![]() |
![]() |
|
Grafički softver i radovi Programi za pregled slika, programi za obradu vektorskih i rasterskih slika, programi za projektovanje, modelovanje i rendering, konvertori; takođe i primeri fotografija i radova |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#41 |
Superb Moderator
Član od: 17.8.2005.
Zahvalnice: 2.887
Zahvaljeno 3.710 puta na 1.132 poruka
|
![]()
Moram da dodam.
Ako si u mogucnosti, napravi maketu u samoj stampariji prilikom dogovora za stampu, kao vid provere. Trazi da ti daju onoliko tabaka koliko ide u katalog i savij ih u format pa izmeri debljinu rikne. Tako si 100% siguran da neces pogresiti i mozes eventualno korigovati neke sitnice. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Veteran
Član od: 19.3.2006.
Zahvalnice: 1.236
Zahvaljeno 762 puta na 295 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Veteran
|
![]()
Ljudi imam problem.
Radim neku vizitku u Corel-u. Idem totalno po propisu ( CMYK, format 9 x 5, 300 dpi) i dolazi do drastične pikselizacije teksta pri exportovanju(tipa 20 ili 30 piksela čine jedno slovo) u tiff format (u štampariji mi traže da bude u tiff formatu) Žašto se ovo dešava? Ostale slike koje su takodje radjene u corelu izgledaju ok. Da li možda treba da se crna slova prebace u RGB ili neznam više ni ja... Sve sam živo pokušao... I još nešto... Kada exportujem u tiff boje promene nijansu (što je logično zbog CMYK vs RGB) nego jel ACDSee pravi pokazatelj boja ili postoji neki program koji to prikazuje realnije? Nemogu da uploadujem sliku pošto je u tiff formatu Please help Poslednja ispravka: DarkNemos (13.5.2007 u 20:20) |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]()
Ne sećam se tačno kako beše, ali ti prosto nisi odredio rezoluciju prilikom rasterizacije, pa je ispala neka po defaultu, naravno, premala. Obično je za čiste slike bez teksta dovoljno 300 dpi, ali za nešto što ima i tekst treba bar 600 dpi. Pogledaj malo gde to može da se podesi. Ako prilikom eksportovanja izadje prozor u kojem imaš i taster "Advanced" ili "Properties" ili "Options" ili nešto na tu temu, onda se to tu namešta.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci: | ||
DarkNemos (13.5.2007) |
![]() |
#45 | |
Superb Moderator
|
![]() Citat:
Probaj da eksportujes iz corela u ilustratorov (Ai) format pa uvezi u Photoshop da ga on rasterizuje na 300 ili 600 dpi pa snimi kao tiff. Pitaj te likove u stamparji zasto ne moze da im se preda fajl u EPS ili PDF formatu. Javi sta si uradio ![]() |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku oluja na korisnoj poruci: | ||
DarkNemos (13.5.2007) |
![]() |
#46 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Nego kako da vidim pravi cmyk? I kako da kalibriram monitor kako treba. Činimi se da si ti rekao kako samsung ima loše kalibrirane monitore. Ja imam samsung 793 df a treba uskoro da se zaposlim u nekoj firmi za grafički dizajn i da radim od kuće pa bi trebalo da se kalibrira... šta ti misliš? Rekli mi u štampariji samo tiff i nijedan drugi... a kad sam pitao jel mogu da mi urade pripremu za štampu rekli mi da neznaju to da rade ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Superb Moderator
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Veteran
|
![]() Citat:
![]() I koliko je pametno da ja to radim. Neznam i dal postoji backup osnovnog podešavanja boja... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Veteran
|
![]()
EL moze neko da da link ka nekom tutorijalu,ili okaci neki ovde(pozeljno bi bilo na srpskom,ali narano ni engleski nije problem)...
Naime,hteo bih da odstampam neke majice za sebe,pa treba naravno da napravim primpreme za satampu,ali uopste nemam ideju kako se to radi...A predpostavljam da se radi u Corelu ili Photoshopu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Ex Parrot
|
![]()
Samo jedno pitanje ako dozvolite....
Moze li se, i koliki je problem, napraviti priprema za stampu iz .pdf fajla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Starosedelac
|
![]()
Ljudi ovde mora da se razdvoji priprema za stampu od grafickog dizajna etc.... Konkretno sve sto pravite u nekim od programa tipa Illustrator, C Draw i Photoshop zavrsite, a sama priprema za stampu (montaza) je generalno nezavisna od same razrade i pripreme fajla za montazu.... U samu pripremu moraju da se uvedu pojmovi (objekti) kao sto su cajtna, paser, klin, kao i prepust koji je neizbezan.... Sto se tice same priperme za stampu svima bih preporucio CREO PREPS ako vec niste culi za njega jer je program genijalan... Kada ste ga savladali nece vam biti problem da izmontirate i najkomplikovanije stvari... Naravno fajlovi vec moraju da budu pripremljeni za montazu u njemu kao sto ste vec napomenuli (CMYK 300 dpi)... On baca u senku programe tipa InDesign i Quark sema kada nije u pitanju izrada casopisa od nule etc.... Poz za sve dizajnere i stamapare!!!! Ubedljivo najjaci posao koji potoji... Ua birokratija... Naravno i pozdrav za kolege sa politehnicke ako ih ima uopste.... :P
@next uradi pripremu kakvu god hoces naravno da bude u CMYK-u... Onda ce ti pustiti na film 60lpi raster tako da moze da se stampa na situ... @GoranSTX Moze da se uradi priprema od .pdf-a samo ga place-ujes u InDesign ili Illustrator (nije preporucljivo u Corel,sem ako nije radjen u njemu, tj eksportovan iz njega jer moze doci do prsnuca... Mozes ga takodje spakovati i u Imposing Tools-u direktno iz Adobe Acrobata, naravno ako posedujes ovaj plugin... Adobe Rulez, Corel Sucks... The war is on!!!!! :P |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku muki85 na korisnoj poruci: | ||
GoranSTX (17.5.2007) |
![]() |
#52 |
paparazzo
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 121
Zahvaljeno 601 puta na 179 poruka
|
![]()
Pozdravljam i ja kolege iz politehnicke
![]() Koliko znam, sve vise stamparija (digitalnih) pusta stampu iz pdf-a. Mada je to vec stvar stamparije, i dizajner ne bi trebao mnogo da se petlja oko toga. Vise bi trebalo paziti oko samih boja, koje sto zbog loseg monitora, ili ne paznje umeju da zadaju probleme... |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Veteran
|
![]()
Evo šta mi se vratilo iz štamparije...
![]() Ma kakva štamparija... lik drži štampariju u garaži. Nego jel ovo do moje pripreme il do njegovog tonera koji nemože da nabavi 2 nedelje. Ako je do njega dižem ga u vazduh... Trebalo je da bude potpuno crno i drečavo crveno. a crna boja je braon još + sa nekim sitnim tačkicama i neravnomerno rasporedjena. Papir je neki sjajni poput fotopapira... |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Superb Moderator
|
![]() Citat:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Veteran
|
![]() Citat:
Your Download-Link:TIFF.rar http://www.sharebigfile.com/file/171936/TIFF-rar.html |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Superb Moderator
|
![]() Citat:
Tvoja "crna" na vizitki je: C 75 % M 68 % Y 67 % K 90 % sto je vise nego dovoljno za crnu boju u finalnoj stampi, cak i previse... dovoljno je K 100% i C 50 %. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Deo inventara foruma
Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 329 puta na 180 poruka
|
![]() Citat:
"Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari", neko pametno nekad reče. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bobi na korisnoj poruci: | ||
kinteC (19.5.2007) |
![]() |
#58 |
Deo inventara foruma
Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.893 puta na 1.078 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
paparazzo
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 121
Zahvaljeno 601 puta na 179 poruka
|
![]()
^Upravo tako, ja uvek idem u skuplju stampariju, jer znam sta cu dobiti. Mnogo je neprijatnije posle ubedjivati stampara kako je on zeznuo stvar...
Inace, boje na vizitki su ok, mozes slobodno da ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Veteran
|
![]() Citat:
@holodoc hvala za savet. kakav je taj adobe wizard? Jel dolazi u sastavu nekog programa ili je posebna aplikacija? btw ja imam samsung 793 DF. @oluja Hvala na savetu. Kakva je crvena? @kinteC Rekao mi lik da mu netreba zazor od 5 mm nego da bude tačno 9 x 5. Valjda zbog iskoristljivosti papira... Netreba mu zazor a vidiš kako je isečeno na pozadini vizitke... sa desne strane se vidi crna boja... @svi Hvala svima ![]() Razmišljam se već duže vreme da pročačkam koliko košta oprema za štampariju i da se usavršim za pripremu pa možda i da otvorim neku firmu... al to otom potom... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
prepress, priprema za štampu |
Alatke vezane za temu | |
Vrste prikaza | |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
IBM priprema Power7 procesore | Dusan Despotovic | Vesti | 2 | 15.7.2008 14:21 |
"Kanta" za pripremu za štampu. | holodoc | Šta da kupim? | 7 | 26.9.2007 20:05 |
molim vas hitno za pomoc (priprema za katalog) | andjelina | Grafički softver i radovi | 2 | 21.11.2006 15:53 |