Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Test Run > Tekstovi u SK
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Tekstovi u SK u rubrikama Test Run i PD kutak

Tema zaključana

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 10.1.2008, 18:38   #21
enaB
Član

Član od: 1.12.2005.
Zahvalnice: 9
Zahvaljeno 42 puta na 32 poruka
Određen forumom Re: Anti Hacker (1/2008)

"Naravno, neki to znanje preusmeravaju na drugi put, pa prave stetu drugima..."

Onda automatski više nije haker.
enaB je offline  
Stara 10.1.2008, 19:02   #22
glitch
Starosedelac

Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka

@BF: svidja mi se kako razmisljas. Znas cime se danas bavi Kevin Mitnik? I to je upravo to: "posavetuj nas kako da predupredimo nas sistem zastite tako sto ces pokusati da nadjes rupe u njemu", sta je tu lose? A Mitnik je, za manje upucene, dokazani IT psihopata.
glitch je offline  
Stara 10.1.2008, 19:52   #23
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka

Sve zavisi, mislim da je takvih primera sve manje. Relativno skoro sam negde čitao članak (ne mogu da se setim gde, džaba da tražim link) o nekom tipu koji je "provalio" u neku firmu, pa im posle toga nudio svoje "usluge". Odgovorili su mu u fazonu "wouldn't touch you with a 10 foot pole".
Bryan Fury je offline  
Stara 10.1.2008, 20:49   #24
Bojan
Novaković

Član od: 22.8.2005.
Zahvalnice: 170
Zahvaljeno 365 puta na 168 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Bojan

Citat:
enaB kaže: Pregled poruke
Kaže:
"Oni koji se ne razumeju u informacione tehnologije uvereni su da ona simboliše vrhunskog poznavaoca računara"
"S druge strane, dobri poznavaoci terminologije veoma dobro znaju da se u računarskom svetu pojam haker ne razlikuje od pojma lopov, i svesni su posledica koje mogu da nastanu usled napada ljudi ovog tipa."
--Bojan Novaković

Dobro, kakvi su ovo ispadi
Ovo nisam očekivao u SK-u
Pokušaću na neki način da ti objasnim zašto sam napisao ono što sam napisao.
Ne znam koliko si upućen zakon naše države. Ali današnji upadi na računar se (zakonski) ne razlikuju od upada u nečiji stan ili kuću. Haker nije onaj koji je napravio koristan program (taj je programer), haker nije onaj koji je napravio lepu sliku (taj je slikar), haker nije onaj koji je popravio računar (taj je serviser). Haker je onaj koji hakuje.

Hack po nekoj terminologiji može značiti upad, izmena programa... ili nešto slično. Verovao ili ne, svaka neovlašćenja izmena softvera je nelegalna. Ako su programeri u NFS-u napisali Proshe ti nemaš pravo da to promeniš u Porsche bez prethodnog odobrenja (ili ako to nije prethodno naznačeno).

Onaj koji iz bilo kog razloga upada u nečiji računar je Haker, i ta reč ne može značiti ništa drugo. Onaj koji iz bilo kog razloga upada u nečiji računar radi protiv zakona, i to je ono što sam ja ukratko napomenuo u tekstu.

Nadam se da ti je sve sada malo jasnije. Ja ti se izvinjavam ako si ti, kao poznavaoc kompjuterske tehnologije, moju definiciju shvatio uvredljivo ili na pogrešan način. U svakom slučaju to mi nije bila namera.

Poslednja ispravka: Bojan (10.1.2008 u 21:09)
Bojan je offline  
Stara 10.1.2008, 21:09   #25
enaB
Član

Baba šumom, deda drumom....
enaB je offline  
Stara 10.1.2008, 21:11   #26
Iilija64
Banned

Član od: 20.9.2007.
Zahvalnice: 181
Zahvaljeno 281 puta na 200 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku Iilija64

Zato se hakeri presele nama u bih i mirni. piraterija u nas nije ilegalna a zločin na računalu ne vrijedi jer nema zakona o tome. jedina stvar koja valja je ako imaš kakvo dvojno državljanstvo da se možeš prijeći preko granice ako nekom u zapadu budeš stvarao probleme
ps. hakeri su utjelovljenje zla
Iilija64 je offline  
Stara 11.1.2008, 0:20   #27
h4k3r
Novi član

Član od: 6.1.2008.
Zahvalnice: 2
Zahvaljeno jedanput na jednoj poruci

Znaci li to da svako ko napravi patch za neku igru, haker?
O ne. Ako ja sada npr u PESu registrujem nelicencirane timove, editujem karakteristike igraca, znaci ja sam haker?! Ne bih bas rekao.
h4k3r je offline  
Stara 11.1.2008, 0:34   #28
Iilija64
Banned

Citat:
h4k3r kaže: Pregled poruke
O ne. Ako ja sada npr u PESu registrujem nelicencirane timove, editujem karakteristike igraca, znaci ja sam haker?! Ne bih bas rekao.
to je 'piraterija'? hakeri su zločinci i pod time se podrazumjeva pojam haker. ima hakera koji se bore za open source i ima lopova koji svoje vještine koriste za krađu. ima haker i haker
Iilija64 je offline  
Stara 11.1.2008, 1:09   #29
Bojan
Novaković

Član od: 22.8.2005.
Zahvalnice: 170
Zahvaljeno 365 puta na 168 poruka
Slanje poruke preko ICQ-a korisniku Bojan

Citat:
Zamolio bih te da lepo pročitaš šta sam napisao.

Citat:
Bojan kaže: Pregled poruke
Ako su programeri u NFS-u napisali Proshe ti nemaš pravo da to promeniš u Porsche bez prethodnog odobrenja (ili ako to nije prethodno naznačeno).
Ono "prethodno odobreno" podrazumeva alat za menjanje timova i igrača koji je uključen u igru.
Bojan je offline  
Stara 11.1.2008, 2:06   #30
korisnik
Veteran

Član od: 12.11.2005.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 76 puta na 69 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku korisnik

@Bojan Nebih se slozio sa tvojom logikom. Hacker moze da postavi svoj server i hakuje ga da pokaze mane trenutnog stanja. Kad ga hekuje je hacker a nije obavio provalu u stan znaci nije lopov, nije slikao sliku, znaciji nije slikar ... Sta je onda ? Pekar ? Hacker ne znaci da se bavi nelegalnim stvarima.Stavise, hacker znaci da se ne bavi nelegalnim stvarima. Oni koji se bave su samozvani hackeri ili jih tako oznacavaju neupuceni. Hacker ima negativan predznak po raznim lokalnim casopisima na zutoj strani sa naslovima "Hackeri upali u Pentagon. To su gluposti.

Naravno nije to bas tako vazno, ali bas je razlika ta da poznavaoci ne smatraju hackera kriminalcem, dok crackera da. A lameri jednace hacker=cracker i neznaju sta je hack. Recimo u Windows kodi su programeri, a ajmo rec da poznaju scenu, u komentarima pisali "This is an ugly hack" znaci nepravilna koda da se zaobidje, premosti ili resi kod. Ti programeri su hekeri i pisu source kod Windowsa.
Imas masu sajtova potpuno legalnih na kojem se okupljaju u izmenjuju musljenja hackera. Imas legalne hackerske casopie.

Da jos ovo: "Verovao ili ne, svaka neovlašćenja izmena softvera je nelegalna" Da nebi. To ovisi i o lokalnim zakonima. Recimo u Svedskoj je reverse engineering dozvoljen. Takodjer je dozvoljeno po celom svetu, promena koda u memoriji, znaci legalan hack nekog programa jer ne menjas propriaty kod, nego menjas TVOJ RAM.

Poslednja ispravka: korisnik (11.1.2008 u 2:19)
korisnik je offline  
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku korisnik na korisnoj poruci:
enaB (11.1.2008)
Stara 11.1.2008, 2:15   #31
Bryan Fury
Deo inventara foruma

Član od: 2.12.2005.
Zahvalnice: 49
Zahvaljeno 1.522 puta na 1.055 poruka

Ne mora biti ni haker ni pekar. Može da bude i administrator servera koji proverava bezbednost sopstvenog okruženja. Što se ne bi moglo reći za onog ko to proverava na tuđem serveru.
Zamisli da otkriješ nekog ko ti vršlja po kompjuteru i on ti kaže "opušteno brate, ja sam beli haker, nisam cracker ni crni haker", a ti "uf, sad mi je baš laknulo, ništa onda, samo nastavi, nemoj ja da ti smetam".
Bryan Fury je offline  
Stara 11.1.2008, 3:21   #32
glitch
Starosedelac

Član od: 17.8.2006.
Zahvalnice: 267
Zahvaljeno 455 puta na 384 poruka

Odoste daleko. Glavno pitanje, oko koga je i pocela da se vodi polemika, je da li pojmovi haker i lopov mogu da se izjednace? Odgovor je - ne mogu.
Pa u istom tom broju SK-a imate objasnjen postupak za hakovanje Kanonovih fotoaparata pa ne vidim da je iko iz redakcije uhapsen a cisto sumnjam i da je GrAnd-a (coveka koji je to napravio) Canon tuzio. A ni on nije pekar.
glitch je offline  
Stara 11.1.2008, 10:33   #33
urke
ex Laki pingvin

Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka
Exclamation Re: Anti Hacker (1/2008)

Citat:
Haker nije onaj koji je napravio koristan program (taj je programer), haker nije onaj koji je napravio lepu sliku (taj je slikar), haker nije onaj koji je popravio računar (taj je serviser). Haker je onaj koji hakuje.
Pronađi Chivanov tekst o hakovanju Canon digitalnih aparata u novogodišnjem SK. Čovek koji je napisao te modifikacije firmwarea, i ostali koji su dodali druge mogućnosti, bavili su se hakovanjem, t.j. uradili su upravo to - hakovali, ALI!!! u cilju poboljšanja performansi i mogućnosti hardvera. Malo je verovatno da su ti ljudi programeri, možda su studenti ili hobisti.

Citat:
Hack po nekoj terminologiji može značiti upad, izmena programa... ili nešto slično.
To je terminologija novije istorije, zloupotrebljena od strane gubitnika koji su želeli slavu pa su odabrali da dele naziv za posao kojim se bave (hacking) sa „iskonskim“ hakerima. Provala je crack. Otkrivanje, unapređenje, istraživanje, upoznavanje tehnologije i „how staff works“ je hack. Ali, moćnije i uzvišenije zvuči ako sebe nazoveš hacker nego ako jednostavno prihvatiš da si cracker. I tako je šljam mreže ukaljao pozitivan pojam kakav je hack (kao što virus Invitation uništava jezgro hard diska).

Citat:
Verovao ili ne, svaka neovlašćenja izmena softvera je nelegalna.
Neovlašćena izmena (bilo čega) je cracking. U tome je problem - pogrešno tumačenje pojmova.

Citat:
Nadam se da ti je sve sada malo jasnije. Ja ti se izvinjavam ako si ti, kao poznavaoc kompjuterske tehnologije, moju definiciju shvatio uvredljivo ili na pogrešan način. U svakom slučaju to mi nije bila namera.
Evo da ti ja prihvatim izvinjenje što si se porugao pokretu koji poštujem, i u njegovo ime proklamovao crackere. I sada mi pade na pamet, hacker je i kuvar koji sam pronalazi nove recepte za ukusna jela, kao i beba koja uhakuje krevetac, spusti ogradicu i izađe iz njega.

P.S. WareZ != hacking

Citat:
Iilija64 kaže: Pregled poruke
hakeri su utjelovljenje zla
Vi koji ovako govorite ste zlo, a ne mogu čak ni hakeri da vam pomognu, samo edukacija.

Poslednja ispravka: urke (11.1.2008 u 10:42) Razlog: dodat odgovor za Iilija64
urke je offline  
Sledećih 3 korisnika se zahvaljuje korisniku urke na korisnoj poruci:
fingerprint (11.1.2008), GoranKostic (11.1.2008), GordoN (9.3.2008)
Stara 11.1.2008, 10:39   #34
h4k3r
Novi član

Citat:
Zamolio bih te da lepo pročitaš šta sam napisao.

Ono "prethodno odobreno" podrazumeva alat za menjanje timova i igrača koji je uključen u igru.
Procitao sam, ali evo konkretno, taj program nije napravljen od strane KONAMI-ja, vec ga je neki programer napisao. Znaci, npr ja napravim neki program za edit igre.
h4k3r je offline  
Stara 11.1.2008, 10:46   #35
urke
ex Laki pingvin

Član od: 28.10.2005.
Zahvalnice: 478
Zahvaljeno 879 puta na 487 poruka

Citat:
Procitao sam, ali evo konkretno, taj program nije napravljen od strane KONAMI-ja, vec ga je neki programer napisao. Znaci, npr ja napravim neki program za edit igre.
Ne brini, ti nikad neces biti hacker jer ti fali samoinicijativa i duh pozitivnog delovanja (beše si pitao kako da sakriješ IP da te ne prepoznaju dok skidaš nelegalnu muziku? ).

Hacker se postaje samostalnim istraživanjem, a ne postavljanjem pitanja. Ili u vidu domaće poslovice poznatije kao „na tuđim greškama se uči“.

Hint: vidi post koji je poslao korisnik jutros oko 1 sat.
urke je offline  
Stara 11.1.2008, 11:13   #36
h4k3r
Novi član

Wink Re: Anti Hacker (1/2008)

E, tih glupih prica, u danasnje doba skoro svako ko ima tri cuke, moze da bude haker, ali ne svojim znanjem, vec programima, gde samo ukucas ip i kraj. Haker pre i sada nikako se ne poistovecuju.
A ti ne brini za moju samoinicijativu.
h4k3r je offline  
Stara 11.1.2008, 11:35   #37
enaB
Član

Citat:
u danasnje doba skoro svako ko ima tri cuke, moze da bude haker, ali ne svojim znanjem, vec programima, gde samo ukucas ip i kraj
To je onda lamer, nikako nije haker.
RMS na primer je haker (ne znam zašto mi je on prvi pao na pamet), a ovi današnji samozvani "hakeri" su k***c na biciklu
enaB je offline  
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku enaB na korisnoj poruci:
urke (12.1.2008)
Stara 11.1.2008, 13:59   #38
Iilija64
Banned

Budimo iskreni. Tko od nas zna pravog hakera koji upada u banke i ruši poduzeća ili se bavi špijunažom. hakeri jesu zlo i najveća prijetnja 21. stoljeća. Zamislite manijaka koji provali u Japansku burzu i promjeni podatke o vrijednosti tvrtki. taj bi mogao uništiti svjetsku ekonomiju. to su hakeri a ne hakeri koji pobijaju neki kod kao dvd John. ima razlike među hakerima
Iilija64 je offline  
Stara 11.1.2008, 14:10   #39
enaB
Član

Ne, to su crackeri
Osim ako je u pitanju neka kompanija poput Microsofta, onda je haker Uradio bi globalno dobro
enaB je offline  
Sledećih 2 korisnika se zahvaljuje korisniku enaB na korisnoj poruci:
fingerprint (11.1.2008), urke (12.1.2008)
Stara 11.1.2008, 14:49   #40
korisnik
Veteran

Član od: 12.11.2005.
Zahvalnice: 12
Zahvaljeno 76 puta na 69 poruka
Slanje poruke preko MSN-a korisniku korisnik

Citat:
Bryan Fury kaže: Pregled poruke
"opušteno brate, ja sam beli haker, nisam cracker ni crni haker", a ti "uf, sad mi je baš laknulo, ništa onda, samo nastavi, nemoj ja da ti smetam".
Ovo mi je dobro, beli, crni zeleni, kaki Al poanta je da su to sve izrodjene definicije bas sa strane nepoznavaoca, sto je i konstrukt ove debate. Poanaa je da hackeri nisu lopovi a ako koji udje u sistem bez da pravi stetu, pa prosao je kroz otvorena vrata

Siguran sam da postoje i ninja kornjace hhackeri, bionicle hackeri i slicni medju script kiddiesima.
A sto se tice security consultanta, ti obicno ako nisu promenili hackerski naziv u taj vrede go **** Ja sam do sada sretao vise manje naduvane balone koji pricaju o stvarima u globalu i onda podpisu analizu koja ne savetuje nista, ne postavlja ciljeve nego napise kako on vidi stvari

Poslednja ispravka: Bojan (11.1.2008 u 20:53) Razlog: nekultura
korisnik je offline  
Tema zaključana

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
Hacker evolution RUSuper Male igre 6 19.12.2007 22:52
Kaspersky Anti virus potrebno objasnjenje? Captain Jack Sparrow Zaštita 6 26.6.2007 12:00
K750i Anti Virus DobroslaV Programi za mobilne telefone 5 9.4.2007 17:11
Free anti spam program Dushan Internet tehnologije 2 21.5.2006 3:41
Hacker 3 PeTkO Male igre 4 17.3.2006 23:17

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 3:58.