![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#101 | |
Starosedelac
Član od: 21.8.2012.
Zahvalnice: 514
Zahvaljeno 495 puta na 418 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ColdBoot na korisnoj poruci: | ||
nickaveli (11.6.2013) |
![]() |
#102 |
Član
Član od: 11.4.2008.
Zahvalnice: 141
Zahvaljeno 86 puta na 51 poruka
|
![]()
I ja savetujem dual-boot jer ce ti prelaz biti pomalo u wtf fazonu.
Posle nekog vremena mocices da skroz skines vinblows ako ne igras igre a ako ih igras onda jedino ako prihvatis cinjenicu da neke neces nikada uspeti da pokrenes. Sto se tice wine-a, ne brini. On nije klasicni emulator koji pokrece sistem unutar sistema tako da ti i da pokrenes virus direktno ne mozes napraviti stetu. Kada se jednom ugasi program koji je bio pokrenut vajnom, taj program ti nece raditi u pozadini kao sto bi radio na vindozi ako je to virus. (ako gresim po ovom pitanju nek neko ko se vise razume kaze) Ja dugo koristim linux i mnogima koji nisu zahtevni za igrice sam stavio isti i niko nije imao problema i sto je jos bolje nisam morao da radim reinstal nijednom!!! Mozda bi pre mogao da dobijes malicioznu skriptu ako ne pazis i startujes sve i svasta od ne proverenih izvora... |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Zemunelo na korisnoj poruci: | ||
nickaveli (14.6.2013) |
![]() |
#103 |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 7.6.2009.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 649 puta na 499 poruka
|
![]()
Kos mene je uspešnost pokretanja igara nekih 70% od onih koje sam probao. E sad, ja ne igram najnovije igre, nego one koje su makar 2, 3 godine stare, i stvarno sam retko imao problema. Na kraju krajeva, ima i Linux igara, kao i onih sa Steam-a, tako da se ne mora niko odricati igara.
![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku blast beat na korisnoj poruci: | ||
nickaveli (14.6.2013) |
![]() |
#104 |
Član
|
![]()
I ja sam igrao dosta igara na linux-u ali iskren da budem bilo je dosta čačkanja i traženja rešenja i to nije za svakoga te sam čoveku lepo rekao da ne očekuje previše.
Ako baš voli igre posebno novije onda dual-boot i nema zime ![]() Vremenom ako se zainteresuje još više za linux onda će ga i vući da proba da podesi "samo još ovu igru" da proradi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Član
Član od: 14.7.2010.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 17 puta na 11 poruka
|
![]()
Jel radi cool and quiet na Linux?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Veteran
Član od: 25.3.2010.
Zahvalnice: 102
Zahvaljeno 71 puta na 64 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Član
Član od: 14.7.2010.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno 17 puta na 11 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 730
Zahvaljeno 4.355 puta na 3.596 poruka
|
![]()
Linux Mint 15 KDE i Xfce
![]() http://www.linuxmint.com/rel_olivia_kde_whatsnew.php http://www.linuxmint.com/rel_olivia_xfce_whatsnew.php Poslednja ispravka: Picard (24.6.2013 u 15:07) |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Picard na korisnoj poruci: | ||
Dare01 (24.6.2013) |
![]() |
#109 |
Starosedelac
Član od: 30.3.2007.
Zahvalnice: 112
Zahvaljeno 618 puta na 438 poruka
|
![]()
Ok, već neko vreme razmiš5am da isprobam neki distro i odlučio bih se za Mint pošto važi za "noob-friendly"...sad, ne znam za koju verziju da se odlučim tj. za koje okruženje - Xfce, KDE, Cinnamon...? U čemu su razlike, koju biste preporučili...?
Takođe, da li kao Linux noob mogu da se snađem u Debianu, recimo, ili je bo5e da se držim Minta, za početak? Zbunjuju me ta okruženja, heh, Gnome/KDE/Xfce...voleo bih da znam nešto više o njima... |
![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Banned
|
![]() Citat:
edit:a izgleda da je ipak napravio posebne particije..ove od 40 i 6gb...ako formatiram verovatno ce se nestati mint..ne znam mozda loader?! Poslednja ispravka: herrnikolic (25.6.2013 u 1:20) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Veteran
Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 402 puta na 204 poruka
|
![]()
Ja sam se igrao sa raznim linuxima i raznim varijantama instalacije i shvatio da je najjednostavnije (pošto imam 2 HDD) da na drugom disku napravim particiju na koju instaliram linux, a prilikom boot-a odaberem sa kog diska će da se diže sistem, tako da nema nikakvih problema sa bootloaderima ili mft ako želim da obrišem linux. Dakle, kod instalacije ništa "alonside" i sl. nego čista instalacija na tu "namensku" particiju i F11 (tako je bar na mom biosu) kod boot-a - pazi samo da ne promašiš particiju kod instalacije.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
V.I.P. GNU/Linux
Član od: 7.6.2009.
Zahvalnice: 250
Zahvaljeno 649 puta na 499 poruka
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#113 | ||
Član
|
![]() Citat:
Mislim zašto praviti na drugom HDD neku posebnu particiju kad lepo možeš kao čovek na jedan da staviš vindozu za potrebe igranja iii ... za potrebe igranja, khm, a na drugi HDD da staviš linux za sve ostale potrebe bez pravljenja nekih posebnih particija već na ceo HDD staviš linuksov fajl sistem. Iovako možeš videti sa linux-a onaj HDD gde je vindoza kao i podatke a i sa vindoze ako koristiš total komander imas dodatak da ubaciš i možeš isto da otvaraš HDD sa linux-om i čitaš sve odatle. Elem svakako najelegantnije rešenje, najednostavnije i najfunkcionalnije je imati dva HDD! ![]() Citat:
Imaš ga u programima da ga dodaš ili ako oćeš baš imaš ga i u sinaptik menadžeru (system/admin) koji je još bolji gde ga samo štikliraš i klikneš apply. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Veteran
Član od: 14.3.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 402 puta na 204 poruka
|
![]()
Ne mora posebna particija, naravno. Kod mene je problem što su mi diskovi poprilično puni pa na prvom nemam dovoljno mesta da sve prebacim, a sa linuxom se igram pa često formatiram.
Inače, da nema nekih igara koje ne rade pod linuxom i da imam neku pristojnu linux alternativu za Power Director, komotno bih mogao i da obrišem Windows. Jednostavno, ne mogu da shvatim da "obični" ljudi za "osnovne" kućne potrebe (filmovi, internet i flash igrice na FB) i dalje koriste piratizovani Windows, kada sve to može i na bilo kojoj Linux distribuciji. |
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Starosedelac
Član od: 30.3.2007.
Zahvalnice: 112
Zahvaljeno 618 puta na 438 poruka
|
![]()
Moj plan bi bio Win 7 na SSD-u a za Linux bih napravio particiju na HDD-u (neću imati dovo5no mesta na SSD-u za oba). Dual boot, zbog igara...
Pitanje: mogu li u Mintu Cinnamon da ubacim i druga okruženja (MATE, Xfce...) i biram koje ću okruženje podići pri bootovanju, ako želim da isprobam, recimo, KDE ili Xfce umesto Cinnamona? Još 1 pitanje: šta mislite o PCLinuxOS-u kao alternativi za Mint? Poslednja ispravka: Morca (25.6.2013 u 21:37) |
![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Član
Član od: 12.1.2013.
Zahvalnice: 166
Zahvaljeno 16 puta na 12 poruka
|
![]()
Nov sam u Linux svetu tj,tek imam plan da udjem
Skinuo sam 64 bitnu cinnamon i formatirao i iskopirao na flesku kao sto dizem windows vec godinama..i nece da butuje?Zasto..gde gresim? |
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Veteran
Član od: 28.10.2010.
Zahvalnice: 278
Zahvaljeno 92 puta na 62 poruka
|
![]()
Na mom starom racunaru moj mladji brat je pokusao da instalira mint
fora je da je pobrisao sve windows particije..instalirao mint, a moji podatci su otisli posto tih particija nema vise.Kad sam ga pitao sta je uradio,rekao je da nije formatirao nista,,samo je unmout nesto. ![]() fajl sistem totalno nepoznat meni Pomagajte ljudi..cu ga utepam |
![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Član
Član od: 4.3.2010.
Zahvalnice: 32
Zahvaljeno 75 puta na 69 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Veteran
Član od: 28.10.2010.
Zahvalnice: 278
Zahvaljeno 92 puta na 62 poruka
|
![]()
Ma kad ubacim windows 7 disk i krenem u instalaciju,onda vidim da nema particija ,sve je jedna sa mintom i jos jedna od 2g..nepoznatog fajl sistema
A on kaze da nije formatirao nista. EDIT:Sad mi kaze brat sledece: Iznervirao se na windows 8. napravio mint live na usb, digao mint sa usb,sve windows particije i fajlovi su bili dostupni. Isao na INSTAL MINT sa desktopa ,isao da ne sacuva win 8 pitalo ga da unmountuje particije..on kliknuo YES Instalirao mint...podaci su jos bili tu i particije,sve dok nije restartovao Poslednja ispravka: djosha (26.6.2013 u 10:08) |
![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Član
|
![]() Citat:
Kdenlive OpenShot i ima beta za linux za LIghtworks Ovaj poslednji sam cuo da je najbolji a tek sad izbacuju i za linux. Ne znam sta ti trazis od programa za video editing ali ovi su najbolji po nekim preporukama. Za igre jos nema pomoci ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Linux za pocetnike | Nemanja Inc | Slobodni softver | 9 | 3.6.2011 7:26 |
Debian 5,Linux Mint 8 ili Linux Mint Debian | Nemanja Inc | Slobodni softver | 9 | 23.3.2011 23:10 |
Linux Mint, Windows, dualboot | RAJIC | Slobodni softver | 6 | 25.11.2010 17:58 |
Linux Mint 7 Gloria | despot77 | Slobodni softver | 10 | 9.12.2009 13:00 |
Poker na FB i linux mint 6 KDE 4.2 | despot77 | Slobodni softver | 0 | 14.5.2009 10:04 |