![]() |
![]() |
|
Kvarovi Pomoć i informacije u vezi sa neobjašnjivim kvarovima i nestabilnostima sistema |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 22.8.2006.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Konfiguracija:
-AMD Athlon 64 3500+ (2200 MHz) -Abit AN8, NVidia NForce 4 -4 x 512Mb DDR Transcendt 400MHz ( 2.5,3,3,8 ) -Club 3D, Ati Radeon x850xt ( 520/540 MHz ) -Chiftec 420W -Hitachi 80 i 160 GB SATA I, 1.5Gb Ovu konfiguraciju imam otprilike godinu dana i jedini problem je bio da je puko Windows XP sa Service P.II . Naravno formet C itd..., pa je posle bilo sve OK. Juce kad sam hteo da upalim racunar, poceo je da se restartuje i na kraju je trazio BOOT SYSTEM DISK ! Pa sam morao da formatiram particiju C i stavim Windows. Ali posle toga racunar ne radi vise kako treba . Podizanje sistema je usporeno, ponekad se restartuje racunar, nesto nije u redu. U biosu je memorija podesena na "SPD" 400MHz ( naravno procesor podrzava dual mod ),frekvencija procesora je na defaultu, kao i napon, ukljucena je Qool & Quit opcija . Sta moze da bude problem? ![]() Temperatura procesora je 45C, a pri 100% opterecenju oko 66C. Ostale temerature ne prelaze 40C. Poslednja ispravka: Atila Petrovic (22.8.2006 u 12:10) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Veteran
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 34
Zahvaljeno 32 puta na 20 poruka
|
![]()
Imao sam slichan problem skoro, proveri napajanje i da li su ti kuleri ispravni, mada je moguce i da su samo prljavi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
Kako da proverim napajanje ? I da li ima veze ako na jednoj grani napajanje stoje
2 hard diska, na drugoj 2 DVDa, na trecoj nista, na cetvrtoj napajanje za graficku, a na petoj Floppy? Ili da ih drugacije rasporedim ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
CSC
Član od: 23.11.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
|
![]() Citat:
Jos jedan nacim "malo laksi" da testiras napajasnjeje da je da uzmes neki programcic za monitoring maticne ploce koji je u stanju da iscita trenutne vrednosti za napone na ploci ja koristim Hardware Monitor 4.2 mozes ga naci na stranici : http://www.hmonitor.com/ .... drugo sto moze da bude kada je tvoj problem u pitanju je maticna ploca , moze da ti se desi situacija gde ces recimo imati lose vrednosti za napone na ploci bez obzira koje napajanje da stavis ... jedan moj prijatelj je imao takav problem i o njemu je vec bilo diskusije na ovom forumu mozes pogledati ovaj link : http://www.sk.co.yu/forum/showthread.php?t=6677 kada je ploca promenjena sve se vratilo u normalu .... I treca stvar koja moze biti je HDD (Mozda je lagano poceo da otkazuje poslusnost...) Takodje bi mogao i da istestiras memoriju u nekom od programa ( memetest86 ; gold memory test... To bi bilo ono sto mi je isprva palo na pamet kada je tvoj problem u pitanju... Ajde pa javljaj ima li kakvih promena... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Deo inventara foruma
Član od: 12.2.2006.
Zahvalnice: 269
Zahvaljeno 544 puta na 343 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Član
|
![]()
Evo juce sam rastavio racunar na delove , sve ocistio, izduvao od prasine, naneo novi sloj termalne paste i sastavio.
Posle toga sam formatirao racunar stavio suvi Windows , bez drajvera, memoriju sam istestirao, a danas posle posle nastavljam testiranje ploce i napajanja. Pa se javljam sutra. Inace hvala svima na pomoci. Pa se cujemo sutra!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Starosedelac
Član od: 2.5.2006.
Zahvalnice: 136
Zahvaljeno 75 puta na 59 poruka
|
![]() Citat:
Pa nisam siguran da Hmonitor cita tacno, kaze da mi je temp CPU a 25 stepeni, da nije malo malo. Celeron 2.0 128k, jeste da imam dva kulera na kucistu ali 25 stepeni mi se cini malo. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
CSC
Član od: 23.11.2005.
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
|
![]() Citat:
Te stvari se desavaju , podpuno su individualne.... ja sam mu samo preporucio program koji ja koristim za monitoring i kod mene radi besprekorno , mozda ti chip koji ima tvoja ploca nije potpuno kompatibilan sa programom ... to se i meni desavalo par puta na nekim masinama ... a to za temperaturu moze jos da bude da je program zamenio senzore na ploci pa recimo onaj koji pokazuje temperaturu chipseta prepoznaje kao procesor i obratno ... samo im promeni imena ako je to u pitanju ... Poz . Optimuse ![]() Ex da bre Atila umalo da zaboravim , najbolje bi bilo da uzmes program za monitoring koji si dobio uz maticnu ...sigurno imas nesto na originalnom cd-u sa drajverima... ili ako ne verujes programima sve to mozes pogledati i iz biosa temp,napone.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
Naponi su svi OK!
Proverio sam i u BIOSu i uz pomoc softvera koji sam dobio uz plocu! Memorija je OK! Graficku sam testirao uz pomoc 3D Marka jedno dva sata i komp nije zakucao niti se resetovao. Probao sam i u SISOFT SANDRI sve bencmarke i sve je OK! Sumnjam na Hard Disk, mada recimo posle ciscenja racunara nema vise zakucavanja i restartovanja , ali je jos uvek spor. Nisam napomenuo da mi je hard veci podeljen na dve particije i na jednoj particiji ima slobodno 2 GB od 77GB, a na drugom hard disku ( manjem ) ima slobodno 3 GB od 78 GB! Recimo kad upalim racunar Windows se dize sporo ( oko 7 s ), a pre je za 2s odmah podigao ! U servis ne bih da nosim jer oni tamo u stvari nista ni ne rade, kazu promenio sam ovo , pa ono, pa nesto drugo i na kraju promene celu konfiguraciju. Inace racunar koristim za animacije u maxu i tehnicko crtanje u cadu. A to su veoma zahtevne aplikacije. ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Novi član
Član od: 15.2.2006.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Hvala!
Sve sam particije ocistio ( narezao podatke na DVD ) i mopgu da kazem da je sad bolje, mada jos uvek to nije to! Probacu oba hard diska da formatiram , pa cemo da vidimo. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Član
Član od: 26.7.2006.
|
![]()
1.
Kad se oba harda formatiraju, masina ce raditi kao kad je sklopljena, ali psihologija cini svoje i kaze radi sporije nego pre (kupi brzi komp). 2. Koji je to win. bio kad se dizao za 2s. 3. Nisi jos pronasao pravi servis za komp. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
|
![]()
1. Za brzi komp treba mnooogo para ( i ova konfiguracija vredi preko 1000e ). Jos nisam formatirao, ali uskoro cu i to da odradim.
2. Verovatno nisam dobro objasnio. Racunar upalim, odradi bios svoje, i onda kad se monitoru pojavi WINDOWS XP PROFESIONAL sa SP 1, pocinju da se kao pune one plave kockice ( ne znam kako drugacije da objasnim ) ispod natpisa i to cak nije trebao ni da popuni skroz do kraja, Windows se dizao, a sad to popunjavanje odradi 4, 5, a nekad i 6 puta. Zasto? Nisam napomenuo da imam SATA II hard diskove. 3. Jednostavno nemam poverenje u servise koje poznajem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Starosedelac
|
![]()
da ne otvaram novu temu, rekoh da pitam ovde...
sta znaci ono crveno -11.94 V? nesto mi je cudno, sve je belo a ovo crveno... http://img228.imageshack.us/img228/2603/temppp6.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() Moja preporuka, ne obracaj paznju. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Starosedelac
|
![]()
nekad je i manje od -12V, a opet crveno... glupi program
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Novi član
Član od: 31.8.2006.
|
![]()
meni je isto spor racunar od pre nekoliko dana...
Jeste da je dosta pun, ali mi se zapucava nero.. tako, ne mogu ni da prerezem nista... kakav bedak da znate... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
General CleanTool,Registry Checker and Driver CleanTool i Nero (5,6 ili 7 u zavisnosti od verzije koju imash) CleanTool odavde,deinstaliraj nero, pokreni redom Nero CleanTool,General CleanTool i Registry Checker and Driver CleanTool, i ponovo instaliraj nero.Posle toga bi trebalo bi da radi normalno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Novi član
Član od: 31.8.2006.
|
![]()
Hvala na predlogu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Problem kada gasim racunar | internacional | Operativni sistemi | 7 | 22.8.2006 22:02 |
Brand Name racunar | Srdjan | Šta da kupim? | 1 | 4.7.2006 13:46 |
Racunar se ukljuci ali ne i BIOS | Mi11 | Kvarovi | 14 | 25.4.2006 20:53 |
Koji najjeftiniji racunar? | Sale2322 | Šta da kupim? | 8 | 7.3.2006 22:48 |
novi racunar | zeljkoBG | Šta da kupim? | 7 | 6.11.2005 0:39 |