![]() |
![]() |
|
Nosači podataka Hard diskovi, optički uređaji (CD/DVD), flash diskovi, floppy... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#41 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.4.2008.
Zahvalnice: 445
Zahvaljeno 1.135 puta na 897 poruka
|
![]()
Za profesionalnu upotrebu je isplativiji, naravno. Ali pašće njemu cijene drastično u narednom periodu, bar ja očekujem.
Primjer: - 2006. godine je USB stick od 512 MB koštao oko 20-30 evra, - sada se za te pare može kupiti stick od 32 GB. Za nekih 6 i po godina cijena flash memorija je pala 64 puta po megabajtu (uz određene regionalne varijacije cijena i otprilike izabran period iz 2006.), a pošto SSD i USB stick rade na istom principu (koliko sam ja upućen), cijena ovakvih proizvoda bi valjda trebala nastaviti padati priličnom brzinom. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Drug Član
Član od: 12.7.2006.
Zahvalnice: 772
Zahvaljeno 2.267 puta na 1.686 poruka
|
![]()
Ja ne delim tvoj optimizam. NAND memorije se vec sada proizvode litografiji od 19 nm, sto je izuzetno sitno i priblizava se fizickom ogranicenju materijala.
Sigurno ce doci do nekih poboljsanja (u vidu smanjenja skarta), ali ako ne dodje do nekih revolucionarnih promena (tipa, koriscenje galijuma, grafena ili nekog drugog materijala umesto silicijuma), cena ce ostati "na nivou". Ako izuzmemo radikalne korake (koje je Kingston izveo izbacivanjem kes memorije pa snizio cenu diska), realna cena se verovatno nece spustiti ispod 50 centi po gigabajtu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Deo inventara foruma
Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka
|
![]()
Cena ni sad nije preterana, ionako nema puno smisla uzimati ssd od 2TB čak i da postoji, za skladištenje velikih količina podataka je i običan hdd više nego dobar
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Član
Član od: 2.3.2013.
Zahvalnice: 87
Zahvaljeno 41 puta na 31 poruka
|
![]()
E pa ljudi nacitah se svega ovde
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Drug Član
|
![]()
Zakon koji pominjes je Murov zakon i nastao je pre gotovo pola veka. Kada je ta zakontiost uocena, velicina u IC kolima se merila mikrometrima. 50 godina kasnije, proizvodni proces se smanjio na 19 nm (postao je 1000 puta manji) i, mada je moguce manipulisati i sa manjim velicinama (polu)provodnika, problem postaje izolator (silicijum dioksid) ciji je molekul znatno veci od pojedinacnih atoma (pored radijusa pojedinacnih atoma, u racun treba ubaciti i kovalentne radijuse). Sa TOSHIBA-inim proizvodnim procesom od 19 nm (koji je trenutno vrhunac), debljina izolatora se svodi na 20-ak molekula, a to je vec sada ogroman problem zbog probijanja, curenja, uticaja svemirskih zracenja i kojecega drugog.
Cinjenica je da je dalje unapredjenje proizvodnje moguce, i da je fizicka granica (ako se nista ne promeni) 5~7 nm u narednih 7~10 godina, ali to zahteva ogromna ulaganja u istrazivanje i razvoj. Vec sada je to problem (bilo bi zanimljivo izguglati koliko je Intel kostala tranzicija sa 32 na 22 nm). Pitanje je da li ce uopste proizvodnja ispod 14 nm biti ekonomski isplativa. Sto se tice poslednje konstatacije, moras priznati da ipak imamo vise informacija nego pre 50 godina, pa mozemo i da dajemo neka preciznija nagadjanja ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Beagle na korisnoj poruci: | ||
Prief Lirator (9.3.2013) |
![]() |
#47 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Da, Murov zakon, bilo mi mrsko guglati sa telefona. Ok, ako ništa - bar će biti zanimljivo pratiti situaciju.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
V.I.P. Test Drive
Član od: 16.2.2011.
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 813 puta na 699 poruka
|
![]()
Ovde si me malo bacio u rebus. Zar poenta keširanja kod torrent klijenta nije da najvše korišćene blokove kešira u memoriji , a ne na hard disku baš upravo da bi se smanjilo konstantno drljanje po njemu?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Drug Član
|
![]()
Naprednijim podesavanjem moze da se izbegne (da privremeni download fajl bude cuvan na hard disku), ali jednostavnije preporuciti portable aplikaciju
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Starosedelac
Član od: 8.5.2008.
Zahvalnice: 86
Zahvaljeno 96 puta na 61 poruka
|
![]()
Vidim bacili ste se u diskusiju speed vs storage
![]() Meni je to bukvalno kao da uzimate nova kola i birate dal cete uzeti dzip gde moze dosta ljudi da stane, komfor itd ili neka sportska kola gde moze samo dvoje ljudi da stane ali zato je dosta brzi,startniji itd ![]() Ja konkretno imam WD 640gb tj http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16822136218 i ne zalim se. Eto recite mi dal je spor za danasnje uslove ili ne posto nemam predstavu sta je to brz hard. Mislim da nema potrebe uzimati SSD ako imate iole neku normalnu konfiguraciju. Meni je npr SSD sjajan za laptopove ili neke slabije masine pa onda izvucete malo situaciju sa njim. Mozda jedno za 2-3 godine ga uzmem. Za sad mi je vise bitniji storage nego speed. Bolje za te pare da uzmete CPU kuler ili nesto drugo sto ce smanjiti buku ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
V.I.P. Test Drive
Član od: 16.2.2011.
Zahvalnice: 41
Zahvaljeno 813 puta na 699 poruka
|
![]()
Veruj mi i na mašini kao što je moja (FX-8350, 12GB RAM) bogami se primeti razlika u brzini sistema kad radi na SSD-u u odnosu na klasični hard disk.
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku SlobaL na korisnoj poruci: | ||
brandzaman (10.3.2013) |
![]() |
#52 |
Starosedelac
Član od: 20.5.2012.
Zahvalnice: 674
Zahvaljeno 1.841 puta na 1.181 poruka
|
![]()
Imao sam SSD i sada nakon par dana sagledavanja i "testiranja" istog, ja totalno ne vidim svrhu SSD. Prosto razlike su mizerne u svakodnevnom radu u odnosu na klasicni brzi HDD.
U malim aplikacijama ni nema razlike. Nisam nasao program (osim firefoxa i chromea koji su mozda 2 sekunde) koji se ne pokrece prakticno trenutno. A najveca fora sa SSD sto bi on trebao da ubrza Windows i rad sa aplikacijama. Na obicnom Quad procesoru kad bih istovremeno pokrenuo 20 aplikacija ,pokrenule bi se za par sekundi. SSD znatno ubrzava podizanje Windowsa, mada ja to nisam razumeo cak ni kod Windows 8 korisnika. Pored hibernacije ,totalno nema smisla SSD, jer je hibernacija brza koliko i SSD ,plus pitam se koliko to puta ljudi dnevno rade restart. SSD bi bio jedino zanimljiv u radu sa velikim fajlovima ,arhivama, ISO fajlovima ,tj gde je brzina zaista bitna u radu sa fajlovima ,ali on naprotiv je veoma skromnog kapaciteta i nije predvidjen za to. Cak i da neko kaze da se ogromne aplikacije (koje su to ogromne aplikacije na klijent masini?) brze pokrecu 2-3 sekunde, pitam se koliko to cesto ljudi pokrecu te tkzv velike aplikacije dnevno. Nema ni govora o tome da SSD diskovi stede "sate ,dane"... stede samo sekunde. Iz tog razloga po ovoj ceni nemaju nikakav smisao iz mog ugla. |
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Član
Član od: 12.4.2009.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 50 puta na 49 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Starosedelac
Član od: 20.5.2012.
Zahvalnice: 674
Zahvaljeno 1.841 puta na 1.181 poruka
|
![]()
Pa na konfiguraciji iz profila. Meni nije jasno ,ako mi se svaka aplikacija i sa klasicnim hard diskom podize za manje od sekundu, sekundu ili sekundu i 10 stotinki, kako moze biti drasticno brze ? Pri obicnim ,svakodnevnim aplikacijama ne vidim nikakvu razliku.
Cak ni kad je u pitanju Windows. Ako izuzmemo ucitavanje Windowsa od trenutka ukljucivanja racunara ,pa do desktopa. Windows i ovako recimo na 8 ili 16 gb rama dise punim plucima i sve je super brzo. Stvarno nije mi jasno gde se to vide velike razlike, a na SSD se ne mogu smestati veliki fajlovi. Razumem ja da SSD ima mnogostruko vecu brzinu pristupa ,ne treba defragmentacija ,radi na drugacijem principu... Ali u Windowsu ,pri radu sa obicnim aplikacijama ja ne mogu da vidim ubrzanje ,jer i sa klasicnim hardom sve je ultra fast. Slazem se da ce to uzeti ko hoce ... sta vise i ja sam ga kupio (i poklonicu ga za 3 dana za rodjendan ![]() Mnogo je lepo kad benchmark pokaze 450/450 a za klasicni brzi hard disk 150/150 i lepo je sto SSD ima brze vreme pristupa, ali se to u obicnom radu i ne primeti. Ako nekom ne treba brzo ucitavanje igara ,novih deonica igara ili brutalno startovanje Windowsa ,bolje je da ulozi lovu u druge komponente. A ako vec ima sve zivo i ne zna sta ce sa parama ,neka pazaruje ,makar reda radi ![]() Ima cak i parodija na YT gde su jedino primetili zaista boost u aplikacijama ,kad su istovremeno pokrenuli nekoliko desetina (skoro stotinu) programa u isto vreme. Tu je SSD razvalio HDD, ali ovako ,dobitak je mizeran. |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Deo inventara foruma
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Drug Član
|
![]()
O tome ne vredi raspravljati. Nekome je zaista bitno (meni jeste, jer racunar podseca na nesto cemu je mesto u 21-om veku i zaista se oseti da operativni sistem "dise"), a nekome to dodatno ubrzanje ne znaci nista.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Veteran
|
![]()
S obzirom da uz SSD nisam dobio nikakav dodatak za instalaciju, postoji li neko jeftinije resenje od ovoga? Na onom njihovom video tutorialu za ugradnju vidim da imaju neke dve metalne rucke, ali ne vidim da to ima negde da se kupi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Drug Član
|
![]()
Ja ga drzim na optickom uredjaju
![]() Ako ti je bas bitno da ga fiksiras, razvali neki polovan flopi, izbusi rupe na poklopcu (eventualno ga ofarbaj) i to je to. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Beagle na korisnoj poruci: | ||
Rajko92 (21.3.2013) |
![]() |
#60 |
Veteran
|
![]()
Gde da nadjem flopi...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Pitanja u vezi sa Asus P5Q Pro | ivanza | Osnovne komponente | 35 | 15.11.2008 22:42 |
Nekoliko pitanja u vezi s razvojem aplikacije - DW | dusandevic | Web razvoj | 7 | 5.9.2008 23:41 |
Pitanja u vezi Acer Extensa 5220-201G12MI | Casper'NS | Prenosni računari | 7 | 8.8.2008 3:58 |
Par pitanja u vezi DIABLA II? | Ekiman | Role-Play | 4 | 5.12.2006 4:01 |
Par pitanja u vezi GF6600-pomozite pocetniku | Ekiman | Grafika | 16 | 29.11.2006 9:45 |