|
Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS... |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
21.12.2005, 1:05 | #1 |
Veteran
Član od: 6.12.2005.
Zahvalnice: 6
Zahvaljeno 9 puta na 6 poruka
|
Sta posle instalacije Windowsa ?
Kada <radim> sistem prvi korak je formatiranje particij(e)a a drugi je instalacija Windowsa. Medjutim sta je treci korak ? Mislim koji su <neophodni programi> za odlican rad sistema.
Ja recimo instaliram sledece drivere (programe) ovim redosledom : 1. Display Driver ( Nvidia Detonator , ATI Catalyst ,..... ) 2. Sound Driver ( AC97 , CMIxxxx ,..... ) 3. Modem Driver 4. 4 in 1 driver 5. Direct X 9.0c Zatim instaliram Registry CheckUp 2.3 , Registry Mechanic 5.0 , Ad-Aware SE Personal 1.06 , Spybot - Search & Destroy i NOD32 i uradim skeniranja sa svim ovim programima , skeniram disk i uradim defragmentaciju .... Zanima me da li je to ispravan nacin <radjenja> sistema ? Poslednja ispravka: Night Hawk (21.12.2005 u 2:39) |
21.12.2005, 1:11 | #2 |
Član
|
Re: Sta posle instalacije Windowsa ?
Jeste, s tim shto nije bitno kojim redosledom cesh instalirati drajvere.
Nije mi jedino jasno zbog chega radish defragmentaciju diska, to je van pameti. Defragmentacija se eventualno radi posle odredjenog vremena (posle puno pisanja/brisanja podataka), mada i ne mora da se radi jer necesh dobiti na brzini, sem ako nije u pitanju neki prastari hard disk. Dakle, zaboravi na defragmentaciju hard diska, nema potrebe da je radish kada podignesh sistem! Sve ostalo je ok... |
21.12.2005, 1:23 | #3 |
Veteran
|
Radim je sto se posle nje malo brze podize Windows.
|
21.12.2005, 1:34 | #4 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
|
Po meni sve Ok samo stvarno izbaci defragmentaciju. Nije ti neophodna. Jeste da OS ne uzima u obzir da li si radio Full ili Quick format ali ja uvek odradim Full.
Ne razmišljaš o tome kasnije. |
21.12.2005, 1:36 | #5 | |
Član
|
Citat:
Potpuno je nelogichno da se defragmentacija radi, recimo, sat vremena poshto si instalirao Windows. To nema veze s mozgom. Kao shto i sama rech kaze, defragmentacija hard diska se radi onda kada sistem pochinje da se usporava zbog toga shto su fragmenti iliti parchici podataka koje imash na hard disku razbacani po njemu, tako da disku treba vishe vremena da im pristupi. Kada uradish format diska svi podaci na njemu su obrisani, a kada uradish prvo instaliranje programa koji su ti potrebni, oni se obichno nalaze tamo gde bi i trebalo da se nalaze, dakle nisu razbacani po hard disku, kao shto bi to bio sluchaj kada bi jedno mesec/dva/tri pisao i brisao podatke po hard disku, a one koje bi kasnije upisivao popunjavali bi prazne rupe koje su nastale brisanjem ranijih podataka. Objasnio sam shto sam bolje mogao, pa ti vidi da li je bolja tvoja logika ili moja. Mislim, meni je sve jedno, mozesh da je radish i svaki dan... |
|
21.12.2005, 1:51 | #6 |
Novi član
Član od: 21.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
Ne zaboravi da je pismeno da uradiš image sistemske particije, da sve to ponovo ne bi morao da instaliraš, ako se pojavi problem.
Moja preporuka je Acronis True Image. |
21.12.2005, 2:42 | #7 | |
Veteran
|
Citat:
|
|
21.12.2005, 3:00 | #8 | |
Član
|
Citat:
onda...Za mene je to beznachajno, a i mislim da se suvishe opterecujesh time. Shvaticesh valjda jednog dana. |
|
21.12.2005, 10:21 | #9 | |
Član
Član od: 7.12.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 17 puta na 13 poruka
|
Citat:
Sasvim je uputno da se nakon kompletnog instaliranja sistema i svih softvera uradi defragmentacija, ali i čišćenje registri baze. Razlog za to je što sistem i programi koji se instaliraju beleže mnogo temp fajlova pri instalaciji, koje kasnije brišu ali unosi u registriju i fragmentirani fajlovi ostaju. Naravno, ako vam nije bitno ubrzanje sistema od par promila ili eventualno procenata, to možete i da preskočite.... |
|
21.12.2005, 12:58 | #10 |
Veteran
Član od: 18.12.2005.
Zahvaljeno 12 puta na 5 poruka
|
Po tome sto sam procito u nekoliko domacih i nekim stranim IT casopisima, redosled instaliranja drajvera bi trebo ovakav da bude:
1. Prvo instaliras Service Pack 2 (ukoliko hoces) 2. Onda drajvere za plocu 3. Onda grafiku I dalje kako hoces |
21.12.2005, 14:14 | #11 | |
Član
|
Citat:
kasnije brishe, ali to za mene i dalje nije dovoljan razlog da se radi defragmentacija diska. Iskren da budem, ja od kad sam instalirao Windows, a ima tome par meseci, nisam ni jednom radio defragmentaciju jer zaista nema potrebe. Danashnji diskovi su toliko brzi da defragmentacija praktichno ne znachi nishta. Meni par sekundi manje/vishe ne znachi apsolutno nishta. |
|
21.12.2005, 3:10 | #12 |
Član
Član od: 26.10.2005.
Zahvalnice: 35
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
|
Shta god da uradissh posle instalacije wina je ok. Ne postoji neko pravilo. Mada je zdravo odmah instalirati drajvere, kao shto i radish.
Kod mene medju prvim stvarima se nalaze i patchevi za XP (preko autopatchera..) |
21.12.2005, 3:46 | #13 |
Član
Član od: 19.12.2005.
|
Windows,drajveri,programi i podesavanja.Defragmentacija bi trebalo da se radi ako za ti postoji potreba.To bar nije tesko prekontrolisati (Diskeeper 10 Professional Premier-najbolji alat).Treba precesljati registry i izvrsiti optimizaciju sistema (TuneUp Utilities 2006) a zatim i ciscenje `djubreta` (Tracks Eraser Pro 5.5).To je to u osnovnom crtama.
|
22.12.2005, 22:35 | #14 |
Član
Član od: 19.12.2005.
Zahvalnice: 29
|
Defrgmentacija ja skroz nepotrebna. A po meni nisu ti potrebni ni programi RegistryCheckUp 2.3 , Registry Mechanic 5.0a. Vise ce ti *****ati komp nego sto ce ti pomoci. Ad-Aware SE Personal 1.06 , Spybot - Search & Destroy i NOD32 slobodno instaliraj,posebno NOD32 koji je fenomenalan program.
|
23.12.2005, 21:55 | #15 | |
eat, sleep & blink
|
Citat:
Instaliraj i neki Firewall na sistemu, da ti ne bi ulazili virusi prilikom ulaska na internet. Zone Alarm ili Kerio Personal Firewall, ti odluci. |
|
24.12.2005, 0:00 | #16 |
Član
Član od: 3.12.2005.
Zahvaljeno 8 puta na 3 poruka
|
Re: Instalicija Windows XP Service Pack 2- pozeljno za pocetnike i neiskusne
Ako su vas zbunile predhodne poruke procitajte sledece dve i znacete kako korak po korak da pravilno instalirate Windows XP SP2:
1) Obezbediti odgovarajući materijal - Windows XP Professional instalacioni disk - Windows XP Service Pack 2 instalacioni disk - Drajvere za hardware (matična ploča, grafička karta, zvučna karta, modem, štampač, miš, tastatura, monitor) - Software (moja preporuka software-a se nalazi u sledecoj poruci) 2) Obavezno uraditi backup podataka pre sledećeg koraka! Ovaj postupak možete uraditi uz pomoć odgovarajućeg sofware-a ili manualno (kopiranje na drugu particiju, hard disk, CD, DVD). II Još uvek nije počelo (format C: ) Formatiranje hard diska. 1) Ubaciti instalacioni disk Windows XP Professional u CD/DVD drive 2) Ulazak u BIOS Nakon restarta računara držite taster “delete“ dok sistem ne udje u BIOS. 3) Podešavanje parametara u BIOS-u Ući u Advanced BIOS Features. Za First Boot Device namestiti CD/DVD drive. Nakon toga, vratiti se na početni ekran i kliknuti na Save & Exit Setup i sačuvati izmene (odabrati ’Y’ na upit). Nakon restarta tražiće da pritisnete bilo koje dugme (Press Any Key to Boot from CD) što i treba da uradite. 4) Konačno, formatiranje Nakon kraće pauze imaćete tri opcije: 1. pokretanje instalacije Win-a, 2. pokretanje Recovery Console i 3. izlazak iz programa. Vaš izbor treba da bude pod 2, tj pritisnite taster ’R’. Kada se konzola startuje izaberite C: drive i izdajte komandu format C:! Nakon formatiranja, obavezan je restart računara. 5) Pokretanje instalacije Nakon restarta tražiće da pritisnete bilo koje dugme (Press Any Key to Boot from CD) što i treba da uradite. Nakon kraće pauze, ovaj put izaberite opciju 1, tj pritisnite taster ’Enter’. Na sledeći upit izaberite Leave The Current File System Intact (No Changes). III Instalacija OS-a Ovo je u principu strogo automatizovan proces gde ćete uglavnom odgovarati na trivijalna pitanja. Trajanje tog procesa uglavnom nije uslovljeno snagom konfiguracije, i traje oko dvadesetak minuta. Posle prvog restarta ući u BIOS, Advanced BIOS Features, i First Boot Device opet podesiti na glavni hard disk (C: ). Izaći na početni ekran BIOS-a i selektovati Save & Exit Setup. Ovim je završena osnovna instalacija Windows-a. 1) Instalacija Windows XP Service Pack 2 Instalacija SP2 je automatizovan proces i od vas će zahtevati jedino par Next/Yes/OK klikova mišem. Kada računar zatraži restart, obavezno to učinite!! 2) Instalacija drajvera: - Matična ploča - Grafička karta - Zvučna karta - Modem - Štampač - Miš - Tastatura Nakon instalacije svakog drajvera obavezno restartujte PC!! Ovim je instalacija Operativnog Sistema završena. Poslednja ispravka: Pantelija (2.1.2006 u 16:45) |
24.12.2005, 0:10 | #17 |
Član
Član od: 3.12.2005.
Zahvaljeno 8 puta na 3 poruka
|
Ali Windows nemoze da radi "go" zato je potrebno instlirati -Softwere moje preporuke:
operating system: Windows XP Professional + SP2 office paket: Microsoft Office 2003 + SP1 internet browser: Opera 8.51 ( latest version ) anti-virus: Nod32 (latest version) firewall: ZoneAlarm v.6.1.737.000 anti-spyware: Ad-Aware SE Personal ( latest version ) file manager: Total Commander v.6.03a image viewer: ACDSee v.7.0 PowerPack mp3 rip: Windows Media Player 10 audio player: WinAmp v.5.08 Pro burning cd’s: Nero 6 Enterprise Edition ( latest version ) download manager: FlashGet v.1.65 pdf manager: Adobe Acrobat 6.0 Professional archive manager: WinZip 9.0 SR-1, WinRAR v.3.41 V Linkovi 1) Drajveri Matična Ploča: Gigabyte: http://www.giga-byte.com/Motherboar...Driver_List.htm Epox: http://www.epox.nl/downloads/drivers/?product_cat_id=1 Asus: http://support.asus.com/download/download.aspx Chaintech: http://www.chaintechusa.com/tw/eng/Download/ Abit: http://www.abit-usa.com/downloads/driver/mb.php MSI: http://www.msi.com.tw/program/support/spt_index.php Graficke karte: NVidia: http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp ATI: https://support.ati.com/ics/support/...ge&folderID=27 2) Ostalo Za download finih i besplatnih programa pogledajte : http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=1220 3) Konektujte se na internet i ukucajte www.sk.co.yu/forum i uzivajte Poslednja ispravka: Pantelija (24.12.2005 u 16:10) |
Bookmarks sajtovi |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
Slične teme | ||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
007 Da li ce izaci nesto na PC-u posle nightfire??? | Wolverine | Akcione igre | 7 | 3.1.2006 1:29 |