![]() |
![]() |
|
Programiranje Programski jezici, tehnike, alatke... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Veteran
|
![]()
Zadatak je da izracunam sumu kvadrata cifara cetvorocifrenog broja. E sad, javlja se greska ako su promenljive float, tako da sa float promenljivom ne mogu da razdvojim cifre, a ako su intidzer, ne mogu da koristim pow() jer parametri treba da budu floatovi. Mislim da sam probao i sa mnozenjem umesto kvadrata ali prijavljuje gresku. Od skoro radim C, pa ako moze neko da ispise program dobro bi mi doslo.
Kod za razdvajanje cifara : Kod:
#include<stdio.h> #include<math.h> void main(){ int a,b,c,d,n; printf("unesi cetvorocifreni broj\n"); scanf("%d",&n); d = n%10; //2634 abcd; c = (n/10)%10; b = (n/100)%10; a = n/1000; } |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Veteran
|
![]()
Ha, ne znam sta mu bi, sad radi, hvala
![]() Kod:
#include<stdio.h> #include<math.h> void main(){ int a,b,c,d,n; printf("unesi cetvorocifreni broj\n"); scanf("%d",&n); d = n%10; //2634 abcd; c = (n/10)%10; b = (n/100)%10; a = n/1000; float z = pow(a * 1.0, 2 * 1.0)+pow(b * 1.0, 2 * 1.0)+pow(c * 1.0, 2 * 1.0)+pow(d * 1.0, 2 * 1.0); ; printf("suma kvadrata cifara broja je:%f\n",z); } |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Član
Član od: 3.11.2009.
Zahvalnice: 16
Zahvaljeno 20 puta na 12 poruka
|
![]()
Не мораш позивати функцију pow. Ево још једног начина који ради и за бројеве који нису четвороцифрени:
Kod:
#include <stdio.h> int main( ) { unsigned long long n; unsigned short sum = 0; printf( "Unesi broj:\n" ); scanf( "%llu", &n ); while( n ) { sum += ( n % 10 ) * ( n % 10 ); n /= 10; } printf( "Suma kvadrata cifara broja je: %hu\n", sum ); return 0; } |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
![]()
@offtopic
Gavro, slusaj malo vise onog asistenta sta prica. Lepo covek objasnio kako se koristi pow funkcija ![]() Pozdrav od kolege ![]() @ontopic Da, moze i sa while, ali bilo nam je zabranjeno. U sustini, najjednostavniji nacin je da se broj podeli na cifre i da se cifre samo izmoze same sa sobom, npr: a*a + b*b itd... |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku PeTkO na korisnoj poruci: | ||
gavrilo (16.10.2012) |
![]() |
#6 |
Starosedelac
|
![]() Kod:
__=12345,_;main(){_+=(__-10*(__/10))*(__-10*(__/10));__/=10;return __==0?_:main();} ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
|
![]()
@MG-RAY
Killing me softly with that code, killing me softly... ![]() Btw, sta je ovo? Daj malo vise informacija, prvi put vidim ovako nesto |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Veteran
Član od: 3.5.2008.
Zahvalnice: 81
Zahvaljeno 213 puta na 144 poruka
|
![]()
U C-u ne mora da se navede tip globalnih promenljivih i funkcija. Podrazumava se da je tip int. Dve donje crte su dozvoljene kao ime simbola. Znači ima globalna promenljiva int __ = 12345, još jedna g.p. int _ i funkcija int main(). On tu nešto radi sa tim promenljivama, a posle ako je __ jednaka vraća _, a ako nije rekurzivno poziva main() imitirajući petlju.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ivan90BG na korisnoj poruci: | ||
Teva (20.10.2012) |
![]() |
#9 |
Banned
|
![]()
I meni je tako nesto palo na pamet, ali nisam bio siguran.
Ali ovo je netacan zadatak. Trazi se ulaz broja, a ovde nije ubacena scanf funkcija :P |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Starosedelac
|
![]()
^ "...exercise for the reader..."
![]() |
![]() |
![]() |
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku MG-RAY na korisnoj poruci: | ||
![]() |
#11 |
Član
Član od: 22.11.2009.
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
|
![]()
@ MG-RAY post #6:
Promenljiva _ ima inicijalnu vrednost 0 ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Starosedelac
|
![]()
Da, u C-u se promenjive van funkcija inicijalizuju na 0.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
Član od: 22.11.2009.
Zahvalnice: 63
Zahvaljeno 11 puta na 10 poruka
|
![]()
Mislis samo one u global scope?