![]() |
![]() |
|
Javne rasprave Učestvujte u javnim raspravama o stvarima koje su bitne za sve nas |
Pregled rezultata glasanja: Kako treba da glasi ćirilični domen Srbije? | |||
.србија |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 11,86% |
.срб |
155 | 87,57% |
.рсрб |
1 | 0,56% |
Glasova: 177. U ovom glasanju ne možete da učestvujete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#61 |
Banned
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 2.493
Zahvaljeno 2.069 puta na 1.046 poruka
|
![]()
Da sam na njihovom mestu sad bi uplatio .SRB....
Pa nek bugarski forumi lupaju glavu a ne mi.... |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Bokile na korisnoj poruci: | ||
doctor (2.3.2010) |
![]() |
#62 |
Veteran
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 33
Zahvaljeno 335 puta na 129 poruka
|
![]()
Укратко, око процедуре, цитирам РНИДС:
Internationalized Domain Names (IDN) су називи Интернет домена исписани словима локалних језика и писама. ICANN (Интернет корпорација за додељена имена и бројеве) је новембра 2009. започео убрзани процес успостављања IDN-а за државе које користе нелатиничка писма. IDN ccTLD је низ знакова који представља Интернет домен државе на локалном писму. Он мора да буде на званичном језику и писму државе, састављен од најмање два Unicode знака и да је смислени приказ назива државе. Дакле, за Републику Србију, домаћи IDN ccTLD треба да: - буде на српском језику и ћириличком писму (a да бар једно слово није слично неком слову латиничког писма) - има смислену везу са појмом "Србија" - испуњава интересе домаћих корисника Интернета (препознатљив, што краћи и једноставнији за писање...) Да би био успостављен српски IDN, по процедури и техничким условима које је прописао ICANN, потребно је да се, најкраће речено, уради следеће: 1. Спроведе расправа унутар локалне Интернет заједнице о томе који низ слова српске ћирилице је најпогоднији као српски IDN. Локалну Интернет заједницу чине сва правна и физичка лица која послују у области Интернета или користе Интернет услуге на подручју Републике Србије (корисничке групе, Интернет организације, Интернет сервис провајдери, привредни субјекти, државни органи, националне институције...). 2. Поднесе званични захтев са називом српског IDN-а, о коме је постигнут консензус унутар локалне Интернет заједнице и за који су испуњени прописани технички услови од стране ICANN-а, уз плаћање одговарајуће накнаде ICANN-у. Из овога се види шта тачно треба. Уколико нешто није јасно, питајте. Проблем Бугарска не постоји. То је био само теоретски проблем који је указивао да морамо да реагујемо брже. Накнадним тумачењем и преписком са Ајканом, дошло се до тога да .срб јесте валидно и дозвољено преклапање са на пр. .бг, јер се то посматра као контекстна целина која јединствено указује на државу. Рецимо, .бре не би могли јер не указује на државу. Кривица је моја (проблем је изнесен на округлом столу и тек накнадно разјашњен), те се извињавам што нисам био јасан у ранијим постовима и захваљујем се онима који су тако протумачили документ. |
![]() |
![]() |
#63 | |
Banned
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 2.493
Zahvaljeno 2.069 puta na 1.046 poruka
|
![]() Citat:
Pa po svemu ako su ga prihvatili,ili da preformuliram,ako vec hoce to da urade,ja stvarno ne znam sta ih sprecava... .srb i tacka |
|
![]() |
![]() |
#64 |
Član
Član od: 15.3.2009.
Zahvalnice: 177
Zahvaljeno 71 puta na 56 poruka
|
![]()
Imam glupo pitanje (nisam pratio desavanja u prethodnoj temi)
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Deo inventara foruma
|
![]()
recomo .ssss znate na sta msm.
|
![]() |
![]() |
#66 |
Član
Član od: 15.3.2009.
Zahvalnice: 177
Zahvaljeno 71 puta na 56 poruka
|
![]()
Da si procitao koji prethodni post shvatio bi da ne moze. Moraju biti autenticna slova za cirilicu
|
![]() |
![]() |
#67 |
Veteran
Član od: 29.12.2008.
Zahvalnice: 261
Zahvaljeno 380 puta na 218 poruka
|
![]()
Mislim da ovde i nema neke velike rasprave, vecina je za .срб, to moze i najvise pristaje.
|
![]() |
![]() |
#68 | |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]() Citat:
A nezavisno od ćiriličnog domena, važiće sve ovo latinično što je već postojalo. |
|
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci: | ||
Zaphod Biblbroks (3.3.2010) |
![]() |
#69 | |
Veteran
Član od: 19.11.2005.
Zahvalnice: 584
Zahvaljeno 298 puta na 149 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#70 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.372
Zahvaljeno 3.319 puta na 2.293 poruka
|
![]()
Zar sve to već radi? Mislim, lepo mi je učitao sajt...
![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Starosedelac
Član od: 7.3.2006.
Zahvalnice: 1.167
Zahvaljeno 647 puta na 285 poruka
|
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku --ComputerBoy-- na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#72 |
Veteran
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]() Citat:
Mehanizam funkcionisanja je jednostavan. Prilikom slanja zahteva iz browsera browser vrši pretvaranje Unicode karaktera u odgovarajuću sekvencu iz ASCII tabele nakon čega tako prevedeni zahtev se šalje DNS serveru koji mora prethodno da poseduje unos za tu prevedenu adresu zajedno sa fizičkom IP adresom na koju treba da uputi zahtev. Punycode adrese uvek počinju sa xn-. Primer jednog konvertora koji pretvara Unicode u Punycode i obrnuto može se naći na adresi http://idnaconv.phlymail.de/index.php gde može da se vidi da www.делије.net prevedeo u Punycode glasi www.xn--d1acalo9o.net. Ko ne veruje slobodno neka u svoj browser ukuca neku adresu na ćirilici (po mogućstvu nepostojeću) i dobiće poruku od browsera kako browser ne može da nađe adresu xn-...nešto. |
|
![]() |
![]() |
#74 |
Deo inventara foruma
|
![]()
.šljiva
Ovo ima smisla, dva autentična slova, šljiva je duboko ugrađena u naša srca. ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Starosedelac
Član od: 7.3.2006.
Zahvalnice: 1.167
Zahvaljeno 647 puta na 285 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Veteran
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
#77 | |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka
|
![]()
A šta si ti to tačno isto napisao?
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
#78 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.372
Zahvaljeno 3.319 puta na 2.293 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Veteran
|
![]()
Ок видећемо ко је у праву, мада би по мени много лепше било делије.срб
То ће ускоро бити могуће. Хвала на објашњењу око тога зашто може на ћирилици и сада да се упише адреса, мени је то до данас било непознато. Да ли ће после локализације то ићи истим путем - punycode итд ? |
![]() |
![]() |
#80 |
Deo inventara foruma
|
![]()
To na primer mene vređa jer ja sam grobar. Jednostavno asocira me na fk crvena zvezda.
|
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
домен Србије, ћирилични домен, cirilicni domen, domen srbije, ćirilični domen |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|