PD KUTAK<>
102005<><>

OpenOffice.org 2.0 Beta 2

Predgrađe kvalitetnije slobode

Zahvaljujući legalizaciji softvera kod nas, sve je veći broj onih koji se opredeljuju da skupe komercijalne programe zamene adekvatnim jeftinijim, slobodnim, pa čak i besplatnim alternativama. Ozbiljna konkurencija Microsoftovom paketu Office jeste OpenOffice.org (OOo), nastao kao nastavak razvoja paketa Sun Microsystems StarOffice od strane Suna kao koordinatora i programera OpenSource zajednice. Izdat je pod GNU LGPL licencom. Postoje verzije za Windows, GNU/Linux, Solaris, FreeBSD, Mac OS X i LinuxPPC. U trenutku pisanja teksta dostupne su stabilna verzija 1.1.5 i razvojna 2.0 Beta 2. OOo paket sadrži sledeće programe: Writer, Calc, Impress, Base, Draw, Math i Basic.

Writer

 
Writer je, očekivano, najkvalitetnije urađen program iz OOo paketa, opremljen brojnim mogućnostima i alatima za obradu teksta. Ima standardan raspored funkcija za programe ove namene (meni na vrhu, linije alata za upravljanje dokumentom i formatiranje teksta na vrhu, a horizontalni i vertikalni lenjiri i scrollbarovi okružuju centralnu površinu strane za unos teksta). Upotrebljiv je za pisanje jednostavnih tekstova, a istovremeno omogućava kreiranje kompleksnih dokumenata s dodavanjem slika, dijagrama, tabela, Java apleta i drugih objekata. „Čarobnjak” za pisanje tipskih dokumenata omogućava jednostavno sastavljanje dopisa, pregleda i drugih dokumenata za pisanu poslovnu komunikaciju. Takođe, mogu se izrađivati sopstveni šabloni za tipske dokumente.

Stylist (prečica ’F11’) jeste skup stilova paragrafa, pojedinačnih karaktera, strana, nabrajanja i frejmova koji mogu da se menjaju ili da se dodaju novi. Njima je omogućeno lako unificirano formatiranje kompletnog dokumenta. Pored mnogobrojnih atributa postoji i sistem naslednih stilova (određuje koji se stil nastavlja nakon trenutnog, a koji je prethodni), što automatizuje primenu stilova pri unosu teksta. AutoReplace omogućava automatsko ispravljanje grešaka pri unosu teksta, te izbor relevantnih unetih reči koje počinju kao i započeta reč. AutoFormat omogućava formatiranje teksta pri unosu tako da ne morate voditi računa o rasporedu navodnika, URL adresama i drugim pravopisnim pojedinostima. Spellchecker omogućava pravopisnu proveru teksta, hyphenation rastavljanje reči na kraju reda, a thesaurus traženje sinonima unetih reči. Text Frames i njihovo povezivanje omogućavaju lako formiranje savremenih pamfleta i drugih informativnih sadržaja, zadržavajući željeni raspored teksta i drugih multimedijalnih elemenata na strani. Tabele imaju ugrađenu funkciju računanja pa ih nije neophodno uvoziti iz programa za tabelarne kalkulacije, već se preračun vrši direktno u tekstualnom dokumentu.

Kretanje u kompleksnim, mnogostranim dokumentima jednostavno je pomoću Navigatora (prečica ’F5’), a za štampanje takvih dokumenata može se napraviti i detaljan sadržaj. Direktna povezanost sa sistemom za elektronsku poštu omogućava jednostavno slanje dokumenta.

Podrazumevani format dokumenata u ovoj generaciji je XML bazirani OpenDocument Text format (ODT i OTT), a podržava i OpenOffice.org Text Document (SXW i STW). Takođe, može da otvara i piše Microsoft Word dokumente (DOC i DOT), što omogućava razmenu dokumenata s ljudima koji (i dalje) koriste Microsoftove programe. Ostali formati koje podržava su StarWriter (SDW i VOR), TXT, RTF i HTML. U verziji 2.0 dodati su alati za prebrojavanje karaktera i reči (WordCount), ugneždene tabele (tabela „dete” se može umetnuti u ćeliju roditeljske tabele), oznake nabrajanja u ćelijama tabele, vertikalni tekst u tabelama i drugo.

Calc

 
Još jedan kvalitetno urađen i često korišćen program iz OOo paketa jeste Calc, alat za tabelarne proračune. Lako se upotrebljava, kako za jednostavne poslove tako i za složene proračune. I ovde je raspored elemenata prozora standardan: meni i linije alata na vrhu s mrežom ćelija za proračunske elemente koje zahvataju najveću površinu ekrana. Sintaksa većine ugrađenih formula kompatibilna je sa Excel formulama, ali postoje i one koje nisu.

Napredna DataPilot tehnologija omogućava uvoz sirovih brojki iz spoljašnje baze podataka pa se kombinovanjem i formatiranjem dobijaju smislene informacije. Pored 2D i 3D dijagrama, u dokument se mogu umetati Math formule, frejmovi s tekstom, vektorski oblici, Java apleti i drugi objekti karakteristični za profesionalne izveštaje. Postoji „pametno dugme” SUM pored linije za unos formula koje automatski umeće formulu za sumiranje na osnovu podataka iz okolnih ćelija, što umnogome ubrzava rad.

Kao i Writer, Stylist omogućava unificirano formatiranje kompletnog sadržaja radnih listova. Sadržaju ćelija se mogu dodeliti atributi boja ispisa i pozadine, okvira, smera ispisa, numeričkog formata i drugo. Postoji katalog predefinisanih formatiranja tabela za profesionalne izveštaje.

Podrazumevani format zapisa je OpenDocument Spreadsheet (ODS i OTS), ali može da se koristi i OpenOffice.org Spreadsheet format (SXC i STC). Naravno, podržani su još i Microsoft Excel (XLS i XLT), StarCalc (SDC i VOR), dBASE (DBF), Coma Separated Value Text (CSV i TXT) i drugi. Quattro format tabelarnih proračuna (WQL), koji je ranije korišćen kod nas, nažalost, nije podržan.

U verziji 2.0 broj redova na radnom listu je sa 32.768 povećan na 65.536, unapređene su funkcije alatke DataPilot, omogućena je uporeba naprednih uslovnih formula sa nizovima, dijagonalne linije u ćelijama i drugo.

Impress

Alat koji se često koristi u kancelarijskim uslovima za izradu multimedijalnih prezentacija, promocije proizvoda i slično nije izostavljen ni u ovom poslovnom paketu. U Impressu se u prezentacije, pored 2D i 3D teksta, mogu umetati 2D i 3D sličice iz ClipArta i eksternih datoteka. Omogućena je i upotreba velikog broja alata za vektorsko crtanje pozajmljenog iz Draw programa. Tu je i čitav spektar stilova 2D i 3D dijagrama. Postoje 62 prelazna efekta (utapanja) za objekte i 70 efekata za tekst, pri čemu je moguće izabrati tri brzine prelaza. Dvanaest interaktivnih akcija (pokretanje makroa, programa, reprodukcija zvuka, skrivanje objekta, prelazak na različite slajdove i zatvaranje prezentacije) kao rezultat klika na objekat učiniće da prezentacija izgleda profesionalno.

Osnovni prikaz je postavljen na jedan slajd koji se obrađuje, a dostupni su još Outline režim u kojem se unose tekstualni elementi, kao i Slides, Notes i Handouts koji omogućavaju pregled većeg broja slajdova na radnoj površini, podešavanje redosleda prikaza, postavljanje beleški i slično.

Podrazumevani format dokumenta je OpenDocument Presentation (ODP i OTP), ali je podržan i stariji OpenOffice.org Presentation (SXI i STI). Naravno, neizostavna je i podrška za Microsoft PowerPoint prezentacije (PPT, PPS i POT), kao i za StarImpress (SDD, SDP i VOR). Za univerzalni izgled prezentacije pobrinuće se integrisani alat za generisanje Flash (SWF) animiranih prezentacija koje će biti identične na svakom računaru.

Base

Novina u verziji 2.0 „Otvorene kancelarije” jeste Base, program za baze podataka. Omogućava upravljanje bazama podataka iz samog OOo, izradu i izmenu tabela, dijaloga, upita i izveštaja, koristeći već postojeće baze podataka ili one napravljene u integrisanoj alatki HSQL. Za početnike postoje „čarobnjaci” koji će olakšati početne korake u kreiranju funkcionalne aplikacije. Dizajnerske forme i SQL upiti su namenjeni naprednim korisnicima. Može da se upotrebljava kako za jednostavnije baze tako i za one kompleksne sa relacionim tabelama, upitima, profesionalnim dijalozima i izveštajima.

Podaci se čuvaju u HSQL bazi koja ima XML strukturu zapisa. Direktno može da se pristupa dBASE datotekama za jednostavnije akcije. Za naprednije poslove podržani su popularni formati baza kao što su Adabas D, ADO, Microsoft Access i MySQL, kao i drugi kojima se može pristupiti preko ODBC i JDBC standarda.

Ipak, kako je ovaj program „najmlađi” deo projekta, nedovoljno je stabilan i odaje utisak nedorađenosti. Ukratko rečeno, mora se napisati još dosta kôda da bi se približio lakoći upotrebe Microsoft Accessa.

Draw

Draw je program za pravljenje jednostavnih vektorskih ilustracija, organizacionih šema, dijagrama i slično upotrebom linija i drugih geometrijskih figura. Objekti se mogu grupisati, rotirati i umnožavati, mogu im se dodavati teksture, svetlosni efekti, podešavati providnost, a omogućeno je i umetanje slika (podržani su formati BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF i WMF).

Podrazumevani format dokumenta je OpenDocument Drawing (ODG i OTG), a podržani su OpenOffice.org Drawing (SXD i STD), StarDraw (SGV, SDA, SDD i VOR) i drugi. Gotove ilustracije se mogu izvoziti u Flash i Scalable Vector Graphic (SVG) format.

Iako zadovoljava osnovne potrebe, za složenije poslove vektorskog crtanja treba izabrati specijalizovane alatke – Inkscape, Sodipodi, Adobe Ilustrator ili CorelDRAW.

Math

Namena Matha je kreiranje matematičkih i drugih formula radi umetanja u Writer, Calc i Impress dokumente. Unos formula može da se vrši na tri načina: unosom sintakse u uređivač formula, izborom simbola iz priručnog menija koji se dobija desnim klikom na prozor uređivača formula ili klikom na simbole na posebnom dijalogu. Unutar Writer dokumenta, nakon unosa sintakse formule, dovoljno je selektovati formulu i iz menija Insert izabrati stavku Formula (podmeni Object) kako bi se dobio grafički prikaz sintakse (Math formula). Treba napomenuti da Math formule ne mogu da se izračunavaju jer su namenjene za grafički prikaz, te za ove potrebe treba koristiti Calc.

Basic

Funkcionalnost pomenutih komponenti paketa OOo može se proširiti upotrebom makro-naredbi. Basic je razvojno okruženje za makro jezik OOoBasic koji je baziran na Microsoftovom VBA (Visual Basic for Applications). On je namenjen naprednim korisnicima koji žele da automatizuju i pojednostave svakodnevne poslove. Uz manje prepravke jednostavnih makroa za Microsoft Office, oni se bez problema mogu koristiti i u OOo.

• • •

Zahvaljujući svojim mogućnostima i činjenici da je slobodan i besplatan softver, OpenOffice.org zaslužuje posebnu pažnju kancelarijskih i kućnih korisnika. Dobre strane su izvorni Windows i Gtk2 interfejs za Linux verziju, potpuna integracija u radno okruženje i podrška za srpski jezik koja će biti prisutna u finalnoj verziji 2.0 (lokalizovani interfejs i dokumentacija, podrška za jezičke alatke) i nov način prikaza linija alatki. Ne treba zaboraviti ni ugrađenu podršku za izradu PDF i SWF dokumenata, što obezbeđuje da čitalac dokument vidi onako kako ga je autor zamislio.

Ipak, imamo utisak da je OpenOffice.org 2.0 Beta 2 primetno trom u radu. Deluje kao da se muči pri iscrtavanju prozora i dijaloga, za razliku od prethodne generacije. Za povremenu upotrebu to ne predstavlja problem, ali za intenzivan rad s velikim dokumentima za sada preporučujemo da se zadržite na stabilnoj verziji 1.1.5 (ovo je još uvek generacija u razvoju).

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
1 Click & Lock 2.8
Country Codes 2.5
Movies Extractor Scout 1.97
LeechGet 2005 Personal Edition 1.5
Simple ID3-Tag Editor 0.5a
Audio Identifier 0.7 beta 3
Google Talk Beta
ACA Capture 5.01
TaskGuardian
OpenOffice.org 2.0 Beta 2
Šta mislite o ovom tekstu?

OpenOffice.org Writer Transliterator 0.3.8b
(klik za uvećanje: JPG, 26 KB)
Pri elektronskoj obradi teksta kod nas postoji i potreba za prebacivanjem tekstova iz ćirilice u latinicu i obratno. Za tekst u plain text formatu postoje razni alati poput programa vučko i iconv koji je sastavni deo svake popularne GNU/Linux distribucije, kao i charconv i recode. Problem nastaje onog trenutka kada je potrebno obaviti takvu promenu teksta direktno u Writeru.
Postoji nekoliko načina da se ovaj posao obavi. Prvi je kopiranje teksta u plain text, njegovo „propuštanje” kroz neki od navedenih programa i ponovno vraćanje u dokument. Ipak, na ovaj način se gube sva formatiranja teksta. Druga mogućnost je upotreba funkcije Search&Replace za svako slovo u tekstu. Sledeća je mukotrpno ručno prekucavanje teksta. Međutim, najmanje glavobolje zadaje upotreba specijalizovanog makroa OOo Writer Transliterator (freshmeat.net/projects/oootranslit).
Po rečima autora, OOo Writer Transliterator je inicijalno nastao iz potrebe da se više desetina latiničnih tekstova preslove u ćirilicu. Od jednostavne i nesavršene snimljene procedure Search&Replace, makro je vremenom, uz pomoć dobrih ljudi sa OOo foruma, evoluirao u prilično inteligentan alat, sposoban da preslovljava kako kompletan tekst u dokumentu tako i samo izbrani (selektovani) tekst.
U trenutno aktuelnoj verziji 0.3.8b, makro omogućava promenu celog ili izabranog dela teksta u dokumentu između pisama određenih sa dijaloga (podrazumevana je jedna izmena celog teksta iz latinice u ćirilicu) odnosno korišćenjem funkcija za brzo preslovljavanje, i to: trSLC (označeni tekst, latinica u ćirilicu), trSCL (označeni tekst, ćirilica u latinicu), trALC (ceo tekst, latinica u ćirilicu) i trACL (ceo tekst, ćirilica u latinicu).
Makro se distribuira pod GNU GPL licencom u tar.bz2 paketu sa SXW dokumentom u kojem se nalazi makro sa dijalogom, dok se slikovito uputstvo za instalaciju u PDF formatu može preuzeti sa adrese urosevic.net/get.php?id=OOoTInstC.
Uočeni nedostatak jeste nemogućnost promene izabranog teksta u Framesima, Headeru, Footeru, tabelama i drugim netekstualnim objektima. Prisutno je i nepotrebno preslovljavanje URL adresa i adresa elektronske pošte.

Potrebno:
Linux, Windows, Mac OS X, Solaris, FreeBSD
Veličina:
260 MB (source), 275 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
openoffice .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera