Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Slobodni softver

Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 20.9.2009, 19:47   #21
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Član od: 7.6.2009.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 649 puta na 499 poruka
Određen forumom Re: spor Ubuntu i Xubuntu

Ajde videcu sutra, pa javljam rezultate. Ne trebaju mi nikakvi dodatni efekti, compiz, niti ista. Samo nek brzo radi koliko je to moguce na mom kompu, posto je ovo stvarno bilo mucenje. Doinstaliracu jos Xfce pa cu njega koristiti verovatno, zgodniji je i lightweight. Da ne mucim komp. Sve je ostalo vec sredjeno, programe za linux sam nasao koji mi trebaju, samo jos da stavim neki drugi program za rezanje jer Brasero nesto zeza. A posle mozda i probam Debian...
blast beat je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.9.2009, 20:54   #22
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
Određen forumom Re: spor Ubuntu i Xubuntu

Citat:
Mickie kaže: Pregled poruke
@Holodoc
Znaci ti tvrdis da treba da bootuje linux sa NTFS? Ko ovde siri dezinformacije?
Ne tvrdim ništa već jednostavno čitam šta je napisano a napisano je sledeće
Citat:
Mickie kaže:
Wubu nije napravljen da radi brzo, NTFS gusi linux.
Kako treba da razumem ovu rečenicu? Ako Wubi guši Linux onda valjda treba rečenica tako i da glasi, ne?
Citat:
Mickie kaže: Pregled poruke
NTFS cak nije ni podrzan u kernelu nego radi preko FUSE. Sto znaci sporo. Nema to veze da li je NTFS dobar ili los niti da li ga ja mrzim, jednostavno nije nativno podrzan.
Što je takođe netačno. Nativna podrška aplikacije (drajvera) za rad u kernel modu uopšte ne predstavlja najvažniji činilac kada je u pitanju brzina rada fajl sistema već njegova arhitektura. ntfs-3g se u brojnim benchmark testovima kao aplikacija koja radi u korisničkom modu pokazala čak i bolje od nativnog NTFS drajvera na Windows platformi. Pokušao sam da pronađem jedan dobar skorašnji benchmark na IBMovim stranicama koji upravo upoređuje performanse najpoznatijih fajl sistema ali nažalost za sada mogu da nađem samo ove dve stranice koje su iole reprezentativnije (mada može se naći sigurno još takvih iako objektivnost prikazanih podataka možda može da se dovede u pitanje).

http://ntfs-3g.org/performance.html
http://www.csamuel.org/2007/04/25/co...se-performance

Zaključak je uvek isti a to je da s obzirom da radi u korisničkom režimu ntfs-3g neznatno više opterećuje procesor ali to nikako ne znači da je ovaj "drajver" po bilo kom pitanju inferiorniji od nativnog NTFSa! Čak važi i potpuno suprotno.

Citat:
Mickie kaže:
Ext4 je podrazumevani fajl sistem na Fedori 11 (a bice i na Ubuntu 9.10) i nisam video da izbacuje bilo kakvo upzorenje ako ne promenis podrazumevani izbor.
ext4 dolazi kao podrazumevani fajl sistem na Fedori 11 ali kao i svaka nova stvar u njoj treba se prvo informisati da li je podrazumevano i mudro. ext4 za sada ima problema sa boot particijama (https://fedoraproject.org/wiki/Ext4_...upport_Ext4.3F) i iako ga u Fedora zajednici hvale još uvek ima bubica zbog čega se stalno napominje (čak i u okviru instalacije Fedore) da ext4 ne treba koristiti na produkcionim serverima. Jednostavno journaling varijanta ext3 fajl sistema je još uvek stabilnošću (možda ne performansama) miljama ispred ext4.

Poslednja ispravka: holodoc (21.9.2009 u 14:37)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.9.2009, 11:18   #23
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Određen forumom Re: Spor Ubuntu i Xubuntu

Evo vec sam 2 CD-a narezao, jedan na 10x, drugi na 4x i na oba mi javlja greske. Md5 checksum je u redu, proverio sam ga. Isto tako sam imao problema sa 2,3 openSuse-a, mada tako je md5 checksum zezao. Jel moguce da je to do rezaca? Ako jeste da iskopam negde moj stari CD rezac pa da probam preko njega.
Stara 21.9.2009, 13:35   #24
Neky
Starosedelac

Član od: 15.6.2007.
Zahvalnice: 463
Zahvaljeno 310 puta na 230 poruka

Pa proveri md5 sumu skinutog .iso fajla i uporedi je sa originalom (uvek bude negde tekstualni fajl na serveru). Ako se sume slažu, fajl je skinut uredno. Ako se ne slažu, skidaj ponovo.
Neky je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.9.2009, 13:47   #25
holodoc
Deo inventara foruma

Citat:
blast beat kaže: Pregled poruke
Evo vec sam 2 CD-a narezao, jedan na 10x, drugi na 4x i na oba mi javlja greske. Md5 checksum je u redu, proverio sam ga. Isto tako sam imao problema sa 2,3 openSuse-a, mada tako je md5 checksum zezao. Jel moguce da je to do rezaca? Ako jeste da iskopam negde moj stari CD rezac pa da probam preko njega.
Veoma lako može da se desi da ti rezač crkava ako je u pitanju DVD rezač. Ista stvar se dešava i sa mojim starim Pionirom 109. Reže bez problema CDove ali se uvek na narezanom CDu javljaju greške. Od tada CD ISO image fajlove režem na DVD diskovima. Jedina mana ovakvog pristupa je što je "CD" onda čitljiv samo na DVD uređajima.
Stara 21.9.2009, 14:10   #26
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

I moj je Pionirov rezac. Kupicu onda 2 DVD-a i 2 CD-a pa cu videti. Kada sam hteo CD image fajl Ubuntua sinoc preko Nera da rezem na RW DVD nije hteo da ga prihvati. Ali ako moze inace, lako cu zameniti program za rezanje.
Stara 21.9.2009, 14:39   #27
holodoc
Deo inventara foruma

Citat:
I moj je Pionirov rezac. Kupicu onda 2 DVD-a i 2 CD-a pa cu videti. Kada sam hteo CD image fajl Ubuntua sinoc preko Nera da rezem na RW DVD nije hteo da ga prihvati. Ali ako moze inace, lako cu zameniti program za rezanje.
Može da se dogodi da ti je RW propao ali rezanje CD image fajlova na DVD medije zaista ne treba da bude problem bilo kom programu za rezanje diskova.
Stara 21.9.2009, 17:05   #28
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Bice da je riknuo rezac. Isti problem i sa rezanjem na DVD. Pokusao sam sa starim Ubuntuom 7.10 koji imam na CD-u(i koji je dobro narezan starim rezacem), ali ne mogu drajvere za net da aktiviram da bih ga upgradeovao na 9.04. Sad cu pokusati sa UNetbootin-om preko flesa da vidim sta ce reci. Ako nista, ISO na fles pa kod nekog cu otici sutra da narezem da imam.
Inace, ovaj 7.10 sto sam instalirao sa CD-a je leteo naspram one 9-ke. Primeti se da nisu aktivirani drajveri za graficku, ali super je radio.
Stara 21.9.2009, 17:06   #29
Neky
Starosedelac

Stariji K3B jeste pravio problem oko toga, pošto je opcija bila pod imenom "Burn CD image", i CD image nikako nije hteo na DVD. U novijim verzijama toga nema, a opcija je "Burn image".
Stara 21.9.2009, 18:51   #30
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Sve je sredjeno, sistem jeste mnogo brzi. Ali i dalje ne rade drajveri izgleda. Aktivirani su, na komandu glxgears sam dobio ovaj rezultat.

NVIDIA: could not open the device file /dev/nvidiactl (Permission denied).
NVIDIA: Direct rendering failed; attempting indirect rendering.
4598 frames in 5.0 seconds = 918.848 FPS
8980 frames in 5.0 seconds = 1793.314 FPS
8500 frames in 5.0 seconds = 1697.044 FPS
6140 frames in 5.0 seconds = 1226.564 FPS
8702 frames in 5.0 seconds = 1740.204 FPS

Posto ih nije bilo u Administration/Hardware drivers, na ubuntuguide-u sam nasao uputstvo i to sam uradio. Prvo sam ukucao
sudo apt-get install build-essential linux-headers-`uname -r`

pa zatim

sudo apt-get install nvidia-glx-180 nvidia-180-modaliases nvidia-kernel-common

i onda sam ih mogao aktivirati. Ali opet kao sto vidite su tu problemi.
Stara 21.9.2009, 18:59   #31
stepanov
Veteran

Član od: 10.8.2008.
Zahvalnice: 425
Zahvaljeno 64 puta na 48 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku stepanov

i meni se jednom nisu pojavili driveri u hardware drivers, medjutim nakon update sistema i restarta pojavili su se...
pokusaj sa tim, pa ih instaliraj odatle jer ti rade 100%
stepanov je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.9.2009, 19:48   #32
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Da ih ja onda deaktiviram, restartujem komp, i sa sudo apt-get remove izbrisem oba fajla pa da cekam posle update-a? Ima li neki benchmark program za linuks, ali da je .deb ili iz repozitorijuma da vidim sta ce reci posle klasicne aktivacije drajvera?
Stara 22.9.2009, 4:44   #33
kosmo
Član

Član od: 3.7.2006.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 17 puta na 15 poruka

Pogrešan drajver si instalirao, za GF4 koristi 96. seriju:

Kod:
sudo apt-get install nvidia-glx-96 nvidia-96-modaliases nvidia-kernel-common
kosmo je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.9.2009, 16:19   #34
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Sve je OK, ponudio mi je 96-icu nakon updatea, aktivirao sam je i dobro radi. Nisam stigao jos da proverim brzinu, posto je sestra trenutno na Windowsu, tako da cu proveriti veceras tek kako stvarno radi.
Hvala svima za pomoc.
Stara 22.9.2009, 17:11   #35
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Brzo radi, nemam vise zamerki na to, ali imam drugi problem-Xubuntu vidi ostale particije iz bilo kog programa, primer kad ubacujem muziku, ali u /media i u meniju "places" nema tih particija. U /media direktorijumu se pojavi recimo particija ona sa koje sam dodao muziku u player, a ostale ne vidim.
Stara 22.9.2009, 20:10   #36
stepanov
Veteran

Član od: 10.8.2008.
Zahvalnice: 425
Zahvaljeno 64 puta na 48 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku stepanov

Citat:
Brzo radi, nemam vise zamerki na to, ali imam drugi problem-Xubuntu vidi ostale particije iz bilo kog programa, primer kad ubacujem muziku, ali u /media i u meniju "places" nema tih particija. U /media direktorijumu se pojavi recimo particija ona sa koje sam dodao muziku u player, a ostale ne vidim.
particije iz wina linux naknadno montira, na neki nacin... a to se desi tek kad udjes u njih.. to bi objasnilo zasto ih ne vidis u /media ali trebalo bi da su places...
mada za xubuntu nisam siguran ja sam ubuntas...
stepanov je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.9.2009, 21:47   #37
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Citat:
stepanov kaže: Pregled poruke
particije iz wina linux naknadno montira, na neki nacin... a to se desi tek kad udjes u njih.. to bi objasnilo zasto ih ne vidis u /media ali trebalo bi da su places...
mada za xubuntu nisam siguran ja sam ubuntas...
To znam da ih montira linux, ali u Ubunt-u makar ih imam u places pa znam da moram kliknuti jednom da ih montiram i da je posle sve ok. To je samo jedan klik. A ovde treba uz pomoc nekog programa da pustim neki fajl sa particije, sto je nezgodno kada treba to da uradim sa 3 particije, i uglavnom sa 3 razlicita programa zbog razlicitosti fajlova koji su na njima.
Stara 22.9.2009, 23:51   #38
Neky
Starosedelac

Ubuntu, ne Ubunt

Dakle, na Ubuntuu. Ne volim da ispravljam, ali mnogo ljudi pravi grešku u samom imenu distribucije.
Stara 23.9.2009, 15:50   #39
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Citat:
NekyBrate kaže: Pregled poruke
Ubuntu, ne Ubunt

Dakle, na Ubuntuu. Ne volim da ispravljam, ali mnogo ljudi pravi grešku u samom imenu distribucije.
Dobro, greska u brzom pisanju. Mada ti je ipak najpravilnije Ubuntu-u, posto je to strana rec na koju se ne primenjuju padezi direktno.
Stara 25.9.2009, 23:53   #40
blast beat
V.I.P. GNU/Linux

Opet problemi... Ovoga puta zauzece procesora je extremno visoko. Ajde to se resi restartom, ali posle odredjenog vremena opet dodje. Evo pogledajte screenshoot. Do pola statusa procesora je bila ukljucena Opera, u drugoj polovini nije, promene se ne primete. Kada sam recimo u Operi i kliknem da je spustim, treba da prodje jedno 4, 5 sekundi dok mi ne prikaze ikonice na desktopu.

P.S. Xubuntu je leteo sa harda, tako je najlakse. Na red je dosao Mint 7 XFCE, pa cu videti kakav ce on biti.

Poslednja ispravka: blast beat (26.9.2009 u 11:46) Razlog: dopuna
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Tagovi
problem, spor linux, synaptic, ubuntu, xubuntu

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 23:25.