![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
Nisam cuo za ovakvu zivuljku kod nas, osim sto pauk u nekim delovima dana navodno donosi uglavnom srecu. Mozda neki plot twist u samom kvestu ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
V.I.P. Test Play
Član od: 1.6.2008.
Zahvalnice: 300
Zahvaljeno 8.598 puta na 4.063 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku dex3108 na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#84 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.005
Zahvaljeno 4.063 puta na 2.436 poruka
|
![]()
Kao neko rođen u selu između dva brda, kao baš mali klinac sam slušao priče o bauku, čumi, babarozi i neizbežnom gluvom dobu. Ono baba, tetke i sl. Oni su tada bauka opisivali kao nešto crno, dlakavo, mnogo se lako krije i teško razaznaje u mraku, u senkama iza kuće, iza vrata i sl. Pošto mi ta slika slabo ide uz ovo iz trejlera, izguglam malo bauk folklora na brzinu i između ostalog nađem nekoliko slika koje bi otprilike odgovarale tom opisu.
Spoiler za Bauk po babi:
Dakle, kao stručnjak za bauke po babine linije - ovo kljunasto i paukoliko stvorenje iz trejlera nije domaći srpski bauk. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Dosta se menjalo vidjenje bauka kroz generacije, od medveda pa do nesto manjih "gremlina". Mada to mu vise dodje drekavac
![]() Znam da se u zvanicnom prevodu Gospodara Prstenova goblini nazivaju bas bauci recimo. U trejleru je ipak malo na steroidima, kao i vecina slovenskih bica u Witcher igrama ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku pentraksil na korisnoj poruci: | ||
player1 (19.12.2024) |
![]() |
#87 |
Intel Inside
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 1.642
Zahvaljeno 11.142 puta na 7.123 poruka
|
![]()
Tyrion the Imp je u srpskom prevodu Bauk
![]() Drugim rečima u današnjem jeziku se odomaćilo da bauk znači strašilo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Haha, nisam to uhvatio jer sam GoT čitao i gledao na engleskom. Gospodar Prstenova sam čitao pred izlazak filmova, iz biblioteke sa nekim starim prevodom. Izdanje je bilo iz 70ih ako se ne varam. Ne sećam se kako su zvali gobline ali mislim da nisu bili bauci. Sećam da su vilenjaci bili vilovnjaci što mi je bilo uvrnuto.
![]() Da se razumemo, ne dajem pet para za autentičnost izmišljenog bića koje verovatno ima pomalo različitu depikciju u svakom drugom selu, ali me je bacilo u prisećanja... a i treba da se pristigne 388 strana W3 teme. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Veteran
Član od: 3.3.2016.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 185 puta na 136 poruka
|
![]()
^Off-topic je, znam, ali korišten je izraz i kad su u pitanju prevodi Tolkinovih djela. U Hobitu je Tolkin koristio riječ 'goblin' i to je kod nas prevedeno kao bauk, u Gospodaru je ista ta bića nazivao orcima i taj termin je zadržan i u našem prevodu (inače postoji samo jedan prevod Gospodara prstenova na srpski, Zorana Stanojevića iz 70ih godina)...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Deo inventara foruma
Član od: 18.6.2011.
Zahvalnice: 498
Zahvaljeno 3.142 puta na 1.320 poruka
|
![]()
"Having Ciri as The Witcher 4 lead will help the game explore the Witcher world's sexism, say CD Projekt"
https://www.rockpapershotgun.com/hav...say-cd-projekt Igrači apsolutno jedva čekaju "girl boss" type game, malo je takvih igara bilo zadnjih godina. |
![]() |
![]() |
![]() |
#91 |
Veteran
|
![]()
Ne, ne, ne razumiješ, ti si samo 'DEI opterećeni ludak', a CDPR-u treba megahit i teško da mogu sebi priuštiti podjelu zajednice. A ono što zajednica najviše želi jeste istraživanje seksizma u igri smještenoj u srednji vijek...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja ću se prvi požaliti na bespotrebno "modernizovanje" likova na glup i bljutav način, ali treba primetiti da to kako je napisano u naslovu niko stvarno nije rekao i da je temu seksizma nametnuo sam novinar (boldovan deo) a da direktor narativa na to odgovara potupno uravnoteženo:
Citat:
![]() Witcher pritom jeste dark fiction, pun seksa, rasizma, raznih predrasuda itd. Politička i rasna previranja čine samu srž sve tri igre. A sam Geralt je takođe konstantan predmet negativnih stereotipa i predrasuda. Najnormalnije je da će Ciri trpeti sve to i još više. Fora je što je Geralt to uvek podnosio i rešavao džekovski - zato smo ga i voleli. Sad ostaje da se vidi kako će napisati Ciri kao lika. Nadam se da će biti bad-ass kao što je Geralt bio a ne neko kmečavo derle ili isfrustrirana feministkinja. Uglavnom, iz ovog intervjua nema takvih najava - developer zvuči zrelo i normalno, a novinar ke*ja. Poslednja ispravka: Aibo (20.12.2024 u 19:55) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Starosedelac
Član od: 2.8.2008.
Zahvalnice: 512
Zahvaljeno 931 puta na 530 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Član
Član od: 29.6.2007.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 96 puta na 38 poruka
|
![]() Citat:
Vilovnjaci su samo primer posvećenosti uložene u prevod, jer je tražena reč na srpskom da bude adekvatan prevod za elf, a da opet ne bude mešanja sa pixies i faeries. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 3.384 puta na 2.034 poruka
|
![]()
Ne postoji prevod koji ne oduzima bar nešto od originala.
Zato sva dela treba čitati na izvornom klingonskom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Veteran
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
The Witcher 3 | White Ripper | Role-Play | 7743 | 21.5.2024 18:03 |
The Witcher 3 OBS LAG!! | ringloW | otpaTci | 0 | 30.8.2022 15:01 |
The Witcher 2 - Assassins of Kings | Psycho13 | Role-Play | 4767 | 21.7.2020 14:23 |
The Witcher | The mighty Boo | Role-Play | 3333 | 6.5.2018 23:01 |
Witcher 3 kosplej akcija! Maskiraj se i osvoji GTX 960! | Kole | Dešavanja i događaji | 38 | 17.4.2015 13:05 |