![]() |
![]() |
|
Javne rasprave Učestvujte u javnim raspravama o stvarima koje su bitne za sve nas |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]()
Ових дана много се прича о могућности да свака држава добије локални домен на сопственом писму (у нашем случају - ћирилица).
Шта ви мислите о тој идеји? Пажљиво прочитајте следећи документ, добро размислите о свему и напишите своје мишљење. Молимо вас да детаљно образложите свој став. Унапред се захваљујемо на сарадњи "Свет компјутера" и РНИДС |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Bilo bi lepo da može da se domen SK foruma prebaci na ск.рс. Jer se trudim da na Internetu pišem ćirilicom, a na IT forumima pišem latinicom. Još kada bi uspeli da izmenimo one sa W umesto L, B ili V bilo bi super
Ja sam za. A, kako će www da se piše na ćirilici? |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
Član od: 19.1.2009.
Zahvalnice: 360
Zahvaljeno 445 puta na 210 poruka
|
![]()
Da li bi to bio .PC domen. Ako je tako, onda bi to bilo veoma popularno, zbog toga što i označava PC (Personal Computer). Isto kao i crnogorsko .ME.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Veteran
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 335 puta na 129 poruka
|
![]()
Pošto sam ispred redakcije "Sveta kompjutera" učestvovao na okruglom stolu o javnoj raspravi oko uvođenja ćiriličnog domena, želim da pojasnim gde se mi sada nalazimo po ovom pitanju. Vlada Srbije je već naložila da se stupi u proceduru (koja izuzetno dugo traje) otvaranja takvog domena.
Međutim, ICANN traži sveopštu raspravu o tome, a ne da vlada jedne zemlje dekretom donese odluku kako će glasiti naziv domena. Za početak, iako je ovo već poprilično gotova stvar da ćemo otvarati naš ćirilični domen, i dalje se lome koplja oko toga da li nam je potreban. Do sada, Ruska Federacija je aplicirala za .рф, i nekoliko arapskih zemalja na arapskom pismu (.saudi za Saudijsku Arabiju). Za početak - pitanje je da li nam je ovo potrebno, da li je Vlada pogrešila što je naložila da RNIDS krene u ovu proceduru, a uskoro ćemo imati i javnu raspravu o tačnom nazivu na ćirilici. Izvolite, vi ste na redu! |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dukes na korisnoj poruci: | ||
shrafko (27.2.2010) |
![]() |
#5 |
Banned
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 2.493
Zahvaljeno 2.069 puta na 1.046 poruka
|
![]()
Slazem se sa gradimirom,ne samo da bi bilo popularno nego bi bilo i unikatno...
Ali me kopka kako bi to onda izgledalo Kod:
www.ск.рс/форум Imam 5 kolega iz Rusije,i svaki put kad odu na net vidim Google lokalizovan na ruski,windows ruski,gmail,vesti,njihovi sajtovi sve na ruskom,nigde engleski... Tako da podrzavam,ne zbog Rusa,zbog nas ako nestanemo kao narod,barem pismo da ostane... ![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Bokile na korisnoj poruci: | ||
Milan Zp (19.7.2012), Slobodan Guberinić (17.12.2018) |
![]() |
#6 |
Ad Ministrator
|
![]()
Имај у виду да у имену домена мора да буде бар један карактер који се по изгледу разликује од латинице. Дакле .рс не долази у обзир.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Deo inventara foruma
|
![]()
A, da li može da kada se upisuje adresa SK foruma
Kod:
www.sk.rs/forum Kod:
www.sk.rs Kod:
www.ск.рс |
![]() |
![]() |
#8 |
Veteran
Član od: 6.11.2006.
Zahvalnice: 570
Zahvaljeno 169 puta na 94 poruka
|
![]()
Koliko ovo košta? Čitao sam u SKu da je skupo... ili sam pomešao sa onim .beograd i .svetkompjutera
|
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Veteran
|
![]()
.ЈУ:d
|
![]() |
![]() |
#11 |
Veteran
|
![]()
Република Србија хмммм Можда ПБ
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Možda .срб
|
![]() |
![]() |
#13 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Veteran
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 335 puta na 129 poruka
|
![]() Citat:
Ovo je čisto ilustracije radi, ali GLAVNO pitanje je da li nam je to potrebno - da li će to dovesti do lokalizacije Interneta, jer evidentno da stranci neće puno zalaziti u ćirilični domen? Da li vam smeta da na latiničnoj tastaturi kucate ćirilicu (retko ko ima ćiriličnu tastaturu i vrlo se teško nalaze)? Da li mnoštvo ovakvih domena u zemljama dovodi do kontra efekta od Internet globalizacije? |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Veteran
|
![]()
Може .срб ако нема ограничења у броју слова домена.
|
![]() |
![]() |
#16 |
Ad Ministrator
|
![]()
За сада причамо само о домену. Технички гледано, вероватно може и адреса (или део адресе) да буде ћирилична, али сада се тиме не бавимо. Бавимо се питањем да ли нама тако нешто уопште треба.
На основу претходних постова већ си могао да видиш какви проблеми постоје с тим. Мешање писма, компликација при куцању адресе, забуна у случају речи које могу да се читају и на латиници и на ћирилици... а највероватније и неки технички проблеми у имплементацији (рецимо, сви провајдери и корисници мораће да пређу на нову верзију ДНС софтвера, а нисам сигуран ни да неће можда морати да се стави и какав печ за Windows, или бар за браузер итд.). Дакле, вреди ли увођење националног домена на ћирилици компликација које ће неминовно настати? Друго, да ли је ћирилични домен баш толико неопходна ствар (осим државног престижа и националног поноса)? То је оно о чему овде треба да причамо. |
![]() |
![]() |
#17 |
Veteran
Član od: 2.11.2008.
Zahvalnice: 499
Zahvaljeno 1.348 puta na 495 poruka
|
![]()
Stvarno dobra ideja za temu, i ideja za podforum, nadam se da ce uskoro biti jos rasprava...
A sto se tice domena, pa mislim da je ovo dobra ideja i da treba posvetiti dosta paznje ovoj temi jer daje veoma jasnu nacionalnu karakteristiku i pokazuje koliko smo jaka zemlja koja drzi do sebe i u svuda se trudi da odrzi svoj nacionalni identitet. Ali niposto ne treba po svaku cenu srljati u cirilizaciju interneta, jer moramo da se suocimo sa cinjenicom da je vecina interneta na latinici, koja je opet nase pismo, isto koliko je i hrvatsko ili englesko, mi smo samim tim bogatiji jer imamo i ono sto oni nemaju. Najbolje u svemu ovome je sam gest koji pokazuje da se neko u ovoj drzavi interesuje za internet i sto bolje predstavljanje nase zemlje u njegovim okvirima, sto je za svaku pohvalu i sto cini ovaj projekat jos vrednijim za podrzati. |
![]() |
![]() |
#18 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Meni bi odgovaralo ako može da funkcioniše ovo što sam gore naveo. |
|
![]() |
![]() |
#19 | |||
Banned
|
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Ја благе не знам шта пише на сајту,али сам веома заинтригиран и упомоћ зовем Гоогле транслате,биће тешко,ал шта су Јапанци гори од нас... |
|||
![]() |
![]() |
#20 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
Kako li ću ja da kucam neke Vijetnamske sajtove na vijetnamskom
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
јавна расправа, ћирилични домен, cirilicni domen, domen, javna rasprava, srbija, ćirilični domen |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Конфигурација- да ли се уклапа? :) | Nikola_Kg | ŠDK - Osnovne komponente | 15 | 31.12.2009 19:51 |
Ваља ли овај монитор? | ЗМАЈ | ŠDK - Grafika | 9 | 12.11.2009 19:50 |
Да ли користите TXT speech? | The Flying Dutchman | Brbljaonica | 11 | 17.8.2008 16:02 |
Да ли постоји... | Ghost | Brbljaonica | 1 | 9.7.2008 18:51 |
Да ли то и Firefox одступа од досадашњег начина и | dbaja | Web dizajn | 5 | 17.2.2008 14:17 |