![]() |
![]() |
|
Javne rasprave Učestvujte u javnim raspravama o stvarima koje su bitne za sve nas |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#101 | |
Veteran
Član od: 19.11.2005.
Zahvalnice: 584
Zahvaljeno 298 puta na 149 poruka
|
![]() Citat:
Пс. Нисам видео да се то односи на екс-ју другаре. Њима неће сметати ако користимо латиницу. Ја знам шта је ред и када бих видео да неко са мном прича на латиници, наравно да бих прешао на латиницу. Чак и ако се на целој теми појави човек који не разуме ћирилицу прешао бих на латиницу да би и он могао да прати. Poslednja ispravka: Miki1987 (23.2.2010 u 21:42) Razlog: пс |
|
![]() |
![]() |
#102 |
Veteran
Član od: 20.3.2009.
Zahvalnice: 173
Zahvaljeno 168 puta na 139 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
V.I.P. Test Play
Član od: 5.4.2006.
Zahvalnice: 5.725
Zahvaljeno 4.129 puta na 2.698 poruka
|
![]() Citat:
E sad, ako neki "pro-srpski" sajt želi adresu samo na ćiriličnom domenu (uz sve komplikacije, koje to može da donese), neka im, njihova stvar. ![]() Poslednja ispravka: player1 (23.2.2010 u 22:05) |
|
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku player1 na korisnoj poruci: | ||
Sass Drake (28.2.2010) |
![]() |
#104 | |
V.I.P. Video/TV softver
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 140
Zahvaljeno 462 puta na 359 poruka
|
![]() Citat:
Ono što jeste problem je pisanje adresa sajtova ćirilicom. A još veći problem je pisanje adresa kombinovanim pismom. Kao što sam već napomenuo, treba li da menjamo jezik u Language baru više puta kada treba da ukucamo adresu nekog sajta? Ovde se govori o praktičnim razlozima a ne o očuvanju srpstva i čega još. Srpstvo sigurno neće propasti ako ne budemo imali domen na ćirilici. Mi smo mala zemlja, za razliku od Rusije. Koliko posetilaca će imati sajtovi čije su adrese pisane ćirilicom? Koliko posetilaca i članova bi imao SK sajt kada bi se adresa pisala ćirilicom? Koliko sam primetio, ovde imamo i ljude iz okruženja koji ne barataju ćirilicom. Ako želimo da se ograničimo samo na ljude koji žive u Srbiji, u redu. Ali, mali smo mi za takav stav. A isključićemo i deo dijaspore, što sam već rekao. U poslovnom svetu je upravo iz ovog razloga nepraktično koristiti ćirilični domen jer se ograničavaju na jedno malo tržište, malo ljudi. A nije baš isplativo držati ćirilični i latinični domen, osim ako ne nude po ceni jednog. Na internacionalnim sajtovima je dozvoljeno koristiti samo engleski jezik i domene sa engleskim slovima. Kakav bi to bio internacionalni sajt gde bi adresa bila ispisana kineskim ili japanskim slovima? U postu na prethodnoj strani naslov mi je sav u ???????????. Zašto? Zato što sam pisao sa mobilnog telefona a on ne podržava ćirilicu, što su već naveli neki. Ne podržava ni čitanje pojedinih slova pisanih ćirilicom pa moram da nagađam o čemu se radi. Internet je svetska mreža, ne srpska mreža. Ljudi u svetu malo znaju o nama a i ono što znaju nije uvek prava slika o nama. Umesto da se samoizolujemo i komplikujemo sebi život, bolje bi bilo da razmislimo u ideji uvođenja dvojezičnih sajtova, na srpskom i na engleskom. Naše pismo možemo čuvati kroz štampanje knjiga na ćirilici, tako što ćemo pisati ćirilicom, učiti ga u školi, koristiti ga na pojedinim forumima i sajtovima i slično. Okanimo se kvazinacionalizma i lažnog patriotizma. Uostalom, evo jedne srpske narodne izreke koju je moj otac ćesto pominjao - Bik, kada prkosi, baca zemlju. Ali, baca je sebi na leđa. |
|
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku ilidan na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#105 |
V.I.P. Test Drive
|
![]()
Молим присутне колеге форумаше да мало спусте лопту. Питање је било да ли нама ( Србији ) треба ћирилични домен, а не да ли ће се интернет ''посељачити'' или тако нешто. Ово није тема где можете да се препуцавате око тога како и зашто и где користити ћирилицу, него просто и једноставно, кажеш треба или не треба, наведеш конкретан разлог. Интернет је довољно ''посељачен'' и без нас на њему, тако да молим све да сведу препирку на разуман ниво. Националистичка пропагирања и теорије завере нећу да коментаришем, једноставно, ово није форум за тако нешто, имате пм па се расправљајте до зоре.
Треба писати ћирилицом наравно, ал' интернет није само наш, него свих нас из целог света, тако да треба писати да колико-толико буде свима разумљиво. Лично мислим да Србији не треба ћирилични домен, просто и једноставно, зато што ће то довести до невиђених техничких компликација, тужакања и осталих глупих и тривијалних ствари којима смо ми тако склони у последње време. Једно питање такође, ако већ пишемо ћирилично, шта онда значи њњњ? World wide web сигурно не значи, и мислим да би то требали решити другачије, јер већу глупост од овога њњњ нисам никада видео. Нека се уведе онда нека друга скраћеница или тако нешто, пошто већ у своме језику немамо то дупло в слово, а хоћемо нешто своје на нету. А што се тиче сајтова и назива њихових, могао би да се уведе лепо регистар сајтова, и ко регне сајт на ћирилици, на латиници аутоматски бива тај и такав назив закључан и обрнуто. Ко хоће, нек' пише ћирилицом, ко неће не мора, што се мене тиче може и ногама да пише, само док је донекле разумљиво, а дал' некога мрзи да притисне shift+alt, његова је ствар и његов одраз културе, да ли ће изгледати неписмен или ће текст изгледати пристојно. |
![]() |
Sledećih 7 korisnika se zahvaljuje korisniku jozvan_Kg na korisnoj poruci: | ||
Bokile (23.2.2010), Eddy (23.2.2010), JohnnyNT (23.2.2010), Kisr (23.2.2010), Lich_king2 (23.2.2010), Sass Drake (28.2.2010), SFRJ-Forever [CG] (26.2.2010) |
![]() |
#106 |
Član
|
![]()
Ja stojim iza toga da u Srbiji slubeno pismo treba da bude cirilica, i koristim je svakodnevno. Ali isto tako mislim da bi to na www bila glupost.
|
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Rasa na korisnoj poruci: | ||
ilidan (23.2.2010), SFRJ-Forever [CG] (26.2.2010) |
![]() |
#107 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.169
Zahvaljeno 5.001 puta na 2.914 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Član
Član od: 14.12.2008.
Zahvalnice: 150
Zahvaljeno 20 puta na 11 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Starosedelac
|
![]()
Delim misljenje sa @Rasa-om, netreba bas svugde da se guramo
![]() ![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku DonCorleone91 na korisnoj poruci: | ||
--ComputerBoy-- (23.2.2010), jozvan_Kg (23.2.2010) |
![]() |
#110 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Мене интересује ако постоји могућност преласка на ћирилицу или латиницу да ли ће велике фирме које држе до себе и даље своја имена писати неправилно, без чшђчћж, само зато што је тако лакше? То је као када би на билборд стављали натпис са словним грешкама. Сада су приморани да то раде на интернету. |
|
![]() |
![]() |
#111 |
Veteran
Član od: 1.7.2007.
Zahvalnice: 403
Zahvaljeno 286 puta na 170 poruka
|
![]()
Ljudi moji pogledajte koliko problema i konfuzije samo oko uvodjenja cirilicnog domena. Ajde sada vi meni recite koji ce nam cirilica uopste?
![]() ![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Kisr na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#112 |
Veteran
Član od: 29.12.2008.
Zahvalnice: 261
Zahvaljeno 380 puta na 218 poruka
|
![]()
Ovde niko ne pominje jos jednu bitnu stvar, da li nasa drzava ima para za ovakav poduhvat. Bolje da se novac upotrebi za obezbedjivanje poslova ili necega drugog sto ce nam povecati standard. Ili u najgorem slucaju da podele novac narodu (najgorem kazem zato jer je uvek bolje obezbediti nekog u buducnosti da ima redovna primanja nego mu odmah dati da spiska novac).
Takodje sam primetio da je tekst u .pdf formatu, koji je Voja postavio, napisan latinicom. ![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Hephaestus na korisnoj poruci: | ||
jozvan_Kg (23.2.2010) |
![]() |
#113 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.169
Zahvaljeno 5.001 puta na 2.914 poruka
|
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku voodoo_ na korisnoj poruci: | ||
--ComputerBoy-- (24.2.2010), jozvan_Kg (23.2.2010) |
![]() |
#114 |
Veteran
|
![]()
Да ли је толико тешко схватити да овде није борба против ћирилице и латинице, него управо ћирилице и латинице заједно против неписмености.
|
![]() |
![]() |
#115 | |
Veteran
Član od: 10.4.2008.
Zahvalnice: 372
Zahvaljeno 381 puta na 205 poruka
|
![]()
Ne treba nam. Još uvek. Zašto? Zato što su ćirilica i latinica ravnopravna pisma (Ustav nam to garantuje, je l?), a kako je s tehničke strane lakše koristiti latinicu na internetu, odgovor se sam po sebi nameće...
Citat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Pandemonium na korisnoj poruci: | ||
--ComputerBoy-- (23.2.2010), Marshall George (25.2.2010) |
![]() |
#116 |
Starosedelac
Član od: 10.12.2005.
Zahvalnice: 811
Zahvaljeno 404 puta na 255 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Član
Član od: 15.12.2008.
Zahvalnice: 19
Zahvaljeno 17 puta na 16 poruka
|
![]()
Људи, причате о стварима које су тотално небитне, хеј!
![]() Баталите тему, гет а лајф ![]() Шалим се, али тако испада ![]() Опуштено јбт, тема је досегла границе национализма, чему сам се и надао ![]() Нисам џабе рекао да админи локују... Још да почнете да причате одакле су ваши и да вам се смеју људи... |
![]() |
![]() |
#118 | ||
Veteran
Član od: 20.3.2009.
Zahvalnice: 173
Zahvaljeno 168 puta na 139 poruka
|
![]() Citat:
Citat:
Смешан због оног што сам написао горе. ![]() Нема потребе за коришћењем ружних речи.:d |
||
![]() |
![]() |
#119 |
Član
|
![]()
Moje misljenje je da nam ne treba,mislim,ako je `neko` bas zapeo da imamo cirilicni domen,neka mu,samo verujem da mnogo malo ima da se koristi ako uopste i bude usvojen predlog i sve,a i sta nam fali ovako,kao da nam je bitno...Mislim,mozda je nekome bitno,mozda je neko preveliki patriota pa mu to smeta,ali meni,a ja mislim i vecini mojih vrsnjaka da ne `smeta`...Polovinu ljudi koje znam pisu latinicom...Kao sto je neko naveo,sto se Kinezi ne bude,ali ne,mi smo Srbi,mi smo jedinstveni,mi smo najjaci...pff
`Salu na stranu`,ja sam protiv uvodjenja cirilicnog domena.... |
![]() |
![]() |
#120 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
јавна расправа, ћирилични домен, cirilicni domen, domen, javna rasprava, srbija, ćirilični domen |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Конфигурација- да ли се уклапа? :) | Nikola_Kg | ŠDK - Osnovne komponente | 15 | 31.12.2009 19:51 |
Ваља ли овај монитор? | ЗМАЈ | ŠDK - Grafika | 9 | 12.11.2009 19:50 |
Да ли користите TXT speech? | The Flying Dutchman | Brbljaonica | 11 | 17.8.2008 16:02 |
Да ли постоји... | Ghost | Brbljaonica | 1 | 9.7.2008 18:51 |
Да ли то и Firefox одступа од досадашњег начина и | dbaja | Web dizajn | 5 | 17.2.2008 14:17 |