Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Zvuk na računaru

ŠDK - Zvuk na računaru Saveti u vezi sa kupovinom zvučnih karti, zvučnika, slušalica...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 12.7.2006, 23:43   #41
Superbird
Član

Član od: 28.1.2006.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 11 puta na 5 poruka
Određen forumom Re: Pomozite mi da se odlucim izmedju Altec Lansing MX5021 i Altec Lansing CS21

Ma Altec je Altec...
Ja imam 621...
Kad komsija pusti neke narodnjake za koje je Baja Mali Knindza metalac...
Ja samo pojacam Guns N'Roses na 60% snage...
I gotovo.
Superbird je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 18.7.2006, 0:54   #42
maksbi
Član

Član od: 18.5.2006.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka
Određen forumom Re: Pomozite mi da se odlucim izmedju Altec Lansing MX5021 i Altec Lansing CS21

Citat:
AstraLogos kaže:
Zato postoji jos jedna specifikacija gde AL smanji dozivljaj sa snagom i obore izoblicenje na prihvatljivih 1%.
Da li moze dodatno objasnjenje?
maksbi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.7.2006, 9:24   #43
AstraLogos
Deo inventara foruma

Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 1.431
Zahvaljeno 2.450 puta na 1.153 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku AstraLogos

Citat:
maksbi kaže:
Pa pogledaj specifikacije u nekom PDF fajlu za bilo koje Altecove zvucnike. Imas ih uvek 2. Jedna je upravo ova koja pise pri max pobudi daje 10% izoblicenja. Kada smanje jacinu u specifikacijama onda napisau da je izoblicenje 1% i to je to. Ona prva specifikacija ti je sa pikovima ( vrsni signal ) koji nekada moze jako lose da zvuci. Opet sve to zavisi od nivoa ulaznog signala. Neke MP3 imaju vise a neke manje dinamike. Odnosno jace ili se slabije cuju. otprilike ova druga specifikacija je 2/3 snage systema gde tesko da ces cuti nesto sto Altec nije naveo. A i nije preporucljivo slusati muziku sa 100% snage zbog mogucnosti ostecenja systema kao i zbog navedenog izoblicenja od 10%. Probaj da ga kratko odsrafis na max i onda postavi na 2/3 snage i videces razliku u kvalitetu zvuka.
Eto Maksbi nadam se da sam bio jasan. Ako i dalje imas nedoumica, slobodno pisi i mozemo razgovarati u zvuku jel mi je to jedan od najvaznijih hobija u zivotu.
Pozdrav!
AstraLogos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.7.2006, 16:18   #44
Nicolas
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 299
Zahvaljeno 397 puta na 300 poruka

E meni nije jasno Hoces da kazes da ne prelaskom 2/3 snage izoblicenje ostaje pri 1%?
Nicolas je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.7.2006, 17:17   #45
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Avatar korisnika Mario Pavićević

Član od: 4.3.2006.
Zahvalnice: 508
Zahvaljeno 1.137 puta na 821 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Mario Pavićević

Citat:
NikolaS kaže:
E meni nije jasno Hoces da kazes da ne prelaskom 2/3 snage izoblicenje ostaje pri 1%?
Teoretski da mada je realno 2-3%, 1% je pri slusanju sa 1/3 snage i taj procenat raste srazmerno sa izlaznom snagom mada to ne bi trebalo da te brine jer Altec ima jedne od najverodostojnih specifikacija tako da su to realnih 2-3% izoblicenja a ne fiktivnih koje zamisljaju neki drugi proizvodjaci
Mario Pavićević je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.7.2006, 23:58   #46
maksbi
Član

ALTEC LANSING 2.1 CS21

Sound Pressure Level (SPL): 108 dB
TC Power: 110 Watts RMS
Frontalni zvučnici: 30W/channel @ 8 ohms @ 10% THD @ 140 - 20000 Hz 2 Channels Loaded
Subwoofer: 50W @ 4 ohms @ 10% THD @ 27 – 113 Hz Single Channel Loaded
Radna frekvencija: 35 Hz – 18 kHz (-10dB)
Signal to Noise Ratio @ 1 KHz Input: > 86 dB
Subwoofer : 6.5 long-throw woofer (approximately 16.5cm)

ALTEC LANSING MX5021

SOUND PRESSURE LEVEL (SPL): 103 dB
Ukupna radna snaga:90 Watts RMS
Front Speakers: 20 Watts/channel @ 6 ohms @10% THD @ 150 - 18000 Hz 2 Channels Loaded
Subwoofer: 50 Watts @ 4 ohms @ 10% THD @ 40- 150 Hz Single Channel Loaded
SYSTEM RESPONSE:30 Hz - 22 kHz (-10 dB)
SIGNAL TO NOISE RATIO @ 1 KHZ INPUT:> 80 dB
DRIVERS (PER SATELLITE): One 1 hornloadedtweeter and two 3 full-range drivers
SUBWOOFER DRIVER:One 6.5 long-throw woofer

1.Sta je to Sound Pressure Level?
2.Sta je to Signal to Noise Ratio?
3.Subwooferi su isti.Sateliti prvog za trecinu jaci od satelita drugog sistema.
Izobicenje isto.Kako MX5021 moze da pobedi CS21 u kvalitetu zvuka pri glasnij muzici kad pravi
minimum duplo vece izoblicenje?

Citat:
AstraLogos kaže:
Pa normalno Garsone. Zato je i skuplji za par hiljada dinara iako mu je nazivna snaga manja.

CS21 bi bio verovatno iste cene da ima svu sminku koju ima MX5021.
Stara 22.7.2006, 10:56   #47
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Sound preasure je ono sto joj ime govori(pritisak zvuka).Interesantno je da preko 200db moze da ubije covekaPazi ovako:jacina zvuka se meri u db(decibel) i to je u sustini pritisak zvuka.Poredjenja radi nivo buke u sobi je oko35db na ulici oko60-70db dok na avionskoj pisti oko 90-110db.Znaci to je u sustini koliko se sistem dere(nemoj oco mesati sa snagom sistema koja se meri vatima(W)) jer recimo vokmen ima izlazni pritisak od recimo 110db a sangu od nekoliko milivati.SNR(Signal to Noise ratio) je odnos izmedju signala i suma(teoretski sto je veci to je bolje.to je onaj sum koji cujes(ili necuejs ako je SNR veliki) kada pojacas zvucnike do kraja i iako nisi pustio nista da slusas cuje se sum).Izoblicenje je na oba sistema 10% ne znam odakle ti to da jedan pravi duplo izoblicenje???
Stara 22.7.2006, 11:45   #48
Nicolas
Deo inventara foruma

Da se zakljuciti po spec. sa maticnog sajta Alteca. Jeste da imaju po dve verzije za svaki sistem ali mislim da su identicne obe sto se tice izoblicenja.
Stara 22.7.2006, 21:23   #49
maksbi
Član

Hvala na objasnjenju.

Citat:
Mario Pavicevic kaže:
Izoblicenje je na oba sistema 10% ne znam odakle ti to da jedan pravi duplo izoblicenje???
Citat:
maksbi kaže:
3.Subwooferi su isti.Sateliti prvog za trecinu jaci od satelita drugog sistema.Izobicenje isto.

Naglasio sam kad slusamo glasnu muziku.Uzmimo primer da i smo i jedan i drugi sistem odvrnuli da prave buku po 50db.Po Altecovim specifikacijama
tada MX5021 pravi duplo vece izoblicenje zvuka od CS21.

Poslednja ispravka: maksbi (22.7.2006 u 21:25) Razlog: greska
Stara 23.7.2006, 11:49   #50
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Da ali ne mozes porediti zvucnike rezlicite snage.izoblicenje je izoblicenje a sad to sto ke kedan sistem zvucnika slabiji od drugog nije merodavno.Ti mozes i najmanje desktop zvucnike napraviti da imaju izoblicenje 1-2% iako im je izlaz mozda 60db to nema veze sa izoblicenjem.izoblicenje se racuna na datu nazivnu snagu.Zato i opstoji jaci model zvucnika da bi mogao na vecoj izlaznoj snazi d dobijes isto izoblicenje.
Stara 23.7.2006, 13:54   #51
maksbi
Član

Citat:
Mario Pavicevic kaže:
Da ali ne mozes porediti zvucnike rezlicite snage.
To bi bilo tacno da je CS21 skuplji i da im subwooferi nisu isti.Samo hocu da skrenem paznju da su sateliti MX5021 dosta slabiji od satelita CS21 (velikih 33%) i da MX5021 ne moze to da nadoknadi nekim drugim kavalitetom.

Poslednja ispravka: maksbi (23.7.2006 u 14:12) Razlog: greska
Stara 23.7.2006, 14:33   #52
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Da ali je bitna i izrada satelita.Mozes da uzmes Ei nis zvucnik od 100w i da ga stavis u neku losu zvunu kutiju i da gas poredis sa nekim gotovim JBL setom od recimo 30w i kvalitet zvuka ce definitvno biti na strani JBL-a.Izoblicenje nije jedina stvar koja odredjuje kvalitet bitan je materijal od koga se izradjuje kutija,tip zvucnika,dobar proracun...snaga nije merilo kvaliteta zvuka.
Stara 23.7.2006, 17:53   #53
maksbi
Član

I to bi bilo tacno da CS21 nisu fenomenalni zvucnici koji ostavljaju vrlo malo prostora za poboljsanje.
Stara 25.7.2006, 9:40   #54
AstraLogos
Deo inventara foruma

Član od: 25.10.2005.
Zahvalnice: 1.431
Zahvaljeno 2.450 puta na 1.153 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku AstraLogos

Citat:
maksbi kaže:
I to bi bilo tacno da CS21 nisu fenomenalni zvucnici koji ostavljaju vrlo malo prostora za poboljsanje.
Auuuu Maksbi sta ti sve naprica. Lepo ti je Mario obasnio neke pojmove o zvuku a ti tvrdoglavo navijacki postavlas pitanja. CS21 ne mogu biti fenomenalni zvucnici ( takve nisi jos cuo ) ali da su korektni za ulozeni novac to je cinjenica. Kako mislis da se CS 21 mogu vrlo malo poboljsati kad ne mogu nikako kao ni jedan gotov zvucni system. Fabrika proektuje pojacalo cije si karateristike uglavnom napisao i odgovarajuce zvucne jedinice i to je gotov finalni proizvod. Svaki pokusaj da se nesto promeni ravan je gubitku kvaliteta. Veeeliki su to proracuni sto za pojacivac sto za zvucnike i to je celina koja se ne da nabudziti.
Specifikacije po pravilu ne daju realnu sliku stvari. Zato sam i preporucio svima kod kupovine aktivnih zvucnika, da se ide na lice mesta u prodavnicu sa svojim muzickim materijalom koji dobro znas, pa izaberes ono sto tvojem uhu najvise odgovara.

ALTEC LANSING 2.1 CS21
Radna frekvencija: 35 Hz – 18 kHz (-10dB)

ALTEC LANSING MX5021
SYSTEM RESPONSE:30 Hz - 22 kHz (-10 dB)

Po ovoj specifikaciji ili ti frekventnom rasponu MX5021 je u prednosti. Sto veci frekventni raspon to je zvuk kristalniji i jasniji. Jeste da mi ne mozemo cuti ceo taj raspon ( individualna stvar - neko vise, neko manje ) ali je veca sansa da pri vecem frekventom rasponu definisimo odredjeni zvuk unutar raspona.
Eto jos jedna karakteristika koja nije za bacanje pod uslovom da fabrika ne laze za podatke.
AstraLogos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 25.7.2006, 14:49   #55
Nicolas
Deo inventara foruma

Na dodatne "performanse" se moze racunati ubacivanjem sto bolje zvucne
Nego jel velika razlika izmedju 24-bitnih kartica sa sampe rate-om od 192Khz i onim od 96Khz-a? A dosta zavisi i od SNR-a, kod starijih je 100db a kod novijih 108db, verovatno to ima uloga u smanjenju izoblicenja pri pojacanju?
p.s. eto malo pametujem
Stara 25.7.2006, 15:05   #56
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

SNR je potpuna nebuloza i u praksi je nesto sto nema efekta.Nov cip i bolji AD konvertori svakako imaju efekta ali sa obzirom da je u pitanju digitalna obrada zvuka(bez obzira da li se koriste analogni ili digitalni izlazi) a njihova priroda takva da ukoliko nema nikakvog ulaznog signala na zvucnoj karti(znaci nisi pustio pesmu ili je u trenutku pesme jedan deo kada je tisina) zvucna karta automatski gasi izlaze i ne emituje nikakav izlazni signal(samim tim i ne moze da emituje sum kada je tisina) a to da li je SNR 100db ili 114 nema neku realnu vrednost.196khz je naravno bolje jer je siri spektar koji zvucna karta emituje (vise detalja moze doci do izrazaja) ali se mora voditi racuna o funkcionalnoj vredonsti ovoga.zasto?zato sto je sadrzaj koji je snimljen u 196khz(generalno najveci procenat su DVD-audio diskovi) veoma ne zastupljen tako da ova funkicja trenutno nema neku preteranu ulogu.I sve ovo ne vredi ako zvucnici nisu u klasi zvucne karte(glupo je uzeti x-fi platinum i staviti na njega zvucnike od 200e jer kartica nece doci do punog izrazaja).i tu opet dolazi do problema jer je creative iskljucio dvd-audio reprodukciju na digitalnom izlazu zbog zahteva tamo nekih udruzenja za zastitu od kopiranja i sve se to vrti u krug.

Poslednja ispravka: Mario Pavićević (26.7.2006 u 8:18)
Stara 25.7.2006, 23:34   #57
maksbi
Član

Citat:
AstraLogos kaže:
Auuuu Maksbi sta ti sve naprica.

Cilj pitanja i mojih komentara je bio da rasplamsam diskusiju i tako nesto novo o zvuku naucim.Tacno je da sam Altec Lansing CS21 kupio, ali za par godina cu verovatno pozeleti nesto bolje.

Citat:
AstraLogos kaže:
Kako mislis da se CS 21 mogu vrlo malo poboljsati kad ne mogu nikako kao ni jedan gotov zvucni system.

Nisam mislio bukvalno.

Citat:
AstraLogos kaže:
Zato sam i preporucio svima kod kupovine aktivnih zvucnika, da se ide na lice mesta u prodavnicu sa svojim muzickim materijalom koji dobro znas, pa izaberes ono sto tvojem uhu najvise odgovara.

U prodavnici gde sam kupio Altec Lansing CS21 imao sam prilike da jos jednom cujem Altec Lansing FX6021.Prodavci su na njemu slusali muziku.Ako vam kazem da su zvucali kao najobicniji plastikaneri uopste necu preterati.
Stara 17.8.2006, 21:50   #58
maksbi
Član

Pala cena zvucnicima ALTEC LANSING MX5021.

ALTEC LANSING 2.1 CS21
Cena:
9.117,10 Din.
Cena sa PDV-om:
10.758,18 Din.

ALTEC LANSING MX5021
Cena:
9.752,05 Din.
Cena sa PDV-om:
11.507,42 Din.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Altec lansing 621 ili MX5021 Strangelove ŠDK - Zvuk na računaru 7 19.5.2006 0:21

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 20:20.