Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim?

Šta da kupim? Saveti oko kupovine novog ili nadogradnje starog računara

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.1.2025, 12:57   #21
Picard
Deo inventara foruma

Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 739
Zahvaljeno 4.361 puta na 3.602 poruka
Određen forumom Re: Pomoc oko kupovine novog racunara

https://en.idcooling.com/product/det...name=SE-206-XT

35-36e na KP-u.
Picard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.1.2025, 17:04   #22
dacajak
Deo inventara foruma

Član od: 22.4.2008.
Zahvalnice: 505
Zahvaljeno 704 puta na 573 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku dacajak

Citat:
Djurke kaže: Pregled poruke
Izgleda da CPU ide do 95c sa stock kulerom, da li treba da uzmem neki kuler i ak oda jel imate neku preporuku ?
Ako ste uzeli 7000 seriju procesora, to je po njima "normalna" radna temperatura i kazu da su ti cipovi dizajnirani imajuci to u vidu, i po default-u im je "PTTL limit" podesen na 95C. E sad, po meni to nije normalno, jer sam stara skola i nisam navikao na ove moderne varijante i te temperature.
Imajuci u vidu da ima jos ljudi kao sto sam ja, da im te temperature nisu svejedno, ubacili su tehnologiju koja se zove "Precision Boost Overdrive" (verzija 2), skraceno PBO2, u sustini, "undervolt". Njen cilj je da u zavisnosti od modela procesora u bios-u ti omoguci dodatne opcije da podesis parametre kako bi se smanjile temperature uz minimalne gubitke rada procesora. Najlakse ti je da na internetu/youtubu nadjes tutorijal za fino podesavanje parametara (Curve optimizer, PPT, TDC, EDC itd.).

Generalno kad omogucis PBO2 u bios-u, kljucno je da izaberes podesavanje za "Curve optimizer", zatim izaberes "All Cores" i ispod toga izaberes "Negative" i opet ispod podesis vrednosti na, od "-15" na idealno do "-20" vrednost.
Zatim sledece je vazno da podesis PTTL ili "Platform Thermal Throttle Limit" na 85C.

I mozda je najbolje da ne diras PPT limit, ali vecina ljudi podesi (obicno podese isto kao i PTTL, na 85W) to da bi se smanjio napor na podnozje procesora (SoC). Sve zaisi od generacije, modela procesora i mogucnosti maticne ploce, se podesava PPT. Ako ti je slabija maticna sa max podrskom do 65W, mozda je bolje na "auto" ostaviti.

Malo sam trazio po internetu, mozda najprostiji tutorijal za pocetnike koji sam nasao je https://www.youtube.com/watch?v=JTTf7IoVSa8.
Posto ne znam koji procesor ste izabrali, ovaj video moze samo cisto informativno kako to sve izgleda, da se konzumira. Moras naci specificno za tvoj procesor i maticnu. Ako ti je mrsko, onda podesi onako kako sam napisao, te dve stavke.

I naravno za kraj, kao sto je predlozeno, izabrati bolji CPU kuler i dobru pastu. Kuler ce ti min. 5 C skinuti i bolja pasta dodatnih 2+ C. Iz licnog iskustva, pre koji mesec stavio sam "ARCTIC MX-6" pastu, da ljudi ne pomisle da trolujem ,spala je temperatura za oko 4-5C. Bas sam pratio preko HW monitora, sa 51.6 C podnozja, spustila se na oko 47-48C, u Windows radnom okruzenju.
Tako da probaj sve opcije, pa nam javi.
dacajak je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku dacajak na korisnoj poruci:
Djurke (19.1.2025)
Stara 19.1.2025, 21:14   #23
Djurke
Član

Član od: 4.10.2013.
Zahvalnice: 147
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka

Koristim neki aplikaciju da pratim temperaturu, uglavnom je oko 80 ili do 90 u igricama sa settings na max, posle par sati igranja kad izadjem iz igrice vidim da je max tempoeratura koju je dostigao CPU bila 95c i ne ide preko toga.

Rekao mi je ovaj od koga sam kupio PC da mogu da im ga vratim da ubace COOLER MASTER HYPER 212 Black X Duo RR-S4KK-25DN-R1 procesorski hladnjak 6500 din kosta, pa rek oda vidim da li mi treba mozda i nesto jace od ovoga ili mi ne treba uopste ?
Djurke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.1.2025, 4:03   #24
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 450
Zahvaljeno 4.120 puta na 3.832 poruka

Citat:
Max. Operating Temperature (Tjmax) 95°C
https://www.amd.com/en/products/proc...en-5-7600.html
Po ovome mu je to maksimalna radna temperatura, sigurno bi imao i bolje performanse da staviš bolji kuler, samo ne treba baš plaćati 6500 ima i za 2000 din kuleri da se nađu koji će da rade posao
Gledam kolicki kulerčić daju pa se i on drži nekako jedva https://youtu.be/SnhD1ONvFAw
Prednosti boljeg kulera, niža temperatura, buka, eventualno bolje performanse ako ima više lufta da bustuje, ne znam baš kako ide ali svejedno, kad je bal nek je maskenbal, nađeš neki kuler od 2000 din na primer lc cc 120
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.1.2025, 23:47   #25
worstever
Član

Član od: 8.3.2009.
Zahvalnice: 25
Zahvaljeno 73 puta na 66 poruka

COOLER MASTER HYPER 212 je preglasan za performanse koje daje. Cena mu je preterana, koriste bezobrazno staru slavu. Par postova iznad je neko lepo predložio bolje rešenje za mnogo manje para. Da ne pričam u prazno, kupovao sam više generacija 212 i pominjem lično iskustvo u praksi. A performanse su jedva dovoljne za neki slabiji procesor, jedva ohladi stari intel i5 6600.
worstever je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.1.2025, 0:33   #26
Djurke
Član

Član od: 4.10.2013.
Zahvalnice: 147
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka

Cena mi i nije bitna toliko, mogu da izdvoji jos do 70e za kuler, nego necu da stavljam cooler master ako ne valja, a ovi izgleda imaju samo Cooler Master, Endorfy i NZXT T120(da li je ovaj dobar ?)
Djurke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Molim za pomoc oko odabira novog racunara... :( podunavac ŠDK - Prenosni računari 6 10.1.2010 20:10
Hitna Pomoc oko sastavljanja novog racunara ^^ :) VibeTribe Šta da kupim? 10 10.12.2009 19:13
Pomoc pri sastavljanju/kupovini novog racunara Zwer Šta da kupim? 7 14.6.2008 22:50
Nova konfiguracija Mean_Machine Šta da kupim? 59 17.9.2006 19:29
HITNO!! Potrebna pomoc oko kupovine racunara cur3 Šta da kupim? 51 20.6.2006 11:15

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 4:42.