Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Play > Role-Play

Role-Play FRP, RPG...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 16.12.2024, 10:41   #81
Andross
Kekule Mekule

Član od: 8.12.2005.
Zahvalnice: 659
Zahvaljeno 1.382 puta na 711 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku Andross
Određen forumom Re: The Witcher 4

Svakako bolje da diskutujemo o lore-u, implikacijama poruznjivanja, dal ce da nas zagejisu i slicno nego ko je koju graficku opciju kliknuo za 2 fps-a.
Andross je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Andross na korisnoj poruci:
miloshbg (18.12.2024)
Stara 18.12.2024, 21:01   #82
pentraksil
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2007.
Zahvalnice: 4.578
Zahvaljeno 3.901 puta na 2.427 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku pentraksil

Citat:
Andross kaže: Pregled poruke
Svakako bolje da diskutujemo o lore-u, implikacijama poruznjivanja, dal ce da nas zagejisu i slicno nego ko je koju graficku opciju kliknuo za 2 fps-a.
Kad smo kod lore, Sebastian Kalemba kaze da se cudoviste iz trejlera bukvalno zove Pauk, po njegovim recima inspirisano direktno iz srpskog folklora.

Nisam cuo za ovakvu zivuljku kod nas, osim sto pauk u nekim delovima dana navodno donosi uglavnom srecu. Mozda neki plot twist u samom kvestu
pentraksil je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.12.2024, 21:14   #83
dex3108
V.I.P. Test Play

Član od: 1.6.2008.
Zahvalnice: 300
Zahvaljeno 8.598 puta na 4.063 poruka

Citat:
pentraksil kaže: Pregled poruke
Kad smo kod lore, Sebastian Kalemba kaze da se cudoviste iz trejlera bukvalno zove Pauk, po njegovim recima inspirisano direktno iz srpskog folklora.

Nisam cuo za ovakvu zivuljku kod nas, osim sto pauk u nekim delovima dana navodno donosi uglavnom srecu. Mozda neki plot twist u samom kvestu
Nije pauk nego Bauk
dex3108 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku dex3108 na korisnoj poruci:
Krilce (22.12.2024), pentraksil (18.12.2024), player1 (18.12.2024), polarnimeda (18.12.2024)
Stara 18.12.2024, 23:14   #84
pentraksil
Deo inventara foruma

Citat:
dex3108 kaže: Pregled poruke
Nije pauk nego Bauk
Leleeee ispala

Onda vec moze

Ja slusao intevju, cuh Pauk, videh zivuljku i pomislih to je to
Stara 19.12.2024, 14:13   #85
Aibo
Deo inventara foruma

Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.005
Zahvaljeno 4.063 puta na 2.436 poruka

Kao neko rođen u selu između dva brda, kao baš mali klinac sam slušao priče o bauku, čumi, babarozi i neizbežnom gluvom dobu. Ono baba, tetke i sl. Oni su tada bauka opisivali kao nešto crno, dlakavo, mnogo se lako krije i teško razaznaje u mraku, u senkama iza kuće, iza vrata i sl. Pošto mi ta slika slabo ide uz ovo iz trejlera, izguglam malo bauk folklora na brzinu i između ostalog nađem nekoliko slika koje bi otprilike odgovarale tom opisu.

Spoiler za Bauk po babi:

Dakle, kao stručnjak za bauke po babine linije - ovo kljunasto i paukoliko stvorenje iz trejlera nije domaći srpski bauk.
Aibo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.12.2024, 14:46   #86
pentraksil
Deo inventara foruma

Dosta se menjalo vidjenje bauka kroz generacije, od medveda pa do nesto manjih "gremlina". Mada to mu vise dodje drekavac
Znam da se u zvanicnom prevodu Gospodara Prstenova goblini nazivaju bas bauci recimo.

U trejleru je ipak malo na steroidima, kao i vecina slovenskih bica u Witcher igrama
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku pentraksil na korisnoj poruci:
player1 (19.12.2024)
Stara 19.12.2024, 17:10   #87
DeCoy
Intel Inside

Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.642
Zahvaljeno 11.142 puta na 7.123 poruka

Tyrion the Imp je u srpskom prevodu Bauk

Drugim rečima u današnjem jeziku se odomaćilo da bauk znači strašilo.
DeCoy je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.12.2024, 22:29   #88
Aibo
Deo inventara foruma

Haha, nisam to uhvatio jer sam GoT čitao i gledao na engleskom. Gospodar Prstenova sam čitao pred izlazak filmova, iz biblioteke sa nekim starim prevodom. Izdanje je bilo iz 70ih ako se ne varam. Ne sećam se kako su zvali gobline ali mislim da nisu bili bauci. Sećam da su vilenjaci bili vilovnjaci što mi je bilo uvrnuto.

Da se razumemo, ne dajem pet para za autentičnost izmišljenog bića koje verovatno ima pomalo različitu depikciju u svakom drugom selu, ali me je bacilo u prisećanja... a i treba da se pristigne 388 strana W3 teme.
Stara 19.12.2024, 23:51   #89
Dantheus
Veteran

Član od: 3.3.2016.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 185 puta na 136 poruka

^Off-topic je, znam, ali korišten je izraz i kad su u pitanju prevodi Tolkinovih djela. U Hobitu je Tolkin koristio riječ 'goblin' i to je kod nas prevedeno kao bauk, u Gospodaru je ista ta bića nazivao orcima i taj termin je zadržan i u našem prevodu (inače postoji samo jedan prevod Gospodara prstenova na srpski, Zorana Stanojevića iz 70ih godina)...
Dantheus je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.12.2024, 18:11   #90
Exia
Deo inventara foruma

Član od: 18.6.2011.
Zahvalnice: 498
Zahvaljeno 3.142 puta na 1.320 poruka
Određen forumom The Witcher 4

"Having Ciri as The Witcher 4 lead will help the game explore the Witcher world's sexism, say CD Projekt"

https://www.rockpapershotgun.com/hav...say-cd-projekt

Igrači apsolutno jedva čekaju "girl boss" type game, malo je takvih igara bilo zadnjih godina.
Exia je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.12.2024, 19:40   #91
Dantheus
Veteran

Ne, ne, ne razumiješ, ti si samo 'DEI opterećeni ludak', a CDPR-u treba megahit i teško da mogu sebi priuštiti podjelu zajednice. A ono što zajednica najviše želi jeste istraživanje seksizma u igri smještenoj u srednji vijek...
Stara 20.12.2024, 19:44   #92
Aibo
Deo inventara foruma

Ja ću se prvi požaliti na bespotrebno "modernizovanje" likova na glup i bljutav način, ali treba primetiti da to kako je napisano u naslovu niko stvarno nije rekao i da je temu seksizma nametnuo sam novinar (boldovan deo) a da direktor narativa na to odgovara potupno uravnoteženo:

Citat:
"I mean, I would say the world of The Witcher is a really dark one that's really inspired by, of course, dark fantasy folklore," Weber commented, when asked about the game's portrayal of gender politics and sexism. "But also medieval to early Renaissance history, and that is a world that was tough - tough for many different groups, women among them. As an example, in The Witcher, we also deal a lot with racism when it comes to non-humans, and this is something that we want to keep up with in The Witcher 4. I think it's something that has always been really important.

"We make games for adults, and it also means that we tackle some difficult topics," he suggested. "We tackle them in interesting ways. We tackle them without giving easy answers, but often opening difficult questions that players have to answer. And I think some of those questions might be going in this direction as well, because, yeah, Ciri is a woman, and as a witcher in this world, this is an unusual state. So I don't think it's going to be this story everywhere, but since this is a part of this world, and we want to tackle so many of those different themes, it's definitely also going to appear there as well."
Bukvalno kaže da Witcher nikada nije bežao od teških tema i da će i ova biti među njima u nekom smislu - ali da oni vole da otvore teška pitanja bez nametanja lakih odgovora igraču. Tj. njegov kompletan odgovor je baš umeren i centriran, i teško da može biti bolji uprkos tome što novinar tumači to kako se njemu ćefne pa pravi click-bait naslov.

Witcher pritom jeste dark fiction, pun seksa, rasizma, raznih predrasuda itd. Politička i rasna previranja čine samu srž sve tri igre. A sam Geralt je takođe konstantan predmet negativnih stereotipa i predrasuda. Najnormalnije je da će Ciri trpeti sve to i još više. Fora je što je Geralt to uvek podnosio i rešavao džekovski - zato smo ga i voleli. Sad ostaje da se vidi kako će napisati Ciri kao lika. Nadam se da će biti bad-ass kao što je Geralt bio a ne neko kmečavo derle ili isfrustrirana feministkinja. Uglavnom, iz ovog intervjua nema takvih najava - developer zvuči zrelo i normalno, a novinar ke*ja.

Poslednja ispravka: Aibo (20.12.2024 u 19:55)
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Aibo na korisnoj poruci:
player1 (20.12.2024), reb0rn (24.12.2024)
Stara 20.12.2024, 22:34   #93
Exia
Deo inventara foruma

Član od: 18.6.2011.
Zahvalnice: 498
Zahvaljeno 3.142 puta na 1.320 poruka

Citat:
Dantheus kaže: Pregled poruke
Ne, ne, ne razumiješ, ti si samo 'DEI opterećeni ludak', a CDPR-u treba megahit i teško da mogu sebi priuštiti podjelu zajednice. A ono što zajednica najviše želi jeste istraživanje seksizma u igri smještenoj u srednji vijek...
Wise man once said

Exia je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Exia na korisnoj poruci:
Dantheus (20.12.2024)
Stara 24.12.2024, 16:17   #94
Iceman_37
Starosedelac

Član od: 2.8.2008.
Zahvalnice: 512
Zahvaljeno 931 puta na 530 poruka

Super za pogledati:

https://www.youtube.com/watch?v=DLRULRtuIGA
Iceman_37 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.12.2024, 14:35   #95
Ayatollah
Član

Član od: 29.6.2007.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 96 puta na 38 poruka

Citat:
Dantheus kaže: Pregled poruke
^Off-topic je, znam, ali korišten je izraz i kad su u pitanju prevodi Tolkinovih djela. U Hobitu je Tolkin koristio riječ 'goblin' i to je kod nas prevedeno kao bauk, u Gospodaru je ista ta bića nazivao orcima i taj termin je zadržan i u našem prevodu (inače postoji samo jedan prevod Gospodara prstenova na srpski, Zorana Stanojevića iz 70ih godina)...
Taj Stanojevićev prevod Gospodara sa engleskog na srpski je jedan od najboljih prevoda sa engleskog na srpski ikada, jer je u njega Stanojević uložio ogromnu energiju, ali ga je toliko iscrpeo (mislim da je prevodio dve i po godine ili nešto tako) da je on sam rekao da više nikad neće ništa prevoditi, i mislim da i nije.

Vilovnjaci su samo primer posvećenosti uložene u prevod, jer je tražena reč na srpskom da bude adekvatan prevod za elf, a da opet ne bude mešanja sa pixies i faeries.
Ayatollah je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 28.12.2024, 0:56   #96
Neutrino
Deo inventara foruma

Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.384 puta na 2.034 poruka

Ne postoji prevod koji ne oduzima bar nešto od originala.

Zato sva dela treba čitati na izvornom klingonskom.
Neutrino je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 4.1.2025, 23:32   #97
Dantheus
Veteran

Citat:
Ayatollah kaže: Pregled poruke
Taj Stanojevićev prevod Gospodara sa engleskog na srpski je jedan od najboljih prevoda sa engleskog na srpski ikada, jer je u njega Stanojević uložio ogromnu energiju, ali ga je toliko iscrpeo (mislim da je prevodio dve i po godine ili nešto tako) da je on sam rekao da više nikad neće ništa prevoditi, i mislim da i nije.

Vilovnjaci su samo primer posvećenosti uložene u prevod, jer je tražena reč na srpskom da bude adekvatan prevod za elf, a da opet ne bude mešanja sa pixies i faeries.
Tako je, tri godine je radio na prevodu Gospodara, nakon toga se posvetio pisanju, ali ovo je ubjedljivo jedan od najboljih prevoda na srpski jezik (inače mnogi prevodi Hobita/Gospodara se smatraju užasnim, njemački, francuski, švedski...). Količina posvećenosti sa kojom je radio je nevjerovatna. Recimo, pričao je da je samo neke pjesme prevodio po 4-5 dana, jer se trudio da ostane vjeran originalu i sačuva rimu tamo gdje je autor rimovao, umjesto da prevodi u blank verse-u (slobodnom stihu), i tako dalje... Doduše to je bilo u vrijeme prije kompjutera, samo uz Websterov riječnik i The Tolkien Companion, danas bi sve to bilo mnogo lakše, naravno, ali je pitanje ko bi pristupio prevođenju sa takvim zalaganjem i razumijevanjem izvornog materijala, tako da je i bolje što se niko nije prihvatio tog posla...
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
The Witcher 3 White Ripper Role-Play 7743 21.5.2024 18:03
The Witcher 3 OBS LAG!! ringloW otpaTci 0 30.8.2022 15:01
The Witcher 2 - Assassins of Kings Psycho13 Role-Play 4767 21.7.2020 14:23
The Witcher The mighty Boo Role-Play 3333 6.5.2018 23:01
Witcher 3 kosplej akcija! Maskiraj se i osvoji GTX 960! Kole Dešavanja i događaji 38 17.4.2015 13:05

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 1:15.