Forum Sveta kompjutera

Nazad   Forum Sveta kompjutera > Internet > Web razvoj
Uputstvo Članstvo Kalendar Današnje poruke Pretraži

Web razvoj Sve u vezi sa razvojem Internet sajtova: programi, dizajn, usluge hostinga, administracija...

Odgovor

Alatke vezane za temu Vrste prikaza
Stara 13.4.2009, 23:23   #1
Schnak3
Starosedelac

Član od: 1.9.2008.
Zahvalnice: 610
Zahvaljeno 434 puta na 256 poruka
Question Kako da napravim sajt?

Hteo bih da napravim sajt (poput bloga ali da imam potpunu kontrolu na kodom) u kojem cu moci da napravim nekoliko kategorija (ne datuma kao u bloggeru), nekoliko pod kategorija i na kraju postova. Nisam nesto imao mnogo vremena (a i volje) da trazim po internetu pa bih hteo da vas pitam u vezi bloga i joomle.

1. Postoji li neki offline blog program koji moze da napravi html/php file koji cu ja da uploadujem na svoj server
2. Kakva je joomla?

Do sada sam imao iskustva u pravljenju veb sajtova sa manjim brojem strana (rucno dizajniranje (skoro) svake strane) ali ovaj sajt bi imao oko 5 katerogrija, 10 podkaterogorija, ukupno 200 clanaka)
Schnak3 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.4.2009, 0:12   #2
Deusdies
Starosedelac

Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 54
Zahvaljeno 439 puta na 215 poruka
Slanje poruke preko AIM-a korisniku Deusdies Slanje poruke preko MSN-a korisniku Deusdies Slanje poruke preko Skypea korisniku Deusdies
Određen forumom Re: Kako da napravim sajt?

Savetujem ti da pogledas WordPress. Sa ovog linka mozes da preuzmes besplatnu (i OpenSource) instalaciju, a na ovom linku mozes dobiti sopstveni blog koga pokrece, elem, wordpress i koji je host-ovan na njihovim serverima (pristupas ga po pravilu poddomen.wordpress.com)

1. Ne verujem. To bi zahtevalo da aplikacija radi ne kao skripta, vec kao "izvrsni" program (.exe), kao i da baza podataka bude Access, Oracle ili nesto trece. U svakom slucaju, komplikovano.

Ono sto mozes da uradis, medjutim, jeste da instaliras sopstevni "mini" server na tvom kucnom racunalu. Savetujem ti da pogledas Apache Friends, tvorce po meni najboljeg "paketa" serverskih programa (Apache, MySQL, PHP + gomila dodataka) - XAMPP.

2. Joomla!, je odlicna, mada ti je ne bih savetovao, barem sto se bloga tice. Joomla sluzi vise kao sajt-portal i vise je, khm, "profesionalna". Osnovna namena gorenavedenog WordPress-a jeste da sluzi kao blog engine.
Deusdies je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.4.2009, 8:59   #3
Schnak3
Starosedelac

Ok probacu. Znaci ako bih imao kucni server taj wordpress bi radio na mom serveru (tj racunaru)?
Stara 14.4.2009, 9:12   #4
Deusdies
Starosedelac

Član od: 9.11.2005.
Zahvalnice: 54
Zahvaljeno 439 puta na 215 poruka
Slanje poruke preko AIM-a korisniku Deusdies Slanje poruke preko MSN-a korisniku Deusdies Slanje poruke preko Skypea korisniku Deusdies

Citat:
Schnak3 kaže: Pregled poruke
Ok probacu. Znaci ako bih imao kucni server taj wordpress bi radio na mom serveru (tj racunaru)?
Tacno tako. Ne samo wordpress, nego bilo koji "program" koji zahteva serversko okruzenje.
Deusdies je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.4.2009, 9:16   #5
Schnak3
Starosedelac

Skinuo sam WordPress i otpakovao. Dao mi je mnogo php fajlova koje ne mogu da otvorim. Samo vidim kod :/

@EDIT: Ok "read me" mogu da otvorim
Stara 14.4.2009, 17:51   #6
VojaM
Ad Ministrator

Član od: 19.8.2005.
Zahvalnice: 29
Zahvaljeno 3.041 puta na 1.544 poruka

Citat:
Skinuo sam WordPress i otpakovao. Dao mi je mnogo php fajlova koje ne mogu da otvorim. Samo vidim kod :/

@EDIT: Ok "read me" mogu da otvorim
To mora da radi pod nekim web serverom koji će ti raditi u lokalu i imati php kao modul. Dakle, instaliraj XAMPP pa pod njim nek ti bude sajt urađen u WordPressu.

Obrati pažnju na moguće probleme ako na istoj mašini imaš XAMPP i Skype - u Skypeu moraš da isključiš ono njegovo "slušanje" na portu 80, jer na istom portu radi i Apache web server koji je deo XAMPP-a.
VojaM je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.4.2009, 18:01   #7
dare023
Veteran

Član od: 30.6.2006.
Zahvalnice: 46
Zahvaljeno 133 puta na 122 poruka

Citat:
VojaM kaže: Pregled poruke
Obrati pažnju na moguće probleme ako na istoj mašini imaš XAMPP i Skype - u Skypeu moraš da isključiš ono njegovo "slušanje" na portu 80, jer na istom portu radi i Apache web server koji je deo XAMPP-a.
Samo da dodam, kod mene je na win$ smetao i winlirc,na linuxu sve radi ok, ne smeta jedno drugom
dare023 je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Stara 14.4.2009, 18:08   #8
Schnak3
Starosedelac

Jel mogu na server da uploadujem? Pa preko MySQL baze?
Stara 20.5.2009, 21:18   #9
decofix
Novi član

Član od: 21.12.2008.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 0 puta na 0 poruka

Citat:
Hteo bih da napravim sajt (poput bloga ali da imam potpunu kontrolu na kodom) u kojem cu moci da napravim nekoliko kategorija (ne datuma kao u bloggeru), nekoliko pod kategorija i na kraju postova. Nisam nesto imao mnogo vremena (a i volje) da trazim po internetu pa bih hteo da vas pitam u vezi bloga i joomle.

1. Postoji li neki offline blog program koji moze da napravi html/php file koji cu ja da uploadujem na svoj server
2. Kakva je joomla?

Do sada sam imao iskustva u pravljenju veb sajtova sa manjim brojem strana (rucno dizajniranje (skoro) svake strane) ali ovaj sajt bi imao oko 5 katerogrija, 10 podkaterogorija, ukupno 200 clanaka)
www.blogoye.org
decofix je offline   Odgovor sa citatom ove poruke
Odgovor

Bookmarks sajtovi

Vaš status
Ne možete postavljati teme
Ne možete odgovarati na poruke
Ne možete slati priloge uz poruke
Ne možete prepravljati svoje poruke

BB kod: uključeno
Smajliji: uključeno
[IMG] kod: uključeno
HTML kod: isključeno

Slične teme
tema temu započeo forum Odgovora Poslednja poruka
[Za početnike] Planiram da napravim sajt. Kako i čime to da izvedem? zukov Web razvoj 242 2.5.2018 20:52
Koji je sud nadležan za sporove, kako se postaje vlasnik sajta... rebelmouse Web razvoj 3 11.3.2009 17:55
Kako da napravim dedicated server? blenderas Mrežne igre 1 12.11.2007 21:08
Kako da napravim Image CD-a na HDD uz pomoc NERO-a? oklagija Aplikativni softver 4 22.4.2006 21:47
Sajtovi korisnika sirNemanjapro Zanimljive Web lokacije 38 20.1.2006 22:44

Sva vremena su po Griniču +2 h. Sada je 6:31.