![]() |
![]() |
![]() |
#401 |
Deo inventara foruma
Član od: 29.1.2008.
Zahvalnice: 439
Zahvaljeno 4.092 puta na 3.804 poruka
|
![]()
ja sam prešao na win11 pre jedno mesec dva, upgrejdovao win 10, bilo malo komplikovano zbog formata ssd na gpt i gašenja csm, ali je sve proteklo ko podmazano po uputstvima.
Nije neka razlika radio i win10 a radi i win11 os modernizovan i treba biti u trendu |
![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Deo inventara foruma
Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 1.883
Zahvaljeno 999 puta na 620 poruka
|
![]()
Mene je ka Win 11 jedno vreme vukao samo bolje implementirani HDR, kao i RTX HDR (koji navodno podize SDR igre na nivo HDR-a, preko Nvidia App-a), ali sam na kraju odustao.
Em smatram da je HDR precenjen, cesto i losiji od SDR-a, em nema potrebe silovati ekran sa MAX brightness-om, koji je manje vise neophodan za HDR. |
![]() |
![]() |
![]() |
#404 |
Starosedelac
|
![]()
Pa nema nikakve sustinske razlike samo win 10 na mom novom laptopu bi radio kao win 11 na starom .
Na Deskopu posto mi je hardver podrzan sam odavno presao na win 11 ok malo je bilo cudno u pocetku i to je sve ...posle prosto meni sve isto .. Rekoh nema potrebe zuriti da tu podesavate do besvesti win 11 na neopdrzanom hardveru sto ce prvi apdejt da mozda pokvari i slicno ... prosto mozete bez problema koristi win 10 jos 18 meseci ako zatreba mozete to i produziti NEKO VREME na kraju ce se hardver pokvariti ...kao sto se meni desilo a opravka se ne isplati za vise godina star laptop. |
![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Veteran
Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 365
Zahvaljeno 367 puta na 245 poruka
|
![]()
Sa ovim W11 kao da je došla neka nova garnitura developera i odluke koje su donosili su bile nebulozne... sećam se da nije radio drag & drop npr, tek su u nekom novijem update-u to vratili. Unazadili su taskbar i kontekstualni meni. Taskbaru polako vraćaju funkcionalnost ali i dan danas fale neke opcije koje su bile u svim windowsima, kao npr da ikonice u notification delu budu uvek uključene... Kontekstualnom meniju su sakrili "Send To" u onaj "Show more options" podmeni. Taskbar ne može da se premešta, itd. Al što se stabilnosti i udobnosti tiče (za day to day korišćenje), win i dalje neprikosnoven. Ostali su oduvek "tu negde" al im uvek fali taj jedan korak, makar iz moje percepcije...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#406 |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 721
Zahvaljeno 1.279 puta na 981 poruka
|
![]()
Koji ostali?
Linux? Za day to day surf, gledanje filmova i slusanje muzike (sto moze odavno i svaki telefon) office bez VB makroa, nikakav izbor CAD programa - ko je sa tim OK, linux je dobar. Za neke korisnike definitivno nije. Linux je OK za star hardver gde ne moze win 10. Kada MS a posle njega i vreme ubiju win10, veci broj jos relativno korektnih kompjutera ce biti zreo za linux. Ko ipak zeli da ostane na desetki - LTSC IoT 2021 win10 ima podrsku do 13 januara 2032 pa korisnici nemaju neke potrebe da se cimaju oko drugog operativnog sistema ako im bas ne treba najnovija verzija. Ko nece win 10 LTSC tu je linux. Mislim da je win 10 IoT LTSC ipak bolja platforma cak i od najnovijeg linuxa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Veteran
Član od: 25.4.2008.
Zahvalnice: 365
Zahvaljeno 367 puta na 245 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |
Deo inventara foruma
Član od: 14.3.2008.
Zahvalnice: 4.384
Zahvaljeno 3.330 puta na 2.304 poruka
|
![]() Citat:
Da, Adobe, CAD i MS Office - ako ti trebaju takvi programi ne moze se bez Windowsa ili Mac OS-a. S druge strane - VB makroi - sta je ovo bre 1999.? Uostalom, lako se digne virtuelna masina sa shared drive i potera Windows za takve egzibicije tipa MS Office. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Starosedelac
|
![]()
Sa obziroim koliko su postali mocni pametni telefoni u princu ne vidim nikakvu poentu od hardvera starog 7 ili 8 god sem sto imaju veci ekran mada je to resivo a sem ako nisu bili top u svoje vreme performanse su im uzasne sem za office i slicno a preko virtualne masine na necem takovom pokretati office je mucenje i prema tome nisu za linuix .Takve uredjae radije poklonoim prosto ili cak bacim ako nemam kome .
Pobogu ryzen 5 2600 podrzava WIN 11 nativno iz 2018 god koliko ce biti star hardrdver iz kada win 10 postane nepotrebljiv 8 ili 9 god cesto i 10 godina . Dobro sto se tice deskopa svi na AM4 platformi imaju mogocnost nadogradnje ako koriste prvu generaciju koja bas za igre nije najbolja i mogu uzeti i sada veoma dobre procesore ovi pre i nisu za nista ..intel je cini mi se od 8 generacije . Poslednja ispravka: DAKINS (16.5.2025 u 18:36) |
![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
Deo inventara foruma
Član od: 28.5.2010.
Zahvalnice: 721
Zahvaljeno 1.279 puta na 981 poruka
|
![]() Citat:
VB makroa, nazalost, itekako ima u korporativnom okruzenju, pogotovo u velikim kompanijama koje se bave energetikom, procesnom industrijom. Linux je OK i za biznis - npr prevodilacke kancelarije i sl, mozda i za nesto ozbiljnije korporativno okruzenje ali uz odredjeni procenat radnih stanica na windowsu. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|
![]() |
||||
tema | temu započeo | forum | Odgovora | Poslednja poruka |
Windows Live Messenger? | mick | Aplikativni softver | 532 | 19.11.2012 20:36 |
100 Useful Run commands for Windows (Shortcuts) | wog326 | Operativni sistemi | 1 | 10.8.2010 13:45 |
Windows 7 BETA | Mr.Eco | Operativni sistemi | 2277 | 20.2.2010 8:58 |
Windows installer | nikolapfc89 | Operativni sistemi | 6 | 16.11.2009 0:13 |
Windows 8 | saleSK | Operativni sistemi | 37 | 19.8.2009 11:40 |