modela najjeftinijih laptop masina koje imaju Knoppix, ali na zalost cesce kao Live CD nego na hardu, pa ocigledno da nedoumice ostaju... Ali nikada se necu sloziti da Debian ili Slack treba izbegavati (donekle bih mogao za Gentoo, on je ipak malkice zayeban za instalaciju...), a da treba favorizovati Mdk ili Suse. Don't get me wrong, ja sam svoje koriscenje GNU/Linuxa zapoceo sa Mandrakeom, i drzim da je dobar distro, ali kada sam presao na 'Debianoide' shvatio sam da je to isto to, samo mnogo bolje . Pogledaj najbolje/najpopularnije distroe, u pitanju su uglavnom derivati Debijana, Ubuntu , Mepis, Knoppix/Kanotix... I svi su 'laki za pocetnike' i jednostavni za odrzavanje, and guess what, nemaju Yast...
brainZ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2006, 19:31   #28
iurisvulgaris
Banned

Citat:
Covenant kaže:
Ima dosta istine u ovome sto si rekao,ali moras se sloziti i da kod dosta ljudi nije tako,recimo kod mene
Ja sam zaista probao puno distroa RH,MDK,SuSE,Ubuntu,Vector,Knoppix,Gentoo,i naravno Slackware koji je kada sam ga prvi put probao(verzija 10.0) ostavio na mene zaista pozitivan utisak-na prvom mestu me je odusevila brzina i stabilnost u odnosu na distroe koje sam ranije imao....
A tu su i orginalni genericiki ne patch-ovani vanilla kernel,rc sistem skripti koji je mnogo jednostavniji za odrzavanje nego SysV,i jos dosta toga....
Tako da zaista mogu da kazem da je Slack jedan od najboljih distroa,ako ne i najbolji-sto je najvaznije od svega,radi ekstra stabilno,brzo i nijednom mi se nije zkucao za ovih par godina koriscenja...
Dakle,zakljucujes da ja koristim Slack zato sto mi se svidja ceo njegov koncept,i zaista otkako sam ga probao ne pomisljam puno da probam bilo koji drugi linux distro(mada imam zelju da probam "pravi" Debian i Fedoru).....
!
Upravo tvoje iskustvo potvrđuje ono što ja tvrdim jer si prvo isprobavao user-friendly distroe(MDK,Suse,FC,Ubuntu) a tek onda Gentoo i Slackware,što znači da se tek posle nekog bavljenja dužeg ili kraćeg user-friendly distribucijama mogu shvatiti neka ograničenja njihovog koncepta.Drugim rečima,potrebno je izvesno vreme koristiti Yast i slične alate da bi se shvatilo da oni nisu svemogući i da ne mora da se oslanja uvek na njih,tek kada korisnik primeti da ga Gui alati ograničavaju,onda može da odustane od njih.

Citat:
Miloš kaže:
@iurisvulgaris
Još jedna stvar: GUI je Apple napravio 1984. godine, a posle ga je Windows kopirao.
Citat:
Miloš kaže:
U svakom slučaju, nema veze sa Windowsom.
Citat:
laserjat kaže:
MS je uspešno primenio tuđe ideje i zahvaljujući njima u vreme svoje dominacije postavio standard što se tiče user-friendly okruženja i jednostavnosti.Teško da je u bilo čemu Windows postavio ikakav standard,ali što se tiče prijemčivosti korisniku koji ništa ne zna o kompjuterima to se teško može osporiti.Sada, 90 % ljudi koji su koristili Windows očekuju nešto slično i kod Linuxa,ne žele da se mnogo zamaraju i posvećuju vreme kompjuteru.Sve je stvar navike jer ogromna većina početnika na Linuxu je pre toga koristila Windows,a sasvim druga stvar bi bila da je prvi OS koji su ikad koristili bio Linux,onda bi zaista bilo svejedno da li će koristiti Slackware ili Mandrivu.
Posle više godina gotovo apsolutne dominacije Windowsa kao desktop sistema,mora se prihvatiti realnost da je ogromna većina korisnika naviknuta od MS-a na šareni GUI,na konfigurisanje sa 2 klika i da hoće to isto od Linuxa,te jedino user-friendly distribucije imaju šanse da postanu mainstream.Ovakve distribucije su po pravilu komercijalne ali na jedan ipak pošten način za razliku od Windowsa.
Stara 16.4.2006, 19:34   #29
iurisvulgaris
Banned

Citat:
Covenant kaže:
Sto se tice OOffice-a koji se ne dobija sa Slack-om,to nije po meni velika mana-recimo tu su KOffice i Abi Word koji mogu sasvim fino da zadovolje neke osnovne potrebe....
Zato se,recimo,sa Slack-om dobijaju svi kodeci koji ce ti ikada trebati za pustanje DivX/DVD-a i skoro svih muzickih formata(nedostaju koliko sam video,samo lame za ripovanje i real video kodeci)+Xine player,cime recimo Fedora i SuSE ne mogu da se pohvale.....
Eto..
PoZ!
I ja često volim da koristim abiword ili koffice jer su brži od open offica.Ali ipak Open office je standard kao kancelarijski paket u svetu linuxa,i njegov nedostatak jednu distribuciju čini inferiornom u kancelarijskom smislu od većine drugih.S druge strane može se reći,Open office se može skinuti sa neta,ako nije na dial up-u,ali ako tako gledamoonda je svako poređenje distribucija izlišno.

Citat:
hatebreeder kaže:
iurisvulgaris, zar ne mislis da je bolje krenuti od necega mozda malo slozenijeg pa posle sve da bude lako a ne da npr kod SuSe-a Yast radi sav posao i ti ne moras da razmisljas. SuSe je npr za korisnike koji zele free a nece m$ window$ dok ako korisnik zeli da se malo vise udubi nek odma startuje sa necim tipa Slackware, Debian posle ce biti lako odluciti se za pravi distro
Prelazak sa Windowsa na Slackware je prilično drastičan korak,ima i u user-friendly distribucija dosta novih stvari za udubljivanje.Daleko više udubljivanja zahteva recimo Suse ili čak Mandriva od Windowsa,pa je početniku dovoljno to što je uspešno napravio particije i instalirao Linux,instalirao drajvere za winmodem,kodeke,vga drajvere za 3d-akceleraciju i uspeo sam odmah posle instalacije da koristi Linux za većinu stvari za koje je koristio Windows.Nekima je i prelazak na Suse/MDK/FC bio previše pa su se brže bolje vratili na Windows.
To što Yast radi sav posao prilično automatizovano može nekoga da ograničava,ali postoje ideje da se Yast implementira i u Debian,a to sigurno zato što je nekim korisnicima Debiana potreban,a oni sigurno početnici.
Stara 16.4.2006, 19:37   #30
iurisvulgaris
Banned

Citat:
brainZ kaže:
Apsolutno si u pravu. S tim sto na zalost nemas racunare sa preinstaliranim GNU/Linuxom, osim nekoliko modela najjeftinijih laptop masina koje imaju Knoppix, ali na zalost cesce kao Live CD nego na hardu, pa ocigledno da nedoumice ostaju... Ali nikada se necu sloziti da Debian ili Slack treba izbegavati (donekle bih mogao za Gentoo, on je ipak malkice zayeban za instalaciju...), a da treba favorizovati Mdk ili Suse. Don't get me wrong, ja sam svoje koriscenje GNU/Linuxa zapoceo sa Mandrakeom, i drzim da je dobar distro, ali kada sam presao na 'Debianoide' shvatio sam da je to isto to, samo mnogo bolje . Pogledaj najbolje/najpopularnije distroe, u pitanju su uglavnom derivati Debijana, Ubuntu , Mepis, Knoppix/Kanotix... I svi su 'laki za pocetnike' i jednostavni za odrzavanje, and guess what, nemaju Yast...
Kada kažem “izbegavati” Slackware,Debian ili Gentoo a "favorizovati" user-friendly distroe mislim samo na apsolutne početnike na Linuxu i to samo u prvo vreme,isto kao što si ti počeo sa Mandrakom pa tek posle prešao na Debian.
Derivati Debiana(Ubuntu,Knoppix) su ipak po načinu i filosofiji korišćenja sličniji Suse-u ili Mandrivi nego samom Debianu.Nemaju Yast ali imaju druge Gui alate koji ga zamenjuju. I ove distribucije su takođe dobar izbor za početnika,jedino mislim da je Ubuntu iako verovatno najpopularnija distribucija uopšte,suviše “mali” I da bez brzog interneta teško čovek može sve da poskida(KDE na primer ako nije uzeo Kubuntu).
Simply Mepis je isto dobra user-friendly distribucija ali mnogo čega nema na 1 cd-u,na primer kernel source,a koji je itekako potreban.
Stara 16.4.2006, 22:21   #31
brainZ
Član

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 3
Zahvaljeno 6 puta na 4 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku brainZ

Pa upravo sam koristio Mdk jer su ga u tom trenutku preporucivali za pocetnike, ali ne mislim da bih odustao od GNU/Linuxa da sam odmah probao Debian ili Slack. Stvar je u tome sto ti govoris o HC distroima kao da nude iskljucivo terminal, a ne kompletna desktop okruzenja... Podesavanja koja ce koristiti klasican Win-user se ticu wallpapera, ikonica, tema... a sve se to da uraditi iz grafickog okruzenja. Ponavljam, kada bi pri kupovini racunara dobili prekonfigurisane Linux masine, ljudi bi ih koristili bez ikakve frke kao sto je to i sa Windowsom, tamo slabo ko koristi msconfig ili regedit, a cesto su u pitanju esencijalne alatke... Dakle, obican korisnik ne razume ono sto se zove "OS internals" na bilo kom operativnom sistemu, bilo da su mu prezentovani u grafickom ili CLI obliku - te ih nece (znati) ni koristiti, narocito na prethodno konfigurisanoj masini koju ce jednostvno da upotrebljava bez veceg upustanja u to sta i kako radi - a sve ostalo je dovoljno slicno...
brainZ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2006, 23:12   #32
Vladimiros
Član

Član od: 9.3.2006.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 13 puta na 10 poruka

Moje prvo iskustvo sa Linux-om je bio Knoppix live cd pre 2 godine.
To mi je zagolicalo mastu.
Onda sam na preporuku profesora programiranja probao Mandrivu 2005 LE.
U principu ok OS ako zanemarimo da nisam spoji nikada vise od 10 dana da ne pocne da bug-uje. Kod drugara je pukao kada je ovaj otvorio Excel dokument i morao je da se re-instalira.
Mada je extra to sto odma ima SVE moguce sto pozelis. Audio/video codec-e, silne aplikacije(ortak je zabalavio kada je probao Blender), sve je na DVD-u.

Onda sam narucio Ubuntu. Ne kazem da je najbolji, ali meni super lezi.
GNOME i Synaptic, i paketa koliko hoces. A ima i live cd da vidis oce li videti sav tvoj hardware, da znas da li da se cimas sa instalacijom ili ne.

Podesavanje je intuitivno i vrlo logicno. sve opcije su na ociglednim mestima.

Moj savet, probaj prvo Mandrivu, s obzirom da ima sve, iako nije najstabilniji Linux, a onda ako ti se svidi GNOME, obavezno probaj Ubuntu, a ako vise volis KDE tu imas izbora koliko hoces(za pocetnike mozda najbolje SuSE). Ako imas spor internet pogledaj da uzmes neku distribuciju na DVD jer ima vise paketa.

Sve je stvar tvog licnog ukusa. Koliko ljudi, toliko cudi, toliko distribucija.
Vladimiros je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.4.2006, 23:40   #33
iurisvulgaris
Banned

Citat:
brainZ kaže:
. Stvar je u tome sto ti govoris o HC distroima kao da nude iskljucivo terminal, a ne kompletna desktop okruzenja....
Ja ne tvrdim da su Slack i slične distribucije isključivo bazirani na konzoli,jer postoje KDE Control centar i slične stvari,ali ipak pretežan(ne sve)broj stvari mora da se obavi u konzoli.Konzola/terminal je neophodna i u user-friendly distroima.
Citat:
brainZ kaže:
Ponavljam, kada bi pri kupovini racunara dobili prekonfigurisane Linux masine, ljudi bi ih koristili bez ikakve frke kao sto je to i sa Windowsom, tamo slabo ko koristi msconfig ili regedit, a cesto su u pitanju esencijalne alatke... ...
Baš naprotiv,većina prelaznika na Linux je često koristila msconfig,regedit, i druge grafičke alate i "administrirala" po Windowsu pa im je posle raznih iskustava sa padom sistema,reinstalacijama,greškama u registru ,palo na pamet da koriste Linux.Ja pretpostavljam da prosečan početnik na Linuxu ima značajno iskustvo sa raznim podešavanjima u Windowsu,koja je vršio preko GUI-a,pa sada očekuje da i Linux može da konfiguriše iz GUI-a.
Citat:
brainZ kaže:
Podesavanja koja ce koristiti klasican Win-user se ticu wallpapera, ikonica, tema... a sve se to da uraditi iz grafickog okruzenja...]
Onaj koji samo zna da podesi wallpaper i temu,najčešće ima 2-3 programa na neke stvari kao što je pravljenje particija za Linux i ne pomišlja,takvi jednostavno i nisu kandidati za Linux.
Citat:
brainZ kaže:
Dakle, obican korisnik ne razume ono sto se zove "OS internals" na bilo kom operativnom sistemu, bilo da su mu prezentovani u grafickom ili CLI obliku - te ih nece (znati) ni koristiti, narocito na prethodno konfigurisanoj masini koju ce jednostvno da upotrebljava bez veceg upustanja u to sta i kako radi - a sve ostalo je dovoljno slicno...
Prethodno konfigurisane mašine sa Linuxom nisu ,barem kod nas,neka česta pojava već Linux najčešće obitava u dual-bootu sa Windowsu.Mislim da su čak i multi-bootovi sa više Windowsa i Linuxom ili čak sa više distribucija češći od mašina samo sa unapred instaliranim Linuxom,koje su vrlo retke.
Da bi se napravio dual-boot ipak je potrebno neko elementarno znanje mnogo veće od onoga koje poseduju korisnici koji znaju samo da promene wallpaper ili temu.
Stara 17.4.2006, 2:30   #34
bobzilla
Član

Član od: 27.10.2005.
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka

Citat:
brainZ kaže:
Pogledaj najbolje/najpopularnije distroe, u pitanju su uglavnom derivati Debijana, Ubuntu , Mepis, Knoppix/Kanotix... I svi su 'laki za pocetnike' i jednostavni za odrzavanje, and guess what, nemaju Yast...
Još uvek. Naime, postoji projekat portovanja Yasta na Debian.
bobzilla je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.4.2006, 2:36   #35
bobzilla
Član

Citat:
iurisvulgaris kaže:
Prethodno konfigurisane mašine sa Linuxom nisu ,barem kod nas,neka česta pojava već Linux najčešće obitava u dual-bootu sa Windowsu.Mislim da su čak i multi-bootovi sa više Windowsa i Linuxom ili čak sa više distribucija češći od mašina samo sa unapred instaliranim Linuxom,koje su vrlo retke.
Moram malo da skrenem sa teme... Šta mislite da li postoji tržište za takve mašine?

@urke: ako diskusija krene na ovu stranu, molim te odvoji sve što se tiče ovog pitanja u novu temu. Hvala.
Stara 17.4.2006, 12:01   #36
maddox
Novi član

Član od: 2.3.2006.

Firma Evizo iz Pozarevca instalira Linux na kupljene masine, naravno, ako to musterija zeli, i mogu vam reci da do sada nismo ni jedan instalirali. Kada coveku objasnite sta je Linux, i da mora da plati kintu za Windows, on samo kaze: "Dajte mi praznog.". Sta da se radi, ljudi jednostavno ne poznaju neke stvari Jbs komp koji nema Windows, igrice, 700 profi verzija crackovanih programa, od kojih se ne koriste ni 2 u potpunosti. Nasi ljudi nisu osetili kako izgleda placati softver, zato se tako i izivljavaju.
maddox je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.4.2006, 16:53   #37
AxeZ
Banned

Član od: 30.12.2005.
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku AxeZ

To se da vrlo jednostavno resiti.
Konfiguracija sa Linuxom kosta toliko, sa windowsom i nicim vise, 100-200-300 EUR vise i gotovo.
AxeZ je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.4.2006, 22:22   #38
Vladimiros
Član

Citat:
Konfiguracija sa Linuxom kosta toliko, sa windowsom i nicim vise, 100-200-300 EUR vise i gotovo.
Linux se ne moze bas tako lako popularizovati kod masa samo zato sto je dzabe jer je i u velikom broju slucajeva i sam Win "dzabe".

Popularnost se kod razlicitih grupa korisnika drugacije stice. Kod klinaca uvodjenjem linux-a u skole(i to ne kao dual boot sa win-om) i dokazivanjem da moze da se i u njemu ide na internet, slusa muzika, gledaju filmovi i igraju igrice.

Kod Ljudi koji se sluze racunarom za osnovne, a i ozbiljnije kancelarijske poslove promovisanjem cene software-a( $0.0), dobrih paketa(OpenOffice) i nekom standardizacijom u obliku (zagarantovane)podrske koja mora biti dosupna korisnicima po razumnoj ceni uvek i svuda(prim. Politika uvodi SAP na MS advanced serveru zbog standarda i podrske jer im je jeftinije da zbudze brzu masinu nego da koriste brzi OS posto Linux admin na duze staze kosta vise), kao i standardizacije applikacija.(prim. isto Politika vrsi migraciju mail servera na linux-u koja traje 4 meseca, sto clanovi redakcije verovatno znaju i mogu da potvrde)

Ove stvari jako bitno uticu na popularnost i opsti stav prema Linux-u.

Ako gresim negde ispravite me.
Stara 17.4.2006, 23:06   #39
bobzilla
Član

Citat:
AxeZ kaže:
Ok. Ali konkretno me zanima mišljenje o tome da li bi konfiguracije sa preinstaliranim GNU/Linuxom imale prođu na tržištu. Recimo, ako se ponudi i podrška (nešto što kod nas još uvek ne postoji za GNU/Linux). Pričao sam svojevremeno sa Ivanom Jelićem o tome... On je tada bio vrlo skeptičan prema ideji...
Stara 18.4.2006, 17:01   #40
Vladimiros
Član

Citat:
Ok. Ali konkretno me zanima mišljenje o tome da li bi konfiguracije sa preinstaliranim GNU/Linuxom imale prođu na tržištu. Recimo, ako se ponudi i podrška (nešto što kod nas još uvek ne postoji za GNU/Linux). Pričao sam svojevremeno sa Ivanom Jelićem o tome... On je tada bio vrlo skeptičan prema ideji...
Ako mogu ja da dam komentar:

Sve masine bi morale da furaju istu distribuciju Linux-a, kako bi tehnicka podrska mogla da poznaje sistem uzduz i popreko. Takodje moraju posojati paketi za popularne aplikacije i drajvere u binarnom obliku, nikako kao source, jer bi svi zaposleni u teh. podrsci dobili nervni slom u roku od mesec dana. Podrska bi trebalo biti ogranicena na ono sto se instalira u firmi i na prekompajlirane pakete koji se nude. sve ostalo kao i u win-u bi trebalo da bude na sopstvenu odgovornost. Naravno ako moze i van toga da se pomogne jos bolje. Kursevi za tu distribuciju bi trebali biti dostupni kako za korisnike tako i za admin-e. Saradnja izmedju firmi koje preinstaliraju Linux bi bila pozeljna u vidu toga sta se instalira kako bi se olaksala obuka admina i korisnika, a mozda i u obliku unificirane arhiture koja bi poslovnim korisnicima dosta znacila. LPI sertifikati preporuceni.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Koja je najjaca graficka za AGP? bloodnick Grafika 67 6.8.2007 23:03
Koja je po vama najbolja sportska igra u 2005. godini? Rene Sportske simulacije 55 13.12.2006 6:33
Vodeća distribucija ??? PhaetoN Slobodni softver 74 8.6.2006 0:58
Koja video kompresija? Kokan Video/TV softver 8 3.4.2006 19:30
Koja PCI-E ploca? ivica_83 Osnovne komponente 76 9.2.2006 14:07

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 11:49.