Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Osnovne komponente
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Osnovne komponente Saveti u vezi sa kupovinom osnovnih komponenti računara: procesora, ploča, memorije...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 11.8.2010, 19:23   #21
Doomche
V.I.P. Test Drive

Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka
Određen forumom Re: Ulaganje u buducnost, ali komponenta po komponentu

Citat:
HiddEn kaže: Pregled poruke
Da pitam odje... Kad se sastavi komp treba li sto da se podesava u biosu ili slicno? Ili samo instalira se windows i zavrseno?
Zavisi od hardvera koji se instalira, kao i od nivoa do koga hocesh da dotegnesh sam BIOS i sistem. U sushtini, default BIOS vrednosti su uglavnom dosta precizne i korektne.

Ako izuzmemo overklok, ja recimo pogasim sve vidove power savinga, ukljuchim PWM za kuler procesora (ako je potrebno), iskljuchim floppy, express gate i ostale budalashtine koje dolaze sa plochom i tako dalje. Po potrebi i gasim integrisanu grafiku/zvuk (ako imam eksternu zvuchnu karticu). Bez ovoga sistem sasvim normalno funkcionishe, a sa podeshavanjima recimo brzhe bootuje.
Doomche je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Doomche na korisnoj poruci:
HiddEn (11.8.2010)
Stara 11.8.2010, 20:31   #22
maniyac
Član

Član od: 27.11.2009.
Zahvalnice: 43
Zahvaljeno 18 puta na 15 poruka

Citat:
flamingos kaže: Pregled poruke
nemas nikakve kablove da kupujes sem eventualno za monitor dvi kabl,svi potrebni kablovi se dobijaju uz komeponente kad se kupe.

Sto se montaze tiche,jednostavna ti je,bez mnogo muke jer je sve namesteno tako da mzoe samo na jedan nacin da se spoji,tako da nemas sanse da nesto pogresis. Procesor se u socket(leziste) ubacuje gledajuci strelicu tj trougao na njemu da se poklopi sa trouglom na ploci,box kuler i eventualno neki bolji se montiraju stvaljanjem ja ga zovem mostic,i fixiranjem rupica srafovima ili jednostvanim fixiranjem zakacaljki. Ram stavljas jednostavo,pomeranjem zabice pa onda guras dok se oba kraja zabice ne cuje klik spajanja. Graficka isto i na krjau joj ubacis u zavisnosti od tipa i potrosnje ili jedna 6pinski konektor ili dva 6pinska konektora.
zaboravio si mozda jos da mu napomenes da pazi na staticki elektricitet. neka za sve vreme ima uzemljenje kucista, tako sto ce npr. spojiti zicom kuciste i radijator, recimo.

takodje mozes da se dodatno informises i pratis uputstva iz knjizice koja dolazi sa plocom, ali i ostalim komponentama...

...i NEMOJ NISTA NA SILU! kad vidis da nesto ne ide, stani i razmisli da li nesto mozda ne radis dobro.

Poz,
M
maniyac je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.8.2010, 20:33   #23
Thaedass
WALL-E

Član od: 4.9.2009.
Zahvalnice: 404
Zahvaljeno 1.255 puta na 909 poruka

Zvanicna tema na SK Forumu Tutorial - kako sklopiti nov kompjuter
Thaedass je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku Thaedass na korisnoj poruci:
Lazman (1.9.2010), maniyac (11.8.2010), neko_drugi (11.8.2010)
Stara 12.8.2010, 0:03   #24
Lazman
Član

Član od: 6.8.2010.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Citat:
flamingos kaže: Pregled poruke
nemas nikakve kablove da kupujes sem eventualno za monitor dvi kabl,svi potrebni kablovi se dobijaju uz komeponente kad se kupe.

Sto se montaze tiche,jednostavna ti je,bez mnogo muke jer je sve namesteno tako da mzoe samo na jedan nacin da se spoji,tako da nemas sanse da nesto pogresis. Procesor se u socket(leziste) ubacuje gledajuci strelicu tj trougao na njemu da se poklopi sa trouglom na ploci,box kuler i eventualno neki bolji se montiraju stvaljanjem ja ga zovem mostic,i fixiranjem rupica srafovima ili jednostvanim fixiranjem zakacaljki. Ram stavljas jednostavo,pomeranjem zabice pa onda guras dok se oba kraja zabice ne cuje klik spajanja. Graficka isto i na krjau joj ubacis u zavisnosti od tipa i potrosnje ili jedna 6pinski konektor ili dva 6pinska konektora.
OK, hvala. Sve sam ovo vec radio, osim kacenja procesora, nece biti problema.

Citat:
zaboravio si mozda jos da mu napomenes da pazi na staticki elektricitet. neka za sve vreme ima uzemljenje kucista, tako sto ce npr. spojiti zicom kuciste i radijator, recimo.

takodje mozes da se dodatno informises i pratis uputstva iz knjizice koja dolazi sa plocom, ali i ostalim komponentama...

...i NEMOJ NISTA NA SILU! kad vidis da nesto ne ide, stani i razmisli da li nesto mozda ne radis dobro.

Poz,
M
Ko se plasi statickog elektriciteta jos?
Citat:
Zvanicna tema na SK Forumu Tutorial - kako sklopiti nov kompjuter
Hvala.
Lazman je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 12.8.2010, 0:14   #25
jakonicki93
Starosedelac

Član od: 18.9.2009.
Zahvalnice: 177
Zahvaljeno 301 puta na 230 poruka

@ Staticki elektricitet, samo neka dodirne metal ili ti ne znam ni ja sta metalno pre instaliranja graficke kartice.

Kakve crne zice itd.
jakonicki93 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 1.9.2010, 12:45   #26
Lazman
Član

Član od: 6.8.2010.
Zahvalnice: 5
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Posto je proslo vec tri nedelje, reko cisto da javim da je projekat odlozen do daljnjeg, posto mi je pre par dana crkao monitor, tako da sam morao da uzmem novi (Asus vh232t), a i stalni izvor prihoda mi je naglo prekinut.

Tako da kad skrpim kes vraticu se ovde...
Lazman je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 14:43.