![]() |
![]() |
|
Vesti Vesti koje se tiču grafičkih kartica |
![]() |
|
Alatke vezane za temu | Vrste prikaza |
![]() |
#41 |
Starosedelac
Član od: 24.11.2009.
Zahvalnice: 142
Zahvaljeno 616 puta na 467 poruka
|
![]()
Nemam sad vremena da citam,ali cu svakako procitati.
A to nije trabinjanje,nego neko moje vidjenje stvari.I ako situacija stvarno bude takva sa nvidiom(sto neverujem da ce biti slucaj) mislis da ce ati sedeti skrtenih ruku? Pa nije ni ati svetica i oni vole pare,but we will see ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Starosedelac
Član od: 21.4.2006.
Zahvalnice: 15
Zahvaljeno 624 puta na 388 poruka
|
![]()
Ko bre pomenu da će mo ući u EU? Toliko već nisam izlapeo
![]() Ono što sam ja napisao još ranije je da nama se ne piše lepo ako NVidia zaj... sa ovim novim čipom, a kako je krenulo ja sve veći pesimista. Jet, moja grafika je sada dovoljno jaka (4890, nije za baciti jelte), pa ako gledam sa lepše strane, ima da manje potrošim ove godine na grafiku, jednostavno neću da kupim nešto tipa 5850 za više od 150-160€. A dok dođe do te cene ima da prođe još vremena kako vidim po ovome. P.S. :Nešto baš razmišljam, sad kad posečemo ove platane po Bulevaru, biće neko mestašce da mu napravimo neki manji spomenik u ime zahvalnosti što nas trpi ovoliko dugo. Mogao bi tu i spomenik za NVidiu, koliko je puta sahranjivali i otpisivali u par tema kod nas i ona je to zaslužila ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
V.I.P.
Član od: 25.9.2006.
Zahvalnice: 1.187
Zahvaljeno 1.475 puta na 940 poruka
|
![]()
Zanimljiva pričica...
![]() Ponoviću ono što sam rekao kada je zadnji put AMD(ATI) bio u lošoj situaciji sa karticama (proleće 2007): za krajnje korisnike nikako nije dobro kada je konkurencija slaba. Ma kako neko voleo ili ne voleo neku kompaniju, činjenica je da IT korporacije nisu nikakva dobrotvorna udruženja koja po ceo dan maštaju kako da olakšaju svojim milim i dragim korisnicima. Oni su to da ostvaraju profit a ako to mogu sa manje napora i uz više cene - utoliko bolje. Ako nVidia zbilja uskoro ne izađe sa novom jakom serijom, AMD će zadržati visoke cene DX11 grafičkih, što ne bi? Neke nove tehnologije, bolja rešenja, eventualna poboljšanja koja AMD možda ima u džepu takođe nećemo videti jer će ih sačuvati za neka bolja vremena. Konkurencija je slaba, što bi se pretrgli? Da podsetim na situaciju iz 2007. NVidia je tada izbacila svoju najgoru srednju klasu kartica u poslednjih nekoliko godina. 8600GTS i GT i 8500GT kartice su bile skuplje od bržih kartica iz prethodne generacije a cene su im sporo padale. Pravdali su ih DX10 igrama koje nikad nisu stigle. A zašto tako? Jer je konkurencija - AMD - bila još grđa i lošija, kasnili su i onda izašli sa objektivno slabnom Radeon 2600/2400 serijom. Ali najače od svega je što su i GF 8600, pa i Radeon 2600 kartice odlično prodavale. Kupci prosto nisu imali izbora. ![]() Nadam se da ovaj put neće biti tako i da će nVidia sve iznenaditi jakom GF400 serijom a da će onda AMD znatno oboriti cene. Dok se oni tuku i nadmeću nove tehnologije stižu, cene padaju i mi srećni. Kad je kod njih kilavo i mi smo. Doduše i u poslednjem Digitalu! je reporter preneo priču da je jild kod novih nVidia čipova užasno mali (oko 20%), da je jedan u pet čipova ispravan i da imaju probleme sa proizvodnim procesom. Ali i ovo je možda samo glasina. Kako god bilo, nemojte navijati i proklinjati već razmišljajte o tome šta ide u prilog vaših novčanika. To je uvek dobra strategija. Živela zdrava konkurencija, dole monopol! ![]() ![]() |
![]() |
Sledećih 9 korisnika se zahvaljuje korisniku Nergal na korisnoj poruci: | ||
A M G (19.2.2010), Aibo (18.2.2010), DAKINS (18.2.2010), Doomche (16.3.2010), Mickie (18.2.2010), Predrag Stankovic (19.2.2010), Sass Drake (19.2.2010), Thaedass (18.2.2010), Tommy (18.2.2010) |
![]() |
#44 |
Starosedelac
Član od: 5.10.2008.
Zahvalnice: 214
Zahvaljeno 441 puta na 373 poruka
|
![]()
Koliko sam pratio, NV je već nekoliko puta redefinisala arhitekturu Fermi kartica, verovatno će izbaciti "papirni" ultra model koji će biti ozbiljno brži, a ono što će moći da se nađe na tržištu (u realnosti) će biti najjača kartica verovatno svega 10tako procenata jača od HD5870, dok od HD59xxx serija biti vladar. Sve to će naravno doneti pojeftinjenje, ali se čini da će Nvidia verovatno opet kasniti sa izbacivanjem nove serije.
ps. dodao bih i ovaj link čisto u vezi Nvidine ugroženosti, očigledno se odlično prodaju i novi desktop akceleratori, a sama NV je upravo poznata po "fun boy" tripovima Poslednja ispravka: vlajo (18.2.2010 u 22:25) |
![]() |
![]() |
#45 |
Starosedelac
|
![]()
Naravno da nije lose prosla u zadnjem kvartalu, dodao bi 60% trzista cine grafe do 100 dolara a Ati nije do nedavno izbacio nijednu u tom segmentu. Tek u novebru su izasle prve 5xxx Znacajan pad udela Nvidine se pocelo osetiti tek od januara i problem bi nastao za oko par meseci i nastace jer vrh karte u trzisnom smislu malo znace. Ova "nadmoc"Atija nije nista nego dalje izjednacavanje dva giganta.
|
![]() |
![]() |
#46 | |
Banned
Član od: 30.10.2005.
Zahvalnice: 212
Zahvaljeno 87 puta na 63 poruka
|
![]() Citat:
|
|
![]() |
![]() |
#47 | |
V.I.P.
|
![]() Citat:
Uzgred, prema Jon Peddie Research podacima, najveću zaradu donosi tržišni segment od 100$ do 200$. Kod kartica koje se prodaju znatno ispod 100$ je i margina profita dosta uska. Mnogo ih ode ali za malo para. ![]() Poslednja ispravka: Nergal (18.2.2010 u 23:59) |
|
![]() |
![]() |
#48 | |
Novi član
Član od: 11.4.2008.
Zahvalnice: 0
Zahvaljeno 8 puta na 7 poruka
|
![]() Citat:
![]() A ja sam itekako informisaniji od tebe ![]() ![]() ![]() ![]() Nego o temi, ovo mi mirise na zajednicko poslovanje AMD i Nvidie , cas jedan ostvaruje profit, cas drugi.. ili ko sto je neko primetio da se obara vrednost kompanije da bi se lakse prodala pred nastupajuce velike promene na polju gaming hardvera ![]() |
|
![]() |
![]() |
#49 |
Veteran
Član od: 11.6.2007.
Zahvalnice: 76
Zahvaljeno 142 puta na 129 poruka
|
![]()
Taman posla kada tako velika kompanija kao Nvidia ne bi imala keca u rukavu pa makar to bio i poslednji.
|
![]() |
![]() |
#50 | |
V.I.P. Test Drive
Član od: 18.2.2007.
Zahvalnice: 1.159
Zahvaljeno 2.446 puta na 1.922 poruka
|
![]() Citat:
Nisam ja tu da cenim da li zlato ima vechnu vrednost ili ne, ali ga ne koriste dzabe u prorachunima, takodje pre verujem da ce na ovoj planeti proglasiti evro nevazhecim, nego zlato, shto mu je jedna velika prednost ![]() U chemu god ja hteo da rachunam, u pokushaju da izbegnem svadju oko kursa, potpuno je nebitno, rachunica ostaje ista - za one pare za koje u zadnje 2 godine kupujete kartice koje pokrecu sve, nikada niste mogli da ih kupite, ali po principu "dash im prst, oni hoce celu ruku", sad ce ljudi pocheti da se zhale shto za 100e ne mogu da igraju Crysis XXVII na maximalnim detaljima. Eh, ako pukne nVidia na par sezona (highly unlikable), kad raspale po cenama crveni, kako li cete onda da kukate... E sad, shto se market share segmenta tiche, treba imati u vidu i bezobraznu nisku proizvodnu cenu ATI chipa, tako da se njima bash i ne zhuri da preotmu shto vishe trzhishta - njima profit svakako ne fali, gledajuci sa te strane. Sa druge strane, nisu se oni vezhbali na 4770 2 godine, vec jedva par meseci (i on je takodje imao problema sa slabim yieldom, pa ga je nestalo sa trzhishta u vrlo bliskoj istoriji), pa Fermi verovatno iz slichnih razloga kasni. Cenim da ce za par meseci svejedno da se pojavi, koliko god slab yield imao. Mozhemo samo da se nadamo da ce vredeti bilo kakvog chekanja, mada me njegov power consumption josh uvek brine, ali to bi vrlo verovatno trebalo da se smanji i smanjenjem velichine chipa, shto verovatno i jeste jedan od uslova da se yield malo oporavi. Medjutim, to mozhe rezultovati i u promeni arhitekture, mada chisto sumnjam da ce nVidia na to da se odvazhi, mozhda vidimo i josh gore performanse nego shto se sugerishe... Opshti zakljuchak iz cele teme je samo to da na Fermiju treba josh da se radi, shto nije nishta novo. |
|
![]() |
![]() |
#51 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.11.2008.
Zahvalnice: 729
Zahvaljeno 4.355 puta na 3.596 poruka
|
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
V.I.P.
|
![]()
Eto ti ga sad... Kao što rekoh, cene neće pasti... izgleda do leta.
![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.008
Zahvaljeno 4.069 puta na 2.439 poruka
|
![]()
Kome trebaju nove karte kad vec imamo ove fabulozne
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Starosedelac
|
![]()
Ja moju nisam ni hteo da menjam do kraja ove god .
Ovo znaci da ATI nastavlja ofanzivu koja se pocela osetno osetiti u januaru. Stvarno im je bio krajni rok da isporuce u martu da nemaju teze posledice . Sad se vec pitam sta ce biti ako ATI isporuci na jesen 6xxx seriju a oni tek 2011 glavninu kartica. Bilo bi jako dobro da vise neodlazu. |
![]() |
![]() |
#55 |
Deo inventara foruma
Član od: 30.6.2008.
Zahvalnice: 1.008
Zahvaljeno 4.069 puta na 2.439 poruka
|
![]()
Upravo sam mislio o tome da li postoji sansa da fermi proizvodi budu vremenski blize HD6xxx karticama nego ovim sad. To bi tek bacilo teret na nVidiu jer na sta bi licilo da im toliko odlagana i hvaljena serija bude presisana za 2 meseca.
|
![]() |
![]() |
#56 |
Neozbiljni kolega
Član od: 4.11.2005.
Zahvalnice: 245
Zahvaljeno 2.933 puta na 1.238 poruka
|
![]()
Tema o novoj nVidia seriji kartica odavno postoji. To što ste ovde krenuli u smeru "analitike" tržišta i izigravanja konkurencije Milanu Tarotu neće proći.
![]() |
![]() |
Sledeći korisnik se zahvaljuje korisniku Rocker na korisnoj poruci: | ||
Predrag Stankovic (19.2.2010) |
![]() |
Bookmarks sajtovi |
|
|