![]() |
![]() |
|
|||||||
| Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
|
#21 | ||
|
Banned
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
Citat:
Citat:
U poslednje vreme primećujem da su neki korisnici Linuxa počeli da preteruju sa Slackware-om i još nekom distroima(Gentoo,Debian i sl.)da agresivno tvrde da su to najbolji pa čak i jedini Linuxi,da su jedino i samo rad u konzoli i ručno editovanje konfiguracionih datoteka Linux-a sve ostalo je Windows-way.Ako toliko preziru “šareni” GUI što li drže KDE/Gnome na svojim računarima? Izgleda da su se prepoznali u negativnoj MS kampanji protiv Linuxa u kojoj se upravo potenciraju stvari tipa da u Linuxu sve mora da se obavlja iz konzole,da nema GUI konfiguracionih alata,da je “linux za programere”,da sve mora ručno da se podesi da ništa nije automatizovano itd. Kada početnik na Linuxu prvo čuje gore navedene priče MS-a,pa onda ove propagatore Slack-a i sličnih distroa,razumljivo je da će bataliti Linux i vratiti se Windowsu. |
||
|
|
|
|
|
#22 |
|
Veteran
|
@iurisvulgaris
Još jedna stvar: GUI je Apple napravio 1984. godine, a posle ga je Windows kopirao.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Novi član
|
U stvari GUI je razvijen od strane Xerox-a 1974, a Apple ga je kopirao od njih.
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Veteran
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
Citat:
Ja sam zaista probao puno distroa RH,MDK,SuSE,Ubuntu,Vector,Knoppix,Gentoo,i naravno Slackware koji je kada sam ga prvi put probao(verzija 10.0) ostavio na mene zaista pozitivan utisak-na prvom mestu me je odusevila brzina i stabilnost u odnosu na distroe koje sam ranije imao.... Takodje mi se svidela i izrazita jednostavnost,jer se sve vrlo lako i bez mnogo problema namesta iz konzole ili preko nekoliko skripti u samom Slack-u(plus je svaki conf fajl odlicno dokumentovan uputstvom koje je ostavio Pat),verovali ili ne-Slack je veoma jednostavna i cista distribucija i to je otprilike ono sto mi se i svidja kod njega A tu su i orginalni genericiki ne patch-ovani vanilla kernel,rc sistem skripti koji je mnogo jednostavniji za odrzavanje nego SysV,i jos dosta toga.... Tako da zaista mogu da kazem da je Slack jedan od najboljih distroa,ako ne i najbolji-sto je najvaznije od svega,radi ekstra stabilno,brzo i nijednom mi se nije zkucao za ovih par godina koriscenja... Dakle,zakljucujes da ja koristim Slack zato sto mi se svidja ceo njegov koncept,i zaista otkako sam ga probao ne pomisljam puno da probam bilo koji drugi linux distro(mada imam zelju da probam "pravi" Debian i Fedoru)..... Takodje,ne prezirem GUI jer koristim KDE koji je moje radno okruzenje jos od MDK-a.... Sto se tice OOffice-a koji se ne dobija sa Slack-om,to nije po meni velika mana-recimo tu su KOffice i Abi Word koji mogu sasvim fino da zadovolje neke osnovne potrebe.... Zato se,recimo,sa Slack-om dobijaju svi kodeci koji ce ti ikada trebati za pustanje DivX/DVD-a i skoro svih muzickih formata(nedostaju koliko sam video,samo lame za ripovanje i real video kodeci)+Xine player,cime recimo Fedora i SuSE ne mogu da se pohvale..... Eto.. PoZ! |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Novi član
|
iurisvulgaris, zar ne mislis da je bolje krenuti od necega mozda malo slozenijeg pa posle sve da bude lako a ne da npr kod SuSe-a Yast radi sav posao i ti ne moras da razmisljas. SuSe je npr za korisnike koji zele free a nece m$ window$ dok ako korisnik zeli da se malo vise udubi nek odma startuje sa necim tipa Slackware, Debian posle ce biti lako odluciti se za pravi distro
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Član
|
Citat:
. Pogledaj najbolje/najpopularnije distroe, u pitanju su uglavnom derivati Debijana, Ubuntu , Mepis, Knoppix/Kanotix... I svi su 'laki za pocetnike' i jednostavni za odrzavanje, and guess what, nemaju Yast...
|
|
|
|
|
|
|
#28 | ||||
|
Banned
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Posle više godina gotovo apsolutne dominacije Windowsa kao desktop sistema,mora se prihvatiti realnost da je ogromna većina korisnika naviknuta od MS-a na šareni GUI,na konfigurisanje sa 2 klika i da hoće to isto od Linuxa,te jedino user-friendly distribucije imaju šanse da postanu mainstream.Ovakve distribucije su po pravilu komercijalne ali na jedan ipak pošten način za razliku od Windowsa. |
||||
|
|
|
|
|
#29 | ||
|
Banned
|
Citat:
Citat:
To što Yast radi sav posao prilično automatizovano može nekoga da ograničava,ali postoje ideje da se Yast implementira i u Debian,a to sigurno zato što je nekim korisnicima Debiana potreban,a oni sigurno početnici. |
||
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Banned
|
Citat:
Derivati Debiana(Ubuntu,Knoppix) su ipak po načinu i filosofiji korišćenja sličniji Suse-u ili Mandrivi nego samom Debianu.Nemaju Yast ali imaju druge Gui alate koji ga zamenjuju. I ove distribucije su takođe dobar izbor za početnika,jedino mislim da je Ubuntu iako verovatno najpopularnija distribucija uopšte,suviše “mali” I da bez brzog interneta teško čovek može sve da poskida(KDE na primer ako nije uzeo Kubuntu). Simply Mepis je isto dobra user-friendly distribucija ali mnogo čega nema na 1 cd-u,na primer kernel source,a koji je itekako potreban. |
|
|
|
|
|
|
#31 |
|
Član
|
Pa upravo sam koristio Mdk jer su ga u tom trenutku preporucivali za pocetnike, ali ne mislim da bih odustao od GNU/Linuxa da sam odmah probao Debian ili Slack. Stvar je u tome sto ti govoris o HC distroima kao da nude iskljucivo terminal, a ne kompletna desktop okruzenja... Podesavanja koja ce koristiti klasican Win-user se ticu wallpapera, ikonica, tema... a sve se to da uraditi iz grafickog okruzenja. Ponavljam, kada bi pri kupovini racunara dobili prekonfigurisane Linux masine, ljudi bi ih koristili bez ikakve frke kao sto je to i sa Windowsom, tamo slabo ko koristi msconfig ili regedit, a cesto su u pitanju esencijalne alatke... Dakle, obican korisnik ne razume ono sto se zove "OS internals" na bilo kom operativnom sistemu, bilo da su mu prezentovani u grafickom ili CLI obliku - te ih nece (znati) ni koristiti, narocito na prethodno konfigurisanoj masini koju ce jednostvno da upotrebljava bez veceg upustanja u to sta i kako radi - a sve ostalo je dovoljno slicno...
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Član
Član od: 9.3.2006.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 13 puta na 10 poruka
|
Moje prvo iskustvo sa Linux-om je bio Knoppix live cd pre 2 godine.
To mi je zagolicalo mastu. Onda sam na preporuku profesora programiranja probao Mandrivu 2005 LE. U principu ok OS ako zanemarimo da nisam spoji nikada vise od 10 dana da ne pocne da bug-uje. Kod drugara je pukao kada je ovaj otvorio Excel dokument i morao je da se re-instalira. Mada je extra to sto odma ima SVE moguce sto pozelis. Audio/video codec-e, silne aplikacije(ortak je zabalavio kada je probao Blender), sve je na DVD-u. Onda sam narucio Ubuntu. Ne kazem da je najbolji, ali meni super lezi. GNOME i Synaptic, i paketa koliko hoces. A ima i live cd da vidis oce li videti sav tvoj hardware, da znas da li da se cimas sa instalacijom ili ne. Podesavanje je intuitivno i vrlo logicno. sve opcije su na ociglednim mestima. Moj savet, probaj prvo Mandrivu, s obzirom da ima sve, iako nije najstabilniji Linux, a onda ako ti se svidi GNOME, obavezno probaj Ubuntu, a ako vise volis KDE tu imas izbora koliko hoces(za pocetnike mozda najbolje SuSE). Ako imas spor internet pogledaj da uzmes neku distribuciju na DVD jer ima vise paketa. Sve je stvar tvog licnog ukusa. Koliko ljudi, toliko cudi, toliko distribucija. |
|
|
|
|
|
#33 | ||||
|
Banned
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Da bi se napravio dual-boot ipak je potrebno neko elementarno znanje mnogo veće od onoga koje poseduju korisnici koji znaju samo da promene wallpaper ili temu. |
||||
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Član
Član od: 27.10.2005.
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
|
Citat:
Naime, postoji projekat portovanja Yasta na Debian.
|
|
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Član
|
Citat:
@urke: ako diskusija krene na ovu stranu, molim te odvoji sve što se tiče ovog pitanja u novu temu. Hvala.
|
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Novi član
Član od: 2.3.2006.
|
Firma Evizo iz Pozarevca instalira Linux na kupljene masine, naravno, ako to musterija zeli, i mogu vam reci da do sada nismo ni jedan instalirali. Kada coveku objasnite sta je Linux, i da mora da plati kintu za Windows, on samo kaze: "Dajte mi praznog.". Sta da se radi, ljudi jednostavno ne poznaju neke stvari
Jbs komp koji nema Windows, igrice, 700 profi verzija crackovanih programa, od kojih se ne koriste ni 2 u potpunosti. Nasi ljudi nisu osetili kako izgleda placati softver, zato se tako i izivljavaju.
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Banned
|
To se da vrlo jednostavno resiti.
Konfiguracija sa Linuxom kosta toliko, sa windowsom i nicim vise, 100-200-300 EUR vise i gotovo. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Član
|
Citat:
Popularnost se kod razlicitih grupa korisnika drugacije stice. Kod klinaca uvodjenjem linux-a u skole(i to ne kao dual boot sa win-om) i dokazivanjem da moze da se i u njemu ide na internet, slusa muzika, gledaju filmovi i igraju igrice. Kod Ljudi koji se sluze racunarom za osnovne, a i ozbiljnije kancelarijske poslove promovisanjem cene software-a( $0.0), dobrih paketa(OpenOffice) i nekom standardizacijom u obliku (zagarantovane)podrske koja mora biti dosupna korisnicima po razumnoj ceni uvek i svuda(prim. Politika uvodi SAP na MS advanced serveru zbog standarda i podrske jer im je jeftinije da zbudze brzu masinu nego da koriste brzi OS posto Linux admin na duze staze kosta vise), kao i standardizacije applikacija.(prim. isto Politika vrsi migraciju mail servera na linux-u koja traje 4 meseca, sto clanovi redakcije verovatno znaju i mogu da potvrde) Ove stvari jako bitno uticu na popularnost i opsti stav prema Linux-u. Ako gresim negde ispravite me. |
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Član
|
Citat:
|
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Član
|
Citat:
Sve masine bi morale da furaju istu distribuciju Linux-a, kako bi tehnicka podrska mogla da poznaje sistem uzduz i popreko. Takodje moraju posojati paketi za popularne aplikacije i drajvere u binarnom obliku, nikako kao source, jer bi svi zaposleni u teh. podrsci dobili nervni slom u roku od mesec dana. Podrska bi trebalo biti ogranicena na ono sto se instalira u firmi i na prekompajlirane pakete koji se nude. sve ostalo kao i u win-u bi trebalo da bude na sopstvenu odgovornost. Naravno ako moze i van toga da se pomogne jos bolje. Kursevi za tu distribuciju bi trebali biti dostupni kako za korisnike tako i za admin-e. Saradnja izmedju firmi koje preinstaliraju Linux bi bila pozeljna u vidu toga sta se instalira kako bi se olaksala obuka admina i korisnika, a mozda i u obliku unificirane arhiture koja bi poslovnim korisnicima dosta znacila. LPI sertifikati preporuceni. |
|
|
|
|
![]() |
| Bookmarks sajtovi |
| Alatke vezane za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme
|
||||
| tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
| Koja je najjaca graficka za AGP? | bloodnick | Grafika | 67 | 6.8.2007 23:03 |
| Koja je po vama najbolja sportska igra u 2005. godini? | Rene | Sportske simulacije | 55 | 13.12.2006 6:33 |
| Vodeća distribucija ??? | PhaetoN | Slobodni softver | 74 | 8.6.2006 0:58 |
| Koja video kompresija? | Kokan | Video/TV softver | 8 | 3.4.2006 19:30 |
| Koja PCI-E ploca? | ivica_83 | Osnovne komponente | 76 | 9.2.2006 14:07 |