Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Nosači podataka
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 8.3.2013, 22:50   #41
Prief Lirator
Deo inventara foruma

Član od: 14.4.2008.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.135 puta na 897 poruka
Određen forumom Re: Par pitanja u vezi SSD diskova ?

Za profesionalnu upotrebu je isplativiji, naravno. Ali pašće njemu cijene drastično u narednom periodu, bar ja očekujem.

Primjer:
- 2006. godine je USB stick od 512 MB koštao oko 20-30 evra,
- sada se za te pare može kupiti stick od 32 GB.

Za nekih 6 i po godina cijena flash memorija je pala 64 puta po megabajtu (uz određene regionalne varijacije cijena i otprilike izabran period iz 2006.), a pošto SSD i USB stick rade na istom principu (koliko sam ja upućen), cijena ovakvih proizvoda bi valjda trebala nastaviti padati priličnom brzinom.
Prief Lirator je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 22:56   #42
Beagle
Drug Član

Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka

Ja ne delim tvoj optimizam. NAND memorije se vec sada proizvode litografiji od 19 nm, sto je izuzetno sitno i priblizava se fizickom ogranicenju materijala.

Sigurno ce doci do nekih poboljsanja (u vidu smanjenja skarta), ali ako ne dodje do nekih revolucionarnih promena (tipa, koriscenje galijuma, grafena ili nekog drugog materijala umesto silicijuma), cena ce ostati "na nivou".

Ako izuzmemo radikalne korake (koje je Kingston izveo izbacivanjem kes memorije pa snizio cenu diska), realna cena se verovatno nece spustiti ispod 50 centi po gigabajtu.
Beagle je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 23:16   #43
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka

Cena ni sad nije preterana, ionako nema puno smisla uzimati ssd od 2TB čak i da postoji, za skladištenje velikih količina podataka je i običan hdd više nego dobar
Bryan Fury je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 23:18   #44
karlos
Član

Član od: 2.3.2013.
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 41 puta na 31 poruka

E pa ljudi nacitah se svega ovde evo posto i ja palniram da uzmem jedn SSD kad neznam mozda sutra ovih dana nije ni bitno pa vidim kako kazete da nije bitno dali on ide na SATA2 ili SATA3 i kazete da nema razlike posto ja imam SATA2 ja mislim da ima...ali opet neko ce se javiti strucan da to pojasni..ssd da ima razlike sada kako sa koje strane gledate ali u sustini ima prvo sam nameravo SAMSUNG 120gb ali onda ista marka 25o razlika 40evra pa cu ipak ovo drugo..
karlos je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 8.3.2013, 23:46   #45
Prief Lirator
Deo inventara foruma

Određen forumom Re: Re: Par pitanja u vezi SSD diskova ?

Citat:
Beagle kaže: Pregled poruke
Ja ne delim tvoj optimizam. NAND memorije se vec sada proizvode litografiji od 19 nm, sto je izuzetno sitno i priblizava se fizickom ogranicenju materijala.

Sigurno ce doci do nekih poboljsanja (u vidu smanjenja skarta), ali ako ne dodje do nekih revolucionarnih promena (tipa, koriscenje galijuma, grafena ili nekog drugog materijala umesto silicijuma), cena ce ostati "na nivou".

Ako izuzmemo radikalne korake (koje je Kingston izveo izbacivanjem kes memorije pa snizio cenu diska), realna cena se verovatno nece spustiti ispod 50 centi po gigabajtu.
Dobro, neće možda padati toliko brzo ili puno, ali će vremenom biti prihvatljivija. A što se tiče te nanometarske granice do koje se može ići, primijetio sam da se vremenom spušta, bar kod procesora. Prije desetak godina sam pročitao da je ograničenje na nekih 18-20 nm, a sada već prave takve procesore i već imaju planove za nekih 12 ili 10 nm. Naravno da postoji neka granica, ali mislim da se i na silicijumu može još dosta napredovati. A oduvijek čekam da se dostigne ta granica kod procesora, ali ni to neće zaustaviti rast - povećavaju broj jezgra, povećavaju frekvencije i mogu još donekle gurati. Vjerovatno će i kod memorije nešto smisliti, čak i na silicijumu, a možda razviju i novu podlogu. Od prvog napravljenog tranzistora važi onaj zakon (kako se ono zvaše, tri puta brže na svake dvije godine?) i teško šta može zaustaviti napredak. Odoh u off topic i procesore, ali mašta me odvuče, odoh sad guglati o tome, zanimljiva tema. I moguće da si u pravu za 50 centi po gigabajtu, ali tvoja izjava može postati slična onoj: "who needs more than 640k memory?".
Stara 9.3.2013, 0:44   #46
Beagle
Drug Član

Zakon koji pominjes je Murov zakon i nastao je pre gotovo pola veka. Kada je ta zakontiost uocena, velicina u IC kolima se merila mikrometrima. 50 godina kasnije, proizvodni proces se smanjio na 19 nm (postao je 1000 puta manji) i, mada je moguce manipulisati i sa manjim velicinama (polu)provodnika, problem postaje izolator (silicijum dioksid) ciji je molekul znatno veci od pojedinacnih atoma (pored radijusa pojedinacnih atoma, u racun treba ubaciti i kovalentne radijuse). Sa TOSHIBA-inim proizvodnim procesom od 19 nm (koji je trenutno vrhunac), debljina izolatora se svodi na 20-ak molekula, a to je vec sada ogroman problem zbog probijanja, curenja, uticaja svemirskih zracenja i kojecega drugog.

Cinjenica je da je dalje unapredjenje proizvodnje moguce, i da je fizicka granica (ako se nista ne promeni) 5~7 nm u narednih 7~10 godina, ali to zahteva ogromna ulaganja u istrazivanje i razvoj. Vec sada je to problem (bilo bi zanimljivo izguglati koliko je Intel kostala tranzicija sa 32 na 22 nm). Pitanje je da li ce uopste proizvodnja ispod 14 nm biti ekonomski isplativa.

Sto se tice poslednje konstatacije, moras priznati da ipak imamo vise informacija nego pre 50 godina, pa mozemo i da dajemo neka preciznija nagadjanja . Ono sto je najgore u svemu, sustinski se nista nije promenilo od tada. Valjda cemo preci na opticke cipove, spinotroniku i slicne zezalice u narednih 50 godina
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Beagle na korisnoj poruci:
Prief Lirator (9.3.2013)
Stara 9.3.2013, 1:00   #47
Prief Lirator
Deo inventara foruma

Da, Murov zakon, bilo mi mrsko guglati sa telefona. Ok, ako ništa - bar će biti zanimljivo pratiti situaciju.
Stara 9.3.2013, 16:46   #48
SlobaL
V.I.P. Test Drive

Član od: 16.2.2011.
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 813 puta na 699 poruka

Citat:
Beagle kaže: Pregled poruke
Jedina stvar koju ja preporucujem ljudima jeste da koriste portable torent klijente, koje treba da drze na obicnom hard disku. Tako da kesiranje torenata ne ide preko SSD diska, vec preoko harda.
Ovde si me malo bacio u rebus. Zar poenta keširanja kod torrent klijenta nije da najvše korišćene blokove kešira u memoriji , a ne na hard disku baš upravo da bi se smanjilo konstantno drljanje po njemu?
SlobaL je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.3.2013, 22:23   #49
Beagle
Drug Član

Naprednijim podesavanjem moze da se izbegne (da privremeni download fajl bude cuvan na hard disku), ali jednostavnije preporuciti portable aplikaciju
Stara 10.3.2013, 22:57   #50
Starface
Starosedelac

Član od: 8.5.2008.
Zahvalnice: 86
Zahvaljeno 96 puta na 61 poruka

Vidim bacili ste se u diskusiju speed vs storage .

Meni je to bukvalno kao da uzimate nova kola i birate dal cete uzeti dzip gde moze dosta ljudi da stane, komfor itd ili neka sportska kola gde moze samo dvoje ljudi da stane ali zato je dosta brzi,startniji itd .

Ja konkretno imam WD 640gb tj http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16822136218 i ne zalim se. Eto recite mi dal je spor za danasnje uslove ili ne posto nemam predstavu sta je to brz hard.

Mislim da nema potrebe uzimati SSD ako imate iole neku normalnu konfiguraciju. Meni je npr SSD sjajan za laptopove ili neke slabije masine pa onda izvucete malo situaciju sa njim.

Mozda jedno za 2-3 godine ga uzmem. Za sad mi je vise bitniji storage nego speed. Bolje za te pare da uzmete CPU kuler ili nesto drugo sto ce smanjiti buku ...
Starface je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.3.2013, 23:05   #51
SlobaL
V.I.P. Test Drive

Član od: 16.2.2011.
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 813 puta na 699 poruka

Veruj mi i na mašini kao što je moja (FX-8350, 12GB RAM) bogami se primeti razlika u brzini sistema kad radi na SSD-u u odnosu na klasični hard disk.
SlobaL je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku SlobaL na korisnoj poruci:
brandzaman (10.3.2013)
Stara 10.3.2013, 23:29   #52
Sladjan85
Starosedelac

Član od: 20.5.2012.
Zahvalnice: 674
Zahvaljeno 1.841 puta na 1.181 poruka

Imao sam SSD i sada nakon par dana sagledavanja i "testiranja" istog, ja totalno ne vidim svrhu SSD. Prosto razlike su mizerne u svakodnevnom radu u odnosu na klasicni brzi HDD.

U malim aplikacijama ni nema razlike. Nisam nasao program (osim firefoxa i chromea koji su mozda 2 sekunde) koji se ne pokrece prakticno trenutno. A najveca fora sa SSD sto bi on trebao da ubrza Windows i rad sa aplikacijama. Na obicnom Quad procesoru kad bih istovremeno pokrenuo 20 aplikacija ,pokrenule bi se za par sekundi.

SSD znatno ubrzava podizanje Windowsa, mada ja to nisam razumeo cak ni kod Windows 8 korisnika. Pored hibernacije ,totalno nema smisla SSD, jer je hibernacija brza koliko i SSD ,plus pitam se koliko to puta ljudi dnevno rade restart.

SSD bi bio jedino zanimljiv u radu sa velikim fajlovima ,arhivama, ISO fajlovima ,tj gde je brzina zaista bitna u radu sa fajlovima ,ali on naprotiv je veoma skromnog kapaciteta i nije predvidjen za to.

Cak i da neko kaze da se ogromne aplikacije (koje su to ogromne aplikacije na klijent masini?) brze pokrecu 2-3 sekunde, pitam se koliko to cesto ljudi pokrecu te tkzv velike aplikacije dnevno.

Nema ni govora o tome da SSD diskovi stede "sate ,dane"... stede samo sekunde. Iz tog razloga po ovoj ceni nemaju nikakav smisao iz mog ugla.
Sladjan85 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 10.3.2013, 23:52   #53
brandzaman
Član

Član od: 12.4.2009.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 50 puta na 49 poruka

Citat:
Sladjan85 kaže: Pregled poruke
Imao sam SSD i sada nakon par dana sagledavanja i "testiranja" istog, ja totalno ne vidim svrhu SSD. Prosto razlike su mizerne u svakodnevnom radu u odnosu na klasicni brzi HDD.
Ako uzmes u obzir varijantu 2gb green i ssd i 2gb black prva varijanta je brza za iste pare.
brandzaman je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.3.2013, 0:51   #54
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Citat:
Ne znam koji si ssd testirao i na kojoj konfiguraciji, ali razlike su očigledne. Naravno, svako treba da odluči šta mu najviše treba
Stara 11.3.2013, 1:39   #55
Sladjan85
Starosedelac

Član od: 20.5.2012.
Zahvalnice: 674
Zahvaljeno 1.841 puta na 1.181 poruka

Pa na konfiguraciji iz profila. Meni nije jasno ,ako mi se svaka aplikacija i sa klasicnim hard diskom podize za manje od sekundu, sekundu ili sekundu i 10 stotinki, kako moze biti drasticno brze ? Pri obicnim ,svakodnevnim aplikacijama ne vidim nikakvu razliku.

Cak ni kad je u pitanju Windows. Ako izuzmemo ucitavanje Windowsa od trenutka ukljucivanja racunara ,pa do desktopa. Windows i ovako recimo na 8 ili 16 gb rama dise punim plucima i sve je super brzo.

Stvarno nije mi jasno gde se to vide velike razlike, a na SSD se ne mogu smestati veliki fajlovi. Razumem ja da SSD ima mnogostruko vecu brzinu pristupa ,ne treba defragmentacija ,radi na drugacijem principu... Ali u Windowsu ,pri radu sa obicnim aplikacijama ja ne mogu da vidim ubrzanje ,jer i sa klasicnim hardom sve je ultra fast.

Slazem se da ce to uzeti ko hoce ... sta vise i ja sam ga kupio (i poklonicu ga za 3 dana za rodjendan ) ,ali secem vene ako on ima ikakav uticaj na produktivnost. Imam tonu aplikacija i SSD je brzi samo kod ovih vecih 20-100 MB ,ali to je toliko mizerno ,da bih morao da merim stopericom.

Mnogo je lepo kad benchmark pokaze 450/450 a za klasicni brzi hard disk 150/150 i lepo je sto SSD ima brze vreme pristupa, ali se to u obicnom radu i ne primeti.

Ako nekom ne treba brzo ucitavanje igara ,novih deonica igara ili brutalno startovanje Windowsa ,bolje je da ulozi lovu u druge komponente. A ako vec ima sve zivo i ne zna sta ce sa parama ,neka pazaruje ,makar reda radi

Ima cak i parodija na YT gde su jedino primetili zaista boost u aplikacijama ,kad su istovremeno pokrenuli nekoliko desetina (skoro stotinu) programa u isto vreme. Tu je SSD razvalio HDD, ali ovako ,dobitak je mizeran.
Sladjan85 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 11.3.2013, 2:12   #56
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Citat:
ali se to u obicnom radu i ne primeti.
Ja ga primetim u običnom radu na običnoj/kancelarijskoj konfiguraciji. Nisam ga nikad upoređivao sa hdd raid-ovim i sličnim stvarima, ali mislim da prosečan korisnik sigurno može da primeti razliku
Stara 11.3.2013, 13:48   #57
Beagle
Drug Član

O tome ne vredi raspravljati. Nekome je zaista bitno (meni jeste, jer racunar podseca na nesto cemu je mesto u 21-om veku i zaista se oseti da operativni sistem "dise"), a nekome to dodatno ubrzanje ne znaci nista.
Stara 21.3.2013, 20:09   #58
Rajko92
Veteran

Član od: 27.7.2008.
Zahvalnice: 119
Zahvaljeno 79 puta na 71 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Rajko92

S obzirom da uz SSD nisam dobio nikakav dodatak za instalaciju, postoji li neko jeftinije resenje od ovoga? Na onom njihovom video tutorialu za ugradnju vidim da imaju neke dve metalne rucke, ali ne vidim da to ima negde da se kupi.
Rajko92 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.3.2013, 20:12   #59
Beagle
Drug Član

Ja ga drzim na optickom uredjaju

Ako ti je bas bitno da ga fiksiras, razvali neki polovan flopi, izbusi rupe na poklopcu (eventualno ga ofarbaj) i to je to.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Beagle na korisnoj poruci:
Rajko92 (21.3.2013)
Stara 21.3.2013, 20:15   #60
Rajko92
Veteran

Član od: 27.7.2008.
Zahvalnice: 119
Zahvaljeno 79 puta na 71 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Rajko92

Gde da nadjem flopi... A ovi metalni drzaci ne mogu da se kupe nigde? Svidja mi se taj tvoj sistem, bice da cu na kraju uraditi isto. A sto se tice ovog plasticnog dela koji se lepi na sam disk, cemu sluzi to?
Rajko92 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Pitanja u vezi sa Asus P5Q Pro ivanza Osnovne komponente 35 15.11.2008 22:42
Nekoliko pitanja u vezi s razvojem aplikacije - DW dusandevic Web razvoj 7 5.9.2008 23:41
Pitanja u vezi Acer Extensa 5220-201G12MI Casper'NS Prenosni računari 7 8.8.2008 3:58
Par pitanja u vezi DIABLA II? Ekiman Role-Play 4 5.12.2006 4:01
Par pitanja u vezi GF6600-pomozite pocetniku Ekiman Grafika 16 29.11.2006 9:45

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 14:27.