![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 28.12.2005.
Zahvalnice: 8
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Neka mi neko preporuci neku dobru distribuciju za pocetnike posto dosada nisam koristio Linux.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
|
![]()
SuSE 10.0.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
eat, sleep & blink
|
![]() Citat:
![]() www.knoppix.net/get.php Poslednja ispravka: vladale (14.4.2006 u 15:19) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
Za skidanje knoppixa preporučujem http://linuxtracker.org/torrents-det...?id=1645&hit=1
U narednom broju će biti recenzije Knoppix 5.0 DVD CeBIT izdanja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
Član od: 6.4.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
|
![]()
ja sam vetj odavno skinuo Knoppix 5 (poshto sam ranije imao 3) i kada sam video razliku izmedju 3 i 5...........pao sam na **** , petica je prepuna programa i cini mi se da se brze bootuje
![]() Knoppxi 5 RULZZZZZZ ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Banned
Član od: 1.12.2005.
|
![]() Citat:
Treba izbegavati distribucije kao što su Slackware,Debian,Gentoo jer po pravilu nemaju grafičke konfiguracione alate već je potrebno ručno editovati konfiguracione alate i pretežan broj stvari obavljati iz konzole.Isto tako,treba izbegavati distribucije na samo jednom cd-u(Linspire i sl.) jer sa njima ne dolazi mnogo softvera a po pravilu na instalacionom disku nema ni kernel sourca koji je kasnije neophodan,pa se to mora skidati sa neta,što na dial-up konekciji može da bude neprijatno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Sto se distribucije za pocetnike tice,ne bi ti preporucio musicavi MDK(bar ja tako mislim),vec SuSE(nesto sporiji,ali dosta stabilan i ispeglan) ili jos bolje Fedoru-em je brza,a i isto kao kod SuSE-a ces morati da dodas i kodeke i podrsku za divX/DVD,a to ti nece biti problem cak ni sa dial-up-om,jer svi playeri i kodeci koji ti trebaju zauzimaju oko 20-ak MB... PoZ! |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
Ako imas strpljenja za citanje dokumentacije onda nije bitno koji ces distro da izaberes svaki je pravi...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Novi član
|
![]() Citat:
1. Sta fali rucnom editovanju? Ja licno smatram da je to bolje 2. Si ti normalan? Onda jedan savet: - Poslusaj sta ti je urke rekao te se sam ispravi (ovo ti kazem jer ti je kredibilititet opao maximalno) Citat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||
Banned
|
![]() Citat:
Citat:
Citat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Banned
|
![]() Citat:
Citat:
- Citat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |||||
Banned
|
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Danas većina ljudi poistovećuje Windows i kompjuter,i kada isprobava Linux očekuje nešto barem malo slično,inače odmah bataljuju Linux.Zato treba među Linux distribucijama da potraže nešto što je slično po filosofiji korišćenja i gde će moći da se snađu. Početnik uglavnom želi da izbegne konzolu i da sve radi iz grafičkog okruženja,i ne može da u početku zbog neznanja iskoristi prednosti hardcore Linux distribucija(Slack,Debian,Gentoo itd)a baš na početku ga neke specifičnosti ovakvih distribucija(odsustvo grafičkih konfiguracionih alata) mnogo ograničavaju. Citat:
Citat:
Što se tiče brzine,verovatno će početnik imati u vidu brzinu grafičkog okruženja,pa mu je osnovno pitanje ne koja distribucija već izbor kde-gnome. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Deo inventara foruma
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 387
Zahvaljeno 736 puta na 487 poruka
|
![]()
@Iurisvulgaris
Slazem se ja sa tobom-covek koji prvi put proba linux u zivotu ne bi trebao da u startu proba Gentoo,Slack ili Debian-zasto mucno kada moze drugacije-naravno da svako ucenje daleko bolje napreduje od lakseg pa postepno ka sve tezem... A ne ovako-recimo probati u startu Gentoo-lici mi na situaciju kada izbace coveka na pusto ostrvo,a ostave mu noz i hranu za par dana... Secam se koja je konfuzija vladala u meni kada sam posle RH-a i MDK-a probao Gentoo-a mogao sam reci da sam tada imao vec solidno znanje o linux-u.... Meni licno se vise svidjaju ti "rucni" ili "konzola" distroi-jer po default-u,a i posel dosta cackanja rade daleko brze,a i stabilnije nego sareni MDK ili SuSE-ni MDK i SuSE po brzini nikako ne mogu da se porede sa Debian-om,Slack ili Gentoo-om Meni se svidja ta koncepcija kod recimo Debiana ili Slack-a-dobijes sistem koji je namesten samo za najosnovnije stvari,a ostatak ti radis rucno u skladu sa afinitetima.... A ne kao SuSE ili MDK dobijes u startu gomilu nekih gluposti tipa NFS,NET boot-a i Sambe koje ti nikad nece trebati u kucnoj upotrebi i koje moras da gasis,a sve sa tendencijom da bude svarljivo velikom broju ljudi-verujte,namestiti default instalaciju SuSE-ta nije nimalo jednostavno,ako se zeli namestiti sistem po svom ukusu-treba tu dosta posla.... Ali tako vise ipak vise odgovara pocetnicima,zar ne? PoZ! |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Član
|
![]()
Ljudi, nemojmo... pa to sto vi pricate je samo vasa percepcija stanja stvari koju predstavljate kao objektivnu realnost (o (ne)mogucnosti postojanja iste i da ne govorimo
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Banned
|
![]()
Da se razumemo..SuSE, Andrak, ovaj Andriva, Linspire...itd.....to nije Linux, to je Windows sa Linux kernelom.
Slackware je pravi Linux, mozda jos Debian i Gentoo, kao i distroi koji teze da budu slicni njima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Član
Član od: 9.3.2006.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 13 puta na 10 poruka
|
![]()
Moja preporuka je Ubuntu.
Od paketa ima ono sto stvarno treba na cd-u, a sa net-a mozes skinuti pun shleper paketa, i to koristeci jedan od retkih user-friendly packet i update menadzera. A sada mozda najbitnije: na sajtu www.ubuntu.com mozes naci resenje za svaku boljku na koju naidjes. sve je tu, na jednom mestu, a i forum je odlican, a i ljudi na njemu se bas trude da ti izadju u susret. Naravno ako hoces mozes da narucis diskove(instalacioni + live) na kucnu adresu za dz. Budi upozoren, ovo ide obicnom postom i cekaces oko tri nedelje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |||
Banned
|
![]() Citat:
Uostalom i u Slackware-u ,na primer,značajan broj stvari se podešava iz kde con.centra pa ispada da iz Slack-a treba izbaciti Kde da bi bio „pravi“ linux. S druge strane,nedostatak nečega(grafičkih konfiguracionih alata),pa bilo to i nevažno nije neka naročita prednost. Citat:
Citat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Koja je najjaca graficka za AGP? | bloodnick | Grafika | 67 | 6.8.2007 23:03 |
Koja je po vama najbolja sportska igra u 2005. godini? | Rene | Sportske simulacije | 55 | 13.12.2006 6:33 |
Vodeća distribucija ??? | PhaetoN | Slobodni softver | 74 | 8.6.2006 0:58 |
Koja video kompresija? | Kokan | Video/TV softver | 8 | 3.4.2006 19:30 |
Koja PCI-E ploca? | ivica_83 | Osnovne komponente | 76 | 9.2.2006 14:07 |