![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Guest
|
![]()
Prvo:
NOV SAM ,,na´´ linux-u! Treba mi samo par saveta! Posto mi je widnows dosadio, odlucih da malo predjem na linux, kupih Madriva 2010 Power Pack, i sve je perfektno, graficki je cak bolji po meni od Windows 7, dosta je stabilniji i td... Trebaju mi saveti za ,,ciscenje´´ linux-a. Da li se system treba ,,cistiti´´ od gresaka kao sto je to uobicajeno na windows-u. Na windows-u sam koristio gomilu programa (CCleaner, TneUp, Ashampoo WinOmptimizer...), da li treba sredjivati Linux i ako treba koji su programi za to, i da li je potrebno defragmentovati HDD, i kako se to radi? E, da. izvinite na ovim pitanjima, jer ja nisam jos dobro upucen u svet linuxa-! ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
|
![]()
S bilo kojom linux distribucijom možeš da zaboraviš na viruse i malware jer 99% ljudi piše i pravi viruse,malware i adware za windows,što čini linux sigurnijim i boljim za korištenje od windowsa.
Takođe,čišćenje sistema ti nije potrebno jer svaka linux distribucija je autonomna i nudi ti potpunu slobodu da sam izabereš koje programe instaliraš,kako ćeš ih koristiti i koliko ćeš im prostora dati. Ukratko,na linux možeš da instaliraš neki antivirus i firewall ako baš toliko želiš da si zaštićen,mada za tim u principu nema potrebe. Sređivanje "registry baze" takođe ostavljaš samo windowsu jer linux je drugačije koncipiran i nema problema ni sa tim,niti trebaš da gomilaš programe za defragmentaciju,održavanje i sprečavanje krepavanja operativnog sistema kao što si to dosad radio na windowsu. ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku LoneWolf na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#3 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 7.6.2009.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 649 puta na 499 poruka
|
![]()
Posto verovatno imas makar jednu ntfs particiju, samo ce ti trebati neki alat za njenu defragmentaciju.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku blast beat na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#4 |
Novi član
Član od: 16.4.2010.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
OKay Man ,
ако желиш да додаш још софтвера за свој Линукс дистро погледај овај линк . http://www.sk.rs/forum/showthread.ph...light=Mandriva На последњем репоу можеш наћи и линк за BleachBit , програм који служи за очување приватности и уклањању неких привремених датотека . или директно одавде : http://files.myopera.com/Anaximandar...9.1.noarch.rpm ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
Tagovi |
2010, linux, mandriva |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pro Evolution Soccer 2010 | Packy | Sportske simulacije | 2062 | 12.2.2014 21:29 |
Gigabyte Open Overclocking Šampionat - GO OC (finale u septembru 2010.) | Chivan | Dešavanja i događaji | 7 | 30.7.2010 6:37 |
Adobe Design Achievement Awards 2010 (prijava radova do do 4. juna 2010.) | Chivan | Dešavanja i događaji | 0 | 21.12.2009 11:21 |
RAF Challenge 2010 (slanje rada do do 28. februara 2010.) | Chivan | Dešavanja i događaji | 0 | 7.12.2009 13:29 |
Mandriva Club - Open and Free | GoranSTX | Slobodni softver | 4 | 4.11.2007 16:18 |