![]() |
![]() |
|
|||||||
| Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
|
#1 |
|
Član
Član od: 4.3.2010.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 83 puta na 71 poruka
|
Малко сам се занимао са неким обрасцем који сам израдио у .ods у Либреофису - ништа компликовано - неколико "чек боксова" и неколико условних форматирања. Тај образац сам отворио кроз неколико различитих канцеларијских пакета (OnlyOffice, Caligra, collabora, MojOfis (руски у станадард верзији за домаћинство). Потом сам кроз либреофис извезао образац у .pdf са угњежђеним .ods и у формату .xlsx.
Занимљиво је да је само Collabora очитала приближно исправно .ods образац израђен у либреофису, такође је исправно очитао исти образац у PDF, aли без могућности уноса података у тај ОДФ. Остали канцеларисјки пакети или не виде "чек боксове" или имају неке сенке које не постоје у оригиналним подешавањима или не препознају ни основна форматирања ћелија. Занимљиво је да је OnlyOffice тачније отворио исти образац запамћен у .xlsx формату!? Још једна занимљивост јесте да је по свему судећи део функција уклоњен из неких канцеларисјких пакета кад су у те пакете додали могућност повезивања са моделима "вештачке интелигенције"!? Све у свему испало је да ако желимо да израдимо образац (без употребе "вештачке интелигенције") који можемо да чувамо у .пдф најбоља опција јесте ЛибреОфис - јер кад исти тај образац у .пдф отворимо у либреофису добијамо исте могућности као и да смо отворили обичан .ods документ. |
|
|
|
![]() |
| Bookmarks sajtovi |
| Alatke vezane za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|