![]() |
![]() |
|
Avanturističke igre Point & click, pomoć oko prolaska igre... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#381 |
Deo inventara foruma
|
![]() Ne znam šta tačno podrazumevaš pod "uzimati nešto za ozbiljno" i koje su to "moje" avanture (nisam nijednu napravio Tvoja citirana rečenica (namerno ili nesvesno) implicira da se avanture mogu (moraju?) i ne uzimati za ozbiljno [kao (ma to su samo) "igrice"?]. Jedno je sigurno: volim dobre avanture kao nešto što mi ulepšava život, što me zabavlja, što me tera na razmišljanje i ne da mozgu da se ulenji i zakreči. Volim ja i materijalne dragocenosti, ali mislim da bih bez duhovnih blaga (a tu ubrajam i avanture) bio isto tako (ako ne i više) siromašan i prikraćen. |
![]() |
![]() |
![]() |
#382 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Da li ste se ikad zapitali kako bi na jednu avanturu kao reprezentanta video-igara/interaktivne zabave mogla da reaguje neka osoba koja nikad u životu nije videla (a kamoli igrala) tako nešto? Razmišljate li ponekad o tome kakvi su prvi utisci potpunog laika pri susretu sa nečim što je nama ("konzumentima avantura") normalno i (takoreći) svakodnevno?
Ako ste na ova pitanja odgovorili sa "da" (i/ili ako vam je dosadno), pročitajte zanimljiv članak u kome Dejv Grosman (bivši poslenik Lucas Artsa i jedan od tvoraca epizodnih eskapada Sema i Meksa) opisuje kako je njegova tašta ![]() |
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku zoran845 na korisnoj poruci: | ||
dijego_ (14.11.2010), getawayblues (8.9.2010) |
![]() |
#383 |
Starosedelac
|
![]()
sjajan i duhovit tekst
![]() tasta moze da se izjednaci i sa mladim korisnikom kompjutera koji ne poznaje avanture, i objasnice nastojanje i dileme mnogih developera kada je u pitanju prilagodjavanje igara sto vecoj masi. Srodno tome, Roberta Vilijams je jos ranije povodom King's Questa 8 rekla: "What does the word commercial mean? It means "having to do with commerce," and also, "designed for profit or mass appeal." Now, I ask you, what's wrong with that?! If a game doesn't sell, it's not going to stick around and there's certainly not going to be another one! When you design a computer game which takes a couple of years and a lot of money, you obviously want as many people as possible to see it. I have always approached each and every one of my games with the idea that I wanted as many people as possible to play them" u ovom intervjuu |
![]() |
![]() |
![]() |
#384 | |||
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() ![]() "Grim Fandango" i dan-danas (dobro, prošlo je samo dvanaest leta od kako je izašao, ali i to je mnogo za igrače koji pređu po sto naslova godišnje) može jednom rukom da umlati bilo koju novopridošlu avanturu (ne znam za "Gray Matter" - igraću je kada prođe halabuka - mada je to (sasvim?) drugi podžanr). Iz koje 'oćeš godine. Ako ima umetnosti u avanturama - ima je u GF. Citat:
Citat:
![]() Poslednja ispravka: zoran845 (26.11.2010 u 9:59) |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#385 | |
Starosedelac
|
![]() ![]() ![]() ![]() Citat:
![]() ![]() Poslednja ispravka: dijego_ (26.11.2010 u 21:08) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Deo inventara foruma
Član od: 24.2.2006.
Zahvalnice: 723
Zahvaljeno 946 puta na 594 poruka
|
![]()
Igra u kojoj imaš veliki i popunjeni svet na raspolaganju kao u RPG-u, samo što umesto tepanja rešavaš zagonetke... pa onda dobiješ iskustvo za rešenu zagonetku, koje ulažeš u razvitak osobina, a koje ti opet omogućavaju da rešiš zagonetke koje ranije nisi mogao (znam da ovo već ima, ali ne naročito detaljno, i ne uklopljeno u veliki svet)... Milina.
Jes' da takva avantura ne bi odgovarala određenim (litetarnim) žanrovima, al' bi lako moglo nešto tipa "O moćni ratn... pametni avanturisto, da spasiš svet/poraziš drevno zlo trebaju ti tri svete bejzbol loptice, razbacane po raznoraznim delovima sveta. Idi sad rešavaj zagonetke u dotičnim oblastima dok ne nađeš spasonosne artefakte". |
![]() |
![]() |
![]() |
#387 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
taj odnos prica-zagonetke varira od igre do igre ali je sklop i njihova realizacija onaj presudni faktor. nije problem ni da postoje igre poput Heavy Rain, zato sto cu i ja, i neko drugi da pozeli i igru u kojoj prica dominira. to opet ne znaci da ce zagonetke biti po "defaultu" lose. problem je ako se izgubi spona sa zagonetkama kao nosiocem "interaktivnosti" jer onda vise nemamo ni igru. zato je najveci argument na "avanture su mrtve" taj sto bi prvo sve igre morale da budu "mrtve", jer prvo moras da "ubijes" interaktivnost da bi "ubio" i bilo koji zanr. drugi je problem sto se masovljenjem trziste evoluira ka olaksanju - ali onda recimo i neko ko je odrastao 80-ih uz avanture moze da se zali kako su "graficke avanture" ustvari kezualizacija, ili onaj ko je odrastao uz avanture iz ranih 90-ih moze da kaze kako je otkrivanje hot-spotova kezualizacija. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#389 | ||
Starosedelac
|
![]() ![]() ![]() ![]() Recimo da se video igre zasnivaju na interaktivnosti: Citat:
Citat:
pa mozemo da uprostimo i kazemo da su avanture interaktivno pricanje priche. Dakle, osim ako ne smatramo da ce neko da ubije prichanje priche koje poznajemo i iz knjiga, filmova, pa i video igara i avantura, onda da bi neko ubio avanture mora da ubije interaktivnost. Sto nas vraca na prvu i Shlaymarinu definiciju da se video igre zasnivaju na interaktivnosti. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#390 |
Deo inventara foruma
Član od: 24.2.2006.
Zahvalnice: 723
Zahvaljeno 946 puta na 594 poruka
|
![]()
Hm, nadam se da sam te dobro shvatio... Pod tim "avanture su mrtve" ne misli se da ne postoji nijedna igra u kojoj imaš interaktivno pričanje priče, nego da ih ima malo. Što nije tačno.
![]() Što se tiče zagonetaka, slažem se da su bitne, ali meni je priča ipak bitnija jer bi se prilično zabavljao i kad bih igrao dobru avanturu uz walkthrough, ali ne i kad bih preskakao sve dijaloge i cut-scene da dođem do sledeće zagonetke (a ima ljudi koji i to rade, lično znam jednog ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#391 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
ali sa druge strane, ne mozemo da pricamo o progresivnom padu u broju igara zato sto smo 2007. imali 42 opisa na AG, znaci vec manje nego ove godine. Medjutim, ono sto bode ochi je da imamo manje vecih kompanija i posebno manje interesovanje vecih izdavaca kao sto je to radio Adventure Company, ne racunajuci Nemce. Sinoc sam bas gledao najznacajniju nemacku smotru igara Deutscher Entwicklerpreis 2010 i iako su Setlersi 7 najbolja igra, A New Beginning je odneo nagrade za najbolju prichu i soundtrack |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Član
Član od: 2.3.2008.
Zahvalnice: 82
Zahvaljeno 59 puta na 23 poruka
|
![]() Citat:
Uopste, zadnjih godina... mi fali mystolikih avantura. Vidi se da studiji mnogo rade na narativnom i vizuelnom, pa imamo mnogo avantura u Runaway fazonu... Ali usamljenickih glavolomki - nigdje. Nego, da zavrsimo ovaj Gray Matter... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
Starosedelac
|
![]()
da, iako sam uvek vise naginjao ka klasicnim igrama iz 3. lica, nedostaje mi nesto u izvornom Myst fazonu, a deluje kao da se odustalo od te skole - od skorasnjih je tu samo Rhem 4, i eventualno Darkness Within 2
izgleda da se logicke igre sad vise forsiraju na konzolama, poput Profesora Lejtona samo sto je to vise skup igara a ne problema koliko-toliko utkanih u prichu |
![]() |
![]() |
![]() |
#394 | |
Član
Član od: 15.8.2006.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 117 puta na 70 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Član
Član od: 2.3.2008.
Zahvalnice: 82
Zahvaljeno 59 puta na 23 poruka
|
![]() Citat:
![]() diego... Uh, ne znam. Ovo je za mene bila godina u kom se kao nikada ranije, nije kukalo za dobrim zagonetkama... To je otprilike pocelo posle genijalne zagonetke sa "okretanjem prostorija" u TWW, i sa nekoliko jos malih sarmantnih, tipa ona sa charapom kao prackom u chetvrtom poglavlju... Tu sam skontao nekako, koliko mi takve stvari fale svih ovih godina. Koliko ih je malo u modernim avanturama... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Veteran
Član od: 19.11.2005.
Zahvalnice: 583
Zahvaljeno 296 puta na 148 poruka
|
![]()
Прешао Runaway 3.
За 2 дана. Овако не треба правити авантуре. |
![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Član
|
![]()
evo jedne avanture za forumase
![]() na ovoj slici nalazi se ime jednog poznatog coveka naravno dobro je sifrovano ko ga otkrije svaka cast tu sam ako se zaglavite negde ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
Mr. Spatula
|
![]()
Na slici 90x150 piksela se ne vidi bas puno toga
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#399 |
Banned
|
![]()
Treba mi jedno 10 lupa i jaci teleoskop, jer sva sreca pa si stavio/la tako veliku sliku
![]() Brzi Slajmarius. Gde si bre ti, jes usao u voz iz Sajberije koji ima bezbroj stanica, nikad da se vratis ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Član
|
![]()
ow greska
mislio sam da ce da se uveca kda se klikne na nju ![]() nista evo linka ka slici: http://img233.imageshack.us/img233/7856/antique.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
adventure, avanture, avanture po defaultu |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Zasto su zamrle FMV avanture? | Patton | Avanturističke igre | 28 | 8.4.2016 18:41 |
Lucas Artsove avanture | caine | Stare igre | 23 | 20.5.2008 21:19 |
Stare domace tekstualne avanture za spectrum | Shkomi | Stare igre | 7 | 5.11.2007 19:19 |
Stare avanture | N_i_k_o_l_a | Avanturističke igre | 42 | 15.5.2007 16:03 |