Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Nosači podataka

Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 15.5.2008, 17:15   #1
Cole
Član

Član od: 27.11.2007.
Zahvalnice: 60
Zahvaljeno 16 puta na 7 poruka
Određen forumom Torrent i zauzeće prostora na hard disku

Imam particiju G koja je ukupnog kapaciteta 18,8 GB. Možda ni sad ne bih primetio da nešto nije u redu ali pre nego što sam počeo da skidam neku seriju preko bit torrenta ( Ep 15-28=4,23 GB) imao sam slobodno na toj particiji 5-6 GB. Vidim da je ta serija već i zauzela toliko prostora na G particiji ali meni i dalje piše da na njoj imam slobodno tačno 5,24 GB. Otvorio sam particiju, obeležio sve u njoj i pod properties piše.

Size: 20.8 GB (22,399,671,732 bytes)
Size on disk: 12.9 GB (13,853,342,260 bytes)

Gledajući pojedinačno veličinu svakog foldera to je otprilike preko 20 GB odnosno baš kako i piše ali šta je onda ono "size on disk: 12,9 GB a na tu particiju može da stane 18,8.
Da kažem samo da se trenutno skidaju 2 pack-a serije na tu particiju i da nisu skinuta ali su zauzela mesto kako to već kod torrenta i ide.
Ima li ko objašnjenje

Mali edit
Nešto sam narezao i izbrisao sa G particije i tako oslododio oko 5,5 GB prostora tako da je tada bilo u All in G:\
Size:15.2 GB
Size on disk:7,57 GB

Nije mi jasno kako ova 2 podatka mogu biti različita kao i u postu #1.
Free space na particiji je bio 10,5 GB
Tada sam otišao na jedan tracker i ubacio film koji je "težak" 12.97 GB.
Ubacio sam da čuvam ovu trilogiju isto na G particiju pošto znam da tamo ne može da stane i dobio upozorenje da tamo više nema mesta i hoću li da ipak nastavim da to čuvam tu. Rekao sam da hoću i sačekao par minuta da se nešto skine i zauzme prostor na particiji i to je bilo iz te trilogije 4.62 GB.
U All in G:\ sam tada imao ( i sad imam dok ne obrišem to iz trilogije) 19.9 GB (21,452,268,906 bytes) a size on disk je:7.58 GB (8,148,867,636 bytes), dakle skoro nepromenjeno a free space je takodje ostao nepromenjen, dakle 10,5 GB.
Ovo sam dodao zbog novih momenata i refreša.
Ništa mi nije jasno

Poslednja ispravka: Chivan (16.5.2008 u 10:26) Razlog: spajanje poruka
Cole je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.5.2008, 0:41   #2
bobanf
Član

Član od: 10.6.2006.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 28 puta na 27 poruka
Određen forumom Re: Torrent i zauzeće prostora na hard disku

Mislim da p2p programi unapred zauzimaju ili `rezervisu` prostor na disku potreban za download odredjenog fajla iako taj fajl nije stigao komplet.
bobanf je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku bobanf na korisnoj poruci:
Cole (22.5.2008)
Stara 19.5.2008, 0:52   #3
Orvel
Veteran

Član od: 6.4.2006.
Zahvalnice: 434
Zahvaljeno 336 puta na 169 poruka

Приликом форматирања диска се може наместити да торенти не заузимају одмах целокупан простор који им је потребан (ако се добро сећам). Мада не видим разлику да ли ће одмах торент фајл да заузме њему потребан простор или постепено. У сваком случају ће га заузети.
Orvel je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Orvel na korisnoj poruci:
Cole (22.5.2008)
Stara 19.5.2008, 13:30   #4
Cole
Član

Prvo da odmah kažem da je ovo nalog mog sina te ne znam da li je problem što sam ja pokrenuo temu. Možda ne bih ovo ni spominjao ali sam to isto pitanje postavio na jednom drugom forumu gde ja imam nalog a iz razloga što nisam duže vreme dobio ovde odgovor.

@ bobanf i Orvel
Ja znam da se torrent odmah učita i zauzme prostor na hard disku.
E ono što ne znam i što me buni je to da li je zauzeće i rezervisanje prostora jedno te isto. Meni torrent pokazuje u particiji da je zauzeo mesto (to je ono "size") a "size
on disk" ostaje isti kao i pre učitavanja torrenta kao i "free space" na toj istoj particiji.
Znači, "size on disk" i "free space" se ponašaju (pokazuju) kao da mi torrent nije ni ubačen.
Da li to znači da oni u stvari pokazuju realno stanje popunjenosti particije (to bi po meni bilo zauzaće) a "size" pokazuje ono što je rezervisano da bude kada se ti torrenti budu na kraju i skinuli kompletno.
Ili ovako, da bi meni bilo lakše da shvatim:
Ako na praznu particiju kapaciteta 20 GB učitam torrent veličine 10 GB znači li to da će meni "size" odmah biti 10 GB (to znam) a "size on disk" će ići postepeno (što kaže Orvel) pa će kada ja realno skinem od tog torrenta 50 % "size on disk" biti 5 GB a kad skinem sve onda biti 10 GB.
Ako je to tako onda bi trebalo da je sve u redu pa ću i ja nešto naučiti a ako nije onda ja i dalje ne razumem to.
Pozzz.
Stara 19.5.2008, 14:44   #5
VojaM
Ad Ministrator

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka

Većina programa za poboljšavanje downloada (download akceleratori tipa FlashGet, GetRight i slično), kao i većina torrent programa, rade po principu da unapred naprave prazan fajl (tj. fajl popunjen sve samim nulama) veličine onoga što se skida, a onda ga polako popunjavaju. Razlika je samo u tome gde se taj fajl smešta i kako se zove. Neki programi smeštaju privremeni fajl u korisnikov temp direktorijum (koji on najčešće ne vidi, ili na njega ne obraća), a tek po završetku prenosa sele ga tamo gde je predviđeno da stoje "skinuti programi" (a to može biti na drugoj particiji ili čak na drugom disku). Neki programi ga čak privremeno učine nevidljivim (mada, iz Total Commandera može sve da se vidi, ako se tako podesi). Neki programi tom fajlu daju potpuno nerazumljivo ime tipa TEMP0002345, a neki mu daju ime koje treba da ima, sa nekim dodatkom (PERA.AVI.temp i slično).

Ono što ljudi pokušavaju da ti kažu jeste da neki torrent programi mogu da rade kao klasičan download, što znači da se slobodan prostor na disku postepeno smanjuje kako se prenosi sve više i više fajla. To onda treba da znači da program svako "parče" fajla koje skida smešta u poseban privremeni fajl koji "raste" kako se podaci prenose, a po završetku prenosa svi ti privremeni fajlovi se spajaju u jedan. Međutim, to nije pametno tako namestiti. Šta se dešava, recimo, ako si "tanak" sa prostorom na hard disku? Može da se desi da se skine 99% fajla i da onda nema mesta da se snimi kraj. Onda sledi gnjavaža, čišćenje prostora i neplanirane "dodatne radnje", taman kada ste mislili da je sve gotovo. Ovako kada se prostor za fajl rezerviše unapred, odmah može da se vidi ima li dovoljno mesta pa blagovremeno može da se interveniše.
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku VojaM na korisnoj poruci:
A M G (19.5.2008), Cole (22.5.2008)
Stara 19.5.2008, 14:56   #6
Geomaster
V.I.P. Programiranje

Član od: 28.6.2007.
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Smile Re: Torrent i zauzeće prostora na hard disku

Mislim da su Size i Size on Disk (neka me neko ispravi ako grešim) dva različita podatka koja pokazuju sledeće:
  • Size - nekompresovan, sasvim "raspakovan" folder ili fajl
  • Size on disk - prikazuje stvarnu vrednost zauzetosti određenog fajla ili fascikle.
Size on disk onda prikazuje kompresovanu vrednost fajla.

Pošto se bavim programiranjem, radio sam puno sa memorijom i zbog toga znam da se "rezervisanje" ne može obaviti kao posebna akcija, već se fajl pravi i u njega se ubacuju onoliko karaktera (mogu biti nule, slova, neki nevidljivi znaci itd.) tako da taj fajl zauzima koliko treba, a da se postepeno po skidanju on puni podacima.

Windows ima sistem kompresovanja koji je ugrađen, ali ne puno delotvoran. Sve te nule koje se ponavljaju Win će kompresovati i reći samo instrukciju: 0 na x mesta (x=koliko se puta nula ponavlja da ispuni odgovarajuću veličinu fajla). To će smanjiti sav rezervisan prostor na disku na mnogo manje, a ovo ostalo ne može biti mnogo kompresovano te ostaje isto.

Tj. uprošćeno: Memorija je rezervisana kreiranjem fajla (serije, mpg, avi, mp4 datoteke itd.) i smeštanjem x nula,slova,itd. gde je x broj koliko je njih potrebno da zauzmu 20GB. One tada, na disku, toliko i zauzimaju, ali Windows ih kompresuje na nekoliko bajtova pa se one i ne vide u "moru" gigabajta, a Size on Disk pokazuje kompresovanu vrednost. S obzirom da se do tad skinuti podaci teško kompresuju Windowsovom metodom, oni su tih 12.7GB koje vidiš u Size on Disk.

Inače, ne mogu opisati ponašanje Disk space parametra na disku jer ne razumem zašto ne pokazuje pravilne podatke.

Pozdrav,
Geomaster

Poslednja ispravka: Geomaster (20.5.2008 u 20:25)
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Cole (22.5.2008)
Stara 20.5.2008, 20:23   #7
Geomaster
V.I.P. Programiranje

Član od: 28.6.2007.
Zahvalnice: 2.836
Zahvaljeno 1.047 puta na 507 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Geomaster Slanje poruke preko Skypea korisniku Geomaster
Wink Re: Torrent i zauzeće prostora na hard disku

Hehe Voja je odgovorio dok sam ja kuckao moj odgovor

U stvari, rekli smo uglavnom isto, ali molio bih nekoga više stručnog za memoriju i takve stvari da kaže da li sam u pravu što se tiče SIZE i SIZE ON DISK parametra, tj. da li zaista pokazuju te podatke.

Poslednja ispravka: Geomaster (20.5.2008 u 20:24) Razlog: slučajno pritisnuo Enter dok sam kuckao poruku
Geomaster je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Geomaster na korisnoj poruci:
Cole (22.5.2008)
Stara 22.5.2008, 13:15   #8
Cole
Član

Prvo da se izvinim što nisam ja odgovorio na "replike" ali grom mi je spržio ADSL pa su ga evo danas zamenili (Ruter).
Ono što Voja kaže ja otprilike i znam pošto sam čuvao podatke i sa IE i sa Firefox-a.
Kad čuvam neki fajl preko IE-a temp fajl je u Windows/temp i ja ga vidim (jesu neki bezveze brojevi) a kad čuvam preko firefox-a onda je čuvani fajl tamo gde ja odredim a temp fajl (i njega vidim) je odmah pored njega i on se puni i na kraju se iskopira, odnosno predje, na onaj čuvani fajl ali je to u istoj particiji za razliku od IE gde se kopira sa particije gde je OS na particiju gde čuvam fajl. Možda tu mogu da se izmene putanje temp fajla (ja to ne znam) ali znam gde se čuvaju po defaultu temp fajlovi za ovakav download.
Ja sam naveo koji je moj Torrent klijent u prvom postu pa me interesuje važi li to što je Voja rekao za sve te klijente ili samo za neke.
Citat:
Ono što ljudi pokušavaju da ti kažu jeste da neki torrent programi mogu da rade kao klasičan download
Download manager (klasičan) slabo koristim pošto nigde nemam uplaćen premium account
da bih preko njega skidao fajlove koji mene interesuju.
Ono što je mene interesovalo je to što spominje Geomaster a to su razlike u
Citat:
Inače, ne mogu opisati ponašanje Disk space parametra na disku jer ne razumem zašto ne pokazuje pravilne podatke.
Odnosno:
Citat:
da li sam u pravu što se tiče SIZE i SIZE ON DISK parametra, tj. da li zaista pokazuju te podatke.
Koliko sam ja razumeo Geomaster-a tu nešto ne štima a ustvari i to je bila poenta mog pitanja (zbog toga sam ustvari i pokrenuo temu).
Može li to neko da objasni.

Poslednja ispravka: Cole (22.5.2008 u 13:26) Razlog: Brisanje duple reči
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Alatke vezane za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Kako napraviti internet stranicu Bozidar Web dizajn 34 28.2.2010 11:51
Multi-Boot bojongo Operativni sistemi 32 18.12.2009 17:16
Instalacija Viste x64 na IDE hard disk, i jos jedan mali problem? zokocx Operativni sistemi 6 25.11.2007 12:31
Pojava gresaka I losih sektora na hard-diskovima Vlado78 Nosači podataka 6 2.3.2006 9:37
Vise mesta na hard disku chox Operativni sistemi 26 11.12.2005 17:50

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 0:45.