|
Pravljenje igara Programski jezici, tehnike, alatke u službi pravljenja igara... |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
11.8.2006, 12:22 | #121 |
Veteran
Član od: 27.12.2005.
Zahvalnice: 99
Zahvaljeno 124 puta na 82 poruka
|
Re: objasnjenja pocetniku
Pitam se šta li sada misle oni koji koriste WinAPI , MFC , GTK+ i slične c-ovske biblioteke za GUI.
Pada mi na pamet ono , kako se lovi slon : Programer: Hvata slona po sledećem algoritmu: a) otići u Afriku b) početi od Rta Dobre nade c) ići sa kraja na kraj kontinenta (lijevo i desno), krećući se postepeno ka severu d) u svakom prolasku s kraja na kraj kontinenta: - uhvatiti svaku životinju koju ugledate - uporediti njene osobine sa osobinama nekog poznatog slona - zaustaviti se kada se detektuje podudaranje - u protivnom nastaviti dalje. Iskusni programer: Pre nego što primeni opisani algoritam, postavi jednog slona u Kairo, kako bi bio siguran da će se algoritam sigurno završiti. Programer u C-u: radi sve što i programer, ali puzeći na kolenima. |
11.8.2006, 15:26 | #122 |
Veteran
|
Au ljudi malo sam offline i, mnooogo postova ipak je to sto svi pricate poucno ali malo previse za moje "znanje" c++, nabavio sam visual studio 6, i knjigu uz njega(uzeo sam od druga)
knjiga je "Korak po korak" , microsoft visual studio basic 6 za profesionalce... ovo zadnje me je bas nasmejalo ali tu ima samo o visual basicu a nema za c++ kao za aplikaciju. a knjiga kaze " ... naucice te da radite sa active x kontrolama, opcijama komppajlera.... |
11.8.2006, 15:33 | #123 |
Veteran
|
posto razmisljam da upisem smer softverski inzinjering, zanima me nesto ima li ikakve razlike u smeru u novom sadu i nisu, posto moj drug koje je to sada upisao nisu tvrdi da ima.
A za PMF ne znam to je ipak veoma tezak fakultet ako se na varam a ja bas i ne volim matis( iako ga znam) nekako smaraju te brojke, kad bih imao cilj kao da napravim nesto to smaranje bih prevazisao. tako da drafi programeri imam jos nesto manje od godinu da na da se odlucim sta da upisem |
11.8.2006, 16:42 | #124 |
Veteran
|
Posle jednocasovnog temeljnog sumiranja postova oko programiranja i pravljanja igara, naisao sam na par linkova
iiiiiiiii....(moj rezime o prepucavanju) znaci ima dosta dobrih resenja za programiranje, delfi za kancelarijske alatke i td, vb(ili bv) za sve i svasta, c++ najvise za igrice. i odlucio sam se za.............................C++...jeeee hvala hvala, sala na stranu znaci za programiranje i igrice :debian c++(link molim) i neki free(open source) endzin kao irrlicht, i sta jos treba osim 1.strpljenja 2.strpljenja 3.mnogo matis 4. i jos matis 5. i hijade tutarijala |
11.8.2006, 17:01 | #125 | |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
|
Citat:
Ovo je klasičan problem u MS C++-u i jedino rešenje nažalost predstavlja eksplicitno navođenje header-a. Zbog toga ono pridodato "std::" ispred "cout-a" ima svoj razlog Koliko je meni poznato ovaj bug je ispravljen u jednoj od .NET verzija ali nisam trenutno siguran u kojoj konkretno. Sa druge strane, svi ostali kompajleri nemaju problema sa ovom stavkom tako da za one koji koriste neki noviji .NET MS Studio, DevC++ ili Borland "using namespace" deklaracija bi radila odlično. Poslednja ispravka: holodoc (11.8.2006 u 17:38) |
|
11.8.2006, 17:28 | #126 | |
Deo inventara foruma
|
Citat:
|
|
11.8.2006, 19:25 | #127 |
Veteran
|
citat "debian c++(link molim)" moja greska. moraj ja jos mnogo da
|
11.8.2006, 21:25 | #128 | |
Starosedelac
|
Citat:
|
|
11.8.2006, 22:21 | #129 |
Veteran
|
naleteo sam na ovaj sajt http://www.freebyte.com/programming/cpp/
i ima sve i svasta, e pa kad bi neko mogao da mi kaze sta bih mogao sve da skinem pocev od enzdina do .... moze i neki drugi sajt posto za koji dan idem do prijatelja koji ima dosta brzu konekciju da skidam nesto. |
11.8.2006, 22:35 | #130 | |
Kekule Mekule
|
Citat:
|
|
12.8.2006, 1:14 | #131 |
Starosedelac
|
imam jedno pitanje
Kod:
#include <iostream> int main() { std::cout<<"HEY, I'm alive! Hello World!\n"; return 0; } |
12.8.2006, 2:05 | #132 |
Deo inventara foruma
|
Ne u C++-u već u Microsoft Visual Studio verziji 6
Pitanje koje si postavio je veoma interesantno a da o izloženom problemu postoji i par teorija zavere svedok je i jedan post u ovoj temi Primera radi, izvršni fajl dobijen kompajliranjem istog koda u DevC++-u velik je samo 18,8KB. Pitam se pitam šta stane u onu razliku od skoro 200KB? Možda gomila instrukcija koje rade nešto što niko od njih nije tražio. Primera radi, pogledaj dobro tvoj kod i reci šta misliš da nije ok. Bez obzira da li se na kraju tvoje main() funkcije nalazi "return 0" ili ne izvršni program u DOS promptu će i dalje da ti ispiše poruku "Press any key to continue". Po standardu nijedna aplikacija koja vraća vrednost ne bi smela da bude prekinuta nečime što je svojevolja kompajlera jer nigde u tvom programu ne postoji eksplicitni deo u kome ti lično programiraš deo koji će da čeka pritisak tastera. Takođe ovo može da bude veliki problem ako jedan program poziva drugi eksterno recimo preko operativnog sistema i ovaj drugi treba da vrati povratnu vrednost. Čisto još jedan od bisera MS-a |
12.8.2006, 2:52 | #133 | ||||
Član
Član od: 4.3.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 5 puta na 4 poruka
|
Citat:
Citat:
Citat:
Ako hoćete mali exe, pretražite malo net, ima milion sajtova o tome, kao što su http://web6.codeproject.com/tips/agg...ize.asp?df=100 i http://www.catch22.net/tuts/minexe.asp . Citat:
|
||||
12.8.2006, 3:07 | #134 | |
Veteran
|
Citat:
Da li si izabrao empty project ili si koristio i MS "carobnjake"? Pitanje2: Da li je rec o debug ili release verziji? |
|
12.8.2006, 3:10 | #135 |
Starosedelac
|
stvarno je glup ovaj Microsoft Visual Studio 6
sad ne mogu ni taj projekat da kompajliram LIBCD.lib(wincrt0.obj) : error LNK2001: unresolved external symbol _WinMain@16 ma pricajte sta hocete, al VB6 konza |
12.8.2006, 4:05 | #136 | |||
Deo inventara foruma
|
Citat:
Citat:
Citat:
E sada za build i release verzije možda znamo ja i ti i još poneko ovde ali se kladim da je veoma malo ljudi koji su tek počeli sa programiranjem došlo u situaciju da podešava kompajler Takođe mislim da dobar deo softvera koji izađe iz "domaće" (pa i strane) MS Studio furune uopšte ne izlazi u release varijanti jer većina tutorijala i knjiga ovu stavku (podešavanje kompajlera) vešto izbegava. Zato nije ni čudno da većina ljudi i ne traži rešenje za problem za koji nezna ni da postoji. Šta tek reći kada se radi o aplikacijama koje su velike po nekoliko megabajta pa par stotina KB ili čak MB nije moguće ni primetiti Inače, release varijanta "Hello world" programa je "teška" takođe oko 60-ak KB dok je u DevC++-u podešavanjem kompajlera moguće izvesti da njegov "Hello world" iznese samo 8-9KB! Razlika je opet ogromna Znači stavka i dalje ostaje da mislim da je preko 1000% prostora od osnovnog dela aplikacije previše za čuvanje čistih debug informacija i ostalog đubreta Možete me smatrati paranoikom ali eto Poslednja ispravka: holodoc (12.8.2006 u 4:23) |
|||
12.8.2006, 4:08 | #137 | |
Deo inventara foruma
|
Citat:
Primera radi DevC++ to radi odlično jer radi upravo "tačno šta mu se kaže" pa ponekad dođem u situaciju da njega preporučim početnicima "iznad" MS-a Nažalost, MS ima MFC koji je za početnike ipak MUST Toliko za sada jer već počinjem polako da vidim duplo a nažalost nije od alkohola Pozdrav Poslednja ispravka: holodoc (12.8.2006 u 4:24) |
|
12.8.2006, 4:11 | #138 | ||
Deo inventara foruma
|
Citat:
Jesi li to probao da kompajliraš neki poveći gotov source? Citat:
|
||
12.8.2006, 4:44 | #139 | ||
Starosedelac
|
Citat:
sad nece nista, skinuo sam neke sorseve sa www.planet-source-code.com i nece Citat:
|
||
12.8.2006, 9:02 | #140 |
Mythbuster
|
Hehehe, ja izgleda bolje da se ne javljam na temi Dakle, i bez mene ste uspeli da dokažete da C++ možda i nije najbolje rešenje za jednog početnika. Ako je toliki problem napraviti "Hello World" programče, kako li će tek dalje. Inače, ovo je genijalno... nateraste dečka da uzme C++, a onda ste počeli da mu pričate o problemima sa kompajlerom i veličinom fajla
Uzgred, "Hello World" program u VB-u izgleda ovako Kod:
Msgbox "Hello World" |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
programiranje, tutoriali |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|