![]() |
![]() |
|
Internet tehnologije Komunikatori, pretraživači, servisi i protokoli... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Starosedelac
|
![]()
Internet gigant Google pokrenuo je svoju verziju popularne internet enciklopedije Wikipedije i pozvao ljude širom sveta da popunjavaju one teme za koje se smatraju da su stručnjaci.
Jedina razlika od ove "baze znanja" koju je Google nazvao "Knol" od Wikipedije je u tome što bi ju je trebali popunjavati ljudi koji sebe smatraju stručnjacima za pojedine oblasti. Google je saopstio da neće biti urednik na ovom projektu već da će samo obezbediti tehničku podršku i potrebnu infrastrukturu. Mnogi stručnjaci smatraju da je ovo direktan napad na popularnu besplatnu internet enciklopediju Wikipediju. Link na orginalnu informaciju: http://googleblog.blogspot.com/2007/...ontribute.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
|
![]()
Uzgred, na Knol-u (spekuliše se gpedia i googlepedia), autori će biti u potpunosti odgovorni za ono što su napisali.
Nije fer: neprofitna organizacija vs. Google-a sa $100.000.000 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Starosedelac
|
![]()
Zasto nije fer?ako cemo dobiti 100% sigurne podatke, od strucnih ljudi, meni je sasvim OK.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Starośeđelac
|
![]()
Da ako gledas sa stanovista nas korisnika, ali opet, ko moze protiv takvog giganta kakav je Google, i ciji je svaki moguci servis do sada dozivljavao ogromnu popularnost? Wikipedia ce po mom misljenju jos dugo biti broj jedan u ovoj oblasti, zbog toga sto sasvim anonimno mozes da upises podatke po slobodnoj procjeni i tacki gledista, drugo i zbog toga sto je vec stekla ogromnu popularnost (mada nema toga sto Googleov marketing ne moze da uradi) i ljudi su stekli naviku i povjerenje prema njoj. Ipak, za nekoliko godina, posebno ako Google nastavi da forsira ovaj konkurentski projekat, stvari se mogu bitno izmjeniti.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
Član od: 12.11.2007.
Zahvalnice: 101
Zahvaljeno 48 puta na 47 poruka
|
![]()
Sto se mene tice Wikipedia je jedan dobar projekat, ali upravo zbog toga sto svako moze da pise i brlja kako ko stigne (i "prepravlja" istoriju) mi se ne svidja. Jedva cekam da se realizuje Google-ov projekat pa da vidimo razliku
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
Član od: 14.1.2006.
Zahvalnice: 68
Zahvaljeno 79 puta na 55 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Starosedelac
Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
détente
Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 1.530
Zahvaljeno 2.470 puta na 1.488 poruka
|
![]()
Upravo! Ne sviđa mi se to pozivanje eksperata u određenoj oblasti. Ko odlučuje koji su eksperti u pitanju? Na osnovu čega mi treba da budemo sigurni da je istorija kakve se oni drže - tačna!
Bojim se da se projekat ne pretvori u zacrtanu istoriju koju već učimo iz knjiga, samo u online verziji. Zbog toga mi se već unapred Vikipedija više sviđa. No to ne znači da sam u pravu ![]() Meni je jasno da na Vikipediji često dolazi do međusobne prepravke ili čak brisanja čitavih tekstova, ali zbog toga što postoji interakcija i puštanje različitih podataka u opticaj mi mućnemo glavom kada pročitamo nešto... Ovako, kad dođe neko i zacrta ti "istinu", još mahajući svojom titulom eksperta, mnogi će takvu istinu usvojiti po defaulty... Malo lutam, ali prisećam se svojih lekcija sa fakulteta, i toga kakve su sve istine u opticaju ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Iris na korisnoj poruci: | ||
PDarko (10.3.2008) |
![]() |
#9 |
Superb Moderator
Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 2.808
Zahvaljeno 3.503 puta na 1.078 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Interesantno, google dobio ban od strane Pentagona
http://www.dailytech.com/Google+Bann...ticle11001.htm |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Veteran
Član od: 11.7.2006.
Zahvalnice: 163
Zahvaljeno 182 puta na 147 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 476
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku urke na korisnoj poruci: | ||
Gordon Freeman (10.3.2008), PDarko (11.3.2008) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Google logoi | Patton | Zanimljive Web lokacije | 667 | 1.12.2022 19:43 |
Google AdSense | Sekki | Internet tehnologije | 167 | 13.6.2016 14:57 |
Srpski google proradio,ali bash pod google-om! | freeminder | Brbljaonica | 20 | 1.9.2007 13:58 |
Google Evolucija | Aksic Srdjan | Internet tehnologije | 4 | 4.12.2006 21:14 |
Google, Yahoo ili... | vladale | Zanimljive Web lokacije | 77 | 25.1.2006 1:54 |