Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Drive > Šta da kupim? > ŠDK - Zvuk na računaru
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

ŠDK - Zvuk na računaru Saveti u vezi sa kupovinom zvučnih karti, zvučnika, slušalica...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 13.1.2007, 13:44   #21
Dusan_BG
Veteran

Član od: 8.7.2006.
Zahvalnice: 178
Zahvaljeno 33 puta na 24 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Dusan_BG
Određen forumom Re: Kupovina zvucne...

Citat:
AstraLogos kaže:
Ne znam odakle ti podatak za Audigy 2 OEM i jos da kosta 30 evrona. Najslabiji Audigy 2 nije jeftiniji od 50e tacno oko 48 a gde ti nadje 30 evrona. Da nisi slucajno pomesao sa Audigy 1 modelom???
evo odavde http://www.pcberza.co.yu/asp/price/group.asp?group=010

ima u dve firme, u jednoj je 29.85 a u drugoj 30.00. Mozda je neka greska, ne znam...
Dusan_BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.1.2007, 12:26   #22
sokratbg
Član

Član od: 27.11.2005.
Zahvalnice: 25
Zahvaljeno 20 puta na 19 poruka

NIKAD ne veruj cenama koje nadjes na sajtu(vazi za nasu zemlju) ako nisi zvao prodavca ili licno proverio cenu, to posebno vazi za pc berzu i it svet
to su popuarni sajtovi i prodavci mnogo lazu.
cene u eurima su pa nekom nemogucem kursu a cesto ispadne da je cena "slucajno" bez pdv-a.
sokratbg je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 16.1.2007, 17:41   #23
vucko68
Novi član

Član od: 16.1.2007.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Molio bih Vas da mi neko kaze gde mogu da kupim Auzentech X-Plosion 7.1 ili neku malo bolju Dolby Digital AC3 karticu koja ima opticki izlaz da na njemu podrzava bar 5.1 zvuk. Uzeo sam Trust-ovu karticu koja kao ima SPDIF opticki i mislio to je to nevazno sto je sama kartica nista posebno, ali da mogu da gledam i slusam Premiere preko SS2 kartice u AC3 kvalitetu kad ono kartica aktivira opticki jedino kad iskljucis 5.1 ociju i predjes u stereo.Razocarao sam se i odmah prodao karticu. Imam i Recaiver Sony koji ima DTS ali tek radi strava kad se ubaci opticki takodje imam i JBL 5.1 system koji radi izvanredno pa sam vrlo zaintresovan za dobru karticu. Jos jednom molim drustvo za pomoc. Hvala.
vucko68 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.1.2007, 9:21   #24
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Avatar korisnika Mario Pavićević

Član od: 4.3.2006.
Zahvalnice: 508
Zahvaljeno 1.137 puta na 821 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Mario Pavićević

Kod nas tesko da ces naci bilo sta nalik tome jer je od kvalitetnijih kartica zastupljen samo Creative koji nema mogucnost reprodukcije Dolby Live sadrzaja u 5.1 formatu.M-audio moze da se nadje ponegde ali koliko znam ni njihovi modeli nemaju tu mogucnost,Pakom je pre godinu dana imao Terratec Aureon 7.1 PCI model koji podrzava Dolby Live 5.1 ali koliko vidim ni njega trenutno nigde kod nas ima samo 7.1 modela bez te funkcije.Mozes da probas da se raspitas kod nekog veceg uvoznika da li postoji mogucnost da narucis tu karticu ili da se okrenes kupovini preko interneta(koliko znam u Beogradu postoji firma kojoj mozes platiti da tu kupovinu obavi za tebe tako da ti nije potrebna ni kreditna kartica i ostale zezancije).Ajd pa javi sta si uradio
Mario Pavićević je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 26.1.2007, 23:06   #25
Gale84
Član

Član od: 22.6.2006.
Zahvalnice: 7
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka

И ево опет мене са мојим необразованим питањима...
Дакле ако бих рецимо у наредних пар месеци успео да сакупим доста пара за звучни картицу, колико би ми се исплатила нека скупа exotica као што је рецимо Terratec Aureon 7.1 Universe? Описана је у Свету Компјутера, иако је звук и функционалност нешто друго, ипак су спецификације солидне. А такође се може користити и за кућну продукцију. Значи колико се исплати 200 и кусур евра за тако нешто, уколико се узме у обзир да Terratec није неозбиљан избор тј. неозбиљна фирма (под тим се подразумева не-само-кућна-употреба)? И да ли је паметно давати толики новац за добар звук, или дати много мање новца за нијансу слабији звук. Не питам ово само због себе, већ и да би неко други можда имао бољу представу о звуку и функционалности. Ух... надам се да нисам заборавио још нешто да кажем, као и сваки пут...

Poslednja ispravka: Gale84 (26.1.2007 u 23:49)
Gale84 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 27.1.2007, 12:34   #26
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

To je prilicno kompikovano pitanje.Sve zavisi od potreba pojedinacnog korisnika.Za 200e ce neko ko se na racunaru najvise bavi igricama biti najsrecniji ako uzme neku Creative karticu a dobice i odlican kvalitet zvuka.Neko ko ce se baviti amaterskom produkcijom ce mozda vise ceniti Terratec mada opet ni Creative resenja nisu losa samo treba znati kako izbeci "mane" koje EMU cipovi ima(semplovanje na 48khz bez obizra na izvorni zvuk).Oni koji zele da slusaju DVD-audio diskove i zele 5.1 digitalni zvuk preko S/PDIF-a ce ipak sacekati da se kod nas pojavi neka kartica koja podrzava Dolby Live standard poput Turtle Beach-a ili Auzentech-a ili da mozda Creative izbaci model sa podrskom za Dolby Live.Daj nam jos malo podataka (na cemu ces slusati muziku i sa cime ces snimati) pa da preporucimo nesto shodno tome.
Stara 27.1.2007, 21:32   #27
Gale84
Član

Član od: 22.6.2006.
Zahvaljeno 3 puta na 3 poruka

Citat:
Mario Pavicevic kaže:
To je prilicno kompikovano pitanje.Sve zavisi od potreba pojedinacnog korisnika.Za 200e ce neko ko se na racunaru najvise bavi igricama biti najsrecniji ako uzme neku Creative karticu a dobice i odlican kvalitet zvuka.Neko ko ce se baviti amaterskom produkcijom ce mozda vise ceniti Terratec mada opet ni Creative resenja nisu losa samo treba znati kako izbeci "mane" koje EMU cipovi ima(semplovanje na 48khz bez obizra na izvorni zvuk).Oni koji zele da slusaju DVD-audio diskove i zele 5.1 digitalni zvuk preko S/PDIF-a ce ipak sacekati da se kod nas pojavi neka kartica koja podrzava Dolby Live standard poput Turtle Beach-a ili Auzentech-a ili da mozda Creative izbaci model sa podrskom za Dolby Live.Daj nam jos malo podataka (na cemu ces slusati muziku i sa cime ces snimati) pa da preporucimo nesto shodno tome.
Овако... Музику бих слушао преко линије (LG, која има солидан звук, мислим солидан за једну линију), или преко слушалица. Кућна продукција.. па качење гитаре директно на картицу. Али, Creative Sound Blaster Audigy 4 Pro рецимо кошта приближно исто као и поменути Terratec. Дакле и са те тачке гледишта, шта је оправданија куповина?
Ја лично не бих користио предности 5.1 система, нити 7.1 система. Иако још нисам аудиофил ипак сам одрастао на 2.0 систему и мислим да је то довољно за уживање у музици. Игрице ме такође не занимају... (знам чудан сам превише....)
Иако нисам чуо ни једну од наведених картица нисам лично послушао, ни Terratec, ни Creative Sound Blaster Audigy 4 Pro, опет рачунам да су њих пробали неки стручни људи и да се та мишљења могу узети у разматрање. То ме је највише и навело да ставим овај post јер мислим да је боље дати новац за Terratec. Дакле... Шта мислите? Верујем у ваш цењени и искусни суд.
Gale84 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 29.1.2007, 14:08   #28
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Za taku upotrebu i Audigy 2 zavrsava posao bez problema.Sa obzirom da ces kaciti gitaru na racunar bice ti poteban uredjaj koji ce impedanse gitare prilagoditi impedansi zvucne kartice(zove se Di-box pisali su o njemu u SK-u a moze se nabaviti po ceni od 2400 din. pa na vise).95% programa koje ces koristiti (softverski procesori poput Amplitube,Guitar Rig...) koriste ASIO drajvere da bi kasnjenje bilo sto manje.Audigy serija zvucnih kartica ima podrsku za ASIO ali je mozes bolje iskoristiti instalacijom KX drajvera koji ce izvuci maksimum iz nje.Za novu X-fi seriju iz Creative-a kazu da nudi i nize latencije u odnosu na stare (sa fabrickim drajverima) ali veliki je procenat ljudi koji se zali na pucketanje na odredjenim maticnim plocama kada se koriste X-Fi kartice.Opet ako neces ni koristiti 5.1 mogucnosti kartice onda ni ne treba da gledas konkurenciju poput Revolution 7.1 modela vec pre nesto poput Audiophile serije ili mozda neku od E-MU zvucnih kartica(takodje vlasnistvo Creative-a samo rade kartice za polu profesionalnu i profesionalnu upotrebu i ima ih kod nas) recimo model 1212(oko 10000din.).Po meni treba da se opredelis izmedju Audigy ili X-fi kartica ali nemoj da zuris samo polako
Stara 14.5.2007, 11:15   #29
ivanik
Novi član

Član od: 27.11.2006.
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci
Exclamation Re: Kupovina zvucne...

Ja sam se isto tako premišljao da li da kupim Audigy ili X-Fi...kao, XFi kartice su ultrakvalitetne, samo što se javlja dosadno-neprijatno-ubitačno pucketanje, audigy je loših drajvera...Na kraju sam ipak skupio pare i kupio Audiophile 2496, jer nisam hteo da kupujem mačku u džaku samo zato što na džaku piše Creative. To svima preporučujem-bolje je čekati i stešovati keš za nešto kvalitetno, nego baciti pare na šarenu lažu.
ivanik je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.5.2007, 13:14   #30
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Audiophile 2496 nema istu namenu kao Creative kartice jer M-audio nije 5.1 kartica a i ne podrzava EAX.Naravno kvalitet izrade (a i kvalitet zvuka po meni) je iznad Creative kartica ali opet to je kartica kao sto joj i ime kaze za audiofile koji naravno muziku slusaju na dobrom stubu ili 2.1 sistemu.Pozlaceni konektori i odlicna ASIO podrska je nesto sto obicnog korisnika ne interesuje ali njima nije ni namenjena tako da ove kartice ne bih stavljao u isti dzak sa Creative-om(osim na njihove E-mu kartice).
Stara 17.5.2007, 9:16   #31
Konstantin91
Član

Član od: 11.3.2006.
Talking Kupovina zvucne

Treba mi da kupim zvucnu sa procesorom da bih rasteretio centralni procesor.Moze neka sto podrzava 7.1 ili 5.1 svejedno.Ali da je dobra
Konstantin91 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 17.5.2007, 15:01   #32
Dusan_BG
Veteran

Član od: 8.7.2006.
Zahvalnice: 178
Zahvaljeno 33 puta na 24 poruka
Slanje poruke preko Yahooa korisniku Dusan_BG
Određen forumom Re: Kupovina zvucne

Citat:
Konstantin91 kaže: Pregled poruke
Treba mi da kupim zvucnu sa procesorom da bih rasteretio centralni procesor.Moze neka sto podrzava 7.1 ili 5.1 svejedno.Ali da je dobra
Evo za to sto tebi treba najbolje da uzmes Creative Sound Blaster Audigy SE. Ona ti je najjeftinija od svih Creativeovih zvucnih kartica koje mozes naci kod nas...U sta mozes i sam da se uveris
http://pcberza.co.yu/komponente/group.php?id=167
Al daleko od toga da je to losa kartica, bolja je od bilo koje integrisane. Razliku ces primetiti sigurno...osim ako nisi gluv

Poslednja ispravka: Mario Pavićević (3.8.2007 u 15:05)
Dusan_BG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Dusan_BG na korisnoj poruci:
Konstantin91 (3.8.2007)
Stara 17.6.2007, 22:22   #33
Dru1D
Član

Član od: 8.1.2007.
Zahvalnice: 48
Zahvaljeno 16 puta na 4 poruka
Talking Re: Kupovina zvucne...

Sta mislite o ovoj kartici>>>CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY 7.1
Dru1D je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.8.2007, 15:06   #34
Mario Pavićević
Deo inventara foruma

Citat:
Dru1D kaže: Pregled poruke
Sta mislite o ovoj kartici>>>CREATIVE SOUND BLASTER AUDIGY 7.1
Odlicna zamena za integirsane varijante.Koja ce biti namena iste?
Stara 3.10.2007, 15:31   #35
DARK SIDE
Novi član

Član od: 5.12.2005.

Auzentech prelude 7.1 je izuzetno dobra zvuchna karta.Za 10 ak dana izlazi u prodaji u nemackoj kod ovlascenog distributera za oko 180eu.Imace je i u Madjarskoj.Shteta shto je verovatno nece biti kod nas jer bila jako popularna.
Priložene slike
Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	product.jpg
Viđeno:	13 puta
Veličina:	37,7 KB
ID:	12447   Kliknite na sliku za veću verziju

Ime:	chip-and-ram.jpg
Viđeno:	10 puta
Veličina:	72,9 KB
ID:	12448  
DARK SIDE je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.10.2007, 16:28   #36
wega
Član

Član od: 19.6.2006.
Zahvalnice: 57
Zahvaljeno 69 puta na 41 poruka

PCI-SE200 je nova Onkyo HD sound karta i buduci da ova kompanija pravi veoma kvalitetnu Hi-Fi opremu ne treba sumljati u njen kvalitet. Pa pogledajte samo broj kondezatora na njoj. Slika sve govori.
wega je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.10.2007, 16:43   #37
wega
Član

Da evo jos jedne zanimljive kartice iz Hi-end klase zvucnih kartica za kompjutere (koliko god se kompjuter mogao smatrati uredjajem za slusanje kvalitetne muzike)
http://www.audiotrak.co.uk/home_thea...gy71hifi.shtml
Stara 3.10.2007, 16:57   #38
ACHTUNG
Starosedelac

Član od: 2.11.2005.
Zahvalnice: 58
Zahvaljeno 148 puta na 103 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Yahooa korisniku ACHTUNG Slanje poruke preko Skypea korisniku ACHTUNG
Exclamation Re: Kupovina zvucne...

Idi bre, ovo nemaju ni u Enterpriseu.

Stvarno ne znam sta bih nakacio na ovo...
ACHTUNG je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.10.2007, 17:19   #39
Shang Tsung
Veteran

Član od: 24.10.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 95 puta na 71 poruka

Citat:
wega kaže: Pregled poruke
Da evo jos jedne zanimljive kartice iz Hi-end klase zvucnih kartica za kompjutere (koliko god se kompjuter mogao smatrati uredjajem za slusanje kvalitetne muzike)
http://www.audiotrak.co.uk/home_thea...gy71hifi.shtml
Citat:
wega kaže: Pregled poruke
PCI-SE200 je nova Onkyo HD sound karta i buduci da ova kompanija pravi veoma kvalitetnu Hi-Fi opremu ne treba sumljati u njen kvalitet. Pa pogledajte samo broj kondezatora na njoj. Slika sve govori.
Citat:
DARK SIDE kaže: Pregled poruke
Auzentech prelude 7.1 je izuzetno dobra zvuchna karta.Za 10 ak dana izlazi u prodaji u nemackoj kod ovlascenog distributera za oko 180eu.Imace je i u Madjarskoj.Shteta shto je verovatno nece biti kod nas jer bila jako popularna.
A vi imate ove karte ili ih kacite onako bezveze??? Glupo je preporucivati nesto ljudima samo zato sto dobro izgleda (jer to je najmanje bitno kada se doticna komponenta smesta u kuciste). Ako vec zelite da pomognete, iznesite svoje utiske nekoj karti koju ste probali (a ne o kojoj mashtate).
Shang Tsung je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 3.10.2007, 20:57   #40
wega
Član

Citat:
Shang Tsung kaže: Pregled poruke
A vi imate ove karte ili ih kacite onako bezveze??? Glupo je preporucivati nesto ljudima samo zato sto dobro izgleda (jer to je najmanje bitno kada se doticna komponenta smesta u kuciste). Ako vec zelite da pomognete, iznesite svoje utiske nekoj karti koju ste probali (a ne o kojoj mashtate).
Prvo, posedujem Creative SB Audigy 2 zvucnu kartu i mogu da kazem da sam prilicno zadovoljan sa njom. Po mom misljenju veoma je vazno, sto se tice samog kvaliteta i vernosti reprodukovanog zvuka, sta ce od audio uredjaja biti prikaceno na nju. Pri tom konkretno mislim da ce oni koji poseduju 2.1 sisteme (tipa Altec Lansing, Logitech i slicno) nece u velikoj meri osetiti razliku imedju integrisane i neintegrisane karte. Prava razlika doci ce do izrazaja kada se se na zvucnu kartu prikaci kvalitetno pojacalo i par dobrih zvucnika (ja konkretno posedujem harman/kardon PM665 i par Eltax-ovih zvucnika). Takodje mi je uvek bilo logicnije potrositi pare na neki ovakav sistem nego kupovati sisteme tipa Logitech Z-300 koji ni priblizno ne mogu da pruze snagu i kvalitet kao audio komponente (a da pri tom ni ne treba naglasavati da se radi o komponentama starim i po deset-petnaest godina kada se cenio kvalitet izrade a ne ovi danasnji plastikaneri sa lampicama sto izgledaju ko ciganska mlada).
Drugo, preporucio sam gore navedene kartice jer bih i ja voleo da ih posedujem (narucito Onkyo jer posedujem njihov CD player DX-5500 tezak 12kg). Cena Onkyo muzicke kartice je 17800 jena ili ti negde oko 8500din i jedva cekam da se pojavi u Evropi da je narucim. Da evo jos malo specifikacija o samoj kartici:
- radi se o kartici koja podrzava i 7.1 audio sisteme, bazirana je na cipovima VIA Envy24HT i Wolfon WM8740(http://www.wolfsonmicro.com/products/WM8740/)
-karakteristike analognog izlaza su iste kao i kod profesionalnih kartica 2V na izlazu sa odnosom signal/sum od 115db.

Poslednja ispravka: wega (3.10.2007 u 21:13) Razlog: citljivija slika
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Kupovina novog laptopa!!! Pomozite!!! Space_Cigo ŠDK - Prenosni računari 38 14.1.2008 19:40
e kupovina bole083 Šta da kupim? 1 30.10.2007 14:33
Kupovina racunara do 500 eura sa monitorom donmarko Šta da kupim? 10 24.8.2007 16:32
Kupovina originala preko interneta next O igrama uopšte 8 13.4.2007 16:06
Kupovina nove GF7600GS AGP Daredevil 2 ŠDK - Grafika 32 6.1.2007 2:47

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 15:52.