The Interactive Culinary Guide |
Duga, iscrpljujuća zima odavno je prošla, a ni ratni dani više nisu tako bliski. Naši gladni stomaci spremno očekuju pune trpeze sveže hrane, a iz kuće „Media Safari” nam u pravi čas dolazi CD sa obiljem korisnih saveta kako užitak ishrane popeti na viši nivo. Pogodili ste, radi se o interaktivnoj knjizi recepata i saveta u vezi sa pripremanjem različite vrste hrane.
Žena (devojka, sestra, majka) je na odmoru, a vama se jede nešto „ljudski”? Nema problema, tu je The Interactive Culinary Guide, u pravom smislu reči vodič za kuvanje, uz čiju ćete pomoć brzo i relativno lako ovladati veštinama Steve Karapandže. Broj obrađenih jela nije baš impozantan (ukupno 170), ali njihova raznovrsnost sasvim zadovoljava. Vodič je koncipiran vrlo jednostavno, po ugledu na savremene elektronske enciklopedije. Sadržaj diska podeljen je na tri veće celine. Segment sa receptima sastoji se iz tri grupe članaka: američka jela, internacionalni specijaliteti i recepti sa video insertima, koji su i najatraktivniji deo programa. Pokretnim slikama ilustrovani su uglavnom specijaliteti čija priprema zahteva nešto više angažovanja. Kvalitet video materijala nije baš za svaku pohvalu (što ne treba da čudi, ako se uzme u obzir starost programa), ali to ipak ne remeti previše preglednost. Veći deo recepata dolazi sa jednom fotografijom koja predstavlja finalni izgled jela. Tekst članaka je razumljiv, koncizan i sadržajan, a klikom na pojmove označene zelenom bojom u pop-up balončiću dobijate dodatne informacije (tekst, audio ili video insert). Druga celina sastoji se iz dve enciklopedije i kulinarskog rečnika. Tu ćete naći dosta korisnih informacija u vezi sa posuđem za pripremu hrane i osobinama samih namirnica koje se pominju u tekstu. Rečnik objašnjava internacionalne izraze koji se koriste u profesionalnom kulinarstvu (uglavnom francuski nazivi). Treći segment programa objedinjuje članke sa video materijalom. Tehnički aspekt programa ne može zadovoljiti današnje kriterijume. Najviše smeta slaba zastupljenost MM materijala koji je ograničen na video klipove, fotografije osrednjeg kvaliteta i nešto bolje audio inserte. Dosta prostora na disku ostalo je neiskorišćeno. Na tržištu se moće naći veći broj boljih programa iz ove kategorije. Jednostavnost i preglednost ostaju jedini značajniji kvaliteti zbog kojih The Interactive Culinary Guide može dobiti prelaznu ocenu. Gradimir JOKSIMOVIĆ | | |