![]() |
![]() |
|
Foto i audio/video Fotoaparati, Televizori, MP3 i DVD/DivX plejeri... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#21 |
Starosedelac
Član od: 24.12.2005.
Zahvalnice: 132
Zahvaljeno 348 puta na 247 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
V.I.P. Foto aparati i oprema
Član od: 4.11.2010.
Zahvalnice: 59
Zahvaljeno 91 puta na 77 poruka
|
![]()
Takodje, fora je da si ti njemu ucinio uslugu jer se on oslobodio objektiva kog za 100€ nije imao sanse da proda (tesko se prodaje i ispravna Sigma za 100€). Gledaj malo i iz tog ugla
![]() Slazem se da bi 18-55 + 55-250 bila odlicna kombinacija. Licno sam imao takvu... jos uvek su mi tu ta stakla. Za video su odlicna, fullHD nije mnogo zahtevan po pitanju stakla (fullHD je samo 2mpx ![]() http://www.youtube.com/watch?v=ZilMFUD3CmU Razlog zasto sam spomenuo 18-135, je zato sto je to staklo prilicno univerzalno i sa njim bi mogao da uvidi sta mu u buducnosti vise lezi, a ne mora stalno da menja objektive (sto meni licno ne predstavlja problem, ali vidim da se mnogi novi korisnici DSLR-a zale na to kako ih smara). Na 18-200 ipak ne bih isao, jer je to uzasno veliki kompromis zum raspona, a na stetu kvaliteta. 18-135 bi bila "zlatna sredina" - i dovoljnog raspona i dovoljnog kvaliteta. Jedan nas tester je uporedio 18-55 i 18-135 i dosao do zakljucka da tamo gde 18-55 prestaje (znaci na oko 50-55mm) i postaje losiji, tu se 18-135 tek razigrao... a ima jos da tera do 135 ![]() Naravno, 50 f1.8 od miloste zvan "plastikfantastik" je uvek preporuke - mnogo zadovoljstva za malo para ![]() Pozdrav! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Starosedelac
|
![]()
@kiza
Stoji to da taj Sigmin obj nije medju najomiljenijim objektivima za profesionalne i polu-profesionalne fotografe,ali za pocetnika poput mene a i mnoge druge smatram da je sasvim solidan,pri tom daje veoma zadovoljavajuce slike s obzirom na manuelni fokus.Uostalom,koliko para toliko muzike,zar ne? Sent from my SmartTab10 using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
|
![]()
Ne znam sta da ti kazem. Ja ga ne bih uzeo po toj ceni. Mozda eventualno za sumu jedne rate... mooozda. Jel APO verzija ili neAPO? Jedan neAPO sam probao... uh... nemam dobre utiske uopste.
Eventualno dobra stvar je "makro" (ustvari closeup, jer uvecanje nije 1:1) sto moze solidno da odradi. Pozdrav! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Član
Član od: 8.4.2008.
Zahvalnice: 1
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Starosedelac
|
![]() Citat:
Sent from my SmartTab10 using Tapatalk |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
|
![]()
Da, to je onda ova bolja varijanta (sa nekim dodatnim premazima na staklima). A cek cek... pa ti koristis D5000. On nema srafciger. A ta Sigma nije hsm... nema nikakav motor, koliko mi se cini. Zato ni nemas AF. Verovatno bi ga bilo na nekom drugom telu.
Pozdrav! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Starosedelac
|
![]()
Da,APO verzija daje slike sa manje aberacija.
Da br.2 , D5000 nema Af motor u sebi tako da moram da jurim objektive sa motorom u sebi. Sent from my SmartTab10 using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Veteran
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 294 puta na 133 poruka
|
![]()
Ova izjava je slična sledećoj:
- BMW proizvodi bolje automobile nego Mercedes. - Na osnovu čega? - M serija. Canon EOS 550D nema nikakve značajne prednosti u odnosu na Nikon D5100, a nema ni Nikon D5100 u odnosu na Canon EOS 550D. (link). Da li će se neko odlučiti za jedan ili drugi aparat zavisi od "tima za koji navija" ili pojedinačnih potreba u kojima odlučuju male razlike u karakteristikama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Deo inventara foruma
|
![]()
fora je sto svi canon objektivi imaju af motor, a nikon nemaju, a postoje nikon tela koja nemaju af motor, kao sto je i d5100, tako da on ne moze da koristi starije objektive, nego mora da koristi novu g seriju koja je skuplja...
sto se mene tice, pre bih isao na 550d ili 600d...a ako mu se nikon vise svidja, onda neka ide na d90...koji ima af motor.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 |
Veteran
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 294 puta na 133 poruka
|
![]()
Ne bih rekao da je, što se tiče objektiva, Canon u tolikoj prednosti kao što je ovdje predstavljeno.
Stariji objektivi (bez motora za autofokus) mogu da se koriste na Nikon tijelima bez motora, samo što mora ručno da se fokusira,a u nekim slučajevima ne radi ni mjerenje svjetlosti (ekspozicije). Na Nikon fotoaparate proizvedene bilo kad mogu da se montiraju Nikon objektivi koji su proizvedeni bilo kad (uz poneki izuzetak),tj. stari i nekoliko decenija, što kod Canon-a nije slučaj. Svi Nikon objektivi proizvedeni u ovom milenijumu (a možda i malo stariji) imaju ugrađen AF motor,tako da je i ta prednost Canon-a relativna. Neko cijeli vijek fotoaparata koristi samo kit objektiv, što znači da je svejedno što nema mogućnost autofokusa sa izuzetno kvalitetnim objektivom,starim 20 godina koji košta vrlo malo. Ova tema se pretvorila u raspravu Canon ili Nikon koja nema smisla kao ni rasprave o omiljenom proizvođaču auta ili fudbalskom klubu. Ne želim da branim boje Nikon-a,samo sam htio sa se savjeti za kupovinu nečega što košta 500 evra zasnivaju na činjenicama,a ne na simpatijama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
|
![]()
Nije na simpatijama. Ajd kad si spomenuo objektive, na Nikon istina mozes da nakacis sve sto je Nikon proizveo, ali tela D3000, 5000, 5100, 3100 nece imati AF sa objektivima bez motora, negde nece imati ni merenje.
S druge strane, na Canona mozes da stavis sva EF stakla i na svim telima ce imati AF i merenje. Takodje, mozes da stavis i tegle, piksle... samo ako imas adapter (bez stakla). Canon "guta" sve mountove i ima merenje sa svakim staklom. M42 objektiva za igranje imas na svakom koraku za par desetina evra. Mozes i Nikonova stakla da koristis (dok obrnuto ne mere). Na Nikona ne mozes da stavis nikakvo drugo staklo, nikakav drugi mount, osim ako adapter nema dodatno socivo (koje je obicno sumnjivog kvaliteta, te ce se dobiti i slab kvalitet slike). I D5100 i D550/600 ce sa kitom dati sliku slicnog kvaliteta. To koji ima kakve boje je u domenu kome se sta vise svidja (neko vise voli plavuse, neko crnke, a i jedne i druge su dobre). U slici je najmanja razlika i najmanji problem. Nekima vise odgovaraju kontrole na Nikonu, nekome na Canonu. Nekome bolje lezi jedan, nekome drugi. Pozdrav! ![]() EDIT: Da ne ostanem nedorecen, moze se i na Nikon staviti bilo koji drugi objektiv sa adapterom bez sociva, ali se na taj nacin nece imati fokus na beskonacno... najcesce ce moci da se fokusira do 2 metra... sve dalje od 2 metra nece moci da se fokusira. Zbog toga mora da se uzima adapter sa dodatnim socivom. Poslednja ispravka: KizaTheDeath (12.2.2012 u 0:52) |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Deo inventara foruma
|
![]()
i jos nesto...canon ima mnogo bolji video
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
|
![]()
^ Da, izmedju ostalog
![]() Pozdrav! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Opa, al su ove Canondzije opasne.
![]() Stvarno ste udavili sa tim objektivima. Ko je iole racionalan nikada ne bi uzeo polovno staklo. To je velika lutrija. Nikon sad izbacuje mnogo upotrebljivije objektive za klasu dslr aparata o kojima pisete. ![]() Verovatno ce pasti jedan Nikkor 55-300VR koji se pokazao u tom cenovnom rangu kao odlicno staklo. Sve sto ima sufiks f2.8 je veoma skupo i nije za amatere. ![]() Ako je D5100 poluprofi zasto je skuplji od D3100 samo 80 evrica? A poredi se sa D550 koji opet nesto malo vise skuplji? Sve je to krop senzor koji se meri u razlikama u delovima jednog milimetra. Jedina smisaona prica ovog topica je FF senzori i aparati ali i objektivi za njih. A to je vec ozbiljna stvar i naprednija, taman tu negde koliko je i razlika izmedju kompakta i jeftinih dslr-a u koje spadaju svi navedeni modeli bilo Canon ili Nikon serije. Mozda kad izgustiram Nikon sa staklima, sve lepo prodam, pa ako Canon napravi ljudsko telo a ne igracku kao sto je D550 predjem u Canonov tabor. Nisam gadljiv na marke a jos manje navijac Zvezde ili Partizana. Ej koje telo je imao Fuji S6500fd a kosta 150 do 180 evra ( polovan jel se ne proizvodi ) a ljudi kupuju idiote za 300 evra. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
|
![]()
Ma jok druze, nema veze to sa markama i navijanjem. Moj prvi DSLR je bio Canon 350D, ne sad zato sto sam ja nesto kao placen od Canona pa ih reklamiram
![]() Polovni objektivi su dobra stvar, ne treba bezati od njih. Evo npr. nabavio sam polovan 70-200 f4 IS po ceni od 800€ (nov je u to vreme kostao 1100-1200€). Imam ga vec tri godine i apsolutno mu nista ne fali. Gomilu koncerata uradio njime. Evo npr. Simple Minds prosle godine na BeerFestu (otislo i na stock - klik). Znaci, 400€ mi ostalo, pa u dzep ![]() ![]() Slazem se za krop senzore - medjusobna razlika u kvalitetu slike je minimalna, najcesce i beznacajna, pa se izbor vrsi po drugim parametrima (najcesce licnim afinitetima... kome sta vise odgovara). Ja sam pre 350D koristio Fuji s5600. Mnogo je bolji grip imao od 350ke... lepo, fino gumiran, dok je kod 350D bio nekako bzvz gladak. Al dobro, nabavio sam posle vertikalni grip, pa je sve bilo ok ![]() Pozdrav! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Veteran
Član od: 18.2.2008.
Zahvalnice: 2.341
Zahvaljeno 2.255 puta na 634 poruka
|
![]() Citat:
![]() ja sam predlozio Canon 600D a on itekako ima prednosti nad oba aparata. Ajd da izuzmemo kvalitet objektiva ( L objektivi su sam vrh optike kako opticki tako i po vrhunskoj izradi ) Canonovi objektivi su jeftiniji. Canon EF-S 17-55mm F2.8 iS USM koji se po kvalitetu veoma priblizio L staklima 760e Nikon AF-S 17-55mm F2.8 G DX IF ED 1320e Canon EF 24-70mm F2.8 L USM 1010e Nikon AF-S 24-70mm F2.8G ED 1550e Eto samo dva primera da ne nabrajam dalje. Tema oko objektiva je bez veze pocela, i nisam ni imao nameru coveku da preporucim toliko skupe ojektive. Za prvu ruku neka kupi aparat sa kit objektivom pa ce posle videti da li ce mu uopste trebati neki drugi. Ako se odluci za sistem preporucio bih mu Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro (ako voli da fotografise pejzaze ),Tamron SP AF17-50mm F/2.8 XR Di-II VC LD Aspherical (IF) ( da mu zameni kit objektiv ) ,Canon EF 85mm f/1.8 USM ( portretni ) na tu kombinaciju bih ja isao sa Canonom 600D. E sad sve zavisi da li ce njemu sve to trebati ili ce mu kit objektiv biti zadovoljavajuci. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() Ovo sto si pisao o objektivima, lici mi vise na politicku raspravu gde se mnogo govori a nista ne kaze. Shvati druze, nikada ne bih dao 1000 evra za jedno staklo na krop senzoru, ako razumes sta pisem. ![]() Druga je prica sa FF ili lajka formatima to sam vec napisao. Kad bi na to presao, smisaono bi bilo da idu stakla od 1000 pa na vishe evra a koji sigurno necu uzeti za amaterske svrhe, jer zaboravio si da zivimo u Srbiji a ne u Svajcarskoj. ![]() Evo ti moj predlog za dobar cak odlican objektiv u tom rasponu: Tamron SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) = 376 evra Pa se lepo proda za nekih 60 evra kit objektiv 18-55mm f3.5 malo koriscen ( treba samo da se saceka na kupca ) pa uz 35mm f1.8G = 210 evra imas odlicnu kombinaciju from Nikon za ~ 500 evra. ![]() A sto Kiza kaze, mozes da pratis oglase pa da to bude jos jeftinije, ne mnogo ali jeftinije. @ Kizo, nisam ja bio precizan kada sam rekao da se ne isplati kupovati polovna stakla i da je to lutrija. Da objasnim. Ja zivim u Vrscu a ne u BGD. Samo put do prestonice me kosta najmanje 20 evra i onda se okrenem i kazem molim hvala lepo drugi put dolazim sa novih 20 evra. Ljudi na forumima nude svasta pa je to manje rizicno kad vec poznajes lika sa fotoforuma da uzmes staklo, nego da uzmes sa kupujem- prodajem, pc berza ili neka druga berza. Tamo gde je sigurnije manje se i nudi i duze se ceka ako moze da se ceka. Tako da i dalje mislim da je to ipak sreca kada su polovnjaci u pitanju a tu ne mislim samo na objektive, nego uopste. Iskustvo me je na to naucilo. ![]() Pozdrav svima! Edit. Izvinjavam se dzandza sad tek vidim da si mu preporucio isti Tamron. Odlicno staklo ali onj Canon 85mm f1.8 je daleko manje upotrebljiviji od 35-tice tek da se zna, :-) Poslednja ispravka: AstraLogos (15.2.2012 u 15:22) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Odlican je taj tamron...mada kod nas je mnogo skup...moze da se naruci preko coveka koji donosi opremu iz Madjarske i ispadne mnogo jeftinije...oko 280e
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Veteran
Član od: 18.2.2008.
Zahvalnice: 2.341
Zahvaljeno 2.255 puta na 634 poruka
|
![]()
Ovde mozes pogledati ralike izmedju 600D i 550D nekom su zanemarljive a nekom nisu a razlika u ceni jeste zanemarljiva.
http://pcfoto.biz/canon-eos-600d-test/rezime Nikon D5100 ima ogranicene kontrole u video modu i nema bezicnu kotrolu blica, opet nekom ce znaciti a nekom ne ali razlike postoje a razlika u ceni zanemarljiva. Nisam ja zaboravio da zivimo u Srbiji nego si ti zaboravio da kupovinom Dslr aparata moras biti svestan na nove izdatke, e sad neko ce biti u mogucnosti za skuplje varijante a neko za jeftinije. Ne vidim razlog zasto nema smisla skupla stakla na crop senzoru ako je neko u mogucnosti da ih priusti. Na primer Canon EF-S 17-55mm F2.8 iS USM. http://www.photozone.de/canon-eos/42...is_50d?start=2 Mozda jeste 85mm manje upotrebljiv od 35mm ali je odlicno portretno staklo sa lepim bokehom http://www.photozone.de/canon-eos/42...18_50d?start=1 |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Fuji, Canon ili Nikon? | mezzano | ŠDK - Foto i audio/video | 9 | 17.7.2010 13:02 |
SONY Alpha A200 ili Nikon D3000? | Devet1 | ŠDK - Foto i audio/video | 2 | 13.2.2010 15:07 |
Nikon najavio D5000 | Eni | Foto i audio/video | 2 | 22.4.2009 0:54 |
Canon 40D vs. Nikon D40/D40X | tokyorush | Foto i audio/video | 29 | 4.11.2008 10:35 |
Nikon L5 v Nikon S200 | gagi_ns | ŠDK - Foto i audio/video | 0 | 4.7.2007 17:23 |