![]() |
![]() |
|
Komunikacioni uređaji i umrežavanje Modemi, mrežna oprema, mreže i umrežavanje… |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Novi član
Član od: 15.11.2011.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]()
Uzeo sam nedavno sbb internet, imam mali crni cisco modem. Radi mi internet savrseno, ni jednom nije zakocio ni ti bilo sta drugo. Dobio sam drugi komp i hocu da nakacim na taj drugi komp ovaj internet sto imam. Imam ruter TP-LINK TL-SF1008D i ubacio sam kabl iz modema u ruter i drugi kabl u jedan kompjuter i na 1 kompjuteru imam internet. Kad ubacim drugi kabl u ruter za drugi kompjuter isto sam uradio, ubaci u ulaz pored ovog i nema konekcije, sve je isto kao na prvom kompjuteru samo sto nema konekcije. Jako bi mi dobro dosla pomoc, neka podesavanja ako trebaaju, hvala puno unapred.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Starosedelac
Član od: 9.1.2009.
Zahvalnice: 204
Zahvaljeno 334 puta na 311 poruka
|
![]()
Nisam te bas najbolje razumeo. Malo si konfuzno opisao.
Iz tog SBB-ovog modema ubodi lan kabl u WAN port na ruteru a iz lan1 ubodi u prvi komp,a iz lan2 u drugi. Zatim prodji kroz wizard od rutera i mora da proradi. Ako ne proradi odmah odradi repair konekcije. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Član
Član od: 11.7.2006.
Zahvalnice: 21
Zahvaljeno 56 puta na 53 poruka
|
![]()
http://www.tp-link.com/en/products/d...L-SF1008D#spec
ako ja dobro vidim ovaj tvoj uredjaj nije ruter, nego switch... tako da internet mozes imati samo na jednom kompu. ![]() ps. tebi treba ovako nesto: http://www.itsvet.com/proizvod/tp-li..._router/317/67 ili mozda nesto malo skuplje sa wireless antenom ako ti bude trebalo... Poslednja ispravka: ice*91 (16.11.2011 u 6:22) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Novi član
Član od: 15.11.2011.
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() Je l moze pomoc oko ovog povezivanja ? Ne znam nista oko mreza a treba mi da prikacim drugi komp ![]() Poslednja ispravka: Freško (16.11.2011 u 18:23) Razlog: Postavljen Thumbnail prikaz slika. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Deo inventara foruma
|
![]()
To drugo je ADSL ruter tako da ti ni on ne zavrsava posao. Znaci kupi klasican broadband ruter poput tog TP-linka kojeg su ti preporucili, ili WR-340G ukoliko ti treba wireless.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Starosedelac
Član od: 9.1.2009.
Zahvalnice: 204
Zahvaljeno 334 puta na 311 poruka
|
![]()
Kad kupis ruter samo isprati uputstvo koje sam ti napisao u prethodnoj poruci i proradice.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Deo inventara foruma
Član od: 27.3.2011.
Zahvalnice: 760
Zahvaljeno 658 puta na 461 poruka
|
![]() Citat:
Samo je problem taj sto kad ovaj na kom je modem prikljucen preko USB-a ugasi racunar ovaj drugi nece imati net. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
CSC
Član od: 23.11.2005.
Zahvaljeno 2.588 puta na 1.856 poruka
|
![]()
U teoriji bilokoj kablovski modem može da podeli internet na više računara. samo uz pomoć sviča i da svi računari na sviču imaju internet. Ali to bi morao da ode kod provajdera i da traže da mu podese u samom modemu. Ali se to najverovatnije dodatno plaća.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Član
|
![]()
heh, vidi ovako, preko switcha kompjuteri mogu da se umreze u jednu lokalnu mrezu i ako jedan od umrezenih kopjutera ima izlaz na internet, onda taj kompjuter moze da se podesi da radi kao "ruter" u mrezi i kad ga ugasis desi se isto kao da ugasis pravi ruter tj. ostali ostanu bez izlaza na inet...u sustini taj komp-ruter dobija JEDNU ip adresu od internet provajdera koju moze da koristi samo JEDAN komp(jedino ako imas po ugovoru zakupljeno vise izlaza na internet tj. vise ip-a, sto ovde nije slucaj), dalje taj komp-ruter dodeljuje nove ip adrese svim kompjuterima u okviru lokalne mreze i po zahtevu pruza izlaz na inet svakom od kompova u lokalnoj mrezi(naj jednostavnije receno, deli internet svima u lokalu koji to zatraze). I to je bio tvoj slucaj. Sad je pitanje zasto je kod Milosa drugacije, pa jednostavno ti si imao modem povezan preko usb-a, a on preko RJ-45 prikljucka(LAN port), a posto na mreznoj kartici imas samo jedan ulaz za LAN, moguce je prikljuciti ili switch ili cab-modem, nikako oboje... da bi ovakav nacin spajanja bio omogucen potrebno je imati jos jednu mreznu karticu ali to kosta i ima manu da komp-ruter mora biti non-stop ukljucen, tako da se vise isplati kupiti neki najjednostavniji ruter...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
vec sam rekao, to je moguce samo ako njegov SBB modem ima opciju da se prikljuci preko USB-a, ako modem nema takav izlaz onda je to nemoguce... koliko sam ja iz prve poruke shvatio 011Milos svoj modem povezuje preko RJ45 konektora koji se ubada u mreznu karticu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Aha kapiram, znam da taj Cisco ima opciju da se prikljuci preko USB-a zato i kazem da moze ovako da se poveze.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
|
![]()
u sustini Milos se nije izjasnio koji je model modema koristi, ako modem ima ovakve izlaze:
![]() onda postoji samo jedna opcija, a to je router... ili eventualno jos jedna mrezna kartica na na host-kompu(tj. komp-ruteru), sto je neisplativo. -ako SBB modem ima ovakve izlaze: ![]() onda je moguce spajanje i preko USB-a, na ovakav nacin: gde mora biti ukljucen ICS na Host kompjuteru i koji mora biti non-stop ukljucen(sto je po meni velika mana) ako zelimo da klijent ima izlaz ka internetu.. -takodje kod ovakvih modema je moguce spajanje preko routera, isto kao u prvom slucaju: ![]() sto je po meni najbolje resenje jer ne postoji host-komp...znaci da bilo koji od kompjutera u bilo kom trenutku moze imati internet.... plus je moguce spajati jos racunara u mrezu koji takodje mogu imati izlaz na net... Poslednja ispravka: ice*91 (18.11.2011 u 20:10) |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
Član od: 23.6.2009.
Zahvalnice: 24
Zahvaljeno 11 puta na 11 poruka
|
![]()
sta je iCs...pokušao bih da povežem dva racunara,imam cisco modem sa usb izlazom ...
Poslednja ispravka: nemanja123 (28.11.2011 u 15:22) |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Član
|
![]()
da li si mozda mislio na ICS?
http://en.wikipedia.org/wiki/Interne...ection_Sharing |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ice*91 na korisnoj poruci: | ||
nemanja123 (28.11.2011) |
![]() |
#16 |
Veteran
Član od: 16.4.2009.
Zahvalnice: 369
Zahvaljeno 33 puta na 31 poruka
|
![]()
Jedno pitanje - imam sbb internet zanima me dali postoji mogucnost da mi se neko poveze na moj kabal od interneta - i ubaci neki modem i koristi isti? kao sto np moze se povezati nekoliko tv-a pomocu one skretnice.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Svaki modem ima svoju MAC adresu(videces je na beloj nalepnici na samom uredjaju). Pri konektovanju se proverava ta adresa, i samo modemi sa odobrenih MAC adresa(citaj oni koji placaju pretplatu) se mogu konektovati na internet. Sto znaci da bi ti mogao da odneses tvoj modem 2 ulice od tvoje zgrade, tamo se negde nakacis na kabl, ali bi i dalje mogao da pristupis internetu samo ako si ti njega platio
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Mario Pavićević na korisnoj poruci: | ||
marea123 (28.2.2013) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pesma/e koja vas najviše dirne? | Wolverine | Opšta kultura | 1131 | 5.9.2019 15:13 |
Internet na više računara | FAMAS | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 22 | 5.11.2011 6:50 |
Linux lošije iskorišćava hardware od Windowsa? | rudar | Slobodni softver | 35 | 2.8.2011 0:56 |
Kako da imam internet i na LAP TOP-u i na DESKTOP-u? | Milos95ts | Komunikacioni uređaji i umrežavanje | 5 | 28.4.2009 18:53 |
Problem prilikom povezivanja TV-a na komp... | Razial | Video/TV softver | 3 | 14.4.2009 22:24 |