Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Grafika
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Grafika Video karte i monitori

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.6.2013, 12:23   #41
weljko94
Član

Član od: 8.7.2008.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka
Određen forumom Re: Problem sa duplom slikom(ghosting)

E ovako. Ovo je print screen sa tog monitora. Da li vi vidite u cemu je problem? Tj. da li vidite tu duplu sliku. Kao da nije dobro centrirana.

Kada je ekran u mirovanju, tj kada bukvalno sada pisem ovu poruku, smajliji sa desne strane su dupli. Kao senka pored ovog u boji, stoji isti taj, sivi i providan, kao dupla slika, odraz u ogledalu.

Nije do nikakvog odziva, posto brat ima losiji ekran od mog i on tih problema nema. Ja igrice igram na televizoru koji je prikacen preko HDMI kabla i tu nema nikakvog ghostinga, slika je odlicna.

Ovde mi je bitno samo da nema te duple slike dok idem na fejs, dok visim po forumima, ili dok radim bilo kakvu prostu radnju na internetu.
weljko94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2013, 12:40   #42
VITKO
Starosedelac

Član od: 16.11.2008.
Zahvalnice: 113
Zahvaljeno 301 puta na 247 poruka

Ako tu ti vidis to sto si opisao ne valja ti monitor. Dopao ti los primerak i sl. Kod mene je slika perfektna i nikakvog odraza u ogledalu nema.....
VITKO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2013, 12:41   #43
brandzaman
Član

Član od: 12.4.2009.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 50 puta na 49 poruka

@Morandi

Pa jedino da se vratimo u nazad jedno 10+ godina i da poredimo. (nemam nameru nikog da vredjam ko ima crt ili losiju grafu komp uopste) Ako neko vidi cistu sliku bez zamucenja to ne znaci da mu trebaju naocare. Samo smesna je ta prica kupovina od monitora od 144hz i na kraju igranju na grafama koje nece imati ni tih 60fps. I manite se corava posla oko ghostinga neko ga je video ili cuo nekoga ko je cuo da je neko video Preko 90 posto ljudi koji imaju takve monitore se ne zali na ghosting zale se samo oni koji nemaju.

@weljko94 Zeza te monitor ili eventualno drajveri al bice pre monitor cim radi na tv kako treba. Probaj kod nekog da nakacis ako je kod njega ok mozda tebe zezaju oci na blizinu
brandzaman je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2013, 13:09   #44
weljko94
Član

Član od: 8.7.2008.
Zahvalnice: 30
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

E u tome je problem. I cini mi se da sam suzio moguce razloge. Sad sam iskljucio HDMI kabl iz televizora i ubacio ga u monitor i nemam nikakvih problema, niti ikakve duple slike. Sto znaci da je ili

1: Do VGA/DVI kabla (isti kabl koji sam koristio i na starom monitoru koji je imao isti problem)
2: Do DVI ulaza u grafickoj kartici
weljko94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2013, 13:14   #45
brandzaman
Član

Cesce bude do kabla nego do prikljucka na grafi. Bilo bi dobro da proveris na necijem kompu ili laptopu sta dovatis pod ruke. Mnogo je lakse nego da se cimas sa kablovima i menjas a mozda njije do njega.
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku brandzaman na korisnoj poruci:
weljko94 (21.6.2013)
Stara 21.6.2013, 13:17   #46
Morca
Starosedelac

Član od: 30.3.2007.
Zahvalnice: 112
Zahvaljeno 618 puta na 438 poruka

Upravo to i kažem...prvo proveri sve, eliminiši, suzi na moguće izvore problema, pokušaj sa prostim i jeftinim rešenjima...a ne odmah da se zaletiš na kupovinu monitora koja se može ispostaviti kao bacanje para. Blagodareći likovima koji spadaju u onih famoznih nekoliko % koji svuda vide ghosting i smatraju da monitor nije monitor ako nema 144Hz (otkud sad pa ova cifra?) i 1 ms response...yah, LCD =/= CRT, deal with it.

Isprobaj druge mašine/grafičke, druge ulaze, probaj drugi DVI kabl, na kraju krajeva, nakači ga na HDMI ako već nema problema i završio si...

Citat:
BlackArrow kaže: Pregled poruke
Ja npr nisam nigde video reklamu za 120 hz nego sam lično primetio da nešto ne valja, pa sam se raspitao po netu malo o tome, prvo sam kupio DVI dual kabal, pa kad sam video da ni to ne pomaže, definitvno ga prodajem jer mi smeta strašno. Nekome ko čvaka fejs će savršeno poslužiti, ali meni ne odgovara nikako. Nikakav fenseraj nije u pitanju...
Ne bunim se zbog fenseraja, već zbog toga što vaša lična ghosting iskustva projektujete tamo gde im nije mesto...ono što on opisuje nije klasični LCD ghosting i bzvz je preporučivati mu kupovinu takvih monitora kad nema potrebe za tim. Pogrešna priča na pogrešnom mestu, eto...
Morca je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku Morca na korisnoj poruci:
sale94 (21.6.2013), weljko94 (21.6.2013)
Stara 21.6.2013, 13:30   #47
sale94
Deo inventara foruma

Član od: 26.4.2011.
Zahvalnice: 2.080
Zahvaljeno 1.638 puta na 1.357 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku sale94

Sale @ Morca za poruku iznad.
sale94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2013, 15:10   #48
Morandi
Starosedelac

Član od: 10.3.2008.
Zahvalnice: 915
Zahvaljeno 345 puta na 249 poruka

Pa on nije dobro opisaou cemu je problem sve dok nije rekao ovo
Citat:
Kada je ekran u mirovanju, tj kada bukvalno sada pisem ovu poruku, smajliji sa desne strane su dupli. Kao senka pored ovog u boji, stoji isti taj, sivi i providan, kao dupla slika, odraz u ogledalu.

Nije do nikakvog odziva, posto brat ima losiji ekran od mog i on tih problema nema. Ja igrice igram na televizoru koji je prikacen preko HDMI kabla i tu nema nikakvog ghostinga, slika je odlicna.

Ovde mi je bitno samo da nema te duple slike dok idem na fejs, dok visim po forumima, ili dok radim bilo kakvu prostu radnju na internetu.
Dakle, ovo nema veze sa ghostingom kako glasi naziv teme. Ghosting ja tesko primecujem u FPS igrama, ali ga vrlo lako primetim u Fifi recimo.
Ko ima ispravan CRT i igra pes ili fifu nek uporedi odziv na oba monitora pa nek mi javi sta je video. Gotova prica.
Morandi je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2013, 17:05   #49
BlackArrow
Član

Član od: 30.10.2009.
Zahvalnice: 490
Zahvaljeno 476 puta na 167 poruka

Citat:
brandzaman kaže: Pregled poruke
@Morandi

Pa jedino da se vratimo u nazad jedno 10+ godina i da poredimo. (nemam nameru nikog da vredjam ko ima crt ili losiju grafu komp uopste) Ako neko vidi cistu sliku bez zamucenja to ne znaci da mu trebaju naocare. Samo smesna je ta prica kupovina od monitora od 144hz i na kraju igranju na grafama koje nece imati ni tih 60fps. I manite se corava posla oko ghostinga neko ga je video ili cuo nekoga ko je cuo da je neko video Preko 90 posto ljudi koji imaju takve monitore se ne zali na ghosting zale se samo oni koji nemaju.

@weljko94 Zeza te monitor ili eventualno drajveri al bice pre monitor cim radi na tv kako treba. Probaj kod nekog da nakacis ako je kod njega ok mozda tebe zezaju oci na blizinu
Ghosting nema veze sa brojem FPS, samo u tome sto je manje izrazen pad fps sa manje ghostinga, odnosno imas osecaj da je tecna slika i na nizim fps.
BlackArrow je sada online   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2013, 17:11   #50
brandzaman
Član

Znam da nema samo kažem i u tvom slučaju taj monitor 144hz ti ništa ne znači sa trenutnom grafom. Džaba takvo osvezavanje ako ti grafa daje 30fps. Jedino za cs ali 300e radi jedne igre je mnogo.
Stara 21.6.2013, 17:51   #51
BlackArrow
Član

Prodacu sadasnji za oko 100 i malo cu se ispruziti za ostatak, i necu da rizikujem pa opet da se za*ebem sa kupovinom monitora . Nego igracu minecraft na oko 100 fps, meni dosta. U ostalom fps nije vezan za ghosting tako da nije ni bitno

Evo nesto zanimljivo.
http://www.youtube.com/watch?v=Ax8NxWn48tY
Stara 21.6.2013, 18:45   #52
brandzaman
Član

Ni tih 144hz nema veze sa ghostingom Ghosting ima veze brzinom odziva i ms. Za ips modele to je 14ms i 5 ms GTG a za konkretan model koji ti mislis da uzmes to je 5ms i 1ms GTG. Pri pominjanju vremena odziva, bitno je naglasiti da je u pitanju gray to gray vreme odziva, a ne black to white. Naime, black to white je vreme koje je pikselu potrebno da potpuno promeni boju iz crne u belu, a gray to gray (GTG) je vreme koje je potrebno da piksel pređe iz najtamnije u najsvetliju nijansu boje. GTG vreme odziva je bitnija stavka jer ona najbliže opisuje mogućnost pojave „duhova”. Ovo plavo je text iz SK.
Stara 21.6.2013, 18:54   #53
BlackArrow
Član

Bitan je odziv, ali je proporcionalan sa HZ brojem koliko sam ja skapirao.
Stara 21.6.2013, 19:42   #54
sale94
Deo inventara foruma

Član od: 26.4.2011.
Zahvalnice: 2.080
Zahvaljeno 1.638 puta na 1.357 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku sale94

Kad bi se vodio tom listo morao bi da otpises 98% svih monitora sa manjim refresh rate i oni se ne bi ni prodavali.
sale94 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2013, 22:57   #55
darko31
Starosedelac

Član od: 27.11.2012.
Zahvalnice: 134
Zahvaljeno 406 puta na 371 poruka

U PES-u je namerno uključen Motion Blur, to nije ghosting. Nisam ga primetio na svom običnom LCD monitoru. Evo sad sam pomerao kursor po crnoj pozadini, i ne mogu da primetim ghosting.
darko31 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.6.2013, 23:06   #56
BlackArrow
Član

Citat:
sale94 kaže: Pregled poruke
Kad bi se vodio tom listo morao bi da otpises 98% svih monitora sa manjim refresh rate i oni se ne bi ni prodavali.
Pa nije, nego sam dobro osetio na svojoj kozi, verujem da su npr ovi samsung monitori srednje klase dosta bolji po tom pitanju, mozda tu dolazi do zabune, zato sto neko primecuje- neko ne.
Stara 22.6.2013, 0:02   #57
brandzaman
Član

Citat:
darko31 kaže: Pregled poruke
U Evo sad sam pomerao kursor po crnoj pozadini, i ne mogu da primetim ghosting.
Okreci kursor u krug i videce se nesto sad dal je motion blur. To je jedino sto sam ja video. U igrama i normalnom radu nisam nikad nista primetio.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Problem sa Tv tjunerima sale94 Kvarovi 21 26.6.2014 8:09
Problem sa puštanjem HD filmova sa eksternog HDD-a Pipboy Foto i audio/video 0 24.12.2010 21:09
Nokia e71 i problem sa USB konekcijom PsyDuck Aparati i oprema 5 1.12.2010 15:17
Problem sa PLAVIM EKRANOM backo87 Kvarovi 7 25.10.2010 18:12
HP DeskJet f4180 - problem sa instalacijom vanila Ostale komponente 3 12.3.2009 19:22

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 12:14.