![]() |
![]() |
|
Slobodni softver Teme o softveru otvorenog koda (programi i operativni sistemi), projektima, zajednici... |
Pregled rezultata glasanja: Linux za pocetnike | |||
Ubuntu |
![]() ![]() ![]() ![]() |
43 | 43,00% |
Fedora |
9 | 9,00% |
SuSe |
28 | 28,00% |
Mandriva |
20 | 20,00% |
Slackware |
8 | 8,00% |
Mepis |
4 | 4,00% |
Debian |
2 | 2,00% |
Linspire |
1 | 1,00% |
Gentoo |
2 | 2,00% |
neka "treca" |
15 | 15,00% |
Glasanje sa više mogućnosti izbora. Glasova: 100. U ovom glasanju ne možete da učestvujete |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#21 |
Član
|
![]()
Ok onda sam ja lud....sto mogu da se logujem kao root....ali u ubuntu nije potrebno da se logujes kao root ako ti je bas zapelo mozes i to...nemojte samo da lupate...a da ne bude da lazem pogledaj sliku...ako ne znas da namestis ne mora da znaci da nema...ma da...zar ti je lakse da se ponovo logujes nego da mozes odma da odradis sve?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
ex Laki pingvin
Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
|
![]()
Kolega, Ubuntu nema standardni ROOT nalog. Znači, ne postoji način da se uloguješ koristeći korisničko ime root i root lozinku. Postoji jedino način da koristiš sudo i su, i to kao prvi korisnik. Dakle, root nalog na Ubuntu distribuciji ne postoji. Ovo znam jer sam koristio Ubuntu mesec dana a pre par meseci sam morao na jednoj mašini da dodajem neke stvari (za MP3 i DivX) i iskusio nepostojanje standardnog root naloga, a onda sam malo čitao Ubuntu dokumentaciju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Član
|
![]()
Aman aman...po sto evra da cu da se ulogujem kao root...pa pogledaj sliku iznad....po defaultu root-u nije dozvoljeno da se loguje preko gdm-a...ali kao sto se vidi iz prilozene slike i to moze da se namesti....ne vredi kazu ne moze...postavis im sliku...opet ne moze...pa nisam je ja budzio...da se nisam logovo pa ajd...
Ok nalog nije standardan...ali koja je razlika ukucati root pass tokom instalacije ili napraviti root pass nakon instalacije...meni je svejedno...znaci ubuntu ima root nalog da se zna...samo se drugacije podesava... Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
ex Laki pingvin
|
![]()
Link do slike koji si postavio je thumbnail, pa se ništa ne vidi. Ubaci link do full size slike, i objasni kako se pravi root/pass nalog na Ubuntu-u (ili daj neki link gde je to već objašnjeno).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Član
|
![]()
Sta zar ja jedini vidim sliku :?
Pravljenje root pasa je objasnjeno u onom citatu iznad...a da bi omogucili da se root loguje iz gdm-a potrebno je uraditi sledece: System>Login screen setup Tab security i cekirati opciju Allow root to login with gdm kao sto je na slici koju niko ne vidi....znaci sve se moze kad se hoce ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Član
Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 4
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
|
![]()
Znam za to ali to je cist debilizam!Sta izmisljaju koji djavo?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Član
|
![]()
E sad ko si ti da da kazes da je cisti debilizam...ako znas za to kako onda mozes da tvrdis da nema root naloga...cuj debilizam...kad budes mogo da uradis 10 % od toga sta su ljudi uradili mozda te i poslusam..a za to -
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Novi član
|
![]()
Evo ovako...moguće je ovo što Anak1n tvrdi...probao sam, i radi. Ako mogu ja, koji Ubuntu koristim vrlo povremeno i samo iz radoznalosi, onda može svako
![]() ![]() Uloguješ se kao "običan" Ubuntu user (tj. jedini koji je po default-u dostupan), a onda: System->Administration->Login Screen Setup->Security - to je ovaj dialog koji je Anak1n postovao, štiklira se u njemu "Allow root to login with GDM" - ostalo je default. zatim: System->Administration->Users and Groups - pod "Users" štiklirati "Show all users and groups", naći "root" u listi, pa onda "properties", definisati password...i to je to. Logout, login sa korisničkim imenom "root" i pass-om koji je prethodno definisan. U Console ili Root Terminal-u se na upit "whoami" dobija odgovor "root". |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Ad Ministrator
Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka
|
![]() Citat:
![]() Samo klikni na taj thumbnail i u posebnom prozoru otvoriće ti se slika u punoj veličini. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
ex Laki pingvin
|
![]()
Pa cool Vojo, ali se otvori thumbnail u novom prozoru (za prvi link, za drugi se otvara fullsized image). A taj thumbnail nije „klikabilan“
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 | |
ex Laki pingvin
|
![]() Citat:
Kod:
$ sudo whoami ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Novi član
|
![]() Citat:
Jedna slika je snimljena kada sam terminal poktrenuo iz Applications->Accessories->Terminal A druga kao: Applications->System Tools->Root Terminal biće već jasno koja je koja i šta se dešavalo ![]() A što se moje slike ne vide kao ova Anak1nova....? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Član
|
![]()
Imas kako da namestis root nalog da se vise oko toga ne polemise znaci root nalog POSTOJI opet ponavljam zar meni jedinom otvara sliku ili i Voji otvara a ostalim ne...onda vi imate problem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
ex Laki pingvin
|
![]()
Pa hteli su da postignu da administrator bude onaj ko instalira sistem, a da pri tome nema on-the-fly administratorske privilegije nego da mora koristiti sudo. Dakle, to je default. IMHO, „sakrivanje“ root naloga je izuzetno beskorisno ako postoji korisnički nalog sa administratorskim privilegijama (gubi se svaki smisao UNIX standarda).
No, da ne davimo više, o ukusima ne treba raspravljati ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Član
|
![]()
Tacno da ne vredi raspravljati o ukusima...sudo je tu sad da li ćeš ti da koristiš sudo ili ćeš da se loguješ kao root na tebi je da izabereš ne vidim šta je tu loše...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Novi član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Banned
|
![]() Citat:
![]() Windows useri su cudo... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Član
Član od: 27.10.2005.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 4 puta na 4 poruka
|
![]() Citat:
![]() Po meni... Ubuntu, Debian... Suse - ok... Lagan i dopadljiv za win korisnike... Ali izuzetno trom i spor. Ako ti to nije problem ok. Mada se i Suse može tweakovati da šljaka ko raketa uz malo znanja. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Član
|
![]()
Hehe!Pa sta cu kad ranije nisam poceo da koristim linux pa sam doziveo takve "govornicke" deformacije
![]() Ma kakav suse i mandriva.Slackware RuLeS! |
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Windows VS. Linux | The Finest Serbian Since '82 | Operativni sistemi | 175 | 2.6.2010 8:52 |
Koji linux distro | Anak1n | Slobodni softver | 41 | 22.6.2006 0:06 |
Za pocetnike? | vladale | Programiranje | 23 | 17.2.2006 12:31 |
Ubuntu Linux - free cd's | vladale | Slobodni softver | 23 | 24.12.2005 20:32 |
171GB Linux programa | oluja | Slobodni softver | 14 | 9.12.2005 22:23 |