![]() |
![]() |
|
DK - Osnovne komponente Saveti u vezi sa kupovinom osnovnih komponenti računara: procesora, ploča, memorije... |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#21 |
Član
Član od: 8.3.2009.
Zahvalnice: 23
Zahvaljeno 72 puta na 65 poruka
|
![]()
Sa kakvim argumentima?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Deo inventara foruma
|
![]() Kazes da nisi nigde procitao da se neko zali na pregrevanje procesora,a ja kazem da nisi ni temu procitao 3 koraka u nazad,gde smo pisali o tome.Bez ljutnje,ali procitaj za pocetak u ovoj temi ko se zali.Pogledaj post na primer od Partybreaker moderatora.Sto se argumenata tice,konkretno mislim da cu ti predstaviti sta i kako sam radio i zbog cega,naravno ako te zanima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Član
|
![]()
On je poredio 5 seriju u odnosu na prole, to je tačno. Ja sam poredio sa serijom 7 koja je jo gora od te. A ja imam seriju 7 i pisao sam gore iz ličnog iskustva. Bojazan da je serija 5 pretopla ne vai za x3d kojima je radna temperatura jo nia jer ta 3d memorija ne trpi veęe temperature. Zato se ni overklok ne preporučuje. Znači nekadanje temperature ne treba porediti sa dananjim, jer i sam proizvošač tvrdi da je 95°C "normalno".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.091 puta na 3.803 poruka
|
![]()
pa dobro moda i on malo preteruje ali nie temperature su uvek poeljne, ne mora da udara u gornju "normalnu"
Bolje i turbo bustuje ako ima lufta da se greje vie, a svaki procesor je priča za sebe koliko moe da mu spusti voltau da bi radio na default klokovima ili eventualno oc, a proizvošači mu stave vie da bi bili sigurni da je stabilan |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Deo inventara foruma
Član od: 18.11.2011.
Zahvalnice: 658
Zahvaljeno 1.062 puta na 832 poruka
|
![]()
Не знам колико кошта тај процесор, вероватно је скуп. Али за те паре би требало и да има нормалан кулер. А не да дајеш лупам 300+ евра на процесор и још треба да размишљаш да ли се прегрева. Онда се поставља питање, да ли је му је цена оправдана. Ако већ дајем толике паре на процесор, очекујем и да хлади.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Član
|
![]()
Zato se danas ne dobija kuler sa jačim procesorima. Samo on (kuler) je ozbiljna investicija od 100+ evra. Piem o AiO vodenom hlašenju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Starosedelac
Član od: 7.5.2006.
Zahvalnice: 468
Zahvaljeno 496 puta na 345 poruka
|
![]() Citat:
![]() Ti si pao sa marsa, vidi se da nisi kupovao bolje procesore poslednjih par godina. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Deo inventara foruma
Član od: 14.11.2012.
Zahvalnice: 14
Zahvaljeno 1.816 puta na 1.694 poruka
|
![]()
Ryzen-i non-X 7000 serije se drugacije ponasaju nego X modeli i imaju dosta manji TDP. Samim tim se zagrevaju otprilike kao ekvivaleti 5000 serije. Cela ta prica o preteranom zagrevanju, odlicnom hladjenju i slicno, vazi za navedenu X seriju od AMD-a, i K seriju od Intela, od 12000 pa na dalje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Član
|
![]()
Koje god hlašenje da stavi, novi procesori su dizajnirani da dostignu tu temperaturu da bi podesili klok na kom mogu da rade. Loije hlašenje ęe oboriti klok i procesor ęe biti sporiji.
Moj lični primer testiran u CINEBENCH R23 pokazao je razliku u radu procesora sa identičnim podeavanjem ali različitim hlašenjem. Kulere sam ti veę naveo gore, "multi core" stari rezultat je 33839 a novi 36309. Oba testa su se vrtela na dizajniranih 95°C sve vreme, merenih sa HWiNFO. Razlika je u realnom radu gde su minimalne i maksimalne temperature i do 20°C u korist novog hlašenja. Ovde je čovek objasnio način na koji rade novi procesori, a razumljivo je i nama nestručnim ljudima.Tu pre svega mislim na sebe, da se neko ne uvredi. https://youtu.be/nRaJXZMOMPU?t=246 |
![]() |
![]() |
![]() |
#31 | |
Deo inventara foruma
|
![]()
onda prvi kuler nije mogao da ga dobro ohladi pa nije mogao da turbo bustuje kako treba pa je automatski padao klok, a i ovaj drugi udara u limit pa ti moda skakuęe klok gore dole tipa treba da radi na 5ghz a povremeno se sputa na 4,5 pa se opet vrati na 5 i tako u krug.
Under volt tu pomae da se manje greje ali ako ga spusti previe neęe moęi da gura na 5ghz stabilno ili ęe da kreuje ili ęe opet da igra gore dole.. Citat:
170W default tdp... ![]() Sve u svemu dobar procesor samo je hlašenje zahtevno, bilo bi zanimljivo kako se ponaa sa hlašenjem od tečnog azota Poslednja ispravka: water wizard (22.1.2024 u 1:34) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Deo inventara foruma
|
![]()
Nesto mi se baguje pretrazivac pa mi neda da editujem post.
Pogledaj vrednosti: PTT,TDC,EDC .Uveravam te da je sve stabilno,da izvlacim maksimalni turbo bost i da je temperatura pala daleko ispod onoga sto je bilo na def. Obrati paznju i na ovaj video. https://www.youtube.com/watch?v=BOdo...dyOecw&index=4 Citat:
Poslednja ispravka: SAJEVAC (22.1.2024 u 2:31) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Član
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Deo inventara foruma
|
![]()
sve u svemu ako vam ne treba za posao top end cpu za igrice je racionalnije uzeti neki srednji segment koji moe da se hladi i običnim kulerom od 20-30e, pa čak i stock koji uz njih čeęe ide moe da poslui.
Ovako ima da rodi mečku dok ohladi i omoguęi mu da postigne performanse i klokove koje pokazuju u testovima tj reklami |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Deo inventara foruma
|
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ovo su mojih 5 centi. U pravu je worstever kada prica za visoku potrosnju, zagrevanje i slicno, kada je u pitanju Ryzen 7000 serija i procesori sa X oznakama. Narocito Ryzen 9 varijante. Za ostale procesore je SAJEVAC u pravu. Ostali Ryzen procesori se drugacije ponasaju.
Test od istog kanala, ali Ryzen 9 7900X3D https://www.youtube.com/watch?v=9gCzXdLmjPY Ryzen 9 7950X vuce 250W, dok 7950X3D 150W. Ogromna razlika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Deo inventara foruma
|
![]()
ja juče gledao kako ga je jedan lapovao, ali to je isto neki slabiji model samo 105W i Enginering sample https://youtu.be/y_jaS_FZcjI?t=978
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Ja sam uspeo moj cpu znatno da ohladim,a da postignem iste perfomance,cak i vec
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Deo inventara foruma
|
![]()
Na stranu sve to oko hladjenja, ali to sa X Ryzen-ima 7000 serije, i K Core procesorima zadnje 3 serije pocinje da ide u kategoriju "cedjenje suve drenovine". Da bi se izvukao zadnji gram performansi, zahteva se ploca koja ima VRM da pokrece super kompjuter Nase, vodeno hladjenje za omanju nuklearku i da to sve platite nekim bubregom ili plucnim krilom, i to ako nemate vi ili vasi neki naftnu busotinu viska. I to samo zarad 5 do 10 posto performansi vise u odnosu na standardne modele na user benchmark sajtu, i naravno hvaljenja time na reddit-u. Makar zimi ce da vam bude toplo u sobi, a leti imate besplatnu saunu, pa tako moze da se ustedi koji dinar za racun za struju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Nova Intel konfa | zvucnjak | DK - Konfiguracije | 9 | 18.5.2016 20:51 |
Nova Konfa [400e] | Z0Di4C | DK - Konfiguracije | 17 | 21.7.2014 4:16 |