![]() |
![]() |
|
Grafički softver i radovi Programi za pregled slika, programi za obradu vektorskih i rasterskih slika, programi za projektovanje, modelovanje i rendering, konvertori; takođe i primeri fotografija i radova |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
|
![]() |
#1 |
Senio®
Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 239
Zahvaljeno 836 puta na 310 poruka
|
![]()
Ideju za pokretanje ove teme iliti pravi pokretač ove teme je (ni kriv, ni dužan) korisnik @NoYes, postavljanjem teme: vitez Koja nije uspeo da mi pomogne!?! u sobi Brbljaonica.
__________________________________________________ _____________________________________ Smatram da ovakva tema zaslužuje jasniji naslov i da na ovom forumu ima dovoljan broj iskusnih ljudi u ovoj oblasti koji mogu da posavetuju mladje i neupućenije korisnike. __________________________________________________ _____________________________________ Pitanje: Ko se sve bavio pripremom za štampu ili se još uvek bavi? Poslednja ispravka: Simke (6.1.2006 u 1:04) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
|
![]()
Pa kad baš pitaš, oko godinu i po dana sam radio u štampariji uz napomenu da pre nego što sam tamo počeo da radim nisam imao pojma šta je klin ili paser ili nedaj bože poznavanje Corela ili nečeg sličnog.
Zahvaljujući strpljenju šefa sa kim sam radio (ako ikada bude čitao ovo znaće šta mislim) otkrio sam neke talente u meni ![]() ![]() ![]() Naravno kao uvek i ovde vlada pravilo da se čovek stalno uči i da uvek ima ljudi koji znaju nešto interesantno i dobro. Sobzirom na to ova tema stvarno nije loša. Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senio®
|
![]()
Pošto si radio u štampariji, ako ti nije napor, mogao bi da pročitaš temu: vitez Koja nije uspeo da mi pomogne!?! u sobi Brbljaonica i da možda razjasniš ona 2-3 milimetra kojih se nešto ne sećam iz prakse.
Ja sam u kompjutersku pripremu za štampu bukvalno skliznuo jer sam se nešto time bavio i pre nabavke računara, onako peške sigurno su ti pričali u štampariji kako se to radilo ili si čak možda i probao. Za sve je u stvari krivo slikarstvo i moja opredeljenost da od njega ne pravim novac, da ga ne komercijalizujem i da ne počnem da razmišljam pred praznim platnom kakvu sliku ću naslikati da bih je što bolje prodao. Pošto sam boje, platno, četkice i sl. morao kupovati najprirodnije mi je bilo da počnem da se bavim idejnim oblikovanjem u tim vodama. Prvi susret sa Corelom i shvatanje da je mnogo brži u realizaciji neke ideje od mene opredelili su me da kupim prvi računar. Ostala mi je navika iz toga doba da i danas sve ideje i prve skice prvo uradim u olovci, grubo pre sedanja za računar. Činjenice da se uvek može još puno naučiti svetan sam odavno a mislim i da je jedna ovakva tema sasvim prirodno bila potrebna ovde. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
paparazzo
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 121
Zahvaljeno 601 puta na 179 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Poslednja ispravka: kinteC (6.1.2006 u 4:03) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Senio®
|
![]()
zašto si citirao ceo tekst ako misliš da smaram okolinu?
zar ne bi bilo korektnije prema meni i ostalima da nisi citirao u potpunosti ili pak da si me opomenuo na pm možda bih se složio sa tobom i korigovao poruku hvala za mišljenje i pomoć u temi za koju sam mislio da i tebe zanima |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
paparazzo
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 121
Zahvaljeno 601 puta na 179 poruka
|
![]()
ups...sorry pogresno si me skapirao...(trebao sam da selektujem samo jedan deo)...zeznuo sam se...Nego, hteo sam da kazem da je to otprilike i moja prica, stim sto sam ja uzeo photoshop, a ne corel...
ps: simke@ ko je rekao da ti smaras? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Novi član
Član od: 7.5.2011.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Caos,
posle dugog guglanja po netu i trazenja necega sto ne mogu da nadjem, mislim da se ovde nalaze adekvatne osobe koje mi mogu pomoci. Treba da pripremim za stampu kutiju dim. 200/270/80 ali, sta je sve potrebno da bi se pripremilo za stampu? Osim glavnog crteza kako kutija treba da izgleda kada se otvori, i dimenzija, ne znam kako dalje da odmaknem. Ono sto sam pronasla na netu su uputstva kako da se sacuva fajl, u kojoj ekstenziji itd. kada se nosi u stampu. Procitala sam ne znam koliko foruma, ali sve se svodi na flajere i vizitke, nema nista za kutije. Mislim, kako se stavljaju te mere za obrez ili tako nesto, jel to treba ja da crtam, ili samo dam u stampariju ceo crtez otvorene kutije u .ai formatu,( ili u .pdf), ili ako vec to ide.... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Superb Moderator
Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 2.887
Zahvaljeno 3.710 puta na 1.132 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci: | ||
Miena (8.5.2011) |
![]() |
#9 |
Novi član
Član od: 7.5.2011.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
E, to!
A sad, kako da u racunaru nacrtam linije stancne? mislim jel to nesto kao bleed ili samo nacrtam rasklopljenu kutiju i stavim pune i isprekidane linije gde treba. da, nisam napomenula da je moj deo posla samo da uradim dizajn i kutiju spremim za stampu, i posaljem nekom liku koji ce imati posla sa stamparijom, dizajn je najmanji problem, zakopala sam se kod pripreme za stampu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Član
Član od: 15.1.2007.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 6 puta na 3 poruka
|
![]()
Kako mislis jedna pored druge? Da u PDFu ima stranu 1 i stranu 2?
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6030X using Xparent Skyblue Tapatalk 2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Starosedelac
Član od: 21.12.2005.
Zahvalnice: 187
Zahvaljeno 110 puta na 90 poruka
|
![]()
Ne nego imas dvije slike tj dva fajla a oces da ih spojih kao dolje na slici.
Gdje je lijevo jedna slika a desno druga.Tako da od dvije strane ispadne jednakao na primjeru sa slike. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
Član od: 15.1.2007.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 6 puta na 3 poruka
|
![]()
To mozes na dva nacina, ili u Photoshopu da otvoris taj PDF i da ih montiras tako, ili da imas za Acrobat dodatak koji se zove QUITE IMPOSING PLUS,
plug in koji ima opciju da spoji 2 strane u 1, da duplira strane... motira kao knjigu... itd... |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
Član od: 29.3.2017.
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 14 puta na 13 poruka
|
![]()
Treba mi pomoc oko pravljenja pripreme za stampu reklame.
Reklama bi trebala biti jednostavna, najobicnija slika koja treba da se protegne u dimenzije 2m*1,5m. Ne znam u kojem programu to uraditi i kako. Iskustva imam samo sa Adobe fotoshopom (ako to sta znaci ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Deo inventara foruma
Član od: 17.6.2011.
Zahvalnice: 94
Zahvaljeno 3.312 puta na 1.997 poruka
|
![]()
Najbolje da se raspitaš oko zahteva kod štamparije gde ćeš da radiš štampu.
Neka generalna pravila su sledeća: - CMYK kolorni model - 300 dpi - eksport u TIFF bez layera ili u PDF - veličina dokumenta koja uzima u obzir proporciju za dati tip štampe (vidi napomenu dole) - bar par cm od rubova bez ikakve bitne štampe (zbog obrezivanja) E vidiš, oko proporcije. Ako ti štamparija kaže da uradiš fajl u proporciji 1:10 to znači da kad definišeš dimenzije novog fajla u Photoshopu ne moraš da koristiš 2m x 1,5m već deset puta manje (20cm x 15xm) zato što mašina na kojoj se radi štampa ima deset puta manju gustinu. Ali opet kažem, najbolje je da ako već znaš gde ćeš da štampaš stvar pozoveš i još jednom proveriš zahteve. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Neutrino na korisnoj poruci: | ||
припjat (20.10.2020) |
![]() |
#15 | |
Član
Član od: 25.1.2007.
Zahvalnice: 60
Zahvaljeno 83 puta na 76 poruka
|
![]() Citat:
Nikakva mudrost sa obrezom ( prepust ) koji stavis 3mm ili 5mm. Ni jedno ni drugo nije greska. 1:10 se radi kada su u pitanju reklame po zgradama 10 metara puta 4 metra recimo, bilbordi itd, da ne saljes velike file-ove, pa radis 1:10, a tiff file zna da bude pretezak. Znaci Illustrator, snimis PDF i vozi. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
prepress, priprema za štampu |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
IBM priprema Power7 procesore | Dusan Despotovic | Vesti | 2 | 15.7.2008 14:21 |
"Kanta" za pripremu za štampu. | holodoc | Šta da kupim? | 7 | 26.9.2007 20:05 |
molim vas hitno za pomoc (priprema za katalog) | andjelina | Grafički softver i radovi | 2 | 21.11.2006 15:53 |