PHONE ZONE<>
082008<><>

Asus Lamborghini ZX1

Telefon „za odlikaše”

Asus Lamborghini ZX1
Asus Lamborghini ZX1
Veliki IT giganti na razne se načine dovijaju u svojim marketinškim kampanjama kako bi postigli ekskluzivnost i time privukli kupce svom proizvodu. Takođe, nije strana pojava da se često uz prenosni ili desktop računar, MP3 plejer ili neki drugi uređaj uz ime samog proizvođača nađe i ime neke od kompanija koje nemaju dodirnih tačaka sa IT industrijom, ali predstavljaju „creme de la creme” u svojoj branši. Tako smo imali prilike da vidimo Acer Ferrari laptopove ili Samsung Armani i LG Prada mobilne telefone, koji vrlo lako nalaze svoje mesto na tržištu, i često postaju prvi izbor za kupovinu imućnijih korisnika, baš zahvaljujući prepoznatljivom brendu koji ih krasi. Sličnu strategiju je pre nekoliko godina primenio i Asus, uspostavivši saradnju sa Lamborghinijem, čuvenom fabrikom luksuznih automobila, koja je sad u vlasništvu Volkswagena. Nakon nekoliko modela laptopova besprekornih performansi, dizajna, ali i cene, vreme je da Asus napadne tržište mobilnih telefona modelom Lamborghini ZX1, koji pokreće operativni sistem Windows Mobile u svojoj najnovijoj, šestoj inkarnaciji. Ovaj model je premijerno prikazan na CeBIT-u ove godine, još ga nema u slobodnoj prodaji, a njegova početna cena će, prema najavama iz Asusa, iznositi oko 1000 evra.

Kako je ovde reč o uzorku koji još nije ugledao svetlost dana na svetskom tržištu, uređaj smo dobili bez ambalaže, te smo bili blago razočarani, imajući u vidu da mobilni telefon sa ovako prestižnim imenom sigurno dolazi u pakovanju specifičnog dizajna sa mnogo dodatne luksuzne opreme. Prvo što će vam zapasti za oko prilikom susreta sa mobilnim telefonom Asus Lamborghini ZX1 jeste dizajn. Ovaj uređaj je, bez ikakve sumnje, najlepši PDA uređaj koji smo imali prilike da testiramo. Prednji deo telefona obojen je crnom bojom, VGA kamera za obavljanje 3G video poziva nalazi se uz gornju ivicu, dok ispod ekrana nalazimo 6 tastera, od kojih veći levi i desni taster imaju funkciju prihvatanja ili odbijanja poziva, dok ostalim tasterima možete dodeliti funkciju po želji. Između njih se nalazi veoma kvalitetni joystick, koji je nalik menjaču u Lamborghini kolima i za koji imamo sve pohvale jer je funkcionalniji od raznih četvorosmernih kursora kod drugih PDA uređaja, naročito kad niste u mogućnosti da koristite ekran osetljiv na dodir, na primer, prilikom vožnje. Zadnji deo telefona poseduje Lamborghinijev logo i kameru od 3,2 megapiksela, a naročito nam se svidela plastika koja izgleda kao ugljenična vlakna i koja stvara trodimenzionalni efekat. Sa desne strane nalaze se miniUSB konektor, kao i još jedan taster koji ima ulogu „okidača” fotoaparata, dok je s leve strane slot za microSD memorijske kartice. Možda cepidlačimo, ali nam je zasmetalo to što je celokupna izrada ovog telefona od plastike i što nema metalnih delova. Smatramo da bi uređaj ovakvog renomea i cene morao da ima malo bolju izradu, iako na kvalitet plastike nemamo nikakvih zamerki. Dimenzije uređaja iznose 59,5 x 115,6 x 13,2 milimetara, težak je svega 119 grama, pa Asus Lamborghini ZX1 predstavlja jedan od najlakših PDA uređaja s kojima smo se sreli.

Za najvažniju ulogu „ispod haube” izabran je Texas Instruments procesor OMAP2430 na 450 MHz, koji predstavlja odličan balans između performansi i autonomije. Zgodna stvar jeste postojanje CPU Mode aplikacije, preko koje možete kontrolisati radnu frekvenciju procesora i tako produžiti trajanje baterije ili iskoristiti svu moć procesora (mada je potreba za tim veoma retka i skoro da ne možemo da zamislimo takvu situaciju, sem reprodukcije DivX video sadržaja). Asus Lamborghini ZX1 poseduje 128 MB radne memorije, uz 256 MB ROM-a za smeštanje podataka, od kojih je 97 MB stavljeno na raspolaganje korisniku, dok je ostatak zadužen za smeštanje operativnog sistema i dodatnih aplikacija, kojih stvarno ima dosta, a i zadovoljiće sve potrebe budućih korisnika. Ekran osetljiv na dodir poseduje dijagonalu od 2,8 inča, QVGA rezolucije (320 x 240 piksela) i veoma visokog kvaliteta, ali kaska za standardima koje je postavio HTC kod svojih modela, naročito kod familije Touch. Kontrast i oštrina slike prilično su dobri, ali od telefona sa četvorocifrenom cenom u evrima, ipak, očekujemo mnogo, mnogo više. Od opcija za umrežavanje, pored već standardnog Bluetooth modula, tu je i Wireless adapter po 802.11b i g standardima, ali nema infracrvenog porta jer inženjeri iz Asusa smatraju da je ovakav način povezivanja uređaja zastereo. Visoku cenu pomalo opravdava i GPS risiver, oznake NMEA 0183, ali, na žalost, kao i kod ostalih proizvođača PDA uređaja, uz njega ne dolazi dodatni softver, pa ako želite da u potpunosti iskoristite sve prednosti GPS-a, moraćete još jednom da se latite novčanika.

Asus Lamborghini ZX1 je quad-band telefon, a kvalitet i jačina zvuka prilikom obavljanja telefonskih poziva je na najvišem nivou. Jedna od njegovih bitnih prednosti jeste podrška za standard 3.5G HSDPA, što u praksi znači da je moguće primati podatke maksimalnom brzinom od 3,6 Mbit/s. Nažalost, mi to nismo imali prilike u praksi da isprobamo. Baterija kapaciteta 1150 mAh pružiće do dva dana umerenog korišćenja, što će biti dovoljno za većinu korisnika, jer je prema specifikacijama garantovano pet sati neprekidnog razgovora.

Asus Lamborghini ZX1 pokreće operativni sistem Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional, a Asus je sve učinio kako bi korišćenje bilo lako. Specijalno za potrebe ovog telefona razvijen je korisnički interfejs, koji dosta podseća na Apple iPhone i HTC TouchFlo – različitim pokretima prstiju moguće je skrolovati tekst, vršiti manipulaciju slikama (skaliranje, rotiranje i druge akcije). Kako je ovo PDA koji nosi i ime poznatog proizvođača luksuznih automobila, napravljena je i potpuno nova tema za operativni sistem, koja poseduje razne animirane menije i ostavlja veoma prijatan utisak prilikom korišćenja. Takođe, Asus je sa izborom dodatnog softvera nadmašio sve ostale proizvođače PDA uređaja, jer ZX1 ima gotovo sve aplikacije koje će vam zatrebati. Tu su visoko funkcionalni multimedijalni plejer EziMusic, koji reprodukuje skoro sve poznate audio i video formate, CallFilter, koji vam pomaže da veoma lako ignorišete neželjene pozive, EziPhoto za manipulaciju fotografijama i mnoge druge korisne aplikacije za „tweakovanje” vašeg PDA do najsitnijih detalja.

Kamera od 3,2 megapiksela poseduje autofokus, ali, nažalost, ne i blic, tako da su fotografije noću prilično loše, sa izraženim šumom. Opcija za podešavanje digitalnog fotoaparata nema previše, postoje samo dva predefinisana režima, ali su slike na dnevnom svetlu, prema našem subjektivnom utisku, ipak bolje od onih što prave HTC-ovi uređaji, koji nam često, pa i u ovoj prilici, služe kao reper u PDA svetu. Pošto nismo imali odgovarajuće slušalice sa microUSB konektorom, nismo bili u prilici da ispitamo kvalitet zvuka preko istih, ali, sa druge strane, prijatno smo iznenađeni reprodukcijom video sadržaja, naročito onog u DivX i XviD formatu, što potvrđuje da je Texas Instruments procesor odličan izbor za ovaj mobilni telefon. Sve u svemu, Asus Lamborghini ZX1 dobro ispunjava sve multimedijalne zadatke, iako mu to, naravno, nije jedna od primarnih uloga.

Asus Lamborghini ZX1 je više nego zanimljiva spravica, najviše zbog svog neobičnog dizajna i oblika koji prosto mami da uređaj što češće držite u ruci. Poseduje pregršt dobrih osobina, a jedine prave mane su nešto lošiji displej i prevelika početna cena. Ovaj telefon naći će svoju ciljnu grupu uprkos svojoj visokoj ceni, i u moru iPhonea, HTC-ovih Touch uređaja i Nokijinih Symbian telefona može da se izbori za mesto na vrhu.

Petar MARINKOVIĆ

 
Asus Lamborghini ZX1
Šta mislite o ovom tekstu?
scanR
AutoSysInstaller
Nav4All
Missed Call Reminder

Operativni sistem:
Windows Mobile 6.1 Professional
Ostalo:
TI OMAP2430 450 MHz, 256 MB ROM, 128 MB RAM, microSD, touchscreen TFT 65k (rezolucija 320 x 240, dijagonala 2,8 inča, AsusUI tehnologija), quad-band GSM, 3.5G HSDPA, BT, WiFi 802.11b/g, GPS, 3,2 megapiksela kamera sa auto-fokusom, baterija 1150 mAh
Proizvođač:
Asus
Kontakt:
KimTec
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera