CeDeTEKA<>
112006<><>

Carević Boris

Sa željom da mladim korisnicima računara, koji sve više vremena provode uz svoje elektronske „ljubimce”, a manje uz lektiru, približi dela narodne književnosti, slovenski folklor i mitologiju, kompanija Shine Co. pripremila je novu ediciju edukativnih igara koje su zasnovane na motivima popularnih bajki.

Carević Boris – Avanture u čardaku ni na nebu ni na zemlji jeste jednostavno igra čiji se scenario oslanja na jednu od naših najlepših narodnih priča. Priča o hrabrom careviću koji traga za sestrom skrojena je u formi platformske avanture za jednog igrača koja carevića Borisa vodi na težak put do čardaka gde treba da ubije zmaja, oslobodi sestru i sa njom se vrati u zavičaj da bi razotkrio prevaru svoje braće. U borbi s mnogobrojnim protivnicima pomažu mu „sekirče” i dovitljivost, ali i spretnost i dobri refleksi igrača. Igra je izuzetno jednostavna, komande su svedene na usmeravanje glavnog junaka i izbacivanje sekire, a grafička i zvučna podloga su relativno zadovoljavajuće (autori nisu insistirali na tehnički kompleksnim rešenjima, što je opravdano jednostavnom koncepcijom igre).

Druga igra iz ove edicije, Carević Boris i mač dobrote, daleko je složenija. U pitanju je epska avantura zasnovana na verovanjima, običajima i mitologiji slovenskih naroda. Tematika igre je večita borba između dobra i zla, hrabrosti i poštenja s jedne i mračnih sila i crne magije s druge strane. Likovi su zasnovani na mitološkim motivima i rasama kao što su ljudi, vede, divovi, vile i vilenjaci. Zaplet igre vodi Borisa u borbu protiv sluga zlog vilenjaka Morina, a u toj misiji pomoći će mu i drugari – vojvoda Vučko, vitez Nebojša i strelac Strahinja.

Struktura Mača dobrote odgovara klasičnim FRP igrama (tipa Zelde) – pogled na mapu je iz poluptičje perspektive, a upravljanje se obavlja pomoću miša, slično kao u strategijskim simulacijama. Igra se sastoji od niza zadataka koje treba odraditi po utvrđenom redosledu, a sva neophodna uputstva igrač dobija tokom razgovora sa likovima na koje nailazi. Sukobi s neprijateljima nisu predstavljeni scenama nasilja, već kartaškim „dvobojima” – zahvaljujući takvom pristupu igra nema nikakvih ograničenja u vezi sa uzrastom igrača. S programerske i dizajnerske strane, svi elementi su uobličeni u skladu sa svetskim standardima – uviđa se jedino blaga tehnička zastarelost, ali ona je svakako u drugom planu. Predani rad urodio je plodom – Carević Boris i mač dobrote je definitivno najstudioznije pripremljena domaća igra za decu kojoj se smeši visok tiraž.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Voulez-vouz parler Francais avec moi?
Carević Boris
Šta mislite o ovom tekstu?
Voxel-Man 3D Navigator: Brain and Skull 2.0

Potrebno:
Windows, Pentium 3 750 MHz, 64 MB RAM
Veličina:
1 CD, 0 MB na HD
Cena:
299 dinara
Kontakt:
Shine Co.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera