|
Avanturističke igre Point & click, pomoć oko prolaska igre... |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
18.11.2005, 20:20 | #1 |
Deo inventara foruma
|
Zasto su zamrle FMV avanture?
Znaci pitanje iz naslova threada... zasto su zamrle avanture koje sadrze Full Motion Video, odnosno video sa pravim glumcima i koliko toliko pravom scenografijom? Takve igre su bile jako popularne sredinom devedesetih na PC-ju, a ja cu navesti samo neke: Harvester, Ripper, Phantasmagoria 1 i 2, Gabriel Knight 1 i 2, X-Files, Bladerunner... obicno su zauzimale po 5-6 cd-ova, sto bi sada vrlo lako moglo da se spakuje na 1 dvd
Da li je neko igrao pomenute igre i kakvi su utisci? |
23.11.2005, 2:52 | #2 |
Član
|
Re: Zasto su zamrle FMV avanture?
Ja sam igrao Harvestera i dvije Fantazmagorije, na čekanju su X-Files i Gabriel Knight serijal, a planiram da nabavim polovno sve relevantno što se pojavilo jerbo su ovakve igre meni skroz interesantne. A što je žanr odapeo... ko će mu ga znati. Vjerovatno su dotične igre bile prilično neisplative, npr Phantasmagoria je zauzimala 7 cd-ova, a mogla je 'ladno da se pređe za dan-dva. Takođe, mnogo je lakše modelovati 3D lik nego se zlopatiti sa pravim glumcem. Sad kako je DVD standard, ja se sve nešto nadam da bi interaktivni filmovi mogli da se vrate, al teško...
|
23.11.2005, 10:24 | #3 |
Mythbuster
|
Ja bih rekao da je to najverovatnije zbog velikih troškova koje FMV avanture, i FMV igre uopšte nose sa sobom.Mnogo je jeftinije modelovati objekte, nego angažovati žive glumce, plus što živi glumci zahtevaju i dodatno osoblje kao što su šminkeri, kaskaderi (za opasnije scene), kostimografi...A druga, podjednako bitna stvar, ako ne i bitnija jeste veća sloboda prilikom izrade igre, jer jednom kada imate izmodelovanog lika, možete s njim da radite šta hoćete, da ga bacate iz aviona, gazite kamionom, skotrljate sa vrha planine...i što je najvažnije sve to snimati iz svih mogućih i nemogućih uglova, što nije moguće kada se radi sa živim glumcima i živim kamermanima.Takve igre su bile popularne u vreme kada je kompjuterska grafika bila na jako niskom nivou za današnje standarde, pa je jedini način da se dobije fotorealistična grafika bio da se snima kamerom.
Ono što bih ja voleo da vidim, jesu interaktivni filmovi, tj. kada se snima film, uz original, napravi se i verzija koja ima prekretnice, tj. tačke gde je moguće napraviti nekakav izbor.Recimo, u scenama gde je neki lik uhvaćen i negativac mlatara sa pištoljem, film se zaustavi i pita hoćeš li da ga negativac upuca ili će kao po starom dobrom običaju da melje ko navijen, sve dok ne stigne neko i spase ga ili recimo kada glavni junak savata negativca i film se zaustavi i pita na koji način želite da mu se presudi a) metak u čelo, b) lomljenje vrata, c) bejzbol palicom...itd.Mislim da bi to bio apsolutni hit u svetu.Naravno ko hoće, može da odgleda samo original verziju bez prekida. |
23.11.2005, 20:07 | #4 |
Starosedelac
|
Mislim da je Slobodan Macedonović odgovorio na to.
|
24.11.2005, 3:10 | #5 |
Član
|
U jednom staaaaaaaaaarom Svetu kompjutera pisali su kratko o ovim interaktivnim filmovima, odnosno o prvom te vrste koji je snimljen, sa nekakvim biciklistima. Mislim da je to bilo devedeset pete ili tako nešto. U određenim tačkama u bioskopu se sprovodi glasanje (valjda pritiskom na odgovarajuće dugme) u kom smjeru će dalje da se kreće priča i ide opcija za koju glasa najveći broj ljudi. Cijenim da su ovakvi projekti izumrli prije nego što su i zaživjeli jer bi se valjda čulo nešto o njima. Mada nikad čoek ne može da bude siguran.
|
24.11.2005, 11:50 | #6 |
Deo inventara foruma
|
Sve u svemu... steta sto je propao taj zanr
Voleo bih da vidim recimo Silent Hill serijal sa zivim glumcima |
24.11.2005, 14:13 | #7 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.136
Zahvaljeno 4.971 puta na 2.892 poruka
|
Ne znam, meni FMV avanture izgledaju očajno... ako je film, nek je film kontinualno, a ne da se osećaš ko da si u montaži...
|
24.11.2005, 15:47 | #8 |
Veteran
Član od: 7.11.2005.
Zahvalnice: 350
Zahvaljeno 268 puta na 153 poruka
|
Probaj Myst IV
|
24.11.2005, 23:22 | #9 | |
Starosedelac
Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 28 puta na 20 poruka
|
Citat:
|
|
25.11.2005, 0:15 | #10 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 1.11.2005.
Zahvalnice: 2.136
Zahvaljeno 4.971 puta na 2.892 poruka
|
To mora da je neki novi
|
18.7.2006, 1:43 | #11 | |
Mr. Spatula
|
Citat:
http://www.adventuregamers.com/article/id,665/ http://adventurelantern.com/Previews...urjaksRing.htm |
|
16.3.2008, 12:28 | #12 |
Deo inventara foruma
|
Ako je vec zamro ovaj podzanr avantura, ne dam da zamre i ova tema
Pokusavao sam da nadjem spisak svih avantura koje sadrze FMV i uglavnom nailazim sve neke nekompletne. A onda sam slucajno nabasao na ovo: http://www.youtube.com/watch?v=n5cIUrx_ttg http://www.youtube.com/watch?v=ssPtHjJr9j4 http://www.youtube.com/watch?v=rcSSr_UR_QQ Vredi pogledati. |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Patton na korisnoj poruci: | ||
Shlaymara (16.3.2008) |
16.3.2008, 13:22 | #13 |
Deo inventara foruma
|
Ja sam u potrazi za informacijama o "igri" Ghostly Desires naleteo na ovaj sajt:
http://www.interactivemovies.org/index.php Imaju (pod movies) spisak FMV avantura, a tu su i reviews, FAQ, links i još štošta. Poslednja ispravka: zoran845 (16.3.2008 u 13:49) Razlog: greška |
16.3.2008, 13:46 | #14 | |
Deo inventara foruma
|
Tek se sad javljam jer mi je (ne znam ni sam kako) promakla ova odlična tema.
Evo par opaski: Citat:
Gabriel Knight 2 je odlična avantura. Ne smeta ni što je FMV (ovo kaže zakleti pristalica ručno rađenih "kartunolikih" avantura). Zbog specifičnosti ovih avantura (tačnije ogromnog broja diskova na kojima su izdavane, pa samim tim bile i teže za nabavku ljubiteljima "muftakis" igara koje se mogu naći po "radnjama" diljem Interneta), FMV naslovi su mi dostupni tek od nedavno, ali nema šanse da ih ne "provrtim". "Ripere", "Fantazmagorije" i ostali "Teksovi Marfiji" - čuvajte se, here I come! Poslednja ispravka: zoran845 (16.3.2008 u 13:55) |
|
16.3.2008, 14:11 | #15 |
Deo inventara foruma
|
Pa promakla ti je zato sto je od pre Hrista
Fala na ispravci... za GK1 sam i ja siguran da nema FMV, a sto se tice Bladerunner-a, gledao sam trailer za igru i ucinilo mi se kao da ima nesto materijala, ali moguce da je to bio samo intro. Gledajuci onu listu avantura, mogu reci da sam propustio svasta. Ali je sad i pitanje koliko su te igre bile kvalitetne. A i jednom kada se odigra RIPPER, sve ostalo (izuzev jos par naslova) izgleda pomalo smesno |
16.3.2008, 14:13 | #16 |
Banned
Član od: 20.12.2005.
Zahvalnice: 278
Zahvaljeno 363 puta na 216 poruka
|
meni se bash svidjao privateer 2, ako to uopste spada u fmv igre
ih, ova tema je bash iz naftalina |
16.3.2008, 14:17 | #17 |
Deo inventara foruma
|
Igrao sam X-Files na Sony PS 1 i bila je super a do PC verzije nisam dosao...
Ne znam sta ima od novijih naslova u tom fazonu,ali stvarno je ok izvedba,bar u slucaju X-Files za konzolu koji je debelo zasao u istoriju... |
16.3.2008, 14:21 | #18 | ||
Deo inventara foruma
|
Heh, nije to meni opravdanje, čitam ja i njih. U stvari, stare teme su i zanimljivije zato što mnoge stvari (kasnije više puta pominjane) još nisu bile rečene.
Citat:
Citat:
Nije važno koliko je stara, nego da li je sve na datu temu rečeno. Ovde je samo zagrebano po površini, videćeš kad se raspišemo. |
||
16.3.2008, 14:34 | #19 |
Deo inventara foruma
|
|
20.3.2008, 20:04 | #20 |
Deo inventara foruma
|
Patone, a da ti ovde objaviš onaj spisak FMV avantura koji znam da imaš? Sigurno će biti od koristi širokim narodnim igračkim masama.
|
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
adventure, avanture, fmv |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|