Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Osnovne komponente
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Osnovne komponente Saveti u vezi sa kupovinom osnovnih komponenti računara: procesora, ploča, memorije...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 21.1.2024, 17:30   #21
worstever
Član

Član od: 8.3.2009.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 72 puta na 65 poruka
Određen forumom Re: Nova konfa.

Sa kakvim argumentima?
worstever je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.1.2024, 17:33   #22
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Član od: 6.12.2008.
Zahvalnice: 597
Zahvaljeno 561 puta na 516 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku SAJEVAC

Citat:
worstever kaže: Pregled poruke
Sa kakvim argumentima?

Kazes da nisi nigde procitao da se neko zali na pregrevanje procesora,a ja kazem da nisi ni temu procitao 3 koraka u nazad,gde smo pisali o tome.Bez ljutnje,ali procitaj za pocetak u ovoj temi ko se zali.Pogledaj post na primer od Partybreaker moderatora.Sto se argumenata tice,konkretno mislim da cu ti predstaviti sta i kako sam radio i zbog cega,naravno ako te zanima.
SAJEVAC je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.1.2024, 17:43   #23
worstever
Član

On je poredio 5 seriju u odnosu na prošle, što je tačno. Ja sam poredio sa serijom 7 koja je još gora od te. A ja imam seriju 7 i pisao sam gore iz ličnog iskustva. Bojazan da je serija 5 pretopla ne važi za x3d kojima je radna temperatura još niža jer ta 3d memorija ne trpi veęe temperature. Zato se ni overklok ne preporučuje. Znači nekadašnje temperature ne treba porediti sa današnjim, jer i sam proizvošač tvrdi da je 95°C "normalno".
Stara 21.1.2024, 18:46   #24
water wizard
Deo inventara foruma

Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka

pa dobro možda i on malo preteruje ali niže temperature su uvek poželjne, ne mora da udara u gornju "normalnu"
Bolje i turbo bustuje ako ima lufta da se greje više, a svaki procesor je priča za sebe koliko možeš da mu spustiš voltažu da bi radio na default klokovima ili eventualno oc, a proizvošači mu stave više da bi bili sigurni da je stabilan
water wizard je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.1.2024, 21:28   #25
Љуша
Deo inventara foruma

Član od: 18.11.2011.
Zahvalnice: 658
Zahvaljeno 1.062 puta na 832 poruka

Citat:
sajevac kaže: Pregled poruke
,na kraju je ipak razum pobedio i uzeo sam 5800x3d.sve je povezano,istestirano,podeseno da se ne pregreva i sad moze da se uziva u gamingu.zahvaljujem se svim kolegama forumasima na pomoci i sugestijama.
Не знам колико кошта тај процесор, вероватно је скуп. Али за те паре би требало и да има нормалан кулер. А не да дајеш лупам 300+ евра на процесор и још треба да размишљаш да ли се прегрева. Онда се поставља питање, да ли је му је цена оправдана. Ако већ дајем толике паре на процесор, очекујем и да хлади.
Љуша je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 21.1.2024, 22:01   #26
worstever
Član

Zato se danas ne dobija kuler sa jačim procesorima. Samo on (kuler) je ozbiljna investicija od 100+ evra. Pišem o AiO vodenom hlašenju.
Stara 21.1.2024, 22:10   #27
DBrave
Starosedelac

Član od: 7.5.2006.
Zahvalnice: 468
Zahvaljeno 496 puta na 345 poruka

Citat:
Љуша kaže: Pregled poruke
Не знам колико кошта тај процесор, вероватно је скуп. Али за те паре би требало и да има нормалан кулер. А не да дајеш лупам 300+ евра на процесор и још треба да размишљаш да ли се прегрева. Онда се поставља питање, да ли је му је цена оправдана. Ако већ дајем толике паре на процесор, очекујем и да хлади.

Ti si pao sa marsa, vidi se da nisi kupovao bolje procesore poslednjih par godina.
DBrave je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2024, 0:05   #28
Vlad Cepesh
Deo inventara foruma

Član od: 14.11.2012.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 1.816 puta na 1.694 poruka

Ryzen-i non-X 7000 serije se drugacije ponasaju nego X modeli i imaju dosta manji TDP. Samim tim se zagrevaju otprilike kao ekvivaleti 5000 serije. Cela ta prica o preteranom zagrevanju, odlicnom hladjenju i slicno, vazi za navedenu X seriju od AMD-a, i K seriju od Intela, od 12000 pa na dalje.
Vlad Cepesh je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 22.1.2024, 0:11   #29
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Citat:
On je poredio 5 seriju u odnosu na prošle, što je tačno. Ja sam poredio sa serijom 7 koja je još gora od te. A ja imam seriju 7 i pisao sam gore iz ličnog iskustva. Bojazan da je serija 5 pretopla ne važi za x3d kojima je radna temperatura još niža jer ta 3d memorija ne trpi veęe temperature. Zato se ni overklok ne preporučuje. Znači nekadašnje temperature ne treba porediti sa današnjim, jer i sam proizvošač tvrdi da je 95°C "normalno".
To sto oni tvrde da je 95 stepeni normalno,ne zmaci da u praksi i jeste normalno.Radi na toj temperaturi,ali ako se ne urade izvesne korekcije barem na hladjenju kao sto je moje,zimi ti ne treba grejanje.
Stara 22.1.2024, 1:09   #30
worstever
Član

Koje god hlašenje da staviš, novi procesori su dizajnirani da dostignu tu temperaturu da bi podesili klok na kom mogu da rade. Lošije hlašenje ęe oboriti klok i procesor ęe biti sporiji.
Moj lični primer testiran u CINEBENCH R23 pokazao je razliku u radu procesora sa identičnim podešavanjem ali različitim hlašenjem. Kulere sam ti veę naveo gore, "multi core" stari rezultat je 33839 a novi 36309. Oba testa su se vrtela na dizajniranih 95°C sve vreme, merenih sa HWiNFO. Razlika je u realnom radu gde su minimalne i maksimalne temperature i do 20°C u korist novog hlašenja. Ovde je čovek objasnio način na koji rade novi procesori, a razumljivo je i nama nestručnim ljudima.Tu pre svega mislim na sebe, da se neko ne uvredi. https://youtu.be/nRaJXZMOMPU?t=246
Stara 22.1.2024, 1:19   #31
water wizard
Deo inventara foruma

onda prvi kuler nije mogao da ga dobro ohladi pa nije mogao da turbo bustuje kako treba pa je automatski padao klok, a i ovaj drugi udara u limit pa ti možda skakuęe klok gore dole tipa treba da radi na 5ghz a povremeno se spušta na 4,5 pa se opet vrati na 5 i tako u krug.
Under volt tu pomaže da se manje greje ali ako ga spustiš previše neęe moęi da gura na 5ghz stabilno ili ęe da krešuje ili ęe opet da igra gore dole..

Citat:
Max. Operating Temperature (Tjmax)
95°C
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-9-7950x

170W default tdp...

Sve u svemu dobar procesor samo je hlašenje zahtevno, bilo bi zanimljivo kako se ponaša sa hlašenjem od tečnog azota

Poslednja ispravka: water wizard (22.1.2024 u 1:34)
Stara 22.1.2024, 2:10   #32
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Citat:
Koje god hlašenje da staviš, novi procesori su dizajnirani da dostignu tu temperaturu da bi podesili klok na kom mogu da rade. Lošije hlašenje ęe oboriti klok i procesor ęe biti sporiji.
Moj lični primer testiran u CINEBENCH R23 pokazao je razliku u radu procesora sa identičnim podešavanjem ali različitim hlašenjem. Kulere sam ti veę naveo gore, "multi core" stari rezultat je 33839 a novi 36309. Oba testa su se vrtela na dizajniranih 95°C sve vreme, merenih sa HWiNFO. Razlika je u realnom radu gde su minimalne i maksimalne temperature i do 20°C u korist novog hlašenja. Ovde je čovek objasnio način na koji rade novi procesori, a razumljivo je i nama nestručnim ljudima.Tu pre svega mislim na sebe, da se neko ne uvredi. https://youtu.be/nRaJXZMOMPU?t=246
E ovo prvi put cujem.Da su novi procesori dizajnirani da dostignu tu temperaturu da bi podesili klok na kom rade.Mislim da si u debeloj zabludi kolega.Procesor ako je hladniji,lakse bustuje,a 5000 serija se moze ubuzdati..Da se znatno obore temperature,a da se sacuva maks turbo frekvencija i da bude sve stabilno.Ako ne dozvoljava bios,imaju alati kako se to resava i van biosa...Sto je slucaj kod mene..
Stara 22.1.2024, 2:18   #33
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Nesto mi se baguje pretrazivac pa mi neda da editujem post.

Pogledaj vrednosti: PTT,TDC,EDC .Uveravam te da je sve stabilno,da izvlacim maksimalni turbo bost i da je temperatura pala daleko ispod onoga sto je bilo na def.

Obrati paznju i na ovaj video.

https://www.youtube.com/watch?v=BOdo...dyOecw&index=4

Citat:
Š‰ŃƒŃˆŠ° kaže: Pregled poruke
ŠŠµ знам колико ŠŗŠ¾ŃˆŃ‚а Ń‚Š°Ń˜ процесор, вероватно је скуп. Али за те паре би требало Šø Га има нормалан ŠŗŃƒŠ»ŠµŃ€. А не Га Гајеш лупам 300+ евра на процесор Šø још треба Га Ń€Š°Š·Š¼ŠøŃˆŃ™Š°Ńˆ Га ли се прегрева. ŠžŠ½Š“Š° се поставља ŠæŠøŃ‚Š°ŃšŠµ, Га ли је му је цена оправГана. Ако већ Гајем толике паре на процесор, Š¾Ń‡ŠµŠŗŃƒŃ˜ŠµŠ¼ Šø Га хлаГи.
Brate Ljuso,danas se sve pregreva,a ako se ne pregreva prenaklokovano je do bola..Jako je tanka granica do nestabilnosti pa je sasvim normalna pojava da se nesto malo dosteluje....Pogotovo kada su graficke kartice u pitanju...Jure se krajnji limiti i tu nema granice...Ja sam i na grafickoj uradio undervolt i dodao koji megaherc..Veci sam fps i stabilniji rad postigao..
Priložene slike
Kliknite na sliku za veęu verziju

Ime:	Untitled.jpg
Višeno:	32 puta
Veličina:	97,6 KB
ID:	58466  

Poslednja ispravka: SAJEVAC (22.1.2024 u 2:31)
Stara 22.1.2024, 12:11   #34
worstever
Član

Citat:
SAJEVAC kaže: Pregled poruke
E ovo prvi put cujem.Da su novi procesori dizajnirani da dostignu tu temperaturu da bi podesili klok na kom rade.Mislim da si u debeloj zabludi kolega.Procesor ako je hladniji,lakse bustuje,a 5000 serija se moze ubuzdati..Da se znatno obore temperature,a da se sacuva maks turbo frekvencija i da bude sve stabilno.Ako ne dozvoljava bios,imaju alati kako se to resava i van biosa...Sto je slucaj kod mene..
Nisam ja ni u kakvoj zabludi, dao sam ti izvor informacije. Verovatno ne uspevam dobro da vam objasnim a to je veę nešto drugo. I tamo negde se pominje optimizacija i obaranje voltaže s tim da je razlika u zagrevanju ryzen 7 i ryzen 9 čipa povelika, pa je kod ryzen 9 čipa to daleko veęi problem.
Stara 22.1.2024, 12:46   #35
water wizard
Deo inventara foruma

sve u svemu ako vam ne treba za posao top end cpu za igrice je racionalnije uzeti neki srednji segment koji može da se hladi i običnim kulerom od 20-30e, pa čak i stock koji uz njih češęe ide može da posluži.
Ovako ima da rodiš mečku dok ohladiš i omoguęiš mu da postigne performanse i klokove koje pokazuju u testovima tj reklami
Stara 22.1.2024, 23:02   #36
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Citat:
Nisam ja ni u kakvoj zabludi, dao sam ti izvor informacije. Verovatno ne uspevam dobro da vam objasnim a to je veę nešto drugo. I tamo negde se pominje optimizacija i obaranje voltaže s tim da je razlika u zagrevanju ryzen 7 i ryzen 9 čipa povelika, pa je kod ryzen 9 čipa to daleko veęi problem.
Dao sam i ja tebi izvor informacije za moj cpu i uopste nisam siguran da li se razumemo i da li gadjamo istu sustinu .
Stara 23.1.2024, 16:26   #37
Vlad Cepesh
Deo inventara foruma

Ovo su mojih 5 centi. U pravu je worstever kada prica za visoku potrosnju, zagrevanje i slicno, kada je u pitanju Ryzen 7000 serija i procesori sa X oznakama. Narocito Ryzen 9 varijante. Za ostale procesore je SAJEVAC u pravu. Ostali Ryzen procesori se drugacije ponasaju.

Test od istog kanala, ali Ryzen 9 7900X3D

https://www.youtube.com/watch?v=9gCzXdLmjPY

Ryzen 9 7950X vuce 250W, dok 7950X3D 150W. Ogromna razlika.
Stara 23.1.2024, 16:32   #38
water wizard
Deo inventara foruma

ja juče gledao kako ga je jedan lapovao, ali to je isto neki slabiji model samo 105W i Enginering sample https://youtu.be/y_jaS_FZcjI?t=978
Stara 24.1.2024, 0:07   #39
SAJEVAC
Deo inventara foruma

Ja sam uspeo moj cpu znatno da ohladim,a da postignem iste perfomance,cak i vec .Uz malo truda sve se da resiti.Sve je to moglo i fabricki da se resi,ali zasto da radi na kuleru od 2000 dinara,kada treba uvaljivati vodena hladjenja od 200e.Ja sam isprva bas bas bas bio zagrejan za r7 7800x3d i skoro pa da sam kategorican bio po pitanju istog...Da ga uzmem,da izmenjam sve,a kada sam izracunao koliko mi stvarno novca treba i da je to daleko od cifre koju sam ja planirao da potrosim za 20% vise perfomanci u odnosu na 5800x3d ,hvala lepo...Sacekace zivotna zelja neku novu priliku .I ovo je i vise nego savrsen cpu za svaku igru danasnjice.Verovatno da ni ne postoji igra kojoj nije dorastao.
Stara 24.1.2024, 15:11   #40
Vlad Cepesh
Deo inventara foruma

Na stranu sve to oko hladjenja, ali to sa X Ryzen-ima 7000 serije, i K Core procesorima zadnje 3 serije pocinje da ide u kategoriju "cedjenje suve drenovine". Da bi se izvukao zadnji gram performansi, zahteva se ploca koja ima VRM da pokrece super kompjuter Nase, vodeno hladjenje za omanju nuklearku i da to sve platite nekim bubregom ili plucnim krilom, i to ako nemate vi ili vasi neki naftnu busotinu viska. I to samo zarad 5 do 10 posto performansi vise u odnosu na standardne modele na user benchmark sajtu, i naravno hvaljenja time na reddit-u. Makar zimi ce da vam bude toplo u sobi, a leti imate besplatnu saunu, pa tako moze da se ustedi koji dinar za racun za struju.
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Nova Intel konfa zvucnjak ŠDK - Konfiguracije 9 18.5.2016 20:51
Nova Konfa [400e] Z0Di4C ŠDK - Konfiguracije 17 21.7.2014 4:16
Nova konfa milanlaki Šta da kupim? 15 25.10.2009 11:58
Konačno... nova konfa ;) zomg Šta da kupim? 2 28.6.2009 15:55
Nova konfa. Gadoguz Šta da kupim? 36 2.4.2007 21:53

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 4:22.