![]() |
![]() |
|
Operativni sistemi Windows, Mac OS, DOS... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#1 |
Član
Član od: 10.2.2011.
Zahvalnice: 36
Zahvaljeno 2 puta na 2 poruka
|
![]()
Pozdrav svima i srećna vam nova godina!
Dakle imam problem sa jednom Toshiba Satellite C55-A-103, na koju ne mogu da instaliram sistem. Imam proveren Win10 na USB (kojim sam juče i pre 3 dana već instalirao sistem na druge računare, napravljen je sa Rufus-om), koji kad ubodem u Toshibu neće da prepozna, tj neće da bootuje. U BIOS mode sam probao i CSM Boot i UEFI, kad je na CSM Boot prosto ne vidi USB i pokušava da bootuje sa drugih uređaja (DVD ili čak Network) i izbaci mi No bootable device. Kad je na UEFI i izaberem da bootouje sa USB-a izbaci mi Cheking Media...(Fail) pa onda No bootable device. Probao sam i treću opciju, izaberem CSM Boot, na DVD-u sam narezao Win10 i sa njim pokrene boot, dođem do onog ekrana gde mi traži da ukucam key za Windows i izbaci mi prozor da nedostaje driver za CD/DVD/USB. Skinuo sam driver i ubacio na USB ali opet Laptop ga ne vidi kad ga ubodem. Takođe sam vadio HDD i kačio na moj komp, sve je ok, nema nikakve greške. Šta može da bude problem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
kad si već skidao hdd mogao si da ubaciš instalaciju na njega pa sa hdd da je pokreneš
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku water wizard na korisnoj poruci: | ||
Lizardus (2.1.2020) |
![]() |
#3 |
Član
|
![]()
To mi je najmanji problem, lako ću opet da ga skinem nego ne razumem baš najbolje na šta misliš kad kažeš da ubacim instalaciju na HDD pa je pokrenem?
Da instaliram sistem na HDD kad je na mom kompu prikačen pa onda ga ubacim u Laptop? |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Član
|
![]()
Ne znam kako to da izvedem, a probao sam da instaliram sistem na HDD na mom kompu i ubacio ga u laptop, ništa se ne dešava, ne može da podigne sistem samo mi stoji crn ekran.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
iskopiraj instalaciju na hard disk nisam rekao da instalriš na svom kompjuteru..
|
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku water wizard na korisnoj poruci: | ||
Lizardus (2.1.2020) |
![]() |
#7 |
Banned
Član od: 23.7.2019.
Zahvalnice: 26
Zahvaljeno 19 puta na 19 poruka
|
![]()
-Prvo ocisti USB ulaz drvcetom za cackanje ushi sa alkoholom. Pregnjeci ga motorcanglama da bude pljocest i nakapi alkohol te procackaj usb.
Takodje particija na kojoj se instalira Windows mora biti aktivna, a ne samo formatirana, to se radi iz disk management conzole(u drugom racunaru) ili sa hirens boot-a. E sad, udji u bios pa proveri jel su usb portovi na enabled(dal imaju struje). Zatim disejbluj Secure Boot u biosu i .. postavi da USB bude prvi na boot meniju. Zatim snimi promenu i restartuj. Boot fleska bi mogla da bude formatirana u 32-fat. Ako ovo ne pomogne nadi nacin da preko CD boota apdejtujes taj bios, ali bios iz vremena kad je racunar proizveden te tako i stari USB drajveri 2.0 ili 3.0 zavisno. ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ZvezdaniRatnik na korisnoj poruci: | ||
Lizardus (2.1.2020) |
![]() |
#8 |
Član
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Član
|
![]() Citat:
- Particija je aktivna i Primarna, uradio sam preko Disk Managementa; - Secure Boot je Disabled, i USB je prvi na listi Boot Order, opet ništa; - Flešku sam više puta pravio, tj pokušavao sa raznim formatima i fat32 i NTFS, opet neće. - Gledao sam i Update za BIOS ali ima samo .exe instalacija, tj može da se odradi samo preko Windowsa. Ako imate još neke ideje kažite. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
![]()
U stvari ima gomila trikova da se proba i tako dalje treba sad da se experimentise malo.
Skini bilo koju verziju linuxsa koja podrzava Live CD, neki Ubuntu recimo i bootaj sa dvd-a Live verziju. To ti je znaci ceo linux u memoriji ne instalira se. A zati proveri te USB portove da vidimo dal se detektuju, ako ne onda je nesto ozbiljno tu. A ako hoce Ativiraj "Unetbootin' program i nakaci mu ISO od Windowsa na njega(u ISO opciji), on ce da ti napravi nasilni boot direktno na hard i onda odatle instaliraj Windows. Znaci treba ti Unetbootin i ISO od Windowsa. Ovo naravno podrazumeva da na tom hardu unapred ima taj iso i ili iso na nekom dvd-u. Pozeljno je da taj disk bude formatiran da dve particije, pa da ISO bude na drugoj. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku ZvezdaniRatnik na korisnoj poruci: | ||
Lizardus (2.1.2020) |
![]() |
#11 |
Član
|
![]()
Probao sam sa Live Linuxom na USB-u ali nije hteo da podigne sistem, ostaje mi da probam Live Linux sa DVD-om.
Probaću to pa da vidim šta se dešava. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Deo inventara foruma
|
![]()
...ili jednostavno promijeni USB stik/port.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Član
|
![]()
Probao sam sa 2 UBS stika, koji se bootuju na drugom kompu, i naravno probao sam sva tri porta koje laptop ima.
Izgleda da laptop ima neki ozbiljniji problem, vlasnik mi je napomenuo da je pre 2-3 godine promenjena RAM memorija, komp je radio neko vreme a onda je počeo da koči da bi na kraju došlo do toga da neće da podigne sistem. Probao sam čak i da ubacim RAM iz drugog Laptopa, ali izgleda da to nije problem jer koji god RAM da je u Laptopu on se vidi u BIOS-u i Laptop se isto ponaša. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Član
|
![]()
Probao sa i sa Live LinuxMint verzijom na DVD-ju, prvo sam probao u moj laptop i normalno bootuje a onda u Toshibu i gle čuda neće.
Otvori mi Linux menu gde imam razne opcije ali kad idem Run Linux izbaci mi ovo sa slike. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Lizardus na korisnoj poruci: | ||
ZvezdaniRatnik (4.1.2020) |
![]() |
#15 |
Banned
|
![]()
U pravu si nesto je zestoko zeznuto tu, osim USB greske pise i nesto radeon zeznut, sad dal je to radeon kartica unutra, ko zna.
Ti sad uradi kontra sve, disejbluj sve USB portove iz biosa, i pregledaj tamo da vidis da li ima nesto za graficku da nije neko ogranicio nesto pa stavi suprotno. Znaci sve zivo sto smatras suvisnim disebluj pa probaj. Moguce je da su visestruke greske unutra u kombinaciji sa izfeniranom grafickom koja je trebala da te namani da kupis to. A mozda je i Bios, u tom slucaku ti treba mobilni bios na flesci, posto taj dize sistem cak i da ti ne radi ovaj na ploci, ali ako je usb zeznut onda stvarno pat pozicija. Istestiraj ga jos malo i ako nece, prinesi sekiru i rascepi ga preko panja, ali prvo znaci probaj sa ovim disejblovanim portovima, kontrolerima i pregledaj grafu. |
![]() |
![]() |
Lizardus (4.1.2020) |
![]() |
#16 |
Član
|
![]()
Probao sam to sa Disable-ovanjem, ali nije pomoglo. Što se tiče grafičke jeste radeon unutra ali nema ništa u BIOS-u da se podešava.
A što se BIOS-a tiče, verzija je 1.1 a na sajtu ima da se skine 1.3 ali se flešovanje radi preko aplikacije, znači moram da podignem sistem pa da pokrenem aplikaciju. Ne postoji mogućnost flešovanja i updatovanja BIOS-a direktno sa fleške ili bilo kog drugog medija. Takođe sam i otvorio laptop, pregledao matičnu i sve komponente, ali nije bilo ničeg sumnjivog. Nema mu pomoći, neće da ide na panj jer nije moj ali predložiću vlasniku. Hvala vam na pomoći. |
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Lizardus na korisnoj poruci: | ||
ZvezdaniRatnik (4.1.2020) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Bug na Display-u (toshiba) | Knindza95 | Kvarovi | 0 | 13.8.2012 13:01 |
Toshiba laptop | zlatiborbc | ŠDK - Prenosni računari | 17 | 2.2.2010 1:34 |
Toshiba je ipak onaj pravi! (Satellite A210-1AO) | IvanGrozni | Prenosni računari | 48 | 27.6.2008 19:43 |
Toshiba A100-011 ili Toshiba P100-425 | ivche_tocky | ŠDK - Prenosni računari | 2 | 24.7.2007 16:23 |
Kupiti TOSHIBA Satellite A200-1CR ili neki drugi? | gosn.prirodni | ŠDK - Prenosni računari | 5 | 20.6.2007 10:03 |