Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Ostale teme > Brbljaonica

Brbljaonica Manje ozbiljno ćaskanje na ostale (kompjuterske i geek) teme... (POSTOVI SE NE BROJE!)
(Pravila pisanja: kliknite ovde.)

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 31.3.2006, 23:42   #24
Marko_L
Mythbuster

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 370 puta na 147 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L
Određen forumom Re: Legalan Software kod nas!!!

Citat:
Jesi li znao da je taj piratizovani softver zasticen autorskim pravima? Jesi li znao da je to sto radis u osnovi nelegalno?
Jeste, samo što taj zakon do 2002. godine nije važio na teritorije SFRJ, pa kasnije SRJ i konačno SICG, tako da dok sam na njenoj teritoriji, dužan sam da poštujem njene zakone, a ne američke ili ne znam ni ja čije. Od 2002. godine sam započeo proces legalizacije softvera koji koristim, i za ono što nisam mogao da odvojim para, našao sam besplatne alternative koje još uvek u zdravlju i veselju koristim, recimo skupi ACDsee sam zamenio besplatnim IrfanView-om koji je u mnogo stvari i bolji... i završava mi sav posao oko kropovanja, konverzije, promene veličine slika... tako da nemam potrebe da koristim skupi Photoshop za takve stvari kao što mnogi rade, mada imam i GIMP u kome ne koristim 90% opcija, što mi je i pomoglo da shvatim koliko je glupo instalirati Photoshop, ako se ne baviš profesionalno time... Kaspersky sam zamenio AVG-om, MS Office sam zamenio OpenOffice-om, Nero Burning ROM koji sam dobio uz rezač, Ad-Aware SE Professional koji sam dobio na poklon, i tako dalje i tako dalje... Doduše, ne mogu da kažem da je proces legalizacije kompletno završen... ima nekih jeftinih programčića koje koristim nelegalno... u cenovnom rangu 5-20$, ali samo iz razloga što kod nas ne postoji njihovo predstavništvo gde bih mogao da ih licenciram, a naš bankarski sistem još nije dovoljno razvijen da bih mogao udobno da plaćam preko interneta... već bih morao da šaljem pare nekom u inostranstvu, pa da onda on plati to karticom, pa da mi šalje licencu, što je velika peripetija, plus što bih morao da platim proviziju... inače bih ih rado platio... E sad, to nije krivica proizvođača softvera, ali bogme nije ni moja... nek otvore prestavništvo ovde i nema problema... otrčaću da platim ono što koristim... Takođe imam nešto filmova i serija i dosta muzike... mada je većinu toga jako teško naći i kupiti legalno... gde recimo ja da kupim Star Trek serijale ? Zbog svega toga i razumem ljude koji koriste pirate i nemam ništa protiv njih... siguran sam da niko nije 100% čist... možda ni u svetu, ali opet ne treba se iživljavati... i imati poriv da uvek odigraš neki AAA naslov među prvima u svetu ili da koristiš program koji košta 7000 evra za igranje... praviti kolekcije filmova koje u životu više nećeš pogledati... i uopšte instalirati sve živo što ti dođe pod ruku, iako 90% toga nećeš da iskoristiš... ili kao što su već pomenuti ljudi koji instaliraju Photoshop da bi kropovali slike ili promenili neku boju, ili dodali neki natpis na slici, mislim, sve to može i Paint da završi... i treba licencirati softver koji koristiš za rad i pomoću kojeg zarađuješ...
Marko_L je offline   Odgovor sa citatom ove poruke

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza
Pregled sa stablom odgovora Pregled sa stablom odgovora

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Video Editing Software srlle Video/TV softver 73 20.9.2006 18:12

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 22:30.