Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Nosači podataka
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 8.3.2013, 13:05   #21
Beagle
Drug Član

Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
Određen forumom Re: Par pitanja u vezi SSD diskova ?

Citat:
dario_cile kaže: Pregled poruke
jali ono sto je mene dousevilo(pored brzine) bilo je sto su izuzetno tihi ne cuju se nema vise onog zaletanja kao na HDD i ono da se ceka da se nesto ucita.Iksreno,mislim da je i nase trziste polako dalo pristupacne cijene (koliko-toliko) prema ovim SSD-ovima.
Pa nema sta da se cuje. Podaci se cuvaju u memorijskim cipovima (slicno usb flash diskovima), dok hard ima elektromotor i aktuator.

Citat:
orange47 kaže: Pregled poruke
ja drzim swap na hdd-u, ali imam dovoljno ram-a (12Gb) tako da se prakticno ni ne koristi. obzirom na cene memorije, mislim da nije bitan swap. ionako kazu da ne treba raditi vise stvari istovremeno
To ne mogu da pretpostavljam za svakog korisnika koji se javi na forumu . Vecina ljudi i ne zna kako se pagefile (swap je na linuxu i nije ista stvar) podesava. Ja je licno drzim fiksirano na 200 MB (ako slucajno popijem BSOD da bih imao minidump), inace mi ne treba ni za sta.

Citat:
Bryan Fury kaže: Pregled poruke
Slažem se, kad crkne kupiš drugi, kao i bilo koju drugu komponentu, nije od zlata
Ako crkne . Za par SSD-ova sto sam cuo da su crkli, uglavnom su crkli iz cista mira - verovatno se provukao skart. Ali zaista ne znam nikoga ko je ispucao sve write/erase cikluse na nekom SSD-u.
Beagle je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 13:33   #22
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka

Citat:
Beagle kaže: Pregled poruke
Ako crkne . Za par SSD-ova sto sam cuo da su crkli, uglavnom su crkli iz cista mira - verovatno se provukao skart.
Koje marke su bili?
Bryan Fury je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 13:50   #23
Beagle
Drug Član

Za dva komada sigurno znam: Mushkin Callisto i Kingston HyperX (neki iz novijih serija). Cuo sam za jos jedan ili dva slucaja, ali zaista ne bih znao o kojim diskovima je rec (tacnije, ne mogu da se setim ).
Stara 8.3.2013, 18:05   #24
Sladjan85
Starosedelac

Član od: 20.5.2012.
Zahvalnice: 674
Zahvaljeno 1.841 puta na 1.181 poruka

Evo me nazad, kupih KINGSTON
60GB SSD V300 SATA600 SV300S37A/60G u Novom Beceju (u Beceju nema ) ,pa da javim prve utiske ,iako ga imam tek par sati...

Kako vidim SSD ? Pa platio sam ga malo skuplje, nego sto je na netu ,tj 6900 dinara ,ali dobro, bila je to znatizelja.

Brzine ? Pa prilicno impresivne ,sekvencijalni read 420-470 , sekvencijalni write 215-450 (od programa do programa itd..) /write u crystal ne prelazi 200

Pokretanje Windowsa ? brutalno, par sekundi (Windows 7), mogu zamisliti tek Windows 8 (naravno : samo zamisliti)

Copy / Paste - pa smesno je govoriti ,sve je "trenutno"

Pokretanje programa ? Milisekunde, maximalno sekunda... "real time"

Da li je vredelo ovih para ? Iskreno - nije.

SSD je vrlo lepa stvar ,ali krajnje nepotrebna. Posto sam i ovako imao brze hard diskove ,cak i tamo su se pokretali programi za manje od 1 a maximalno do 2 sekunde. Primetno ubrzanje bilo je prilikom pokretanja igara ,GTA 4 je ucitavao se 2-3x brze, generalno ... igre se pokrecu mnogo brze. SSD ubrzava dosta bootovanje ,mada pored hibernacije ,da li je to zaista bitno? S obzirom da sam imao tweakovane servise, iovako sam imao solidno brz boot.

Mozda vredi dati para za SSD ,ako neko radi sa velikim programima ili ako bas zeli atom "zadnje snage" iz racunara ,ali da je vredno para - po mom misljenju nije.

Za te pare se moze kupiti hard disk od 1.5 Terabajt, nova graficka kartica... Pa SSD jedino preporucujem ako vec sve ostalo imate ))

Mogu se pohvaliti da sam ga bar imao ! Planiram da poklonim bratu za rodjendan (za par dana), meni zaista nece trebati. Kao sto rekoh impresivan je ,ali - nepotreban luksuz ,ako koristite Windows i "obicne" programe.
Sladjan85 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Sladjan85 na korisnoj poruci:
Prief Lirator (8.3.2013)
Stara 8.3.2013, 18:11   #25
Prief Lirator
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2008.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.135 puta na 897 poruka

Hvala, fino si to objasnio. I očekivao sam da je sve tako brzo, trenutno, ali šta fali da malo čekamo dok hard disk struže i grebe, kako smo navikli? Dobro, tvoji diskovi su brzi, a moj Hitachi 160 GB je strašno spor i ako ga zamijenim, novim, bržim, trrabajtnim diskom, biću zadovoljan.

A nadam se da će za par godina SSD koštati kao hard diskovi sada, e tad ga možda kupim.
Prief Lirator je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 18:16   #26
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Eh, ako krenemo u diskusiju "šta je potrebno", nećemo daleko stići. Kome je stvarno potreban disk od 2TB? Da li su stvarno potrebni svi ti filmovi, muzika, igre, softver ili čime se već puni 2TB prostora?
Stara 8.3.2013, 18:18   #27
Sladjan85
Starosedelac

Nisam napomenuo Instalacija Windowsa je isto brutalno brza Tu se vidi razlika primetna. Srecom nisam zeznuo boot fajlove ,pa mogu izbaciti SSD napolje.

Stvarno je brzo ,ali da je nesto bez cega se ne moze - nije. Mislim da su klasicni hard diskovi sasvim ,sasvim dovoljni za normalan rad sa aplikacijama i dovoljno brzi.

Na primer ako pokrenes aplikacije tipa Total Commander, Winamp , Deamon itd ,znate vec na sta mislim ... nema razlike . I na HDD i na SSD je isto.

Video sam malu razliku kod Chrome / Mozile (brze se otvara) i par mozda zahtevnijih programa, ali tu su smesne nijanse. SSD ce biti okej jednog dana ,ali zasad mislim da je preskup po gigabajtu. Poklonicu ga bratu ,jer zaista mi ne treba. Eto probao ,video i naucio nesto novo.
Stara 8.3.2013, 18:29   #28
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka

slažem se... bolje 2TB HDD od 60 GB SSD
kompjuter ionako ne gasim..
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 18:32   #29
Sladjan85
Starosedelac

Definitivno mi ne treba SSD ,mislim nije zgoreg imati ga ,ako bas bas bas eto neko hoce i zadnju kap ,ali da je nesto spektakularno - nije. Ipak je bolje imati CPU / graficku ...

SSD i kod igara samo brze ucitava deonice ,bar u toj jednoj sto sam probao ,ali da ima neki uticaj na FPS jer brze cita sa harda - nema ...
Stara 8.3.2013, 18:35   #30
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka

pa možda bi imao veću brzinu ako nemaš dovoljno ram pa da swapuje po SSD.. ali to nije namena SSD..
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 18:36   #31
Sladjan85
Starosedelac

Pa mozda u tom slucaju. Ali onaj ko "nema" za ram ,taj "nema" ni za SSD (teorija)
Stara 8.3.2013, 18:51   #32
Prief Lirator
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2008.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.135 puta na 897 poruka
Određen forumom Re: Re: Par pitanja u vezi SSD diskova ?

Citat:
Eh, ako krenemo u diskusiju "šta je potrebno", nećemo daleko stići. Kome je stvarno potreban disk od 2TB? Da li su stvarno potrebni svi ti filmovi, muzika, igre, softver ili čime se već puni 2TB prostora?
Šta je potrebno nekome, to zavisi od ukusa. A o tome se ne raspravlja. Nekome je bitnija brzina, nekome kapacitet, to su različite kategorije. I mene u suštini zanima SSD, ali sam škrt da dam pare za njega. A što se tiče hard diska, ja bih bio zadovoljan i sa 500 GB, a sada se dvoumim između 500 i 1000 GB. Sada imam stari Hitachi 160 GB, on je jaaaako spor i jaaaako mali, pa sad nemam ni brzinu ni kapacitet.

Poslednja ispravka: Prief Lirator (8.3.2013 u 19:00)
Prief Lirator je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 18:55   #33
brandzaman
Član

Član od: 12.4.2009.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 50 puta na 49 poruka

Jel dosta 8gb ili treba 16gb rama . Ma sto da ne ssd ako je komp sredstvo rada. Jedino kod tih vecih programa je fora da se ne gase uopste onda nema ni veze koliko se ucitava
brandzaman je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 19:06   #34
namcor
Veteran

Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 402 puta na 204 poruka

Trebalo bi uporediti razliku u brzini nekih vremenski dužih operacija - 3D renderig, video rendering/transkoding, obrada velikih fotografija... Čisto intuitivno, čini mi se da bi neko ko kupuje novi računar mnogo više dobio ukoliko bi stotinak evra uložio u bolji procesor (umesto I3 kupi I5 ili umesto I5 kupi I7) i dodatnu memoriju nego u SDD.
namcor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 19:12   #35
orange47
Starosedelac

Član od: 19.10.2011.
Zahvalnice: 107
Zahvaljeno 245 puta na 227 poruka

Citat:
brandzaman kaže: Pregled poruke
..Jedino kod tih vecih programa je fora da se ne gase uopste onda nema ni veze koliko se ucitava
to ne moze zbog 'curenja memorije'.
orange47 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 19:50   #36
Beagle
Drug Član

Citat:
Meni SSD stedi dosta vremena, jer se SQL upiti izvrsavaju jedno stotinak puta brze nego na obicnom hardu... A tisina je neprocenjiva .
Stara 8.3.2013, 20:19   #37
brandzaman
Član

Citat:
namcor kaže: Pregled poruke
Trebalo bi uporediti razliku u brzini nekih vremenski dužih operacija - 3D renderig, video rendering/transkoding, obrada velikih fotografija... Čisto intuitivno, čini mi se da bi neko ko kupuje novi računar mnogo više dobio ukoliko bi stotinak evra uložio u bolji procesor (umesto I3 kupi I5 ili umesto I5 kupi I7) i dodatnu memoriju nego u SDD.
Pa bas videorendering se pali najduze, ogromni su programi treba to ucitati.
SQL je cudo sa microstrategy sam prvi put video da program trazi procesor od 1.5gz i 1gb rama a to bilo pre 5-6 godina . Corel video i slicni veci programi bas se pale dugo al kad vidis da je instalacija 1.3gb i za ocekivati .
Stara 8.3.2013, 20:51   #38
namcor
Veteran

Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 402 puta na 204 poruka

Nije problem u učitavanju programa koje traje 10-15 sekundi ili minut, nego u finalnom renderu koji može da traje i po nekoliko sati za ozbiljnije stvari.
Podizanje sistema i otvaranje programa jeste skoro trenutno, ali posle u tom programu i nešto radiš. Beagle je pomenuo SQL koji značajno "profitira" od SSD, verovatno ima još takvih primena, ali za neke druge je bitnija snaga procesora. Ako imaš veliki budžet najlakše je kupiti i jak procesor i mnogo memorije i SDD, ali kada si ograničen, moraš da balansiraš i uštediš na nekim stvarima koje nisu suštinske, a mislim da je za kućnu varijantu SDD još uvek preskup u odnosu na boljitak.

Možda bi SK mogao da uradi test: uzmu neku osrednju mašinu, odrade par "real life" testova sa najčešće korištenim programima i igrama (možda bi mogla i grafička da se ubaci u priču), a onda dodaju memoriju ili brži procesor ili SDD, pa kombinacije CPU+RAM, SDD+RAM, CPU+SDD i na kraju sve zajedno i uporedimo poboljšanja i uloženi novac. Naravno, najviše poboljšanja će biti kada se sve nabudži, ali bi bilo interesantno da ljudi vide šta im je najbitnije kada biraju računar za svoje potrebe.
namcor je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 21:09   #39
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Citat:
namcor kaže: Pregled poruke
Ako imaš veliki budžet najlakše je kupiti i jak procesor i mnogo memorije i SDD, ali kada si ograničen, moraš da balansiraš i uštediš na nekim stvarima koje nisu suštinske, a mislim da je za kućnu varijantu SDD još uvek preskup u odnosu na boljitak.
Sve zavisi od potreba - ja npr. na poslu imam jednu mašinu sa i5-2500k i običnim WD hdd 500GB i drugu sa i3-3220 i Intel 330 SSD-om... radim stalno na ovom drugom i nema teorije da bih više prešao za prvi.

Brži procesor mi ništa ne znači pošto ne koristim ništa što "jede" procesor, ali zato je ovaj drugi mnogo "živahniji" u svakodnevnom radu. Možda na papiru par sekundi ne znači ništa, ali kad imam otvoreno xy prozora i xy puta otvorim/zatvorim neki folder, otvorim/zatvorim veliki Excel i slično, na ssd-u je sve trenutno i nema "klikni i sačekaj".

Da sad kupujem novu mašinu obavezno bih uzeo ssd od makar 64GB, ne bih se ni malo razmišljao
Stara 8.3.2013, 22:41   #40
brandzaman
Član

Ma da treba to. Jedno je kad kupis komp za office i multimediju a drugo je kad radis na njemu 5-10 sati na kraju kad se saberes dobijes sat dva vise vremena svaki dan. Onda se isplati.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Pitanja u vezi sa Asus P5Q Pro ivanza Osnovne komponente 35 15.11.2008 22:42
Nekoliko pitanja u vezi s razvojem aplikacije - DW dusandevic Web razvoj 7 5.9.2008 23:41
Pitanja u vezi Acer Extensa 5220-201G12MI Casper'NS Prenosni računari 7 8.8.2008 3:58
Par pitanja u vezi DIABLA II? Ekiman Role-Play 4 5.12.2006 4:01
Par pitanja u vezi GF6600-pomozite pocetniku Ekiman Grafika 16 29.11.2006 9:45

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 9:14.