Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Internet usluge
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Internet usluge Provajderi, načini povezivanja...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 19.7.2007, 15:06   #1
Deusdies
Starosedelac

Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 54
Zahvaljeno 439 puta na 215 poruka
Slanje poruke preko AIM-a korisniku Deusdies Slanje poruke preko MSN-a korisniku Deusdies Slanje poruke preko Skypea korisniku Deusdies
Question Kol'ko da naplatim?

Jedna "firma" (mala firma ) traži da joj napravim web site. Još uvek ne znam detalje o samom sajtu, ali procenjujem na samo HTML, neke (gotove) slike, mooooožda maaalo PHP i recimo oko 50-tak strana. Sutra ću vam javiti detalje

Dakle, moje pitanje je, koliko da naplatim to? Još sam mlad i neiskusan ali fino baratam web masteringom. O, da, ovo uključuje i web mastering on demand

Hvala
Deusdies je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2007, 15:35   #2
Marko_L
Mythbuster

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 38
Zahvaljeno 368 puta na 146 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L
Određen forumom Re: Kol'ko da naplatim?

Na ovakvo pitanje je uvek teško odgovoriti, pogotovo kada nema dovoljno detalja, i cena koju ćeš odrediti zavisi od tvog iskustva, referenci, vrste sajta, pa i firme koja je naručilac posla i koliki je njen budžet za izradu sajta. U svakom slučaju neke smernice postoje, pa ti vidi kako ćeš. Dakle, postoje dva osnovna načina za određivanje cene sajta. Prvi je cena na sat, što je najčešći metod, posebno u normalnom svetu, a druga je naplaćivanje po stranici. Postoji i treća metoda, "će izmerim, pa će ti kažem" koja je najpopularnija u Srbiji, ali ti preporučujem da se ne navikavaš na to. Ako naplaćuješ na sat, satnica se kreće oko 10 evra po satu, mada ako nemaš dovoljno iskustva, valjalo bi malo spustiti tu cenu, recimo na nekih 5-7 evra po satu. E sad, ovo je vezano za ono što sam rekao da dosta zavisi i od firme, jer kako je ovo Srbija i svi cvikaju od toga da će neko da ih prevari, potencijalnom naručiocu ovaj metod može izgledati kao vaćarenje, jer kako on pobogu da zna koliko ćeš ti sati raditi, iako se to drugačije računa nego što ljudi misle. Znači, ne radi se po sistemu radiš, pa koliko sati tolika cifra, već izračunaš koliko ti dana treba za sajt, radni dan se računa kao 8 sati rada, i onda se odredi cifra. Dakle, ako ti treba 10 dana za izradu sajta, to izađe 80 radnih sati ili u prevodu 800 evra (ili 400 ako naplaćuje po 5 EUR/h). Tako da, ako poznaješ poslodavca, i znaš da je normalan čovek, svakako preporučujem ovu varijantu. Ako ideš po stranici, cena je negde oko 5-10 evra po stranici (ako je čist html u pitanju, dok programiranje diže tu cenu), ali opet, ako nemaš iskustva, i tu cenu bi možda trebalo smanjiti na 2-3 evra, što za 50 stranica daje cifru od 100-150 evra. Naravno, ukoliko proceniš da poslodavac može da se ispruži idi na varijantu od 250-500 evra, tj. 5-10 evra po stranici, a ako misliš da ne može, a stalo ti je do posla, onda traži 100-150, ali ispod te cifre nemoj ići nikako. Webmastering preporučujem da naplaćuješ posebno, na mesečnom ili godišnjem nivou, zavisi kako ti već odgovara. Sve u svemu, sagledaj koliko si iskusan, sagledaj mogućnosti naručioca posla, saznaj sve detalje o sajtu, pa izvagaj.

Poslednja ispravka: Marko_L (19.7.2007 u 15:41)
Marko_L je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledećih 4 korisnika se zahvaljuje korisniku Marko_L na korisnoj poruci:
Arsa74 (12.8.2007), iMa_NeKo_PljUgU (12.8.2007), Kaiser Soze (19.7.2007), Nillaith (19.7.2007)
Stara 19.7.2007, 16:21   #3
Kaiser Soze
Član

Član od: 5.11.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 31 puta na 26 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Kaiser Soze

Marko_L ima strpljenja i na tome ga treba pohvaliti.
Ja nemam.

Niti se zna o kojoj firmi je rec, ah, da, neka mala.
Ne znam sto pitas nas, kad ni sam nemas pojma koliko ce te sta kostati i koliko ce trajati.

Neki univerzalni kljuc, sem ova tri koja je Marko spomenuo, koji se koriste od slucaja do slucaja i od situacije do situacije, ne postoji.

Kad kazes mooooozzzdaaa maloooo php-a. PHP nije zacin C i ne moze da ga ima malo ili mnogo, moze da ga ima ili nema.

Pitanje oko formiranja cene ide i na to da li firma ima svoj dizajn, logo, materijal ( text, slike, dokumente ), da li ima osmisljen sajt u globalu ( sta hoce, a sta nece ).

Ako ce sajt imati 50 strana ti se dobro zapitaj da li ti to mozes da uradis i u kom vremenskom roku. Ako je to cisto sljepetanje copy&paste text, trazi 150 eura i da te ne bude sramota, sve preko toga smatram da je previse. Opet svaka roba ima svog kupca, i ovce su tu da bi se sisale.

Sve sam ovo zasnovao na tome da si ti ( kao sto sam ranije elaborisao ) neiskusan, a oni nemaju pojma sta hoce i to im je cisto onako.

Pod uslovom da to nije tacno ( a cisto sumnjam ) takav sajt bi kostao oko 800 eura mozda i vise.

Iskreno zelim ti srecu, i tebi i njima.
Kaiser Soze je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2007, 16:39   #4
Iris
détente

Član od: 3.11.2005.
Zahvalnice: 1.530
Zahvaljeno 2.470 puta na 1.488 poruka

Dobio si dva saveta, i oba su postavljena na staklene noge...

Svojevremeno je bilo sličnih pitanja na forumu, "Koliko košta da se napravi i održava neki sajt" a i odgovora tipa "Zavisi koliko ima da se radi, ali cena bi isla oko 150 - 200e za neki osnovni set stranica 5, 6-7 stranica i admin panel za iste..."

I dalje smatram da je nezahvalno davati bilo kakve procene i komentare, pošto se na taj način obezvređuje znanje i trud bilo kog web dizajnera... Ne postoji jedinstveni cenovnik pošto sve zavisi od okolnosti, a ne uliva poverenje ni tvoja slobodna procena sopstvene stručnosti.

Obzirom da nije lako proceniti vrednosti originalne ideje, programiranje, dizajn i rokove, pametnije ti je da napraviš konkretnu ponudu pa da ti svi zajedno pomognemo da je pravilno proceniš. Na taj način niko neće biti oštećen - ni tvoji poslodavci, ni ti, a ni ostali u struci!
Iris je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Iris na korisnoj poruci:
Kaiser Soze (19.7.2007)
Stara 19.7.2007, 17:30   #5
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka

Šta god da radiš važno je da obratiš pažnju na par stvari.

Kao prvo i najvažnije obrati pažnju da napraviš dobar balans između sopstvenog samopoštovanja i želje da dobiješ taj posao. To znači da nećeš sklopiti posao bud zašto čisto da bi uzeo neku kintu zbog koje ćeš kasnije proklinjati samog sebe zato što si uopšte prihvatio posao ili da eventualno dovedeš sebe u situaciju da zbog cajtnota moraš da "skarabudžiš" sajt. To nikome neće biti od koristi. Ti ćeš izaći na loš glas kod eventualnih budućih klijenata a trebaće ti dosta sapuna da se "opereš". S druge strane nemoj ni da preteruješ. "Šecovanje" sajta ne mogu tako odokativno da učine ni iskusni web developeri a kamoli neko ko tek počinje sa izradom sajtova. Osećaj za procenu se stiče vremenom pre svega upoznavanjem sveta sa kojim sarađuješ.

Drugo... Pre nego što počneš da radiš detaljno se informiši kako ceo sajt treba da izgleda i šta treba da radi. Nemoj da dozvoliš da odmah na početku ne definišete apsolutno sve relevantne stavke. Ako to ne učiniš kasnije ćeš biti podložan klasičnoj srpskoj boljci zvanoj "dorada nekih detalja".

Treće... Ako proceniš (ili ti neko iskusniji kaže) da ti za izradu treba mesec dana ti ćeš tom klijentu da kažeš da ti treba mesec i po dana. Bolje ti je odmah na početku da sebi ostaviš malo lufta... Učiš se... Veruj mi trebaće ti.

Četvrto... Sve stvari koje možeš da odradiš putem nekog besplatnog (ali legalnog!) rešenja koje će ti skratiti vreme izrade slobodno iskoristi. Sada kada si na početku niko ne može očekivati od tebe da odmah "uletiš" u PHP vode ili nešto slično. Dakle, nađi meru u tome šta možeš a šta ne da izvedeš sa trenutnim nivoom znanja ali nemoj da se bojiš da eksperimentišeš sa nečim novim još neisporbanim.

A što se tiče cene... Bez detaljnog i preciznog opisa šta sajt treba da radi ne može niko da ima čak ni predstavu koliko bi izrada tako nečega koštala.
U suštini od svega ovoga što sam ti ja napisao najvažnije ti je ono prvo pravilo koje sam naveo

PS. Daj detalje o sajtu pa da probamo da ti pomognemo
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2007, 17:38   #6
Marko_L
Mythbuster

Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko MSN-a korisniku Marko_L Slanje poruke preko Yahooa korisniku Marko_L Slanje poruke preko Skypea korisniku Marko_L

Citat:
Dobio si dva saveta, i oba su postavljena na staklene noge...
Zašto staklene noge ? To da ne postoji univerzalni cenovnik je svakome jasno, u suprotnom bi svaka firma koja se bavi razvijem web stranica istakla na vidnom mestu "Sajt 300 grama sa lukom - 50 evra". Zato su pametni ljudi osmislili sistem po kome se cena određuje na sat (praktično mu dođe kao da se zapošljavaš u toj firmi na određeno vreme), jer tu nema diskusije o tome da li će se raditi čist html, ili ima i programiranja u php-u, flash-a, da li treba da se obrađuju slike ili dobijaš gotove i slično. Samim tim što treba da se radi nešto više od html-a, trebaće ti i više vremena, pa ćeš i više para uzeti. Meni je jako žao što ovaj sistem u Srbiji slabo funkcioniše, jer on je po meni najmerodavniji, najpošteniji, najprecizniji, i najmanje boli glava i poslodavca i tebe, jer je sve unapred jasno definisano i transparentno. Jednostavno kažeš naručiocu "Za takav i takav sajt mi treba toliko i toliko dana, računa se 8 sati rada na dan, moj sat košta toliko i toliko, pa možete i sami izračunati koliko će da košta sajt". Kao što već rekoh, naručioci često postavljaju pitanje "A kako ja da znam da ćeš ti da radiš 8 sati dnevno ?" E pa, u tome i jeste stvar sa radom na sat... poslodavca ne treba da interesuje koliko developer radi dnevno... 2 sata ili 10 sati... jer je on unapred odredio koliko mu dana treba i cena se zna, a ovaj ako nađe nekoga ko može za manje vremena, neka ide tamo. Sa druge strane, profesionalni developer će svakako ponuditi naručiocu smanjenje cene (što se inače zove penal) u slučaju probijanja roka. Sve to bi valjalo staviti u ugovor. Varijanta na stranicu je manje pouzdana, jer nije isto da li je stranica čist html, da li na njoj ima fleša, da li ima php-a, da li imaš gotove slike ili moraš sam da ih nađeš, spremiš, odradiš... Doduše nije nemoguće ni to unapred odrediti... recimo kažeš obična html stranica košta 10 evra, fleš stranica košta 15 evra, obrada jedne slike 0.5 evra i slično... i opet imaš precizno definisan posao, međutim ovo ponekad može da deluje kao pijačna prodaja, ali opet je bolja varijanta, nego ona najčešća srpska gde developer opali cenu iz glave, a ne zna ni sam zašto toliko. E sad, pošto opet sve ovo što sam rekao važi u teoriji, a malo ljudi primenjuje u praksi, preporučujem ti sledeće rešenje koje je možda i najbolje u tvojoj situaciji (neiskusan web developer ), a to je kada budeš imao sve detalje vezane za sajt, pozovi par firmi koje se bave web developmentom i pitaj koliko bi te koštalo da ti urade takav sajt, pa onda na osnovu njihovih odgovora formiraj neku srednju cenu. Tako niko neće moći da ti kaže ni da si ga odrao, niti da si suviše malo naplatio.
Stara 19.7.2007, 17:45   #7
Marko_L
Mythbuster

Citat:
Drugo... Pre nego što počneš da radiš detaljno se informiši kako ceo sajt treba da izgleda i šta treba da radi. Nemoj da dozvoliš da odmah na početku ne definišete apsolutno sve relevantne stavke. Ako to ne učiniš kasnije ćeš biti podložan klasičnoj srpskoj boljci zvanoj "dorada nekih detalja".
Apsolutno tačno. Plus, gledaj da po svaku cenu sastavite ugovor o svemu što je dogovoreno i taj ugovor overite na sudu, da ne bi posle bilo "E pa nismo se tako dogovorili" ni sa tvoje ni sa njihove strane.
Citat:
Treće... Ako proceniš (ili ti neko iskusniji kaže) da ti za izradu treba mesec dana ti ćeš tom klijentu da kažeš da ti treba mesec i po dana. Bolje ti je odmah na početku da sebi ostaviš malo lufta... Učiš se... Veruj mi trebaće ti.
Takođe tačno. Uvek ostavljaj luft. I najiskusniji web developeri ostavljaju par dana lufta sebi, jer nikad se ne zna šta može da iskrsne, a probijanje rokova nikada nije dobro.
Citat:
Četvrto... Sve stvari koje možeš da odradiš putem nekog besplatnog (ali legalnog!) rešenja koje će ti skratiti vreme izrade slobodno iskoristi. Sada kada si na početku niko ne može očekivati od tebe da odmah "uletiš" u PHP vode ili nešto slično. Dakle, nađi meru u tome šta možeš a šta ne da izvedeš sa trenutnim nivoom znanja ali nemoj da se bojiš da eksperimentišeš sa nečim novim još neisporbanim.
I opet moram da se složim. Ne znam ni jednog developera koji voli da izmišlja toplu vodu i libi se da iskoristi nešto što je već napravljeno (razne skripte, forumi, kontakt forme...), osim ako naručilac eksplicitno ne zahteva originalno rešenje (ali to onda extra i naplatiš). Recimo www.hotscripts.com je pun besplatnih skripti koje se mogu iskoristiti za bilo koji sajt.
Stara 19.7.2007, 18:04   #8
freeminder
Član

Član od: 4.2.2007.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 159 puta na 35 poruka

Citat:
Jedna "firma" (mala firma ) traži da joj napravim web site. Još uvek ne znam detalje o samom sajtu, ali procenjujem na samo HTML, neke (gotove) slike, mooooožda maaalo PHP i recimo oko 50-tak strana. Sutra ću vam javiti detalje

Dakle, moje pitanje je, koliko da naplatim to? Još sam mlad i neiskusan ali fino baratam web masteringom. O, da, ovo uključuje i web mastering on demand

Hvala
Iskreno hocesh?

Ako je iole ozniljnija firma koja se bavi marketingom malo ozbiljnije od ostalih nashih firmi, kao prvo ne bi angazovala nekog bez iskustva, a i sam kazes da si mlad i neiskusan .....

BTW nemozes upasti u posao bez barem 10 odradjenih sajtova i odmah da kupish kajmak sa vrha ..... ako nisi skontao o chemu pricham onda se slobodno nemoj upushtati u vode web programiranja , jer u tom poslu morash da budesh bolji ekonomista nego web programer!

Poslednja ispravka: Iris (19.7.2007 u 18:10)
freeminder je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2007, 18:46   #9
PeTkO
Banned

Član od: 6.11.2005.
Zahvalnice: 419
Zahvaljeno 298 puta na 192 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku PeTkO

Evo bas sam sad procitao ceo topic i nesto mi nije jasno kod izrade sajtova i naplate na sat.Znaci npr. meni je dato da odradim neki sajt sa niekih 5-6 PROSTIH HTML strana.Ali ja naravno, mogu da radim npr. 15 sati te strane da bi uzeo sto vise para.Jel tako?Iako mogu da te strane zavrsim za 5 sati, ja cu raditi 15 da bi uzeo sto vise para.Meni samo to nije jasno, kako na osnovu satnice rada da se placa.Kad bi se bavio izradom sajtova (planiram uskoro da pocnem, ali bez PHP-a necu da pocinjem) ja bi naplacivao na osnovu uradjenih stranica, a ne na osnovu satnice.I mislim da je tako najpostenije.

Poslednja ispravka: Iris (19.7.2007 u 19:23) Razlog: nije uputno davati novcane procene!
PeTkO je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2007, 19:22   #10
Iris
détente

Upravo zbog svih tih nedoumica i odsustva "esnafskih zakona" nije pametno deliti savete! I ovo što je do sada napisano je previše - zbunjujuće je i uglavnom nije primenljivo.

@Petko> zaboravi satnicu! Ovo nije kancelarijski posao, rokovi su uglavnom vezani za dane ili nedelje. A nije uputno da savetuješ druge po pitanju zarade, pošto očigledno nemaš dovoljno iskustva!

Poslednja ispravka: Iris (20.7.2007 u 20:30)
Stara 19.7.2007, 19:25   #11
Deusdies
Starosedelac

Slanje poruke preko AIM-a korisniku Deusdies Slanje poruke preko MSN-a korisniku Deusdies Slanje poruke preko Skypea korisniku Deusdies

Ljudi hvala svima puno na tako iscrpnim odgovorima, kojima se, iskreno, nisam nadao

Detalje o sajtu ni sam nemam, znaću ih sutra. Imam ja jedno 10-tak sajtova (možda i više :P) u svom "portfoliu". Ako je u pitanju neki basic sajt, onda ću uzeti MAX 150e. Najverovatnije 100e. Ipak ovi odgovori su jako korisni čisto da imam neke peripetije oko formiranja cene za sajt. Još jednom hvala puno svima!
Stara 19.7.2007, 19:49   #12
Marko_L
Mythbuster

@Petko
Pa ja se ubih objašnjavajući da se to ne računa tako, već cena sata služi čisto kao referenca da bi se izračunalo koliko će sajt da košta. Dakle, ako ti proceniš da ti za sajt treba 15 dana, to se računa kao 15*8* cena sata koja se može poprilično razlikovati od developera do developera. Neka prosečna cena je 10 EUR/h, ali uvek ima onih koji su spremin da rade za 5, pa čak i za 2 EUR, dok ozbiljni profesionalci uzimaju 15, 20, pa i 30 evra po satu. Dakle, prvo sebe trebaš da svrstaš u neku od ovih grupa tako što ćeš da proceniš koliko vrediš na osnovu toga koliko znaš i koliko iskustva imaš i onda na osnovu toga odrediš cenu sajta. Kao što već rekoh, ovo je u većini slučajeva najbolji i najprirodniji metod. Znači, poslodavac te unajmi i plaća te kao svog radnika koji radi na razvoju sajta. Pomenuo sam i metodu naplate po stranici, ali ova metoda je zastarela i sve više se napušta, jer nekada su se stranice sastojale od html-a i par slika, dok danas ima mali milion tehnologija koje mogu da se koriste, pa je prilično teško izračunati koliko može da košta, mada ne i nemoguće, dok kod plaćanja na sat nije bitno koje se tehnologije koriste. Ti znaš koliko ti treba da uradiš nešto u html-u, koliko za fleš, koliko za php... i onda saopštiš koliko ti dana treba. Takođe nije ništa neobična da klijent zatraži da posao bude završen u određenom roku, što takođe utiče na cenu... što kraći rok, to veća cena i obratno, tako da sličan sajt uvek ima sličnu cenu, bez obzira na rok.
Citat:
Upravo zbog svih tih nedoumica i odsustva "esnafskih zakona" nije pametno deliti savete! I ovo što je do sada napisano je previše - zbunjujuće je i uglavnom nije primenljivo.
Prvo kažeš da nije pametno deliti savete, a onda sama daš potpuno netačan savet
Citat:
@Petko> zaboravi satnicu! Ovo nije kancelarijski posao, rokovi su uglavnom vezani za dane ili nedelje.
Kako nije kancelarijski posao ? Nego gde se prave web sajtovi, na čamcu ? I bez obzira da li su rokovi vezani za dane, nedelje ili godine, upravo zato se upotrebljava sat kao referenca... dakle ako je rok nedelju dana, to je 7*8*cena sata, prosto i jednostavno, i uvek treba ići na tu varijantu kada se radi sa ozbiljnim ljudima. Uostalom, i dalje stojim iza toga da je najbolji savet da, ako već nije siguran kolik da naplati, kada dobije detalje pozove firme koje se već uveliko bave web developmentom i pita koliko bi ga koštao takav sajt i nađe sredinu.
Stara 19.7.2007, 20:10   #13
freeminder
Član

Član od: 4.2.2007.
Zahvalnice: 98
Zahvaljeno 159 puta na 35 poruka

Citat:
Dellion kaže: Pregled poruke
Ljudi hvala svima puno na tako iscrpnim odgovorima, kojima se, iskreno, nisam nadao

Detalje o sajtu ni sam nemam, znaću ih sutra. Imam ja jedno 10-tak sajtova (možda i više :P) u svom "portfoliu". Ako je u pitanju neki basic sajt, onda ću uzeti MAX 150e. Najverovatnije 100e. Ipak ovi odgovori su jako korisni čisto da imam neke peripetije oko formiranja cene za sajt. Još jednom hvala puno svima!
Proceni, odmeri pa tek onda seci ..... BTW nemoj nastupati kod njih "imam jedno 10-ak sajtova", znj tachan broj, ali samo kvalitetnih .....
freeminder je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2007, 20:13   #14
EclipsE
Starosedelac

Član od: 16.4.2006.
Zahvalnice: 378
Zahvaljeno 279 puta na 196 poruka
Slanje poruke preko Skypea korisniku EclipsE

Citat:
Marko_L kaže: Pregled poruke
I opet moram da se složim. Ne znam ni jednog developera koji voli da izmišlja toplu vodu i libi se da iskoristi nešto što je već napravljeno (razne skripte, forumi, kontakt forme...)
To je tacno ali uvek se nadje neki pojedinac (nije da se hvalim )
EclipsE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2007, 20:53   #15
urke
ex Laki pingvin

Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka

@Marko_L: Što se tiče satnice koju si pomenuto, od 2 do 30 €, znam da se programiranje u PHP-u tretira sa 7-8 €/h za napredne programere, dok početnici mogu da zarade 3-5€. Takođe, cena po satu svega ostalog varira od oblasti na kojoj se radi. Sigurno će se razlikovati cena za dizajniranje grafičkog interfejsa i cena za uklapanje slicea u DW-u.

Generalno, svaki korak pri izradi sajta, od projekta do puštanja u etar, zahteva dosta planiranja da bi ispalo kako treba. Dobro projektovan sajt se lakše radi od onog za koji ne postoji projekat nego se „klepa“ u letu.

@Dellion: tek kad imaš u rukama okvirni sadržaj poručioca, namenu sajta, ciljne grupe, zahteve i želje poručioca, možeš da prioneš na analizu posla i procenu cene. Davati odgovor na pitanje „Koliko košta sajt?“ je nezahvalno i nerealno, bez gore pomenutih parametara. Zato, ako te poslodavac pita na prvom sastanku „Kol'ko košta?“, ako odmah prospeš cifru rizikuješ da izgubiš taj posao. Reci kulturno da ćeš ponudu dostaviti nakon detaljne analize posla, kod kuće stavi stvari na papir pa proračunaj šta ćeš sve morati da koristiš u izradi sajta, kolik oimaš raspoloživog materijala poslodavca, koliko će ti vremena trebati da sve to uklopiš, a onda prioni na kodiranje i dizajn. I ne libi se da korsitiš gotova rešenja.
urke je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 19.7.2007, 21:13   #16
Iris
détente

Citat:
urke kaže: Pregled poruke
tek kad imaš u rukama okvirni sadržaj poručioca, namenu sajta, ciljne grupe, zahteve i želje poručioca, možeš da prioneš na analizu posla i procenu cene. Davati odgovor na pitanje „Koliko košta sajt?“ je nezahvalno i nerealno, bez gore pomenutih parametara. Zato, ako te poslodavac pita na prvom sastanku „Kol'ko košta?“, ako odmah prospeš cifru rizikuješ da izgubiš taj posao.
I ne samo to... rizikuješ da te ne shvate ozbiljno, i da (što holodoc reče) kasnije ne uspeš da naplatiš "srpsku boljku" - doradu detalja. A biće ih
Stara 20.7.2007, 18:49   #17
Deusdies
Starosedelac

Detalji. Nisu kakve sam očekivao.

Strana: 5. Maximum 10
Bez PHP, samo HTML
Izrada (osnovnog) logotipa
Prevod sa engleskog na srpski 3 strane

TOTAL: ?????

Koliko?
Stara 20.7.2007, 19:36   #18
Kaiser Soze
Član

Član od: 5.11.2006.
Zahvalnice: 37
Zahvaljeno 31 puta na 26 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Kaiser Soze

Kazes uradio si 10 tak sajtova, pa kako za tih 10 tak sajtova nisi skuzio koliko kosta tvoj rad, pobogu.

Poslednja ispravka: Iris (20.7.2007 u 20:28)
Kaiser Soze je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 20.7.2007, 20:43   #19
holodoc
Deo inventara foruma

Član od: 5.12.2005.
Zahvalnice: 348
Zahvaljeno 1.892 puta na 1.077 poruka

Krajnje neprecizno

Sa klijentom nisi raspravio konkretno oko toga šta će da se postavlja na tih 5 do 10 stranica. Šta ćeš da radiš ako svaka treba da sadrži po 20 proizvoda tj. recimo slike koje moraš da čistiš i postavljaš zajedno sa recimo detaljima tih proizvoda čije kucanje ume da bude pravi "pain in the ass" ? A šta recimo ako je klijent zaboravio da kaže da će klikom na svaki od tih proizvoda da se pojavi jedan popup prozor sa detaljnijim (čitaj većim) prikazom istog. Oni to često ni ne smatraju stranicom. Bože moj... Kliknulo se na nešto i onda se otvorio neki prozor... "Hm..." pomisliće klijent "opet je onaj mali što radi treću navukao neku gamad sa nekog porno sajta"

Definiši sve detalje! Eventulane izmene u dogovoru smeju da postoje samo u obimu rada u smislu da kasnije ostavite mogućnost da umesto 10 imate 20 stranica ali da im naznačiš da ne smeju da menjaju preterano koncepciju ili da im se kasnije tako nešto naknadno obračuna

Sledeća stvaka... Ko radi dizajn? Da li im logo ostavljaš u amanet odnosno da li im prodaješ pravo da dalje smeju po sopstvenom nahođenju da ga koriste ili ne?

Prevod sa engleskog na srpski? Jel to neki stručan tekst? Vodi računa da se ne zaneseš činjenicom da imaš "samo" tri strane. Ako je u pitanju neki stručan tekst ponekad je dovoljno da imaš samo jedan jedini pasus pa da počneš da čupaš kosu. Mada, možda imaš sreću pa u tom slučaju niko od njih neće ni pogledati da li je tvoj prevod ispravan. Ali nemoj na to da se oslanjaš. Ako nisi siguran daj nekom da ti taj tekst prevede. Častićeš ga neku kintu ali ne rizikuješ da ti firma ne plati zbog fušeraja

I na kraju... Nemoj da te ovi moji komentari obeshrabre. Samo hrabro i u nove radne pobede. Na greškama se čovek najbolje uči samo gledaj da u toku tog procesa napraviš što je moguće manje svojih

Pozdrav

Poslednja ispravka: holodoc (20.7.2007 u 21:27) Razlog: Greškice, greškice siđite sa trešnjice ;)
holodoc je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku holodoc na korisnoj poruci:
Stara 20.7.2007, 20:59   #20
Deusdies
Starosedelac

Ok...Definisaću sve. Ma "klijent" je lik koji jedva zna šta je net. "Nerviraju me više zovu me non stop pitaju 'vo - 'no, idi brate na sajt pa vidi!"

Ja:"Da vas pitam, da niste vi slučajno obezbedili server tj host ili ime sajta (domen)?"

Klijent:"Šta je to server/host/domen?"

...

Uostalom, za ovo što mi je dotični rekao (u kratkim crtama) neće mi trebati više od nedelju-dve posla. Maximum dve nedelje. Rekao sam mu da će biti gotovo do kraja avgusta.

Dakle, ovo jeste krajnje neozbiljno. Ali šta da radim. Long live Serbia!
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Procena računara alien Šta da kupim? 6942 17.12.2023 10:28
Kol'ko para (max oko 400EU) tol'ko muzike Milos_cz Aparati i oprema 7 13.3.2007 23:16
Kol'ko kesha ? (doplata) kvrk Šta da kupim? 86 23.8.2006 0:41

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 0:59.